Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

zamierzam zrobić Shermana z brygady(w temacie) o nazwie własnej ŻUBR

nie wiem jaki model wybrać z tych poniżej:

http://mojehobby.pl/italeri-0225-m4-a1-sherman-p-1-113034.html

http://mojehobby.pl/tamiya-35190-u-s-medium-tank-m4-sherman-early-production-p-1-114129.html

Dopiero zaczynam z modelarstwem ,,na serio". Wcześniej sklejałem modele w skali 1:72 ale nie za bardzo się starałem.

Napisano

Dziękuje jachud3 za uświadomienie iż temat na forum co kupić istnieje(jestem nowy na forum i nie za bardzo orientuje tutaj).Temat będę kontynuował po zakupie modelu

Napisano

Ja na Twoim miejscu na początek wstawił bym zdjęcie tego czołgu (Żubr) a następnie próbował zidentyfikować jego wersję. Czy wszyscy mamy teraz szukać tego Żubra aby Ci dać odpowiedź?

Poradzenie Ci zakupu konkretnego modelu byłoby wówczas o wiele łatwiejsze.

Napisano

Znalazłem dwa zdjęcia czołgów ŻUBR I ŻUBR II. Oba to Shermany M4A2. Tanio nie da się kupić modelu tej wersji.

Zdjęcie musi mieć rozszerzenie *. jpg

Napisano

viewtopic.php?p=372421#372421 tu napisałeś, że M4A1 a teraz dajesz A2, z resztą daj foty to dopiero będziemy wiedzieć, bo w końcu też raz podajesz 76 mm a raz 75 mm.

Shermanów było od cholery więc dawanie "o bo tanie i jest Sherman" nic tu nie da.

Napisano

Jeżeli się pokłócimy to nic nie wyjdzie wiec może to pomoże(nie wiem czy już tego nie pisałem) ,,Żubr" był spod walk o Ankonę 3 szwadronu 1 pułku ułanów krechowieckich(nie wiem czy nie odpuścić tego ,,Żubra" i zrobić Shermana M4A1 lub A2)

Napisano
Jeżeli się pokłócimy

A kto mówi o kłóceniu.

Ja chcę tylko o informacje, bo na razie poza tym, że Sherman i A1 lub A2 to nic nie wiem (nie wiem też jaki kaliber).

Napisano

75 mm w takim razie.

Głowy sobie uciąć nie dam ale da się chyba to zrobić z tego:

http://mojehobby.pl/tamiya-35190-u-s-medium-tank-m4-sherman-early-production-p-1-114129.html

oczywiście w tym modelu jest duży wachlarz możliwości "wersji podwersji wersji", ale jakbyś założył warsztat to byśmy pomogli.

Choć i tak wolałbym żeby lepsi znawcy Shermanów potwierdzili czy ta Tamka się nadaje.

Napisano

Zastanawiam sie jak to jest ze skalowaniem modeli.

Jestem w trakcie klejenia Dragona T-34 zdobycznego z wieżyczką dowódcy od PZIII,ostatnio nabyłem kolejnego teciaka, tym razem z Italeri.

Z Ciekawości przyłożyłem do siebie oba kadłuby i okazało sie ze model włoski jest kilka mm dłuższy ( szczególnie rzuca sie to w oczy na przykładzie błotników poza tym niektóre szczegóły są odmiennie odwzorowane). Więc jak to jest z tym zachowaniem skali i proporcji u różnych producentów?

Napisano

Mati97, zanim zmarnujesz fundusze, poszukaj w Internecie czym różni się wersja M4 od M4A2. Posiadają zupełnie inne nadsilnikowe płyty kadłuba, inne tyły, bo mają inne silniki.

Nie da się bez drogich dodatków z tego modelu zrobić M4A2.

Napisano
Jak widać, jest różnie. Hind Italerki w 1/72 jest o 1cm za krótki...

Modele tych samych pojazdów wykonywane przez różnych producentów potrafią się dość mocno różnić.

Wejdź na www.vodnik.net w dział FEATURES i obejrzyj porównanie Abramsów.

Nie mamy na to wpływu i musimy przyjąć taki stan rzeczy