Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie, czym najlepiej odwzorować efekt wody na dioramie ? ? ? Potrzebuję wody przeźroczystej, dobrze barwiącej się i aby nie grunt jej nie wpijał. Co byście polecili ? ? ?

Zastanawiałem się nad tym:

http://www.mojehobby.pl/Polak-SZTUCZNA-WODA-AQUAPLASTIC-400G-p-1-2147623.html

lub

http://www.mojehobby.pl/Vallejo-Spokojna-woda-p-6-875631.html

Co lepsze ? ? ?

Hmm faktycznie, zapomniałem że Italeri robi wersje z działem 76 mm, a nie jak mi się wydawało 75 mm. W takim razie wrzucam jeszcze dwa zdjęcia:

Zdjęcie zrobione 3 Stycznia 1945 niedaleko Trou-de-Bra w Belgii

3.jpg

Oraz drugie, 11 Stycznia 1945 niedaleko Odeigne, także w Belgii

4.jpg

Witam.

Chciałbym Was zapytać o model ciężarówki Einheinstsdiesel w skali 1/72.

Czy lepiej kupić produkt firmy ZV Models czy MAC? Jak bardzo różnią się od siebie i czy w Macu są blaszki?

Sprawdzałem oferty sklepów i o zestaw z Maca już chyba będzie ciężko.

Chyba, że wiecie gdzie jeszcze może być dostępny.

pozdrawiam

Teraz banalne pytanie. Przyjeżdża do mnie z Polski moja siostra i chcę ją poprosić o przywiezienie mi rozpuszczalnika nitro do zrobienia faktury odlewu. Ja znam się na tej całej chemii średnio, a on pewno jeszcze mniej. Czy jak pójdzie do jakiegoś z tych supermarketów budowlanych i poprosi pana na stoisku z farbami o taki rozpuszczalnik to jest szansa że da jej to co trzeba? Wolałbym żeby mi nie przywoziła czegoś bezużytecznego.

Gumiaki łatwiejsze do składania, ale nie zrobisz nimi takich zwisów jak plastikami czy Friulkami. Też miejsca łączeń gąsienicy są brzydkie ( u mnie tak przeważnie jest ). Ogólnie chyba plastiki są lepsze, ale trudniej się je składa i trzeba je oczywiście odpowiednio ułożyć.

Witam.

Mam pytanie, jakim kolorem malowano wnętrza transporterów Sd.kfz 251/9 ? ? ? Czy był to po prostu kolor bazowy kamuflażu czy może jakiś biały, szary, beżowy ? ? ?

Liczę na fachową pomoc.

Witam

Ostatnio po bardzo długiej przerwie powróciłem do mojego starego hobby, czyli modelarstwa i mam pytanie o firmy produkujące obecnie modele czołgów i wozów pancernych.

Mam w planie zbudować dużą scenę z okresu II w.ś.

Całą scenografię z podłożem i zabudowaniami zrobię (i pomaluję) z kartonu. Teraz szukam modeli pojazdów pancernych z tego okresu.

Czy modele firmy Academy, dostępne np. tutaj:

http://plastmodel.pl/c/4/1939-1945-skala-1-35-pojazdy-i-bron-pancerna.html

będą dobrym wyborem?

A jeśli nie, to którą firmę polecacie?

Jak ma być naprawdę duża scenka to może w 1:72?

Co do jakości modeli to chyba trzeba by się zdacydować na konkretne pojazdy które mają być na makiecie i wtedy dobrać modele.

Witam

Ostatnio po bardzo długiej przerwie powróciłem do mojego starego hobby, czyli modelarstwa i mam pytanie o firmy produkujące obecnie modele czołgów i wozów pancernych.

Całą scenografię z podłożem i zabudowaniami zrobię (i pomaluję) z kartonu. Teraz szukam modeli pojazdów pancernych z tego okresu.

Czy modele firmy Academy, dostępne np. tutaj:

http://plastmodel.pl/c/4/1939-1945-skala-1-35-pojazdy-i-bron-pancerna.html

będą dobrym wyborem?

A jeśli nie, to którą firmę polecacie?

Jesteś tego pewien? Ja bym nie zaczynał od dużego projektu od razu, bo można piznąć jak Hanka w kartony, i się przejechać na modelarstwie zupełnie.

Ale jeśli jesteś pewny umiejętności, i masz chęci, to oczywiście kibicuję.

Ja też tak chciałem zacząć ale moje sklejanie modeli zatrzymało te plany radę najpierw skleić kilka modeli a potem myśleć nad dioramą ponieważ pewnie pierwsze modele będą nie najlepsze. Firmy jako takiej i w miarę taniej niemożna polecić. Dobre firmy to Dragon, AFV Club ale to firmy z górnej pułki. Jeszcze Dobra jest Tamiya ale w ofercie ma też parę modeli przedpotopowych w czołgach najłatwiej to zobaczyć jeśli wanna na dziurki(miejsce na przełącznik bo kiedyś ich modele miały możliwość jeżdżenia) w nowych niema. podobno nie najgorszy jest Trumpeter. Academy ma część dobrych modeli ale część to przepaki bardzo starej i słabej Tamiy. Najlepiej więc jak znajdziesz interesujący cię model to poszukaj na forum warsztat powinny być wytchnietę największe wady danego modelu.