Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam pytanie, czy moze tos mi dpowiedziec co to jest

Pastlowanie i jak sie robi zacieki na modelach tyle o tym pisza a ja wgl nie kumam.

Akrylowy błyszczący. Sidolux jest bardzo dobrym lakierem pod wash.

Tololoko robi dzika? W katalogu nic nie ma o nim.

Nie jestem pewien ale zapytam Tolka bo znam go osobiście. Z tego co wiem to robił ten model, ale nie jestem pewien czy jest on dostępny dla "przeciętnego klienta". Z tego co pamiętam wykonywany był na zamówienie producenta lecz mogę się mylić.

Pozdrawiam

Piotrek

Witam.

Pytanie dotyczy koloru bazowego na strykera 1128 AFV.

W modelu M1126 AFV stało użycie jako bazy koloru Gunze C303. Tu jako baza jest podane TC-10. Czyli "TC10 RAL 6031 Bronzegrun" z zestawu NATO (o 303 nie wspominają).

Natomiast jest również podany kolor LifeColor UA002, gdzie znowu odpowiednikiem jest między innymi Gunze C303.

Więc jak to jest z tymi kolorami?

Czy mogę zastosować 303kę Gunze jako bazę i jest to zwykłe naciągnięcie, aby kupić zestaw farb NATO, czy faktycznie te kolory się różnią i warto kupić albo zestaw dla tego koloru (lub kupić Life Colora)?

Niestety nie mam sklepu gdzie mogę iść i porównać sobie oba kolory, a zakupy mogę dokonać jedynie na odległość. Więc przed zakupem wolał bym mieć pewność co kupić.

Cześć chce kupić zaginarkę z The Small Shop, tylko nie wiem którą wziąć, głównie pancerka czasem jakiś samolot w 1:32. Zastanawiam się pomiędzy 5,5 calową a 8 calową. Jak myślicie w którą lepiej zainwestować? Będę wdzięczny za pomoc.

Czy jest jakaś inna (tańsza) opcja gąsienic ogniwkowych do Kingtigera w skali 1:48 niż Friule? Szukałem w necie ale wielkie g wiem na ten temat...Poza tym nie wiem które są właściwe...Znajduję późne, wczesne, średnie, zbyt późne , niedoszłe, przedwczesne ...i mnie trafia...

Witam.Czy te etapy składania modelu są wg Was dobre ? poprawcie mnie jeśli coś jest źle.Maluje pędzelkiem i wydaje mi się że podkładu nie trzeba będzie

1.Skleić model

2.Pomalować

3.sidolux

4.kalka

5.wash

6.lakier matowy

7.filter

8.obicia modelu

9.pigmenty

Maluje pędzelkiem i wydaje mi się że podkładu nie trzeba będzie

Mając czarny albo innego kolory podkład można zrobić bardzo fajny model , wystarczy duży pędzel i spokojnie drybrushem możesz zrobić jednokolorowy model. Efekt będzie prawe taki jam jak w aero.

Ja tam kładę kalki przed sido albo w ogóle(swoją droga to nie zrobiłem więcej niż 10 modeli ale co tam).

Najpierw malujesz , potem obicia, następnie kalki, sido(ewentualnie),wash. lakier matowy,pigmenty . Nie wiem tylko kiedy filtry , ja tam robię to całkiem inaczej kładąc filtry od razu po malowaniu, ale tyle sposobów robienia modeli co modelarzy.

Maluje pędzelkiem i wydaje mi się że podkładu nie trzeba będzie

Mając czarny albo innego kolory podkład można zrobić bardzo fajny model , wystarczy duży pędzel i spokojnie drybrushem możesz zrobić jednokolorowy model. Efekt będzie prawe taki jam jak w aero.

Ja tam kładę kalki przed sido albo w ogóle(swoją droga to nie zrobiłem więcej niż 10 modeli ale co tam).

Najpierw malujesz , potem obicia, następnie kalki, sido(ewentualnie),wash. lakier matowy,pigmenty . Nie wiem tylko kiedy filtry , ja tam robię to całkiem inaczej kładąc filtry od razu po malowaniu, ale tyle sposobów robienia modeli co modelarzy.

filtry na matową powierzchnię.Właśnie a kiedy drybrush ?

Ja nakładam suchy pędzel po łoszu. Ja robię tak: sklejam, podkład, maluję, sido, kalki, łosz, suchy pędzel, lakier matowy, pigmenty, fiksantywa, lakier matowy i na półkę.