Skocz do zawartości

IBG Spitfire - wątek otwarty dla każdego budującego te modele

Tainan41

Rekomendowane odpowiedzi

I jeszcze ostatnia rzecz, ale tutaj muszę pomyśleć jak sensownie to drukować, bo obecnie są dwa uda - z czego raczej częściej występuje te, że się nie uda wyciąć bez szkód. 😛

IMG_2249.jpg

https://cults3d.com/en/3d-model/game/spitfire-ibg-1-72-12th-frame

Edytowane przez ArtuRze
  • Like 1
  • Thanks 1

2 minuty temu, ArtuRze napisał:

tutaj muszę pomyśleć jak sensownie to drukować

Ja bym wstawił w modelu żebra usztywniające  na wzór poprzeczki między wręgami do późniejszego odcięcia "na płasko", jak już się wycheta to z podpór. Wtedy nie powinno sprężynować 😉

• Like 1

9 godzin temu, ArtuRze napisał:

Jeszcze się zastanawiam nad autorskimi podporami

Ustaw pod kątem. Wtedy nie będziesz potrzebował tyłu podpór. Wręcz kilka wystarczy. Kąt taki, aby krok w XY wyszedl taki sam jak w Z, to nie będzie widać schodków.

• Like 2

9 minut temu, greatgonzo napisał:

Czyli się męczysz. :)

Na szczęście, na końcu tych pasm cierpienia oczekuje nas wreszcie, długo zasłużony wieczny odpoczynek.

Dobrze ze do samodzielnego wydruku, a nie jako aftermarketowa czesc 3D do wzbogacenia modelu 😉

Godzinę temu, Moses napisał:

Dobrze ze do samodzielnego wydruku, a nie jako aftermarketowa czesc 3D do wzbogacenia modelu 😉

Nie wiem, czy w takim przypadku słowo "wzbogacenie" byłoby właściwe. A przynajmniej nie w odniesieniu do modelu, a już tym bardziej modelarza 😉 

Skoro IBG daje to właściwie za darmo, że można powiedzieć, że jest to element "niezbiedniający" modelu. Ani modelarza.

3 minuty temu, Skawinski napisał:

Nie wiem, czy w takim przypadku słowo "wzbogacenie" byłoby właściwe. A przynajmniej nie w odniesieniu do modelu, a już tym bardziej modelarza 😉 

Skoro IBG daje to właściwie za darmo, że można powiedzieć, że jest to element "niezbiedniający" modelu. Ani modelarza.

:chytry: sofisticated...

Edytowane przez socjo1

W dniu 11.10.2025 o 11:20, barszczo napisał:

Taki drobiazg od IBG który umożliwia montaż kółka ogonowego po sklejeniu kadłuba. Do pobrania i samodzielnego wydruku:

561289123_789228457050701_8486426459012228700_n.jpg.6442ff6356d82cf2af121f471adf5d18.jpg

559380003_789228337050713_8871813327981744536_n.jpg.1bc81b6de94128a91ef1a1b46094c0f1.jpg

Wspaniałe rozwiązanie problemu który normalnie nie istnieje !

Sorki no nie mogłem się powstrzymać...

Edytowane przez wuwumaster
  • Like 2

W dniu 12.10.2025 o 20:10, wuwumaster napisał:

Wspaniałe rozwiązanie problemu który normalnie nie istnieje !

Sorki no nie mogłem się powstrzymać...

Już pisałem że rozumiem co Flachenty napisał. Nie trzeba przypominać co stronę. Przekazałem IBG, że te darmowe pliki bardzo źle odbieracie. Kolejnych obiecuję już nie robić. Po prostu ten był zrobiony wcześniej, a dopiero teraz opublikowali. Już nie będą Wam robić nimi krzywdy, ja ze swojej strony ogromnie przepraszam za ułatwianie budowy. Najwyżej skończy się tak, że reszta opracowanych będzie do kupienia.

• Like 1
  • Haha 3

50 minut temu, MarCorp napisał:

Już pisałem że rozumiem co Flachenty napisał. Nie trzeba przypominać co stronę. Przekazałem IBG, że te darmowe pliki bardzo źle odbieracie. Kolejnych obiecuję już nie robić. Po prostu ten był zrobiony wcześniej, a dopiero teraz opublikowali. Już nie będą Wam robić nimi krzywdy, ja ze swojej strony ogromnie przepraszam za ułatwianie budowy. Najwyżej skończy się tak, że reszta opracowanych będzie do kupienia.

Jak Ty zrobiłeś plik to chwała ci za to, mi chodziło o sam sztuczny problem montażu kółka ogonowego. Może już o tym kiedyś było to sorki widać nie nadążam, trochę treści o tych Spitach się tu pojawiło w ostatnim czasie.

Pozdrawiam!

ww

• Like 1