Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tu jest kompletny tutorial w 1/35 Marder III Tamiya. W skali 1/72 to samo tylko mniejsze.

Napisano (edytowane)

Do modulacji koloru pojazdów niemieckich z II wojny światowej polecam gotowy zestaw farb:

AK Interactive AK-552 SET German Dunkelgelb Modulation

Edytowane przez robertmodelarz
Napisano (edytowane)

Drugi zestaw do kamuflażu:

Napisano
6 minut temu, Bengal napisał:

Da się ale lepiej rozcieńczać.

Wszystko się da :)

Jak się kiedyś gdzieś indziej pytałem to mówili że w aerografie stifado powstaną takie dziwne ''gluty''. A jak się da rozcieńczyć tą farbę to w jakich dawkach?

Napisano
48 minut temu, Szkielzu napisał:

Jak się kiedyś gdzieś indziej pytałem to mówili że w aerografie stifado powstaną takie dziwne ''gluty''.

Sprawdź sam :) zobaczysz co można a czego nie można

49 minut temu, Szkielzu napisał:

A jak się da rozcieńczyć tą farbę to w jakich dawkach?

w odpowiednich - do konsystencji mleka

Napisano

Ktoś zna jakieś strony Gdzie można zobaczyć zdjęcia pojazdów opancerzonych z bliska? Pytam ponieważ nie wiem czy zrobić taką fajną teksturę Do mojego modelu

Napisano
15 minut temu, Bengal napisał:

primeportal

google : nazwa pojazdu walkaround

Dziękuję bardzo za wiele odpowiedzi

Napisano (edytowane)

wie ktoś jaką wersją tygrysa jest japoński ''czołg ciężki No.6''

Edytowane przez Szkielzu
Napisano (edytowane)

Japończycy nigdy nie posiadali Tygrysów.  Pod koniec wojny jeden z U-bootów przewiózł do Japonii plany tego czołgu. Jeżeli chodzi o czołg z gry to ten:

Napisano
10 minut temu, robertmodelarz napisał:

Japończycy nigdy nie posiadali Tygrysów.  Pod koniec wojny jeden z U-bootów przewiózł do Japonii plany tego czołgu. Jeżeli chodzi o czołg z gry to ten:

135-tiger-tamiya-czolg-model-523382064.jpg

Właśnie chodziło mi o tym z gry A tak dla pewności bo na opakowaniu jest to dziwnie zapisane to jest Tiger 1 Ausf h1 tak? Bo z tego co widzę po podwoziu to H 1

Napisano

Panowie

Mój pierwszy czołg i pierwsze próby modulacji. Brakuje jeszcze matowego lakieru, „szkiełek” i nie ma lufy KMu. Będę wdzięczny za jakiś komentarz. 

91265FB8-E951-4077-AE29-DFB92B4CDBC2.jpeg

41BB986E-8F7C-4CFE-AF5E-68A6B6174A63.jpeg

1A4D40E3-BAED-4D5A-AA5B-FE6F7BF60DCE.jpeg

BDC35EC6-7509-4824-B9A1-F0B1C8AA8E7F.jpeg

C8DC05BB-CF41-4E7B-8898-189D299A1123.jpeg

F13FBADC-F7AA-4ADB-ACBB-2D634DC96058.jpeg

835F3BAD-24F7-4C9E-A30D-EBB136D6BF39.jpeg

Napisano (edytowane)

Na szybko,

- błoto tragiczne - bym się go pozbył w miarę szybko.

- zdaje się ze beczki z tyłu masz źle zamontowane - korek powinien być na górze.

- osłony wizjerów kierowcy - chyba przesadziłeś z kątem ich wychylenia

- samo malowanie wygląda ok.

PS. Zasadne jest wykonywanie zdjęć na jednolitym tle,

Do tego typu dyskusji jest opcja zakładania relacji z prac w dedykowanym temacie..

Edytowane przez Markuz
Napisano

Dzięki. To błoto mnie zastanawia - zrobiłem je mieszając szpachle wamod z rozpuszczalnikiem akrylowym i pigmentem. Nie wiem czy to kwestia koloru, struktury czy położenia ?

Napisano

Pytanie w kwestii rozjaśniania kolorów zamiast kupowania zestawów do modulacji. Gdzieś czytałem, że 

1. Zielenie rozjaśniać żółtym a nie białym

2. Panzer grey niebieskim

Czy to prawda? I czym w takim razie rozjaśnić żółty do pustynnego kamuflażu? 

Napisano
3 godziny temu, Klapouch napisał:

Pytanie w kwestii rozjaśniania kolorów zamiast kupowania zestawów do modulacji. Gdzieś czytałem, że 

1. Zielenie rozjaśniać żółtym a nie białym

2. Panzer grey niebieskim

Czy to prawda? I czym w takim razie rozjaśnić żółty do pustynnego kamuflażu? 

Kombinowanie, wystarczy czarny, bazowy i biały. 

Napisano

20200323_165601.thumb.jpg.4d0720f76802ef8ff42b1eed068839a7.jpgno więc mam trochę DUŻY  problem. zacząłem szukać moich starszych modeli i znalazłem mausa od Dragona. Natomiast że był niepomalowany i kiepsko zrobiony postanowiłem zrobić jego renowacje. Problem mam z bocznymi płytami pancernymi gdyż mam problem z ich odczepieniem. Ktoś by mógł polecić jakiś sposób lub przyrząd aby z takimi problemami się zażegnać. Ta informacja byłaby mi też przydatna z innymi modelami których bym robił renowacje

Napisano
6 minut temu, Szkielzu napisał:

Niestety nie mogę dodać drugiego zdjęcia bo strona mówi że przekracza ilość miejsca

wystarczyć je zmniejszyć :)

Napisano
10 minut temu, Szkielzu napisał:

Niestety nie mogę dodać drugiego zdjęcia bo strona mówi że przekracza ilość miejsca

here we go20200323_171336.thumb.jpg.c174a2322a4d7cd8b80e9eb508ce7011.jpg