Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o receptę do wykonania cienkich lini kamuflażu

Od jakiegoś czasu staram się wykonać cieniutki natrysk kamuflażu i efekt zadowalający udło mi się uzyskać zaledwie 4 razy (końcówka aero zdjęta). Cały czas następuje wypływ nadmierny farby lub aero się przytyka. Dodatkowo też występuje natrysk przerywany.

CIMG1798.JPG

Z góry dziekuję za pomoc.

Napisano

Posiadanie aerografu nie wystarczy do namalowania cienkich linii kamuflażu, tak jak posiadanie sztalugi, palety i pędzla nie wystarczy do namalowania portretu.

Trzeba jeszcze umieć malować ( bez obrazy )

Są ludzie, którym to wychodzi „samo”, a są też tacy, którzy muszą ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć:

Napisano

Jak widać jest on perforowany.Zapewne pytasz, bo posiadasz, lub chcesz kupić model z Academy, ale niestety pancerz, który tam znajdziesz to kompletny szajs. Eduard robił kiedyś świetny fototrawiony pancerz, niestety teraz bardzo trudno to dostać ( mi się jakiś czas temu cudem udało).

Dzięki!! już posiadam i masz rację-na kolana nie rzuca..będę szukał tego "edka"może jakieś namiary?

Napisano
Posiadanie aerografu nie wystarczy do namalowania cienkich linii kamuflażu, tak jak posiadanie sztalugi, palety i pędzla nie wystarczy do namalowania portretu.

Trzeba jeszcze umieć malować ( bez obrazy )

Są ludzie, którym to wychodzi „samo”, a są też tacy, którzy muszą ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć:

Więc dzięki za poradnik który znam - tyle daję radę.

Napisano

Adams do piotrkura. Jeżeli Barthass wyśledził te osłony na na oficjalnej stronie Eduarda to tym bardziej powinien je posiadać polski Eduard we Wrocławiu spróbuj tam. Z własnego doświadczenia wiem że mają więcej niż sklep w Czechach kupiłem tam min. blaszki do AH64A 1/35 których próżno szukać w sklepie w Czechach strony co prawda nie mają ale można zadzwonić lub maila wysłać.A i sprowadzenie pewnie tańsze niż z Czech, wiem bo za fanty z Realmodela wartości 15 jurków musiałem zapłacić 12 jurków za przesyłkę.Z resztą będę na poczatku września we Wrocławiu w Eduardzie jak byś był zainteresowany to daj znać na PW.Pozdrawiam

• 3 weeks later...
Napisano

Witam

Mam pytanie - jakie różnice były między gąsienicami typu T66 a T80 stosowanych w czołgach Sherman z zawieszeniem HVSS ? Czy podczas wojny w Korei mogły być stosowane oba typy ?

Dziękuję za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam

Napisano

Witam mam pytanie do znawców alianckich czołgów mianowicie:

Ile M3 Lee zdobyło DAK w Afryce jeśli wogóle?

Czy są jakieś szczególnie widoczne rożnice pomiędzy M3 Lee z Afryki a tym z Land-Lease dostarczonym sowietom?

Napisano

Cześć

Mam pytanie odnośnie farbek Gunze Sangyo - są bardziej popularne wśród militariów więc tu je zadam - czy jest jakaś różnica pomiędzy rozcieńczalnikami tej firmy - czyli - czy jest uniwersalny ten rozcieńczalnik do każdych z farb (C, H itd.) czy do każdego typu osobno?

http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=T-101&lang=pl

jest obok napisane (seria C) czyli do H nie podchodzi?

z góry dziękuje

Napisano

Witam.

Mam pytanie do znawców tematu Stugów III. Mam taki zestaw z Tamiyi

stug.jpg

Chcę zbudować model tego pojazdu:

leftcg.jpg

Czy z tego zestawu da się zbudować model tego pojazu?

Już wiem, że będę musiał dorobić zimmerit i wymienić lufę na późną. Czy poza tym będę musiał jeszcze coś wymieniać?

Napisano

Inna jest osłona armaty i nie wiem czy jest w zestawie późna osłona MG.

Ogólnie zestaw ten zawiera wiele elementów potrzebnych do złożenia różnych wersji.

Napisano

Witam bardzo proszę o wskazanie numeru farby firmy pactra który nadaje się do pomalowania modeli marder a3 oraz panzerhaubitze 2000 .Standardowy kamuflaż wojsk niemieckich ,chodzi mi o kolor zielony .

Napisano

Witam wszystkich... mam sprawę

A jest ona taka... już któryś miesiąc z rzędu odbija się na mnie kryzys w branży motoryzacyjnej... co za tym idzie to i zarobki są kryzysowe.

Musiałem sprzedać wszystkie swoje modele żeby wyjść na prostą z wszystkimi opłatami i zaległościami w innych wydatkach.

Oglądając prace wszystkich modelarzy szarpie mi gulą na lewo i prawo... można by to nawet określić jako zazdrość... sam bym chciał coś skleić i wymalować a tymczasem mój kompresor zalega jeszcze większym kurzem...

No i do sedna... może ktoś z was ma jakiś model z którym stwierdził że i tak go nie sklei i będzie leżał w szafce pokryty kurzem...

No i może ktoś by mi odstąpił jakiś model ??

Wiem że to jest zwykłe żebractwo i poniekąd wstyd mi to pisać ale nie zapowiada się żebym jakikolwiek model zakupił do końca roku a z modelarstwa nie chce zrezygnować bo to już jest chyba moja ostatnia pasja jaka mi została...

Napisano

Hej mam pytanko odnośnie camo w leopardzie 2

leovi.jpg

czy to kamo jest prawdziwe, czy to wymysł tylko na potrzeby zabawki ?

Nieukrywam że bardzo mi siepodoba i rozważam takie w swoim modelu .

Napisano

Pytanie za milion unktów - posiada ktoś plany amfibii PTS lub PTSM?

I czy kiedykolwiek ukazał się jakikolwiek model tej amfibii w 1/35 czy 1/48?