Moses Napisano Niedziela o 11:04 Share Napisano Niedziela o 11:04 Na początku lat 50tych, gdy do służby w Marynarce Wojennej zaczęły wchodzić pierwsze myśliwce ze skośnym skrzydłem, doszlo do wzrostu wskażnika wypadków w lotnicwie podległym Departamentowi Marynarki. W związku z tym Grumman rozpoczął opracowywanie dwumiejscowej wersji swojego ostatniego myśliwcaF9F-8 Cougar, który pierwszy lot odbył w 1956 roku. Szybko nowy samolot, oznaczony jako F9F-8T, wyparł opartego na konstrukcji F-80, TV-1 oraz T2V, posiadające proste skrzydła, stając się podstawowym samolotem szkolno-treningowym przez 17 lat. Wart dodać ze F9F-8T był pierwszą maszyną Marynarki, który został wyposażony w fotele wyrzucane Martn Bakera W 1960 ostatnie jednomiejscowe F9F zostały wycofane ze służby, Twougara natomiast czekał jeszcze chrzest bojowy. Już jako TF-9J w roku 1965 do bazy w Da Nang, trafiły maszyny z dywizjonu Headquartes & Maintance Squadron Eleven (H&MS-11), w ramach eksperymentu USMC, aby umieścić wczesniej latających na powolnych maszynach tłokowych lub turbośmigłowych, kontrolerów lotów naziemnych (FAC) na szybkich samolotach odrzutowych, w których byli by mniej narażeni na ostrzał przeciwnika z ziemi. Pomysł się udał i wkrótce FAST FAC, zaczęli latać także w USAF na F-100 (kryptonim Misty), F-4 Phantom (Whiplash/Laredo) czy na B-47 Canberra. W 1966 do bazy Chu Lai w Wietnamie południowym przybył stacjonujący pierwotnie w MCAS Kaneohe Bay Headquartes & Maintance Squadron THIRTEEN (H&MS-13). Samoloty te wyróżniały sie malowaną na dziobie paszcza rekina. W 1970 roku TwoCouary z Chu Lai powróciły do USA, do nowej bazy w El Toro. Do Wietnamu dywizjon powrócił w tym samym roku, ale juz na nowych maszych TA-4J Skyhawk. Model wykonany z zestawu firmy SWORD, warsztat prowadzony na forum Model w budowie przyjemny, o ile ma się w głowie że to jest nadal shortrun, a nie Tamiya, i czesci trzeba trzy razy przymierzyć, dopasować i raz kleić. W modelu wykorzystałem następujące dodatki + Maski KV Models 72653-1 Grumman TF-9J/F9F-8T Cougar/ Twogar + Eduard 73051 F-4 seatbelts grey STEEL + Master AM-72-018 Sonda do tankowania w powietrzu - standard NATO (1 szt.) + Aires 7291 F9F Panther wheels & paint masks Hobby boss Malowany GunzeC + MRP 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Niedziela o 13:08 Share Napisano Niedziela o 13:08 Świetny Cougar, podoba się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Niedziela o 13:10 Share Napisano Niedziela o 13:10 Zawsze czułem sympatię do Twoich modeli. A najbardziej podoba mi się, że są coraz lepsze i coraz więcej w nich odwagi do samodzielnych przeróbek. Ten prezentuje się dziarsko. Szkoda trochę wiatrochronu na styku z kadłubem, bo to rzucające się w oczy miejsce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano Niedziela o 13:34 Share Napisano Niedziela o 13:34 Bardzo fajny. Ja bym zamknął kabinkę i wtedy by wyglądał jeszcze fajniej, ale to ja :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Niedziela o 14:09 Share Napisano Niedziela o 14:09 Szkoda, że nie malowali oczu do kompletu z paszczą. Podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano Niedziela o 16:14 Share Napisano Niedziela o 16:14 Szykowny model, natomiast konstrukcja płatowca paskudna. Taka trochę Multipla wśród samolotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano Poniedziałek o 07:06 Share Napisano Poniedziałek o 07:06 Naprawdę dużo wycisnąłeś z tego zestawu i wyszedł bardzo dobry model. Podoba się i to bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano Poniedziałek o 12:06 Share Napisano Poniedziałek o 12:06 Fajny przyciąga oko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 21 godzin temu Share Napisano 21 godzin temu ciekawy i pięknie zrobiony model. Ale jeszcze nie widziałem tak długiej owiewki odsuwanej do tyłu, wygląda to interesująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 10 godzin temu Share Napisano 10 godzin temu 10 godzin temu, Rzeznik napisał: ciekawy i pięknie zrobiony model. Ale jeszcze nie widziałem tak długiej owiewki odsuwanej do tyłu, wygląda to interesująco. Z dostępnych zdjęć to odsuwała się nawet dalej do końca kabiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu Bardzo mi sie podoba. Zwlaszcza ten syfek na kadłubie nad skrzydłem. Linie paneli dobrze sie tonuja z jasną powierzchnią. Nie ma kartonowki Na minus malowanie dołu limuzyny tym czarnym i krawędźi kadłuba w miejscu gdzie siedzi owiewka. Jak już wspomiano wcześniej widać elegancki progres z każdym modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi