ArtuRze Napisano 6 Października Share Napisano 6 Października Po drukach testowych lekko poszerzyłem linie w modelu i dorzuciłem zmodyfikowany plik. Tutaj kołpak tylko nałożony: Dorzuciłem zaślepki do PR: https://cults3d.com/en/3d-model/game/spitfire-pr-ibg-1-72-km-s-dummy-plugs 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 6 Października Share Napisano 6 Października (edytowane) I jeszcze ostatnia rzecz, ale tutaj muszę pomyśleć jak sensownie to drukować, bo obecnie są dwa uda - z czego raczej częściej występuje te, że się nie uda wyciąć bez szkód. https://cults3d.com/en/3d-model/game/spitfire-ibg-1-72-12th-frame Edytowane 6 Października przez ArtuRze 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Października Share Napisano 6 Października 2 minuty temu, ArtuRze napisał: tutaj muszę pomyśleć jak sensownie to drukować Ja bym wstawił w modelu żebra usztywniające na wzór poprzeczki między wręgami do późniejszego odcięcia "na płasko", jak już się wycheta to z podpór. Wtedy nie powinno sprężynować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 6 Października Share Napisano 6 Października Jeszcze się zastanawiam nad autorskimi podporami, przygotuję na pewno z dwa warianty na testy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 7 Października Share Napisano 7 Października 9 godzin temu, ArtuRze napisał: Jeszcze się zastanawiam nad autorskimi podporami Ustaw pod kątem. Wtedy nie będziesz potrzebował tyłu podpór. Wręcz kilka wystarczy. Kąt taki, aby krok w XY wyszedl taki sam jak w Z, to nie będzie widać schodków. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 7 Października Share Napisano 7 Października IBG opublikowało instrukcję do masek. http://www.ibgmodels.com/wp-content/uploads/2025/10/72M011_w.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Sobota o 09:20 Share Napisano Sobota o 09:20 Taki drobiazg od IBG który umożliwia montaż kółka ogonowego po sklejeniu kadłuba. Do pobrania i samodzielnego wydruku: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Sobota o 12:20 Share Napisano Sobota o 12:20 ciekawe. A jak nie masz drukarki 3D to się męczysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano Sobota o 12:49 Share Napisano Sobota o 12:49 28 minut temu, Moses napisał: ciekawe. A jak nie masz drukarki 3D to się męczysz? A jak nie masz drukarki to wklejasz koło wcześniej i pamiętasz, żeby nie rzucać modelem po pokoju w trakcie malowania 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Sobota o 13:25 Share Napisano Sobota o 13:25 Czyli się męczysz. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano Sobota o 13:36 Share Napisano Sobota o 13:36 9 minut temu, greatgonzo napisał: Czyli się męczysz. Na szczęście, na końcu tych pasm cierpienia oczekuje nas wreszcie, długo zasłużony wieczny odpoczynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Sobota o 14:21 Share Napisano Sobota o 14:21 Dobrze ze do samodzielnego wydruku, a nie jako aftermarketowa czesc 3D do wzbogacenia modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano Sobota o 15:36 Share Napisano Sobota o 15:36 Godzinę temu, Moses napisał: Dobrze ze do samodzielnego wydruku, a nie jako aftermarketowa czesc 3D do wzbogacenia modelu Nie wiem, czy w takim przypadku słowo "wzbogacenie" byłoby właściwe. A przynajmniej nie w odniesieniu do modelu, a już tym bardziej modelarza Skoro IBG daje to właściwie za darmo, że można powiedzieć, że jest to element "niezbiedniający" modelu. Ani modelarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano Sobota o 15:39 Share Napisano Sobota o 15:39 (edytowane) 3 minuty temu, Skawinski napisał: Nie wiem, czy w takim przypadku słowo "wzbogacenie" byłoby właściwe. A przynajmniej nie w odniesieniu do modelu, a już tym bardziej modelarza Skoro IBG daje to właściwie za darmo, że można powiedzieć, że jest to element "niezbiedniający" modelu. Ani modelarza. sofisticated... Edytowane Sobota o 15:39 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano Niedziela o 18:10 Share Napisano Niedziela o 18:10 (edytowane) W dniu 11.10.2025 o 11:20, barszczo napisał: Taki drobiazg od IBG który umożliwia montaż kółka ogonowego po sklejeniu kadłuba. Do pobrania i samodzielnego wydruku: Wspaniałe rozwiązanie problemu który normalnie nie istnieje ! Sorki no nie mogłem się powstrzymać... Edytowane Niedziela o 18:10 przez wuwumaster 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano Niedziela o 19:26 Share Napisano Niedziela o 19:26 A skąd to pobierać, bo przegapiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 godziny temu Super Moderator Share Napisano 22 godziny temu 19 godzin temu, kwiatektatek napisał: A skąd to pobierać, bo przegapiłem? A stąd - link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano 18 godzin temu Share Napisano 18 godzin temu W dniu 12.10.2025 o 20:10, wuwumaster napisał: Wspaniałe rozwiązanie problemu który normalnie nie istnieje ! Sorki no nie mogłem się powstrzymać... Już pisałem że rozumiem co Flachenty napisał. Nie trzeba przypominać co stronę. Przekazałem IBG, że te darmowe pliki bardzo źle odbieracie. Kolejnych obiecuję już nie robić. Po prostu ten był zrobiony wcześniej, a dopiero teraz opublikowali. Już nie będą Wam robić nimi krzywdy, ja ze swojej strony ogromnie przepraszam za ułatwianie budowy. Najwyżej skończy się tak, że reszta opracowanych będzie do kupienia. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 18 godzin temu Share Napisano 18 godzin temu 50 minut temu, MarCorp napisał: Już pisałem że rozumiem co Flachenty napisał. Nie trzeba przypominać co stronę. Przekazałem IBG, że te darmowe pliki bardzo źle odbieracie. Kolejnych obiecuję już nie robić. Po prostu ten był zrobiony wcześniej, a dopiero teraz opublikowali. Już nie będą Wam robić nimi krzywdy, ja ze swojej strony ogromnie przepraszam za ułatwianie budowy. Najwyżej skończy się tak, że reszta opracowanych będzie do kupienia. Jak Ty zrobiłeś plik to chwała ci za to, mi chodziło o sam sztuczny problem montażu kółka ogonowego. Może już o tym kiedyś było to sorki widać nie nadążam, trochę treści o tych Spitach się tu pojawiło w ostatnim czasie. Pozdrawiam! ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi