Misiek_Tysowia Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia Pierwszy raz kupuje więc zapytam czy farba Tamiya XF-85 i TS-82 Black Rubber spray to na pewno ten sam kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia W dniu 22.08.2025 o 23:46, Misiek_Tysowia napisał: Zawsze możesz brudzeniem zniwelować drobną różnice w odcieniu , chyba że używasz tego koloru do malowania innych rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Czwartek o 08:38 Share Napisano Czwartek o 08:38 Zna ktoś link na YT gdzie można zobaczyć jak zmalować czołgistów brytyjskich z okresu drugiej wojny w Iraku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek_Tysowia Napisano Czwartek o 20:52 Share Napisano Czwartek o 20:52 (edytowane) Jak bym nie istniał kolejne pytanie bez odpowiedzi. Edytowane Sobota o 14:48 przez Misiek_Tysowia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano Piątek o 21:28 Share Napisano Piątek o 21:28 Pytanie,czy znajdzie się osoba z Trójmiasta, która pożyczyłaby mi wieże z Rosomaka IBG, celem sprawdzenia poprawności wymiarowej projektu masek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano Sobota o 05:46 Share Napisano Sobota o 05:46 8 godzin temu, Soris napisał: Pytanie,czy znajdzie się osoba z Trójmiasta, która pożyczyłaby mi wieże z Rosomaka IBG, celem sprawdzenia poprawności wymiarowej projektu masek? Jak coś, mogę Ci podać wymiary tego elementu wieży. Dwa, oko było malowane od ręki, więc musi być lekko krzywe. Widać to na zdjęciach, które wysłałem Ci na Priv. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano Sobota o 13:45 Share Napisano Sobota o 13:45 (edytowane) Zdjęcie powyżej, to "oko" narysowane na bazie oryginału i nałożone na zdjęcie modelu @Adamo722 Trapezowa ramka, to ramka narysowana wg wymiarów elementu modelu, które podał mi Adam i do niej "rozciągałem" zdjęcia Rosomaka. Są pewne różnice w wielkości wynikające, albo z dopasowywania zdjęcia w programie graficzny, albo w wymiarach modelu, ale na grafice samego "oka" jest to rząd wielkości 0,2-0,3 mm w skali 1:35. Na modelu chciałem sprawdzić, czy zgadzają mi się kąty krawędzi i zmierzyć rozstaw śrub, żeby zrobić otwory w masce. PS. "Pożyczkodawca" otrzyma maski "oka" gratis. Edytowane Sobota o 13:57 przez Soris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek_Tysowia Napisano Sobota o 14:47 Share Napisano Sobota o 14:47 Brudzenie gąsienic pigment ziemisty jak to nakładacie na sucho a potem zalewacie fixarem czy pigment kładziecie na mokro. Pomóżcie jak mam to zrobić bo nie mam wyrobionej jeszcze techniki brudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano Sobota o 15:52 Share Napisano Sobota o 15:52 58 minut temu, Misiek_Tysowia napisał: Brudzenie gąsienic pigment ziemisty jak to nakładacie na sucho a potem zalewacie fixarem czy pigment kładziecie na mokro. Pomóżcie jak mam to zrobić bo nie mam wyrobionej jeszcze techniki brudzenia. Możesz na mokro jak i na sucho wszystko zależy jaka technika Tobie się sprawdzi w praktyce.I utrwalanie fixerem.Jednak na sucho trzeba wyrobić sobie wprawę bardziej na płaskich powierzchniach i wgłębieniach się sprawdzi (gąsek także)dajesz na to z pipety po kropli utrwalacza.Pigmenty też można palcem sobie wetrzeć w zagłębienia .Pigmenty mieszać różne odcienie ziemiste by nie było zbytniej monotonii.Można też użyć mokrych gotowców błotnistych do tego od AK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek_Tysowia Napisano Sobota o 16:49 Share Napisano Sobota o 16:49 Jak na mokro to co dajesz White Spirit czy inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 18 godzin temu Share Napisano 18 godzin temu Cześć- szukam zdjęć tego pojazdu (może być inny polski) z widokiem prawej strony i tylu. Interesują mnie napisy eksploatacyjne . Pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioBan Napisano 13 godzin temu Share Napisano 13 godzin temu Takie mogą być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 13 godzin temu Share Napisano 13 godzin temu W dniu 30.08.2025 o 18:49, Misiek_Tysowia napisał: Jak na mokro to co dajesz White Spirit czy inny? Pigment fixer do utrwalenia a do rozcieńczenia może być white spiryt bo relatywnie jest bezpieczniejszy od terpentyny .Utrwalasz fixerem na koniec jak podeschnie mieszanka . Najpierw sobie popróbuj te metody,które napisałem.Resztę sobie zobacz na YT.Co ludzie robią z pigmentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu (edytowane) @PioBan- oczywiście! Dziękuję. To dla kolegi z KitMaker’a. to jeszcze pytanie z puli dodatkowej- jak wyglada tabliczka Wojska Specjalne na tyle pojazdu? Edytowane 8 godzin temu przez makinen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioBan Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu (edytowane) Przekaż Mu jeszcze trzecie zdjęcie od góry. Tam jest pokazany szczegół niezbyt dobrze widoczny na innych zdjęciach, mianowicie napis UWAGA po obu stronach poręczy między drzwiami. Ta tabliczka to ma być naklejka z napisem WOJSKA SPECJALNE czy chodzi o znak pojazdów specjalnych? Jeśli to pierwsze to niestety nie pomogę. Natomiast to drugie wygląda mniej więcej tak: Edytowane 3 godziny temu przez PioBan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi