martinello Napisano 23 Czerwca 2020 Share Napisano 23 Czerwca 2020 Mnie pytasz Piotrek ? Ja mam. I do kilku innych polskich Shermanów IIA. Mogę się podzielić Zioło 123 - tutaj masz relację z moją nierówną (i ciągle niezakończoną) walką z modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 23 Czerwca 2020 Share Napisano 23 Czerwca 2020 (edytowane) Pytam zioł'a bo też mam i raczej nie wykorzystam.. Edytowane 23 Czerwca 2020 przez piotrkur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zioło123 Napisano 24 Czerwca 2020 Share Napisano 24 Czerwca 2020 Mam kalki bo kupiłem ten model jako trening przed asuka bo mam ich kilka na półce, ale chce się najpierw na czymś podszkolić w malowaniu i przeróbkach, a że kosztował 140zl to go wziąłem bo Shermanow nigdy za wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Czerwca 2020 Share Napisano 24 Czerwca 2020 5 godzin temu, zioło123 napisał: ... bo Shermanow nigdy za wiele I to jest bardzo dobra koncepcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 24 Czerwca 2020 Share Napisano 24 Czerwca 2020 Ma ktoś dla mnie jakieś porady jak robić jarzma dział w scratchBuildingu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 24 Czerwca 2020 Share Napisano 24 Czerwca 2020 26 minut temu, Szkielzu napisał: Ma ktoś dla mnie jakieś porady jak robić jarzma dział w scratchBuildingu? Dodam do tego trochę kontekstu: właśnie się zastanawiam jak Zaprojektować i wybudować kW 6 Behemoth, do tego modelu bym kupił 2 kW 1 e, Katiusza oraz... no właśnie. Zastanawiam się co zrobić z wieżą kw-2, kupić dwa modele i jakoś wieżyczki ze sobą złączyć, kupić 1 i dorobić drugie działo i jarzmo z Saszetki plastikowej. Pierwsza opcja nie wydaje się głupia ale co zrobić z kadłubem? Do Behemota trzeba maximum 3 kadłuby kW. Teraz nie wiem co zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 24 Czerwca 2020 Share Napisano 24 Czerwca 2020 Godzinę temu, Szkielzu napisał: Ma ktoś dla mnie jakieś porady jak robić jarzma dział w scratchBuildingu? Niech kolega weźmie suwmiarkę, pilniki odpowiedni kawałek plastiku i działa. Można ewentualnie odlać z żywicy elementy potrzebne w większej ilości ale przy cenie modeli np PST jest to nieopłacalne. KW to mój ulubiony czołg więc będę kibicował. Podsyłam kilka fotek z moich dawnych skreczy (w tym KW-2) jako dowód że można. A teraz kolego kończ z teoretyzowaniem i działaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 24 Czerwca 2020 Share Napisano 24 Czerwca 2020 10 minut temu, FLECZER napisał: Niech kolega weźmie suwmiarkę, pilniki odpowiedni kawałek plastiku i działa. Można ewentualnie odlać z żywicy elementy potrzebne w większej ilości ale przy cenie modeli np PST jest to nieopłacalne. KW to mój ulubiony czołg więc będę kibicował. Podsyłam kilka fotek z moich dawnych skreczy (w tym KW-2) jako dowód że można. A teraz kolego kończ z teoretyzowaniem i działaj. Wpadłem na pomysł aby kupić do wieży kw-6 faktycznie 2 kW 2 dreadnought a do kadłuba dorobić konwersje kw7 (oczywiście nie kupować jakieś drogie z żywicy tylko samemu sobie dorobić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 24 Czerwca 2020 Share Napisano 24 Czerwca 2020 3 godziny temu, Szkielzu napisał: Ma ktoś dla mnie jakieś porady jak robić jarzma dział w scratchBuildingu? To są bardzo proste kształty i wystarczy tylko tak jak Fleczer pisze wziąć suwmiarkę ( mnie zazwyczaj najczęściej tylko linijka wystarcza ) pomierzyć, dociąć elementy z odpowiednich kawałków Hipsa, skleić, wyszlifować, wyprofilować i wuala. ...tylko trza jeszcze mieć do tego chęci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 24 Czerwca 2020 Share Napisano 24 Czerwca 2020 Faktycznie łatwiej by było ale skoro z kadłuba mogę zrobić kw7 to się bardziej opyla kupić dwie kw-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 24 Czerwca 2020 Share Napisano 24 Czerwca 2020 9 minut temu, Szkielzu napisał: Faktycznie łatwiej by było ale skoro z kadłuba mogę zrobić kw7 to się bardziej opyla kupić dwie kw-2 A propos konwersji, Znacie może jakieś fajne pojazdy na podwoziu kv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zioło123 Napisano 24 Czerwca 2020 Share Napisano 24 Czerwca 2020 Czy shermany menga są tak samo dobre jak modele asuki, czy lepiej inwestować w asuke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Czerwca 2020 Share Napisano 26 Czerwca 2020 W dniu 24.06.2020 o 21:01, zioło123 napisał: Czy shermany menga są tak samo dobre jak modele asuki, czy lepiej inwestować w asuke? Tasca/Asuka bije na głowę wszystkie dotychczasowe wypusty Italeri, Academy, Dragon. Merytorycznie i tej firmie zdarzają się błędy i niedociągnięcia w poszczególnych wersjach (w większości łatwe do skorygowania). Jeżeli chodzi o sklejalność- porównywalne są z nowymi wypustami Tamiya. Menga sklejałem tylko Renaulta FT-17 i Char2C. Pasowalność i detal bez uwag- zero szpachli. Plastik przyjemny w obróbce. Zawsze w zestawie jest jakaś blaszka- czasem nawet nie mała, ale bez przesady. Moim zdaniem model Menga ma więcej części. Tylko cena trochę duża.......Masz filmik zobacz sam i porównaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 26 Czerwca 2020 Share Napisano 26 Czerwca 2020 W dniu 24.06.2020 o 21:01, zioło123 napisał: Czy shermany menga są tak samo dobre jak modele asuki, czy lepiej inwestować w asuke? Na dzień dzisiejszy pytanie brzmi - a którą wersję shermana chcesz robić ? Asuka ma duży wybór wersji a meng - póki co tylko kilka. Moje odczucie jest takie - meng jest nowszy, lepiej wyposażony (np. ruchome ogniwkowe gąsienice), ale asuka jest (dla mnie) kultowa. Pewne jest, że raczej nie warto kupować żadnego starszego modelu sprzed pojawienia się asuki. Ceny raczej porównywalne. Meng jest chiński, Asuka japońska - póki co ja wolę produkty Japończyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zioło123 Napisano 27 Czerwca 2020 Share Napisano 27 Czerwca 2020 Z tym wyborem wersji sherman od asuki bym nie przesadzał bo większość niedostępna a bardzo chciałbym zdobyć ich sherman III Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 27 Czerwca 2020 Share Napisano 27 Czerwca 2020 No to nie masz wyboru. Nie ma lepszego na rynku. Z trzech głównych wariantów M4A2 (DV, odlewane wieżyczki, spawane wieżyczki) Asuka nie wydała tylko trzeciego wariantu - produkcji Fishera. Pozostaje przeróbka lub (niestety) zakup Dragona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 27 Czerwca 2020 Share Napisano 27 Czerwca 2020 Mam problem z podkładem, Dlaczego powstaje taki " szron " gdy nakładam go aerografem na model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Czerwca 2020 Share Napisano 27 Czerwca 2020 Jakiego podkładu używasz? Gunze czy może akrylowe AmmoMig, AK Interactive lub Vallejo? Prawdopodobnie przypchana (zaschnięta dysza aerografu) lub niewymieszany z rozcieńczalnikiem podkład. Tu masz przykład Sufracera 1200 Gunze (MRHobby) jak to dobrze robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 27 Czerwca 2020 Share Napisano 27 Czerwca 2020 1 minutę temu, robertmodelarz napisał: Jakiego podkładu używasz? Gunze czy może akrylowe AmmoMig, AK Interactive lub Vallejo? Prawdopodobnie przypchana (zaschnięta dysza aerografu) lub niewymieszany z rozcieńczalnikiem podkład. Tu masz przykład Sufracera 1200 Gunze (MRHobby) jak to dobrze robić. a jak dodbrze umyć dyszę? (dysza mojego aerografu na dole) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Czerwca 2020 Share Napisano 27 Czerwca 2020 To jest osłona dyszy. Na filmiku jest wszystko: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 27 Czerwca 2020 Share Napisano 27 Czerwca 2020 A wystarczy poszukać na YT.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Czerwca 2020 Share Napisano 27 Czerwca 2020 Ja czyszczę aerograf, oczywiście kompletnie rozkręcony co jakiś czas kompleksowo w myjce ultradźwiękowej: https://allegro.pl/oferta/myjka-ultradzwiekowa-500ml-do-stali-bizuterii-itp-8974277581?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czescimaszyn_pla_akcesoria_narzedzia_i_sprzet_warsztatowy&ev_adgr=Narzędzia+i+sprzęt+warsztatowy&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czescimaszyn|1539703379|g|c&ev_adgr=|59073944112|292532562710|&utm_term=pla-383007088478||-|-9061076|&utm_content=|pla|mc:136482497-p:8974277581|&gclid=EAIaIQobChMI08nZs_ii6gIVyI4YCh2B8ABTEAYYBSABEgJhIfD_BwE po farbach akrylowych to tym czyść: https://allegro.pl/oferta/cleanlux-zmywacz-do-sidolux-u-500-ml-9277254117?utm_content=mfc&utm_content=supermarket&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 28 Czerwca 2020 Share Napisano 28 Czerwca 2020 A można to czyścić normalnym rozcieńczalnikiem albo zmywaczem do farb akrylowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Czerwca 2020 Share Napisano 28 Czerwca 2020 (edytowane) Nie używaj acetonu bo rozpuszcza uszczelki gumowe. Do narzędzi jest Wamod: Edytowane 28 Czerwca 2020 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Czerwca 2020 Share Napisano 28 Czerwca 2020 (edytowane) Do olejnych też jest WAMOD-dobrze myje: Edytowane 28 Czerwca 2020 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi