Skocz do zawartości

PROJEKT „01” - MiG 21 PFM "Aleja MiGów" - Eduard 1/48

Albatros

Rekomendowane odpowiedzi

Pozamiatane, a pomysł i wykonanie podstawki to już w ogóle kosmos. Szczerze gratuluję.

Szkoda tylko (choć ten model samolotu jakoś mnie specjalnie nie kręci, wolę amerykańskie, z tego samego muzeum) że wszystkie egzemplarze w tej alei tak niestety wyglądają...

• Thanks 1

6 godzin temu, Lipstein napisał:

Pozamiatane, a pomysł i wykonanie podstawki to już w ogóle kosmos. Szczerze gratuluję.

Szkoda tylko (choć ten model samolotu jakoś mnie specjalnie nie kręci, wolę amerykańskie, z tego samego muzeum) że wszystkie egzemplarze w tej alei tak niestety wyglądają...

Dziękuję, cieszę się, że się podoba 🙂 W sumie jest to nieco absurdalne, że pod „opieką” muzeum eksponaty tak niszczeją… z drugiej strony taka aleja wraków ma swój klimat i jest to świetne źródło inspiracji modelarskiej… więc mogliby zadbać jednak o eksponaty, które są wartościowe, a jednocześnie kilka/kilkanaście takich wraków zostawić (np. tych samolotów których jest dużo, albo są w już w takim stanie, że nie bardzo jest je jak restaurować…). W Czechach, obok Slavkov u Brna, w miejscowości Vyskov jest takie prywatne muzeum lotnictwa, które też częściowo przypomina wrakowisko, mega fajne tematy modelarskie tam są i jednocześnie też możliwość podpatrzenia konstrukcji wewnętrznych zdekompletowanych samolotów. Oczywiście tematyka także radziecka. Sam - mimo iż też mnie jakoś te samoloty nigdy nie interesowały - to chciałbym kiedyś wrócić do tego tematu i zrobić jeszcze dwa wraki z Alei MiGów, które mnie urzekły, byłaby fajna seria 🙂 

Jak dzisiaj jeszcze raz obejrzałem pierwsze fotki, to naprawde ciary... Efekt glonów od długiego stania pod chmurką oddałeś naprawdę realistycznie, tylko domontować do zdjęcia trawiasty wał na granicy z Comarchem...

• Thanks 1

Trochę brakuje słów, aby oddać skalę uznania dla Twojej pracy. Obejrzałem ją z zazdrością bo wiem, że nigdy nie zdobędę się na podobną wirtuozerię. Trochę pewnie z lenistwa, a trochę z powodu za grubych palców.  Z drugiej strony te piękne zdjęcia oraz możliwość podglądania warsztatu mobilizują i zachęcają do dalszych podskoków, nie wspominając o doznaniach estetycznych.  Nie wybierałem się na poważnie do Bytomia ale widzę, że warto jeszcze raz przemyśleć temat. Moje najszczersze gratulacje i czapa z łba.

• Thanks 1

11 godzin temu, zaruk napisał:

Trochę brakuje słów, aby oddać skalę uznania dla Twojej pracy. Obejrzałem ją z zazdrością bo wiem, że nigdy nie zdobędę się na podobną wirtuozerię. Trochę pewnie z lenistwa, a trochę z powodu za grubych palców.  Z drugiej strony te piękne zdjęcia oraz możliwość podglądania warsztatu mobilizują i zachęcają do dalszych podskoków, nie wspominając o doznaniach estetycznych.  Nie wybierałem się na poważnie do Bytomia ale widzę, że warto jeszcze raz przemyśleć temat. Moje najszczersze gratulacje i czapa z łba.

Bardzo dziękuję za miłe słowa i bardzo się cieszę, że to co ulepiłem znalazło takie uznanie 🙂 myślę, że trzeba po prostu robić swoje i samemu wyznaczać sobie cele i mobilizować do rozwoju… a w Bytomiu będzie chyba kilka pięknych modeli, więc będzie co oglądać i się inspirować, ja bardzo czekam aby obejrzeć kilka znakomitych szmatopłatów, które są zapowiedziane 🙂 będzie to dawka motywacji i inspiracji aby powrócić do mojego zaczętego lekko Fokkera 🙂 

Dziękuję bardzo, ja się najbardziej cieszę, że z Bytomia wrócił w jednym kawałku i bez strat. Dla porządku i na zakończenie tej historii, mój "01" zdobył Czarny Diament 1/48 na Festiwalu w Bytomiu, oraz trzy nagrody specjalne - Baby Pruskie przyznawane przez Olsztyńskie Stowarzyszenie Modelarzy "Warmia", nagrodę od @Staryfajter1954 oraz - dla mnie szczególnie bliską i ważną - nagrodę od InScale Podcast. Teraz mam już przed sobą 3-4 lata spokojnego sklejania kolejnego projektu 😉

_DSC0144readySMALL.thumb.jpg.9f4155135c664b3570b81aee585eba73.jpg

_DSC0146readySMALL.thumb.jpg.8d081bb91b9cd9469cfa77fae92104ed.jpg

_DSC0148readySMALL.thumb.jpg.96f51edb4722ac00b92402ea7dd9a426.jpg

_DSC0153readySMALL.thumb.jpg.671bab466a2ece0d42ca4996d382d09a.jpg

• Like 11

Prawie biedaka zdeptali z tym modelem. Dopiero co wieczko uchylił, a już stali nad nim z aparatami. Były momenty grozy, a skupienie się w takiej sytuacji, aby nic nie uszkodzić nie jest łatwe. Marcin, ogromne gratulacje, wszystkim pokazuje Twojego Miga i chwalę się, że przebiłem Ci pionę :)

• Thanks 1

Napisano (edytowane)
W dniu 17.03.2025 o 23:12, Boch napisał:

Prawie biedaka zdeptali z tym modelem. Dopiero co wieczko uchylił, a już stali nad nim z aparatami. Były momenty grozy, a skupienie się w takiej sytuacji, aby nic nie uszkodzić nie jest łatwe. Marcin, ogromne gratulacje, wszystkim pokazuje Twojego Miga i chwalę się, że przebiłem Ci pionę :)

Przepraszam za opóźnienie w odpowiedziach, ale po przygotowaniach i konkursie w Bytomiu musiałem w końcu trochę zabrać się w końcu do pracy 😉 Dziękuję bardzo za słowa uznania zarówno tutaj jak i podczas konkursu i cieszę się, że model został tak ciepło przyjęty 🙂 jednocześnie ja jestem zauroczony Halberstadt’em @Boch, który śni mi się po nocach i marzę, żeby mój następny projekt zbliżył się chociaż do tego poziomu 🙂 

Edytowane przez Albatros
  • Like 1

• 2 weeks later...