Vaclavo Napisano 23 Lutego 2015 Share Napisano 23 Lutego 2015 Bardzo dziękuję Z tego co powyżej Szanowni Koledzy napisali wynika, że praca z blaszkami nie jest czymś wybitnie trudnym. Tak przynajmniej ja to odczytuję. Zestaw pilników iglaków jakiejś firmy modelarskiej (nie pamiętam ale albo Hasegawa lub Tamiya) posiadam. Podobnie jak szczypce kupione w wysyłkowym sklepie z narzędziami dla elektroników. Może więc pokuszę się przy najbliższym modelu i dokupię do niego jakiś zestaw Abera czy innego Eduarda. Bynajmniej nie ze względów merytorycznych, bo jak model stoi na półce i się kurzy to jest mi bez różnicy czy błotniki są w nim metalowe czy plastikowe ;) Bardziej traktuję to jako ciekawostkę. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 Buduję sobie chińskiego sd.kfz 221/223 ( 1/35 ) Tutaj pojawia się sprawa - malowanie. Kiedy były dostarczane Panzergrau jeszcze nie było wprowadzone, tylko taki śmiszny trzy kolorowy kamuflaż . Jednakże modele Bronco i 223 zbudowany przez rosyjskiego modelarza pokazują te maszyny w szarościach. Jeśli robiłbym pojazd z walk w Nankinie jaki kolor mam zastosować? Buntfarbenanstrich czy jeszcze co innego? Istnieje wprawdzie zdjęcie chińskiego sd.kfz 223 ale jest z Marca-Kwietnia 1942 roku w którym jest pomalowany w jeden kolor ( tutaj to może już Olivedrab lub coś takiego w ten deseń? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 Jakie malowanie miały wtedy(styczeń 1938) malowanie nie wiem czy nie zostały przemalowane. Jeśli zostały by w oryginalnym malowaniu niemieckim to: Od 1927 do 19-07-1937 malowano wozy bojowe w kolorach RAL Nr.17 Erdgelb-matt ;RAL Nr.18 Braun-matt ;RAL Nr.28 Grün-matt, łączenie kolorów to paski od 1 do 3 cm. farbą RAL Nr.5 Schwarz-matt. 19 lipca 1937 roku zmieniono wzór kamuflażu na Dunkelbraun Nr. 45 i Dunkelgrau Nr. 46 - 2/3 szarego do 1/3 brązowy. Dunkelbraun Nr. 45 - formalnie nazwany (10-02-1941) - RAL 7017 Dunkelbraun Dunkelgrau Nr. 46 - formalnie nazwany (10-02-1941) - RAL 7021 Schwarzgrau (Black grey) Na fotce z kwietnia 1942 front europejski - mógł by wyglądać tak: Rozkaz Nr.864 z 31-07-1940 roku wprowadzono jednokolorowe malowanie Dunkelgrau Nr.46 Kolor Dunkelgrau Nr. 46 stosowany w pojazdach od 1937 roku.Nazwę zmieniono formalnie (po dodaniu jej do tabeli kolorów RAL) 10-02-1941 na RAL 7021 Schwarzgrau (Black grey) - popularnie nazwana Panzergrau. Dodam że RAL 7017 Dunkelbraun w 1961 wykreślono z rejestru kolorów tabeli RAL. Na front afrykański malowanie pustynne z wytycznymi z : 17 marca 1941 roku wprowadzono nowy wzór kamuflażu :(Heeresmitteilung 1941, Nr. 281) Następna zmiana wprowadzona instrukcją z 25 marca 1942 roku (Heeres Mitelungen nr 315), a że fotka z kwietnia to ta wersja odpada. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 No tak, ale od grudnia 1941 roku państwa te pozostawały w stanie wojny więc raczej wymiany informacji już nie było. Swoją drogą znalazłem ciekawą informację, że pojazdy te płynąc bądź co bądź przez trzy oceany dotarły do Chin w bardzo kiepskim stanie, do tego stopnia, że wymagały kapitalnego remontu. Wtedy podobno przemalowano je całe na zieleń ( zdjęcia czarno białe pokazują ciemny kolor, ale też podobno są też zdjęcia Pz.Kpfw Ia w Chinach w tym dziwnym czterokolorowym kamo, więc jakby stosowano i to i to ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 Jeśli remontowano to i malowano zapewne.Ale czy całe?No przecież nie wymieniano im opancerzenia. Niemcy znani ze swej solidności dawali najpierw podkład potem kolorki inne.Pojazdy nie pływały w wodzie morskiej. Może ten co to pisał zastosował teorię sowiecką kreowaną po wojnie - dostawy sprzętu z USA nic nie dawały. Nie mam pojęcia jakie kamuflaże używali Chińczycy.Sądzę że jeśli dostali pomalowane maszyny to takich używali. Nie przelewało im się i jak sowieci (z lend Lease) pewno dawali swoje znaki i do akcji.Nie wnikając w kolory. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 (edytowane) To by było nawet możliwe - wszakże po IIwś niemiecka pomoc wojskowa dla jednego z większych aliantów była dosyć kompromitująca. Zdecydowałem i robię w Buntfarbenanstrich, dzięki za podpowiedzi Kalki kupiłem z Black Lion Decals. Edytowane 17 Marca 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoker Napisano 21 Marca 2015 Share Napisano 21 Marca 2015 Witam, chcę zakupić gąsienice metalowe do tygrysa initial z dragona, ten z numerem 3 na wieży mnie interesuje, powinny być te do initial czy te do early ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 25 Marca 2015 Share Napisano 25 Marca 2015 Ten model - Dragon 6600 został opracowany specjalnie, aby przedstawiać Tygrysy z 502-ego Batalionu na przełomie 1942/1943 pod Leningradem. Jest to wersja przedprodukcyjna - Initial. Early - jest to seria wczesna - ale już produkcyjna. Od maja 1942 - Gąski Kgs 63/725/120 o różnej długości taśm - prawdopodobnie tylko czołgi Fgst 250001 do 250020 Do wersji initial można zaliczyć wozy z numerami Fgst 250001 do 250020 - choć prawdopodobnie w 250016 zamontowano już błotniki czteroczęściowe - sierpień 1942. ,a do tego :250017 - to V1 ; 250018 - to V2 ; 250019 to V3. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 27 Marca 2015 Share Napisano 27 Marca 2015 Zbieram powoli graty do Pantery G ze stalowymi kołami - może mi ktoś powiedziec jakie gąsienice z Friuli będą pasować do tego wozu, bo pewności nie mam... I czy wie ktoś coś więcej na temat poniższego pojazdu (kolory, jednostka) ? Byłbym wdzięczny za poradę jak na modelu zrobić/pokazać mocowanie do koła zapasowego na wieży takiego jak na poniższym foto: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Marca 2015 Share Napisano 27 Marca 2015 Na pierwszym zdjęciu wydaje mi się że są ATL-08, ale na drugim myślę że widać ATL-33. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 27 Marca 2015 Share Napisano 27 Marca 2015 Jeśli się nie mylę to jest Man-owska produkcja i piaskowo zielone kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 27 Marca 2015 Share Napisano 27 Marca 2015 Dzięki Jeśli się nie mylę to jest Man-owska produkcja i piaskowo zielone kamo. a kolory cyfr na wieży? czarne czy czerwone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 27 Marca 2015 Share Napisano 27 Marca 2015 hmmm...jutro poszukam ale gwarancji nie daje że coś uda mi się sensownego ustalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Marca 2015 Share Napisano 27 Marca 2015 Ja bym powiedział że czarne raczej nie, ba jak porównać kolor z mundurami załogi to widać że są jaśniejsze. Ale trzeba to podeprzeć dowodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Marca 2015 Share Napisano 27 Marca 2015 Czy A34 Comet i Sherman Firefly miały montowane to samo działo - 17pdr, 76,2mm? Z moich poszukiwań wynika że to było to samo działo tylko w A34 nazwane 77mm HV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 27 Marca 2015 Share Napisano 27 Marca 2015 Amunicja do nowej armaty nie pasowała do poprzedniej wersji armaty 17-funtowej i aby uniknąć zamieszania, nowe działo zostało nazwane "77 mm HV'" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 28 Marca 2015 Share Napisano 28 Marca 2015 I czy wie ktoś coś więcej na temat poniższego pojazdu (kolory, jednostka) ? http://russian-tanks.com/img/g_2_28.jpg tę fotkę pobrałem na kompa i trochę podumałem czy dobrze czy źle nie wiem ale warto pomyśleć. Zdjęcie robione w dzień pochmurny - brak cieni. Fotografia pantery z No.210 - wydaje się być w trójbarwnym malowaniu: - kolor 1 - kolor z boku jarzma wchodzi na kadłub tam gdzie krzyż - kolor ciemniejszy niż kolor na cyfrach "10" - kolor 2 - kolor generalnie mówiąc ciemny - kolor 3 - kolor przechodzący przez cyfry "1 i 0" Tak samo na kołach:(pierwszy rząd kół jezdnych) - 1-e pół na pół ciemny + jasny - 2-gie ten jaśniejszy jest ciemniejszy od tego na pierwszym kole+ciemniejszy - 3-cie koło jaśniejszy u góry ciut ciemniejszy poniżej = ciemny kolor - 4-te znów jasne jak pierwsze + ciemny kolor Koło napędowe też wydaje się być jaśniejsze niż pierwsze koło jezdne.Odcień podobny do koloru na drugim kole jezdnym (ten ciemniejszy kolor) Cyfra 210 raczej czarna w białej otoczce jeśli przyjąć że ciemny kolor to RAL 8012 Rotbraun Kolor ciemny na jarzmie armaty dużo ciemniejszy niż pas ciemny na cyfrze "2" Wyblakło - wygląda czołowa płyta i prawy błotnik? Do ustalenia kolorów trzeba przytoczyć modyfikacje na tej Panterze "G": Montowanie kół metalowych z wewnętrzną amortyzacją - październik/listopad 1944 Nowy typ jarzma armaty - Kinn - wrzesień 1944 Od października/listopada 1944 jako kolor bazowy używano RAL 8012 Rotbraun i na to w jednostkach łaty. W/w fotkę znalazłem z opisem - cytuję: "This picture, shot in 1976, shows the oneof-o-kind Panther II tank belonging to the collection of the Patton Museum of Cavalry and Armor. The vehicle was restored to running condition by museum staff and volunteers in the early 1970s." Byłbym wdzięczny za poradę jak na modelu zrobić/pokazać mocowanie do koła zapasowego na wieży takiego jak na poniższym foto: Mocowanie kół do kadłuba lub wieży widziałem w kilku wydaniach. - dwa zaczepy w kształcie litery U "wsuwane" w otwór koła - pręt przyspawany do uchwytów i wsuwany na to koło - lub jak na tym konkretnym zdjęciu - koło mocowane na śruby przykręcone do gwintowanych prętów.Śruby rozmieszczone w odwróconą literę "V". Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 28 Marca 2015 Share Napisano 28 Marca 2015 Kolory są na 100% tylko 2 reszta to cień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 28 Marca 2015 Share Napisano 28 Marca 2015 Na kołach jezdnych cień? - od czego? Pył ,kurz błoto - i tak wybiórczo nie wydaje mi się. Między kołem jezdnym - drugim, a trzecim część koła wewnętrznego jasna jak koło pierwsze i czwarte,drugie i trzecie ciemniejsze. Cień widać na krzyżu (od włazu kierowcy), dolna część pancerza z przodu to zgoda.Ale reszta oświetlona tak samo. Lufa oświetlona na całej długości tak samo, a jaśniejsza w przedniej części lekko ciemniejsza przy końcu lufy.(Na jasnych kolorach). To samo jarzmo armaty o które opiera się "gostek" (góra jarzma bo dół w cieniu) i bok jarzma ciemniejsze od pasa przy cyfrach "10". Nie jestem tak stanowczy jak Ty "100%", ale bym tę ewentualność brał pod uwagę - myślę jednak że więcej niż dwa kolory. Jeśli by przyjąć że wyprodukowano go - koniec listopada/grudzień 1944 to bazowy mógłby być RAL 6003 i wtedy cyfry 210 mogły by być w odcieniu czerwieni z białą obwódką - pancerniacy czarne mundury. To takie "głośne" rozmyślanie.Może uda się coś jeszcze znaleźć. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 28 Marca 2015 Share Napisano 28 Marca 2015 To zdjęcie było przerabiane przez większych niż ty czy ja i wyszło im że tylko 2.Doleję oliwy do ognia i powiem że cyfry mogą być granatowe. Haha... takie znalazłem na ile prawdziwe nie mam pojęcia: http://www.soldiersofsulinowo2006.republika.pl/panzer_5b.jpg A tak ogólnie to zdjęcie jest z lat 70-tych z muzeum w USA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 28 Marca 2015 Share Napisano 28 Marca 2015 Krzysztof ja nie przerabiałem w żaden sposób tego zdjęcia.Po przeróbkach cyfrowych może wyjść że to - samolot. Zbytnia ingerencja w obróbki cyfrowe daje efekt taki że nie wiadomo co jest prawdą, a co iluzją kolorów. Tak jak z tym zdjęciem - brązowo - kremowy (jasno jakiś tam) - nawet gąski są w kolorze kamuflażu - absurd. Ktoś chciał udowodnić swój punkt widzenia za wszelką cenę i dlatego takie zamieszanie. Ja oceniam co widzę i co mi się wydaje - choć pewności nie mam. Tak pisałem o tym odrestaurowany w USA. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 29 Marca 2015 Share Napisano 29 Marca 2015 Messerowi 262 i KrzychowiP dziękuję bardzo za pomoc Pozostanę chyba jednak przy pudełkowym malowaniu, a w ramach SF doczepię to koło na wieży bo mi się podoba tak wyglądający model Byłbym wdzięczny za poradę jak na modelu zrobić/pokazać mocowanie do koła zapasowego na wieży takiego jak na poniższym foto: Mocowanie kół do kadłuba lub wieży widziałem w kilku wydaniach. - dwa zaczepy w kształcie litery U "wsuwane" w otwór koła - pręt przyspawany do uchwytów i wsuwany na to koło - lub jak na tym konkretnym zdjęciu - koło mocowane na śruby przykręcone do gwintowanych prętów.Śruby rozmieszczone w odwróconą literę "V". Pozdrawiam Krzysztof Masz może jakieś zdjęcia ze zbliżeniem opisanych mocowań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 29 Marca 2015 Share Napisano 29 Marca 2015 ... a w ramach SF doczepię to koło na wieży... . Na wieży koło to nie SF. Jak już to koła - ma po jednym z obu stron. Zdjęć z kołami na wieży lub na pancerzu bocznym jest ich trochę. Zdjęcie w Panther in Action Nr.11 str. 41 to samo co Dałeś w poście z 27-03-2015 Doskonale widać mocowanie.Pręt z gwintem przyspawany do wieży w trzech miejscach - (litera V) i nakrętki na to. Na fotce którą zamieściłeś też dobrze to widać - te ciemne punkty to nakrętki : http://www.modelizmspb.temza.ru/temas/vermaht/fotoarh/image/panters/80.jpg tu widać dwie nakrętki : http://img.photobucket.com/albums/v15/jaszczolt/PzV24dtl.jpg i inne: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR0864lSmJ33wN-R42iJn3nSjqrTEO97dF5eYHaWUDwBewy2CiO4A https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQyyRMl6MsscxbXebZ4IPinB7e_Ssuy5mAB_-ojKUAQVHkUqeIA Wydawnictwo "Эксмо - Пантера" str.61 Pantera 112 ; 312 Koła na pancerzu bocznym : - Эксмо - Тяжелый танк Пантера. - str.45 ; 47 ; 56 ; 204 - Танк на поле боя №42 - str.5 dobrze widoczne mocowanie na trzy punkty (śruby) w literze (V) - koło z obu stron kadłuba ; str.6 ; - Танк на поле боя №40 - str.36 pokazane na rysunku mocowanie koła (górny otwór wolny następnie w kolejnym z jednej strony i z drugiej strony pręt z gwintem na to płaskownik który trzyma obydwa otwory i na to nakrętki.) to samo w Panther Variants in Color W.Trojca rysunek nr.030; str.57 dobrze widoczne mocowanie na nakrętki - nie ma płaskownika tu z płaskownikiem : http://www.amps-armor.org/ampssite/Photos/Full/reviewPhotos/1346/Project1.jpg - Panther Variants in Color W.Trojca rysunek str.75 - rurka przyspawana do dwóch prętów (lub czegoś tam). Ceowniki (litera U ustawione) wolną przestrzenią na strony zewnętrzne. Rozstaw nie szerszy niż wolnego miejsca w otworze koła.Koło wsunięte - opada i klinuje się na w/w ustrojstwie.Koło z obu stron. - Kagero Top Colors 01 - str.10 mocowanie na pręt z gwintem i na to płaskownik i nakrętki - tym razem w środkowych otworach. - History File Nr.01 str.19 mocowanie na nakrętki i płaskownik str.27 same nakrętki. No myślę że tyle wystarczy.Zawsze piszę tylko to co widzę na zdjęciu. Część niestety jest tylko domniemana np.przyspawany do... ;pręt z gwintem ... no nie widać tego na zdjęciu.Fotki są wiekowe niestety. https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTMqwR8NwZ4coh55d3qYIwwgAGjTIdQDlnlSwcR49nNMmOEbf80 http://worldwartwozone.com/gallery.old/500/IMG_00212.jpg http://www.amps-armor.org/ampssite/Photos/Full/reviewPhotos/1346/Bundesarchiv_Bild_101I-705-0264-01_.jpg Rosjanie nie wykonali w swych publikacjach żadnych rysunków na ten temat.(W publikacjach które ja mam.) Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Marca 2015 Share Napisano 29 Marca 2015 Mam taką imitację Pantery z Tamiya http://www.model-making.eu/products/German-Panther-Ausf-A-Medium-Tank.html i ona ma pojedyncze koła w środkowym rzędzie. Czy tak się zdarzało w prawdziwych czy to kolejny głupi pomysł Tamki i oszczedność plastiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 29 Marca 2015 Super Moderator Share Napisano 29 Marca 2015 Cześć Nie ma pojedynczych tylko to stary model Tamki z uproszczeniami i babolami że zęby bolą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi