robertmodelarz Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 13 godzin temu, Krzysiek12 napisał: Może nie ten dział Jakich washy, i innych chemii modelarskich mogę używać na emalie z tamiya . Z jakich firm albo jaki rodzaj chemii to powinien być Praktycznie wszystkie dostępne na rynku tzn, olejne i akrylowe: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 (edytowane) 16 godzin temu, Krzysiek12 napisał: Jakich washy, i innych chemii modelarskich mogę używać na emalie z tamiya . Z jakich firm albo jaki rodzaj chemii to powinien być Jeżeli finalnie model pomalowany jest emaliami, to wash powinien być akrylowy. Ale akrylowy jest trudniejszy do kontrolowania bo szybko schnie i po zaschnięciu ciężko już cokolwiek poprawić. Na model pomalowany emalią można dać błyszczący lakier akrylowy i wtedy zastosować wash olejny który jest bardziej przyjazny w aplikacji. Generalna zasada: na "akryle" wash olejny, na emalie olejne, wash akrylowy. Dotyczy to nie tylko stosowania washa, ale też innych rodzajów finalnego "brudzenia". Rodzaje i firmy to już drugorzędna sprawa, ilu modelarzy tyle preferencji... Edytowane 26 Grudnia 2020 przez Jery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 3 godziny temu, Jery napisał: Jeżeli finalnie model pomalowany jest emaliami, to wash powinien być akrylowy. Ale akrylowy jest trudniejszy do kontrolowania bo szybko schnie i po zaschnięciu ciężko już cokolwiek poprawić. Na model pomalowany emalią można dać błyszczący lakier akrylowy i wtedy zastosować wash olejny który jest bardziej przyjazny w aplikacji. Generalna zasada: na "akryle" wash olejny, na emalie olejne, wash akrylowy. Dotyczy to nie tylko stosowania washa, ale też innych rodzajów finalnego "brudzenia". Rodzaje i firmy to już drugorzędna sprawa, ilu modelarzy tyle preferencji... Dzięki wielkie bo kiedyś użyłem washa a farba mi zeszła to wina lakieru musiała być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szef Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 Dzień dobry Chciałem sie zapytać co myślicie o modelach zvezdy 1:100 Np ten ten T-34/76 P.S nie jestem aż takim słabym modelarzom tylko chciałem zacząć wash itd. i mi było szkoda takiego modelu za 50 zł lub 100 zł zniszczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 21 minut temu, Szef napisał: Dzień dobry Chciałem sie zapytać co myślicie o modelach zvezdy 1:100 Np ten ten T-34/76 P.S nie jestem aż takim słabym modelarzom tylko chciałem zacząć wash itd. i mi było szkoda takiego modelu za 50 zł lub 100 zł zniszczyć Gdzieś czytałem tego recenzję i podobno całkiem całkiem jak na tą skalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 Sory pomyliło mi się to była recenzja Mausa ale w tej samej skali też Zvezdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szef Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 (edytowane) 7 minut temu, fanpancerki napisał: Sory pomyliło mi się to była recenzja Mausa ale w tej samej skali też Zvezdy. Aha ale chodziło mi o to czy jest warte swojej ceny ? Edytowane 26 Grudnia 2020 przez Szef Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 12 minut temu, Szef napisał: ale chodziło mi o to czy jest warte swojej ceny ? Chłopie, ten model kosztuje 16 złotych a nie funtów. Jak nie masz nawet tak skromnych funduszy, to odpuść sobie to hobby. Sorry, ale to było silniejsze ode mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szef Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 4 minuty temu, _OldMan_ napisał: Chłopie, ten model kosztuje 16 złotych a nie funtów. Jak nie masz nawet tak skromnych funduszy, to odpuść sobie to hobby. Sorry, ale to było silniejsze ode mnie. Wiem ale może być tak żle zrobiony że nawet nie da rady go poskładać. Pytam bo widziałem innej firmy w tej skali za 50 zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 (edytowane) To jest model typu snap-fit, czyli do złożenia bez kleju. Co tam może nie pasować jak wszystkiego jest 5 elementów ? Edytowane 26 Grudnia 2020 przez _OldMan_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szef Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 6 minut temu, _OldMan_ napisał: To jest model typu snap-fit, czyli do złożenia bez kleju. Co tam może nie pasować jak wszystkiego jest 5 elementów ? Dziekuje za pomoc Jakieś uwagi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 Mi chodziło o szczegółowość nie o spasowanie, bo jak napislał Old Man to da się bez kleju złożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 27 Grudnia 2020 Share Napisano 27 Grudnia 2020 Szczegółowosc przecież widzimy na zdjęciach, prawda? Świetne modele, mój 5 letni syn z łatwością je składa. Moim zdaniem są dobrym pomysłem jeśli chodzi o to co pytaleś - złożyć, pomalować i poćwiczyć sobie washa i inne chemie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 27 Grudnia 2020 Share Napisano 27 Grudnia 2020 Jakieś uwagi na temat panther z takomu tych z wnętrzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 27 Grudnia 2020 Share Napisano 27 Grudnia 2020 I jaki jest najlepszy lakier akrylowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 27 Grudnia 2020 Share Napisano 27 Grudnia 2020 (edytowane) . Edytowane 27 Grudnia 2020 przez fanpancerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Grudnia 2020 Share Napisano 27 Grudnia 2020 6 godzin temu, Krzysiek12 napisał: I jaki jest najlepszy lakier akrylowy Ja po pomalowaniu modelu używam tego: https://www.sidolux.pl/produkty/sidolux_do_ochrony_i_nablyszczania_paneli_500_ml,1034.html Tu masz kopalnię wiedzy o lakierach: https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=10&t=11224 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Grudnia 2020 Share Napisano 27 Grudnia 2020 6 godzin temu, Krzysiek12 napisał: Jakieś uwagi na temat panther z takomu tych z wnętrzem Sklejałem ten model: https://www.mojehobby.pl/products/Panther-Ausf.A-early-Production-w-Full-interior.html Trzy wersje do wyboru. Bardzo dużo części, jeszcze więcej pracy z malowaniem wnętrza. Po tym wszystkim cała robota prawie zupełnie niewidoczna. Brak zimmeritu w zestawie. Trzeba zrobić samemu lub dokupić żywiczny np. ATAK-Model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 27 Grudnia 2020 Share Napisano 27 Grudnia 2020 12 minut temu, robertmodelarz napisał: Sklejałem ten model: https://www.mojehobby.pl/products/Panther-Ausf.A-early-Production-w-Full-interior.html Trzy wersje do wyboru. Bardzo dużo części, jeszcze więcej pracy z malowaniem wnętrza. Po tym wszystkim cała robota prawie zupełnie niewidoczna. Brak zimmeritu w zestawie. Trzeba zrobić samemu lub dokupić żywiczny np. ATAK-Model. Dzięki za odpowiedzi na obydwa pytania . Zastanawiam się nad tym modelem ale przy tak małej ilości czasu jaką mam teraz to za szybko go nie skończę ale model na pewno bardzo ładnie wygląda zrobiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 27 Grudnia 2020 Share Napisano 27 Grudnia 2020 dzień dobry w ramach prezentu dostałem bmp 3 modelcoollecta - zacnie sie prezentuje, ale że ja w okrętach siedzę to w temacie pancerki i to jeszcze wspołczesno rosyjskiej jestem lekko zielony = szukam grzebie i nie mogę sie doszukać 1 czy bmp3 brało udział w jakichś konfliktach (v rosja) 2 czy jest jakas publikacja w temacie na kształt profili okrętowych ? dzięki za wszelkie info pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 (edytowane) 10 godzin temu, laskonogi napisał: dzień dobry w ramach prezentu dostałem bmp 3 modelcoollecta - zacnie sie prezentuje, ale że ja w okrętach siedzę to w temacie pancerki i to jeszcze wspołczesno rosyjskiej jestem lekko zielony = szukam grzebie i nie mogę sie doszukać 1 czy bmp3 brało udział w jakichś konfliktach (v rosja) 2 czy jest jakas publikacja w temacie na kształt profili okrętowych ? dzięki za wszelkie info pzdr Ad.1 W przeciwieństwie do swych starszych braci wozy BMP-3 nie zasmakowały wielu konfliktów. Kilka walczyło w pierwszej wojnie czeczeńskiej (zniszczeniu uległa nieznana ich liczba), zaś obecnie wozy te operują w Jemenie oraz Arabii Saudyjskiej (kilka z nich utracono). Czy walczyły na Ukrainie nie wiadomo: https://informnapalm.org/pl/rosja-sciaga-pod-granice-z-ukraina-sprzet-opancerzony/ Ad.2 Takiej jak wydawnictwa okrętowe z rysunkami 3D to nie widziałem, są tylko rosyjskie wydawnictwa i chyba Concord coś wypościł: Edytowane 28 Grudnia 2020 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 15 godzin temu, laskonogi napisał: dzień dobry w ramach prezentu dostałem bmp 3 modelcoollecta - zacnie sie prezentuje, ale że ja w okrętach siedzę to w temacie pancerki i to jeszcze wspołczesno rosyjskiej jestem lekko zielony = szukam grzebie i nie mogę sie doszukać 1 czy bmp3 brało udział w jakichś konfliktach (v rosja) 2 czy jest jakas publikacja w temacie na kształt profili okrętowych ? dzięki za wszelkie info pzdr Może Ci się też to przydać- kompletne walkaroundy różnych wersji. https://www.recomonkey.com/Land-Platforms/IFV-APC/BMP-3 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 panowie bardzo dziekuje jest co studiować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 Panowie jaki model z dostępnych nadaje sie do zbudowania tytułowego Tygrysa w skali 1/35 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 40 minut temu, KAMIL90 napisał: Panowie jaki model z dostępnych nadaje sie do zbudowania tytułowego Tygrysa w skali 1/35 ? Teraz chyba tylko RFM RM 5015, ale jak jesteś hardcorem to pewnie i Tamkę znajdziesz. A wagon masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi