abtb Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca (edytowane) Witam w kolejny niedzielny poranek z kawą Dziś tradycyjnie kolejny "śledź" - ale tym razem to pierwszy włoski "śledź" . Przed fotkami odrobina historii tego egzemplarza. Nasz bohater: oraz fotka przedstawiająca F-104G "9998" startujący do pierwszej prezentacji w locie w Palmdale 3 marca 1962r. Samolot opuścił fabrykę Lockheed-a w Palmdale w Kalifornii w lutym 1962 roku z numerem producenta 9998 i 3 marca 1962 roku został formalnie przekazany Włoskim Siłom Powietrznym. Kapitan Franco Bonazzi, będący wówczas członkiem Połączonych Sił Testowych F-104G (JTF) w Edwards AFB, wykonał loty akceptacyjne. Samolot został następnie tymczasowo „wypożyczony” przez IAF firmie FIAT i używany przez Vittorio Sanseverino, głównego pilota testowego FIAT, na loty zapoznawcze w Palmdale przed wysyłką do Turynu we Włoszech. W Turynie samolot został ponownie zmontowany i otrzymał numer seryjny IAF MM6501. 9 czerwca 1962 MM6501 ponownie wzbił się w powietrze pilotowany przez Vittorio Sanseverino, a 29 września 1962 ponownie dostarczony do IAF i ponownie przyjęty przez Franco Bonazziego. W 1962 roku MM6501 został przydzielony do Centrum Testów w Lotach IAF (RSV-Reparto Sperimentale di Volo) w Pratica di Mare z kodem RS-1. Ostatnią rolą operacyjną samolotu były loty rozpoznawcze w składzie 3° Stormo w Villafranca, aż do „przejścia na emeryturę” , kiedy to samolot wystawiono w Muzeum IAF w Vigna di Valle Tyle tytułem wstępu (chyba rekordowego jak na mnie ), teraz prezentacja modelu: I na dziś tyle. Edytowane 21 Lipca przez abtb 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca Ledwie człowiek forum włączy już śledziem zalatuje. Model bardzo ładny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca Piękny Włoch, uwielbiam modele z historią . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca Bardzo fajna praca. Zarówno biel góry, jak i wycieniowanie spodu robią świetne wrażenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca Godzinę temu, Xmen napisał: Ledwie człowiek forum włączy już śledziem zalatuje. Model bardzo ładny. Pizza ze śledziem??! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca Model przedni w rzeczy samej. A pod śledzika najlepszy jeden głębszy.... oddech wziąść bo z zapartym tchem bez powietrza długo się nie popodziwia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca Podoba mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca 13 godzin temu, Xmen napisał: Ledwie człowiek forum włączy już śledziem zalatuje. Model bardzo ładny. A coś się spodziewał? Niedziela bez śledzia, to niedziela stracona. "Tradyszyn" jak śpiewał Tewje Mleczarz. A śledź jak zwykle - śledź 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca Bardzo schludny, podoba mi się. Gratulacje! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Lipca Autor Share Napisano 22 Lipca (edytowane) Dziękuję wszystkim za opinie i uwagi Miło mi, że po raz 34-ty udało mi się zrobić ładny model "śledzia", który trafił swoim wykonaniem w gusta kolegów. Jak wiadomo nie jest to "ostatnie słowo" w temacie - bo do pokazania są jeszcze turek i kanadyjczyk. I być może - będzie coś jeszcze Edytowane 22 Lipca przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Lipca Autor Share Napisano 22 Lipca (edytowane) Aha, zapomniałem jeszcze przekazać bardzo istotną informację/uwagę/sugestię w drażliwym temacie: W dniu 21.07.2024 o 08:11, Xmen napisał: Ledwie człowiek forum włączy już śledziem zalatuje Proponuję niedzielę poświęcić na kopanie ziemniaków a na forum zajrzeć dopiero w poniedziałek - zapach "śledzia" powinien już dość mocno wywietrzeć Choć z drugiej strony nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym zapachem - wszak "śledź" wziął się z niemieckiego Erdnagel (śledź od namiotu) od charakterystycznego wbijania się samolotu w ziemię w czasie katastrofy. Więc skąd ten "zapach"? Mógłby kolega @Xmen wysmażyć ze cztery zdania wyjaśnienia tego zapachowego problemu Edytowane 22 Lipca przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca 31 minut temu, abtb napisał: I być może - będzie coś jeszcze Jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Lipca Autor Share Napisano 22 Lipca Teraz, Xmen napisał: Jeszcze? A skąd takie zdziwienie? Ja to mam już dość ale jak wiadomo: Vox populi - vox Dei To co ja poradzę że są "naciski" Ludziska kalki i maski przysyłają i straszą że jak nie zrobię to koczować pod oknem będą (i nie daj Boże pomidory mi z folii wyżrą ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca A to ci ludzie nie mogą sobie sami skleić modeli tylko się kimś innym wysługują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Lipca Autor Share Napisano 22 Lipca Teraz, Xmen napisał: A to ci ludzie nie mogą sobie sami skleić modeli Może "mamroty" jakieś A poza tym "37" brzmi lepiej niż "36". Że nie wspomnę o okrągłej "40-tce" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca Abtb, pamiętaj, że życie zaczyna się po (pierwszej) pięćdziesiątce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca 17 minut temu, abtb napisał: Że nie wspomnę o okrągłej "40-tce" Naprawdę?Jprd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Lipca Autor Share Napisano 22 Lipca 5 minut temu, Xmen napisał: Jprd. Oho - grubo napisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca 8 godzin temu, abtb napisał: Mógłby kolega @Xmen wysmażyć ze cztery zdania wyjaśnienia tego zapachowego problemu Ale po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca Dlaczego płyta lotniska jest taka czysta. Nie wygląda to zbyt dobrze bez jej kurzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Lipca Autor Share Napisano 23 Lipca 13 godzin temu, patrykd napisał: Dlaczego płyta lotniska jest taka czysta. Bo taki miałem kaprys? A może sugerowałem się tą fotką: A może jest po deszczu i cały kurz spłyną wraz z wodą do odwodnienia liniowego? Problem akademicki, tak jak brak kurzu na oponach tego Helcata: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 1 Września Share Napisano 1 Września Fajne malowanie włoskiej 104. Zawsze mi się to malowanie podobało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi