Endrju Napisano 4 Maja 2022 Share Napisano 4 Maja 2022 (edytowane) Witam modelarza z odzysku. Tak na szybko instrukcję znajdziesz tutaj. https://exito.sklep.pl/poradnik-modelarski-czolg-type92 Na tym forum jest dział "Jak to zrobić i jak pokazać" gdzie możesz znaleźć dodatkowe informacje Jak dobrze poszukasz w sieci to znajdziesz na pewno też inne instrukcje. Pozdrawiam. Andrzej. Edytowane 4 Maja 2022 przez Endrju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokopo Napisano 4 Maja 2022 Share Napisano 4 Maja 2022 @Endrju Bardzo dziękuję. Bardzo konkretny tutorial. Cóż, zapowiada się zabawa w negatywnym tego słowa znaczeniu. Tym bardziej, że jak czytam opinie o produktach Mirage Hobby, to niezła padaka... Ale jak to mówią - darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby Zatem, nie mam wyjścia. Raz jeszcze dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Maja 2022 Share Napisano 4 Maja 2022 15 godzin temu, kokopo napisał: Dobry wieczór Zwracam się z nieco nietypowym pytaniem do szanownych kolegów i/lub koleżanek z niniejszego forum, mianowicie – jak wykonać kamuflaż typu japońskiego? Czemu pytam? Ano, od jakiegoś czasu nosiłem się z zamiarem powrotu do tego szlachetnego hobby z lat dzieciństwa jakim jest sklejanie modeli plastikowych. Trułem tak, trułem na około, że się nad tym zastanawiam, aż tu z okazji imienin moja lepsza połówka obdarowała mnie ni mniej ni więcej tylko modelem czołgu Vickers E Mk. A produkcji Mirage Hobby w skali 1/35. Dodam iż jest to model wzbogacony o dedykowane farby i nawet pędzelek. Może i dobrze, bo póki co z potrzebnych do uprawiania tego hobby narzędzi (kompletowanych pomału), posiadam jeno: nożyk i dwie pęsety Excel’a, klej Tamiya Limonene i kilka pilników. Czyli bida panie, bida… Będzie to mój pierwszy po wielu latach sklejany model. A że podarowany mi przez nie byle kogo, to też z moim skromnym warsztatem oraz jeszcze skromniejszymi umiejętnościami, chciałby wykonać go najlepiej jak tylko się uda. Dziękuję więc za rady i sugestie. Dodaj do tego jeszcze papier ścierny - z marketu budowlanego, mały koszt. Farbami gołego plastiku pędzelkiem nie pomalujesz, musisz kupić podkład - najlepiej spray. Kolejny zakup to cążki do wycinania elementów...........Potem do już górki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokopo Napisano 4 Maja 2022 Share Napisano 4 Maja 2022 @robertmodelarzDziękuję! Papiery ścierne już mam. Zaś tamiyowski podkład w sprayu oraz cążki modelarskie są w drodze Wiem, wiem, powinienem zacząć od kupna sprężarki, aerografu i innych z tym związanych akcesoriów. Ale w moim przypadku to melodia odległej przyszłości. I nie chodzi tu li tylko o kwestię finansową. Będzie trudno wiem, bo nikt już chyba na świecie modeli pędzelkami nie maluje... Zastanawia mnie jeszcze to, ile szpachlówki pójdzie na ten model? A przyznam, że o samym szpachlowaniu wiem tylko tyle, że jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Maja 2022 Share Napisano 4 Maja 2022 8 minut temu, kokopo napisał: @robertmodelarzDziękuję! Papiery ścierne już mam. Zaś tamiyowski podkład w sprayu oraz cążki modelarskie są w drodze Wiem, wiem, powinienem zacząć od kupna sprężarki, aerografu i innych z tym związanych akcesoriów. Ale w moim przypadku to melodia odległej przyszłości. I nie chodzi tu li tylko o kwestię finansową. Będzie trudno wiem, bo nikt już chyba na świecie modeli pędzelkami nie maluje... Zastanawia mnie jeszcze to, ile szpachlówki pójdzie na ten model? A przyznam, że o samym szpachlowaniu wiem tylko tyle, że jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 4 Maja 2022 Share Napisano 4 Maja 2022 6 minut temu, kokopo napisał: Wiem, wiem, powinienem zacząć od kupna sprężarki, aerografu i innych z tym związanych akcesoriów. A to nie koniecznie , mam recydywę jak Ty ale od 2006 a jakoś do tej pory nie dorobiłem się pistoletu, co więcej wcale nie czuje się że byłby mi potrzebny, a spróbuj np. pomalować figurki . Co do szpachlówek to rzecz jest raczej niezbędna zwłaszcza jeśli zamierzasz zrobić coś z MirageHobby musisz się zaopatrzyć w 2 rodzaje szpachli jedną zwykłą: https://www.mojehobby.pl/products/Putty-White.html Jest naprawdę dobra do różnych szczelin . I drugą płynną o taką: https://www.mojehobby.pl/products/Mr.-Dissolved-Putty.html Ta z kolei przydaje się do uzupełniania jakichś wgłębień i innych zwichrowań. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 4 Maja 2022 Share Napisano 4 Maja 2022 Adams też mnie zaskoczyłeś brakiem Aerografu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 4 Maja 2022 Share Napisano 4 Maja 2022 5 godzin temu, Adams M1A1 napisał: A to nie koniecznie , mam recydywę jak Ty ale od 2006 a jakoś do tej pory nie dorobiłem się pistoletu, co więcej wcale nie czuje się że byłby mi potrzebny, a spróbuj np. pomalować figurki . Gdzie w wypowiedzi Adamsa dopatrzyliście się, że nie posiada aerografu. Napisał, że nie dorobił się pistoletu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 4 Maja 2022 Share Napisano 4 Maja 2022 9 godzin temu, robertmodelarz napisał: Farbami gołego plastiku pędzelkiem nie pomalujesz, musisz kupić podkład - najlepiej spray. Poważnie? ...a ja głupi nie wiedząc o tym, przez ponad 20 lat malowałem modele pędzlem bez podkładu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 4 Maja 2022 Share Napisano 4 Maja 2022 W dniu 3.05.2022 o 19:20, kokopo napisał: Dobry wieczór Zwracam się z nieco nietypowym pytaniem do szanownych kolegów i/lub koleżanek z niniejszego forum, mianowicie – jak wykonać kamuflaż typu japońskiego? Czemu pytam? Ano, od jakiegoś czasu nosiłem się z zamiarem powrotu do tego szlachetnego hobby z lat dzieciństwa jakim jest sklejanie modeli plastikowych. Trułem tak, trułem na około, że się nad tym zastanawiam, aż tu z okazji imienin moja lepsza połówka obdarowała mnie ni mniej ni więcej tylko modelem czołgu Vickers E Mk. A produkcji Mirage Hobby w skali 1/35. Dodam iż jest to model wzbogacony o dedykowane farby i nawet pędzelek. Może i dobrze, bo póki co z potrzebnych do uprawiania tego hobby narzędzi (kompletowanych pomału), posiadam jeno: nożyk i dwie pęsety Excel’a, klej Tamiya Limonene i kilka pilników. Czyli bida panie, bida… Będzie to mój pierwszy po wielu latach sklejany model. A że podarowany mi przez nie byle kogo, to też z moim skromnym warsztatem oraz jeszcze skromniejszymi umiejętnościami, chciałby wykonać go najlepiej jak tylko się uda. Dziękuję więc za rady i sugestie. Spoko ja do modeli wróciłem po 15 latach narzędzia mam choć są wiekowe działają dobrze,aerograf już mam a na kompresor kasiura się zbiera bo mój stary kompresor padł chyba od nieużywania Na chwilę bieżącą maluję modele sprajami od Tamki do czasu nabycia kompresora,a figurki pędzelkiem Pomału skompletujesz sobie narzędzia do pracy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 5 Maja 2022 Share Napisano 5 Maja 2022 13 godzin temu, Rafał B napisał: Poważnie? ...a ja głupi nie wiedząc o tym, przez ponad 20 lat malowałem modele pędzlem bez podkładu No ja też jestem głupi że o tym nie wiem i do dzisiaj maluję pędzlem i to bez podkładu. Pozdr. A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 5 Maja 2022 Share Napisano 5 Maja 2022 16 godzin temu, _OldMan_ napisał: Gdzie w wypowiedzi Adamsa dopatrzyliście się, że nie posiada aerografu. Napisał, że nie dorobił się pistoletu. Sory że tak post pod postem ,a co to w ogóle jest ten aerograf toż to zwykły pistolet do malowania tylko mały, ale prawda jest taka że mam pistolet Revella dostałem go jakieś 10 lat temu i tak leży nieużywany , pędzle lepsze. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 5 Maja 2022 Share Napisano 5 Maja 2022 Każdy maluje tym czym lubi. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 5 Maja 2022 Share Napisano 5 Maja 2022 5 godzin temu, bulik58 napisał: Ale śmieszne ale się ubawiłem nie ma co. Tak wiem, wiem ze jak model to tylko hitlerowska II wojenna pancerka a jak malowanie to tylko z pistoletu opps. ale się wygłupiłem aerografu teraz będzie dobrze ?????? Jak rozumiem innych opcji po prostu nie ma i trzeba wydrwić. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 5 Maja 2022 Share Napisano 5 Maja 2022 1 minutę temu, bulik58 napisał: A ty sie nie chwal tylko pokaz cos tam namalowal? Pokazywałem jak byłem mały, teraz się wstydzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 5 Maja 2022 Share Napisano 5 Maja 2022 24 minuty temu, bulik58 napisał: Adams M1A1 zbytnio bierzes zarty do serca , pytalem sie jakimi farbami malujesz to tego nie zauwazyles . Kto czym maluje to jego sprawa guzik mi do tego. Żarty żartami, ale każdy robi jak uważa, i nic nikomu do tego. A farbami jakimi maluję ? Głównie tym: https://www.mojehobby.pl/products/4812-US-Army-Marines-Gulf-Armor-Sand-Flat.html Czasami tym: https://www.mojehobby.pl/products/1706-Sand-FS33531-Matt.html Ale też tym: https://www.mojehobby.pl/products/1711-Olive-Drab-FS34087-Matt.html A poza tym różnymi innymi czarnymi, cielistymi, rustowymi, metalgunowymi itp. i wszystko bez podkładu także na lufy metalowe i blaszki i się trzyma już tyle lat .Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 5 Maja 2022 Share Napisano 5 Maja 2022 3 godziny temu, _OldMan_ napisał: Każdy maluje tym czym lubi. Ciekawe, czy dał podkład 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 5 Maja 2022 Share Napisano 5 Maja 2022 Jakim lakierem były pokrywane niemieckie czołgi? Matowy, czy błyszczący? Właśnie skończyłem malowanie kamuflażu i rano chciałbym lakier położyć, żeby wieczorem kalki nakładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Maja 2022 Share Napisano 6 Maja 2022 (edytowane) Najlepiej i najtaniej trysnąć cienką warstwę Sidolixu- to rozcieńczony lakier akrylowy. Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 8 Maja 2022 Share Napisano 8 Maja 2022 Mam pytanie, a w zasadzie mój sąsiad. Jaki czołg polecilibyście 8 letniemu chłopakowi? No wiece, łatwy, prosty tak, żeby się nie zniechęcił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Maja 2022 Share Napisano 8 Maja 2022 (edytowane) W dniu 8.05.2022 o 20:40, tlb napisał: Mam pytanie, a w zasadzie mój sąsiad. Jaki czołg polecilibyście 8 letniemu chłopakowi? No wiece, łatwy, prosty tak, żeby się nie zniechęcił? https://agtom.eu/skala-135/310182-tamiya-1-35-us-m41-walker-bulldog-4950344995455.html Tamiya 1:35 M41 Walker Bulldog Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 9 Maja 2022 Share Napisano 9 Maja 2022 A tutaj znajdzie poradnik jak go skleić. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 11 Maja 2022 Share Napisano 11 Maja 2022 W dniu 22.04.2022 o 13:28, Krzysiek12 napisał: Szybkie pytanie czy trumpeter wysyła zgubione ramki /lub czy można kupić . I jak się z nimi skontaktować Dziś dostałem coś takiego od trumpetera za jedną ramkę do BMPT Dear sir, Follow is the buy fee,Pls check: 09506 G X1pcs, USD6, Shipping fee, USD10,(FROM CHINA TO Poland) Total fee, USD16. skończyło się za free. Ale wysylają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 11 Maja 2022 Share Napisano 11 Maja 2022 W dniu 22.04.2022 o 13:28, Krzysiek12 napisał: Szybkie pytanie czy trumpeter wysyła zgubione ramki /lub czy można kupić . I jak się z nimi skontaktować Dziś dostałem coś takiego od trumpetera za jedną ramkę do BMPT Dear sir, Follow is the buy fee,Pls check: 09506 G X1pcs, USD6, Shipping fee, USD10,(FROM CHINA TO Poland) Total fee, USD16. skończyło się za free. Ale wysylają 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 13 Maja 2022 Share Napisano 13 Maja 2022 Witam wszystkich.Mam jedno malutkie pytanko jak w rzeczywistości załogi pojazdów pancernych wieszały różne klamoty zwisające z boku pancerza Rozumiem że za pomocą sznurków,ale chodzi mi o to czy te sznurki przechodziły pod trokiem zawiniętego np takiego namiotu czy zwinięty namiot był wiązany sznurkiem w dwóch miejscach i przywiązywaniu do różnych wystających fragmentów na pancerzu Obydwie opcje wydają się słuszneByłbym wdzięczny za pomoc w tym temacie.Ogladałem kilkadziesiąt zdjęć i owszem klamoty wiszą ale nie wiem jakiej techniki do tego używali.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi