Szkielzu Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 12 godzin temu, enten napisał: Możesz i igłę dogiąć. Ja patrząc na swój widzę, że tu piłowania jest na milimetr może dwa. Nie chcę Ci wmawiać ale tworzenie szablonów średnicy 3mm żeby to i tak malować pędzlem, sorry ale słaby pomysł. Taka sztuka dla sztuki bo inaczej nazwać myslę, ze nie mozna. Myslę, że dobry pędzel 0 lub nawet 00 załatwi sprawę wraz z farbą o odpowiedniej konsystencji. No w sumie racja dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 22.04.2020 o 23:36, enten napisał: Możesz i igłę dogiąć. Ja patrząc na swój widzę, że tu piłowania jest na milimetr może dwa. Nie chcę Ci wmawiać ale tworzenie szablonów średnicy 3mm żeby to i tak malować pędzlem, sorry ale słaby pomysł. Taka sztuka dla sztuki bo inaczej nazwać myslę, ze nie mozna. Myslę, że dobry pędzel 0 lub nawet 00 załatwi sprawę wraz z farbą o odpowiedniej konsystencji. Takim samym pędzlem można pomalować Takie szczegóły Jak łopaty( ogólnie sprzęt techniczny w małych skalach) które są od razu przytwierdzone do modelu? Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez Szkielzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Myślę, że spokonie tak. Kwestia precyzji i odpowiednio przygotowanej farby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 Moglibyście polecić jakiś najbardziej podstawowy Wash. Jedyne co o nich wiem to to że są osobne do innych kolorów powierzchni ( zielone, żółte, jak są jeszcze jakieś ważne to też proszę powiedzieć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 Jakie modele planujesz kleić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 1 minutę temu, enten napisał: Jakie modele planujesz kleić? Różne: współczesne ( NATO), kamuflowane z bazą dunkelgelb, z bazą zieloną ( amerykański Olive Drab i Russian Green) głównie takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) 23 godziny temu, Szkielzu napisał: Takim samym pędzlem można pomalować Takie szczegóły Jak łopaty( ogólnie sprzęt techniczny w małych skalach) które są od razu przytwierdzone do modelu? No pewnie ,że można.Tu masz model w skali 1:72 i detale drobnym pędzelkiem jak łopata. Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez push-up78 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 Szkielzu, myślę, że ten będzie najbardziej uniwersalny: https://images.app.goo.gl/FmNuojHU454Zkz836 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 46 minut temu, enten napisał: Szkielzu, myślę, że ten będzie najbardziej uniwersalny: https://images.app.goo.gl/FmNuojHU454Zkz836 Teraz pytanie: z tego co widzę to jest Wash do pojazdów typu Afrika Korps ( Czyli mam rozumieć bazowy kolor piaskowy albo dunkelgelb), czy będzie równie dobrze działać na modelach z brązowym kolorem zielonym/Olive Drab? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 A brązowych linii podziału nie będzie widać na zielonym, szarym czy niebieskim kolorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 nie wiem.... 26 minut temu, enten napisał: A brązowych linii podziału nie będzie widać na zielonym, szarym czy niebieskim kolorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 11 godzin temu, Szkielzu napisał: nie wiem.... Jak nie wiesz to wypróbuj ja natomiast lubię jak na ciemnych kolorach jak szary czy zielony jest po prostu kurz w zakamarkach.Czy to kamo czy to jeden kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 13 godzin temu, enten napisał: A brązowych linii podziału nie będzie widać na zielonym, szarym czy niebieskim kolorze? https://www.mojehobby.pl/products/A.MIG-1011-BLACK-WASH.html A ten też za swój sprawdzian jako uniwersalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Myślę, że bezpieczniejszy bedzie na początek brąz aniżeli czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, Szkielzu napisał: A ten też za swój sprawdzian jako uniwersalny? A czy istnieje coś takiego jak uniwersalny ? kup olejne farby + WS i rób swój własny wash pod dany model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Rozumiem ciemnobrązowe washe Niby wykorzystać uniwersalne ale co z czarnymi washami? Do jakich modeli się je wykorzystuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Teraz, Szkielzu napisał: Rozumiem ciemnobrązowe washe Niby wykorzystać uniwersalne ale co z czarnymi washami? Do jakich modeli się je wykorzystuje Do samolotów najlepiej.A brązy do pancerki.Naturalnie i w samolotach tez inne odcienie ale pancerka to trochę inna bajka tu brązy maja jak najlepsze zastosowanie na przemiennie z pigmentami.Jak upierasz się daj czarny przecież i tak sam zobaczysz czy jest ok czy to nie jeszcze co chciałeś uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) 12 minut temu, push-up78 napisał: Do samolotów najlepiej.A brązy do pancerki.Naturalnie i w samolotach tez inne odcienie ale pancerka to trochę inna bajka tu brązy maja jak najlepsze zastosowanie na przemiennie z pigmentami.Jak upierasz się daj czarny przecież i tak sam zobaczysz czy jest ok czy to nie jeszcze co chciałeś uzyskać. a co na przykład z tylnymi kratami silnikowymi, Co zrobić by był taki efekt Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez Szkielzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Tak, jeżeli właśnie masz takie coś,że są odlane tylko jako imitacja siatek i nie masz blaszek to spokojnie można dać ciemny bardzo łosz na to nawet czerń.Potem delikatnie jak to wyschnie jakiś drybrush w kolorze pojazdu.Aby fakturkę siatki uwypuklić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 3 minuty temu, push-up78 napisał: Tak, jeżeli właśnie masz takie coś,że są odlane tylko jako imitacja siatek i nie masz blaszek to spokojnie można dać ciemny bardzo łosz na to nawet czerń.Potem delikatnie jak to wyschnie jakiś drybrush w kolorze pojazdu.Aby fakturkę siatki uwypuklić. Słyszałem że dobry jest tamiya panel Line Accent Color Dark Brown jako uniwersalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 5 minut temu, Szkielzu napisał: Słyszałem że dobry jest tamiya panel Line Accent Color Dark Brown jako uniwersalny Jest dobry .Ale jak ze wszystkim trzeba nauczyć się tego używać aby efekt był zadowalający. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 5 minut temu, push-up78 napisał: Jest dobry .Ale jak ze wszystkim trzeba nauczyć się tego używać aby efekt był zadowalający. Patrząc na efekty użytku ( grafiki po wykonaniu, albo tutorial) to chyba właśnie wybiorę ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan_A Napisano 27 Kwietnia 2020 Share Napisano 27 Kwietnia 2020 Witam. Wie ktoś jaki kolor miały felgi i kołpaki w "Kubusiu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 29 Kwietnia 2020 Share Napisano 29 Kwietnia 2020 Witam Jaka lufa będzie odpowiednia do tego modelu -> https://www.scalemates.com/pl/kits/trumpeter-05549-t-90ms-tagil--978428 Bo zarówno Aber jak i Voyager mają po trzy różne do T-90 I czy są jakieś inne dodatki - widzę tylko do wcześniejszych wersji trumpetera lub modeli zvezdy, TM i Menga. Dedykowanych blach nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Maja 2020 Share Napisano 1 Maja 2020 (edytowane) Z tych trzech co produkuje Aber, myślę, że ta będzie najbardziej odpowiednia Aber 35L-145 125mm 2A46M-5 Barrel for Russian Tank T-90 T-90A (1:35). Porównując lufę z wypraski od modelu. Zdjęcia ze strony mojehobby.pl. i hobbysta.pl. Co do blach, to wydaje mi się, że w modelu bazowym jest ona wystarczająca. Lina jest OK - nie trzeba jej zastępować np. Eureką XXL. Ewentualnie można dokupić wyrzutnie granatów dymnych Abera. Edytowane 16 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi