Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
12 godzin temu, enten napisał:

Możesz i igłę dogiąć. Ja patrząc na swój widzę, że tu piłowania jest na milimetr może dwa.

Nie chcę Ci wmawiać ale tworzenie szablonów średnicy 3mm żeby to i tak malować pędzlem, sorry ale słaby pomysł. Taka sztuka dla sztuki bo inaczej nazwać myslę, ze nie mozna. Myslę, że dobry pędzel 0 lub nawet 00 załatwi sprawę wraz z farbą o odpowiedniej konsystencji.

No w sumie racja dziękuję

Napisano (edytowane)
W dniu 22.04.2020 o 23:36, enten napisał:

Możesz i igłę dogiąć. Ja patrząc na swój widzę, że tu piłowania jest na milimetr może dwa.

Nie chcę Ci wmawiać ale tworzenie szablonów średnicy 3mm żeby to i tak malować pędzlem, sorry ale słaby pomysł. Taka sztuka dla sztuki bo inaczej nazwać myslę, ze nie mozna. Myslę, że dobry pędzel 0 lub nawet 00 załatwi sprawę wraz z farbą o odpowiedniej konsystencji.

Takim samym pędzlem można pomalować Takie szczegóły Jak łopaty( ogólnie sprzęt techniczny w małych skalach) które są od razu przytwierdzone do modelu?

Edytowane przez Szkielzu
Napisano

Moglibyście polecić jakiś najbardziej podstawowy Wash. Jedyne co o nich wiem to to że są osobne do innych kolorów powierzchni ( zielone, żółte, jak są jeszcze jakieś ważne to też proszę powiedzieć).

Napisano
1 minutę temu, enten napisał:

Jakie modele planujesz kleić?

Różne: współczesne ( NATO), kamuflowane z bazą dunkelgelb, z bazą zieloną ( amerykański Olive Drab i Russian Green) głównie takie.

Napisano (edytowane)
23 godziny temu, Szkielzu napisał:

Takim samym pędzlem można pomalować Takie szczegóły Jak łopaty( ogólnie sprzęt techniczny w małych skalach) które są od razu przytwierdzone do modelu?

No pewnie ,że można.Tu masz model w skali 1:72 i detale drobnym pędzelkiem jak łopata.

image.thumb.jpeg.5e4f2d185c37c4a0ed33e5baa98883d8.jpeg

Edytowane przez push-up78
  • Like 1
Napisano
46 minut temu, enten napisał:

Szkielzu, myślę, że ten będzie najbardziej uniwersalny:

https://images.app.goo.gl/FmNuojHU454Zkz836

Teraz pytanie: z tego co widzę to jest Wash do pojazdów typu Afrika Korps ( Czyli mam rozumieć bazowy kolor piaskowy albo dunkelgelb), czy będzie równie dobrze działać na modelach z brązowym kolorem zielonym/Olive Drab?

Napisano

nie wiem....

26 minut temu, enten napisał:

A brązowych linii podziału nie będzie widać na zielonym, szarym czy niebieskim kolorze?

Napisano
11 godzin temu, Szkielzu napisał:

nie wiem....

Jak nie wiesz to wypróbuj ja natomiast lubię jak na ciemnych kolorach jak szary czy zielony jest po prostu kurz w zakamarkach.Czy to kamo czy to jeden kolor.

image.thumb.jpeg.785f4a3ff2d32e502034975a87f6e3db.jpeg

image.thumb.jpeg.d0b7f14cce5bb638e4e9718dbf6caa23.jpeg

Napisano
1 godzinę temu, Szkielzu napisał:

A ten też za swój sprawdzian jako uniwersalny?

A czy istnieje coś takiego jak uniwersalny ?

kup olejne farby + WS i rób swój własny wash pod dany model :)

• Confused 1
Napisano

Rozumiem ciemnobrązowe washe Niby wykorzystać uniwersalne ale co z czarnymi washami? Do jakich modeli się je wykorzystuje

Napisano
Teraz, Szkielzu napisał:

Rozumiem ciemnobrązowe washe Niby wykorzystać uniwersalne ale co z czarnymi washami? Do jakich modeli się je wykorzystuje

Do samolotów najlepiej.A brązy do pancerki.Naturalnie i w samolotach tez inne odcienie ale pancerka to trochę inna bajka tu brązy maja jak najlepsze zastosowanie na przemiennie z pigmentami.Jak upierasz się daj czarny przecież i tak sam zobaczysz czy jest ok czy to nie jeszcze co chciałeś uzyskać.

Napisano (edytowane)
12 minut temu, push-up78 napisał:

Do samolotów najlepiej.A brązy do pancerki.Naturalnie i w samolotach tez inne odcienie ale pancerka to trochę inna bajka tu brązy maja jak najlepsze zastosowanie na przemiennie z pigmentami.Jak upierasz się daj czarny przecież i tak sam zobaczysz czy jest ok czy to nie jeszcze co chciałeś uzyskać.

a co na przykład z tylnymi kratami silnikowymi, Co zrobić by byłScreenshot_20200426-183153_Chrome.thumb.jpg.3016a27fc908df4fd703cd8876db80c8.jpg taki efekt

Edytowane przez Szkielzu
Napisano

Tak, jeżeli właśnie masz takie coś,że są odlane tylko jako  imitacja  siatek  i nie masz blaszek to spokojnie można dać ciemny bardzo łosz na to nawet czerń.Potem delikatnie jak to wyschnie jakiś drybrush w kolorze pojazdu.Aby fakturkę siatki uwypuklić.

Napisano
3 minuty temu, push-up78 napisał:

Tak, jeżeli właśnie masz takie coś,że są odlane tylko jako  imitacja  siatek  i nie masz blaszek to spokojnie można dać ciemny bardzo łosz na to nawet czerń.Potem delikatnie jak to wyschnie jakiś drybrush w kolorze pojazdu.Aby fakturkę siatki uwypuklić.

Słyszałem że dobry jest tamiya panel Line Accent Color Dark Brown jako uniwersalny

Napisano
5 minut temu, Szkielzu napisał:

Słyszałem że dobry jest tamiya panel Line Accent Color Dark Brown jako uniwersalny

Jest dobry .Ale jak ze wszystkim  trzeba nauczyć się tego używać aby efekt był zadowalający.

• Thanks 1
Napisano
5 minut temu, push-up78 napisał:

Jest dobry .Ale jak ze wszystkim  trzeba nauczyć się tego używać aby efekt był zadowalający.

Patrząc na efekty użytku ( grafiki po wykonaniu, albo tutorial) to chyba właśnie wybiorę ten

Napisano (edytowane)

Z tych trzech co produkuje Aber, myślę, że ta będzie najbardziej odpowiednia  Aber 35L-145 125mm 2A46M-5 Barrel for Russian Tank T-90 T-90A (1:35). Porównując lufę z wypraski od modelu. Zdjęcia ze strony mojehobby.pl. i hobbysta.pl. Co do blach, to wydaje mi się, że w modelu bazowym jest ona wystarczająca.  Lina jest OK - nie trzeba jej zastępować np. Eureką XXL. Ewentualnie można dokupić wyrzutnie granatów dymnych Abera.

Edytowane przez robertmodelarz