Kon_Bar Posted May 11, 2024 Share Posted May 11, 2024 (edited) Naszło mnie, aby skleić coś nietypowego. Pomyślałem sobie o "Fafiku" - niby jest model (a nawet chyba 2) tyle, że w 1/48 a ja chcę w 72-ce i basta No i wyszło, że można by wykorzystać T-50 Academy. Jeden głupi pomysł gonił drugi. Zdobyłem zestaw konwersji do filipińskich FA (podwozie, którego nie ma w modelu Academy oraz ogon) no i jakieś uzbrojenie pasujące do Fafików (no i planów naszego lotnictwa). Do kokpitu wepchnąłem dwa fotele z F-16 oraz trochę inwencji własnej. Potem już było tylko gorzej - konwersja okazała się w sporej części wariacją na temat rzeczywistego FA. Co dałem radę poprawiłem, klapy podwozi praktycznie wykonałem od zera itp. Malowałem gada ze trzy razy a i tak połowy zamierzonych efektów nie widać. Kalki to osobna historia. Projekt to pestka, ale spróbujcie wydrukować na laserówce właściwe szarości... Miejscami zabrakło umiejętności, miejscami czasu (czytaj: cierpliwości) a miejscami... szczęścia. Coś tam pękło, coś się zgięło... Na szczęście na końcu powstał produkt przedstawiający Fafika za lat parę: z jednej strony już nie "nówka" a z drugiej z zestawem uzbrojenia (no dobra, atrap ćwiczebnych). Najważniejsze, że jest to, że "cóś", cieszy, bo choć niedoskonały to jednak (chyba) jedyny w swoim rodzaju. Zapraszam do galerii Kilka zdjęć z poprzedniej wersji galerii Edited May 12, 2024 by Kon_Bar 34 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrzemekW Posted May 11, 2024 Share Posted May 11, 2024 FAjny FAfik! Jak się sklejało ten "multikolorowy" zestaw? Przemek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted May 11, 2024 Share Posted May 11, 2024 Ciężkie boje za tobą, ale efekt wynagradza wszystko. Świetny modelik wyszedł . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kon_Bar Posted May 11, 2024 Author Share Posted May 11, 2024 30 minut temu, PrzemekW napisał: Jak się sklejało ten "multikolorowy" zestaw? Nadzwyczaj dobrze. Może nie wszystko pasowało idealnie, ale naprawdę nie było źle. Tak trochę poniżej poziomu Eduarda sprzed 10 lat. Jak na model przeznaczony do składania bez kleju było naprawdę bardzo dobrze. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted May 12, 2024 Share Posted May 12, 2024 Super. Podoba się. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał B Posted May 12, 2024 Share Posted May 12, 2024 Prezentuje się ładnie i ciekawie ale zdjęciom zdecydowanie ostrości brakuje, szczegóły chwilami się rozjeżdżają. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kon_Bar Posted May 12, 2024 Author Share Posted May 12, 2024 (edited) 40 minut temu, Rafał B napisał: Prezentuje się ładnie i ciekawie ale zdjęciom zdecydowanie ostrości brakuje, szczegóły chwilami się rozjeżdżają. Krytyka słuszna. Obiecuję, że spróbuję jeszcze raz porobić zdjęcia w innej rozdzielczości. Tu na 100% zawiniło zmienianie rozmiaru zdjęć -= EDIT =- Galeria poprawiona. Mam nadzieję, że jest lepiej Dzięki @Rafał B za zdopingowanie Edited May 12, 2024 by Kon_Bar 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted May 12, 2024 Share Posted May 12, 2024 Po ciężkich bojach wyszedł ładny model 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skarczu Posted May 12, 2024 Share Posted May 12, 2024 Podoba mi się 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kelly9mm Posted May 13, 2024 Share Posted May 13, 2024 Suuper! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artek82 Posted May 14, 2024 Share Posted May 14, 2024 Świetny model wyszedł Sam sie nad tym czymś zastanawiałem czy brać i czy dużo przeszczepa trza dłubać 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted May 15, 2024 Share Posted May 15, 2024 Bardzo fajny efekt końcowy. Z zabawki zrobiłeś pełnoprawny model redukcyjny. Cieszy mnie jeśli z kiepskich zestawów i takich zabawek modelarz buduje modele i tym samym pokazuje swój kunszt. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jmx62 Posted May 15, 2024 Share Posted May 15, 2024 Model bardzo FA-jny. Podoba się. Ale tylko model. Samolot mi się baaardzo nie podoba. Wstyd że nasi superpiloci z MMaz będą na takim czyś musieli latać. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamo722 Posted May 15, 2024 Share Posted May 15, 2024 Godzinę temu, jmx62 napisał: Model bardzo FA-jny. Podoba się. Ale tylko model. Samolot mi się baaardzo nie podoba. Wstyd że nasi superpiloci z MMaz będą na takim czyś musieli latać. Znając życie 3 miesiące latania i potem pół roku uziemienia bo coś wyjdzie boczkiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts