Jump to content

PZL P.11b wczesny - IBG 1:72

Mikolaj75
 Share

Recommended Posts

Dziękować.

Grześ - oczywiście najlepiej by było, gdyby precyzyjnie wypowiedział się ekspert, ja natomiast wyczytałem, że było to tymczasowe oznakowanie w okresie pomiędzy kokardami a krzyżami. Są opisy i zdjęcia pokazujące kokardy i pasy jednocześnie na niektórych samolotach (np. Łoś), ale nie natknąłem się na taki układ w przypadku myśliwców ze stajni PZL.  Ogólnie dla myśliwców PZL da się wyodrębnić układ kokardowy, układ paskowy (niekiedy z ciekawie zamalowanymi kokardami) oraz układ krzyżowy. Królestwo za mieszane 🙂

socjo - rozumiem, że pytasz raczej o oryginał. Schemat pochodzi z instrukcji IBG, która ma oparcie w kwitach. Kolorystyka podoba mi się umiarkowanie, ale jest absolutnym must have w przypadku tworzenia kolekcji, gdzie zakładam możliwie szerokie zróżnicowanie kamuflaży i oznakowań.  Natomiast szaleństwo granic kolorów podoba mi się bardzo - osobiście obstawiam malowanie plam na fabrycznym kamo khaki. Malowanie było dość uciążliwe.

Drugie królestwo za rumuńskiego PZLa jako srebrnika (pomijam znaną fotę 11b w khaki z metalowym przodem kadłuba).

Świetne, kunsztowne i z wyczuciem wykonane malowanie. Trudno oderwać wzrok.

Nareszcie pezetelka kolorystycznie ciesząca oko.  Podziwiam.

Dzięki za kolejne wpisy.

15 godzin temu, Adamo722 napisał:

To na pewno ten kolor zielony?

Takiej pewności nie mam. Ale postanowiłem zaufać ekipie IBG - to naprawdę mocny skład. Zastosowałem kolor rekomendowany, który oczywiście jest nieco rozjaśniony w ramach efektu skali, a następnie poddany różnym poniewierkom typu filtry i oleje.

Barszczo - dzięki za foty, ta druga z personelem jest istotna, bo pokazuje kawałek numeru bocznego i pilotów wojskowych, co czyni zasadnym wniosek, iż samoloty ze srebrnym przodem mogły przynajmniej przez jakiś czas latać operacyjnie, a nie tylko fabrycznie. Rzecz warta przemyślenia, gdyby tylko numer ustalić... Ta ostatnia fotka jakaś taka z Polski mi się zdaje, więc jest chyba mniej miarodajna. Niemniej bardzo ciekawe ujęcia.

• Thanks 1