Skocz do zawartości

TS-11 Iskra BR-200 - Mastefcraft

Moses

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że bezczelnie został zadany kłam że niby ja tylko samoloty Marine Corps, muszę bronić swojego honoru, także proszę o!

IMG_20251026_132541.thumb.jpg.c5d6ce9664e0d74541594c2755f88fa3.jpg

A tak na serio. Model mocno sentymentalny. Na początku lat 90tych tata pracował u prywaciarza i jeździł po różnych częściach Polski, po ciuchy, które później ów prywaciarz sprzedawał w tzw szczękach pod pałacem kultury. A ja jako maly dzieciak często jeździłem razem z nim. Pamiętam podczas jednej takiej trasy, gdy byliśmy przed czasem, przechadzalismy się po mieście, w sklepiku na dworcu zobaczyłem to pudełko, i od razu poczułem mięte do tego samolotu, w szczególności w tej wersji. Nie udało się spełnić tego pragnienia. I o ile Iskra zawisła w końcu pod sufitem w moim pokoju, nie była to 200Br z tego pudełka. 

Czego się spodziewać po modelu Mastercrafta, wszyscy wiemy. Także dopełnilem go aftermarketami

IMG_20251026_132602.thumb.jpg.dd946fc05d9d0c4db062b45f743dfae4.jpg

Blachy Parta, rurka Piotra Mastera, stencie Mastera, żywica korygująca Hektora oraz pudełko z żywicznym przedziałem awioniki w dziobie,.oraz częściami z białego metalu, które do niczego się nie nadają 😉

• Like 5

Kolegów upodobania bywają tak przedziwnie ekscentryczne, że będę spoglądał ukradkiem.

😉

Rozumiem, że to tak przed Chalołinem.

Przywołujemy dusze nieumarłe i modele niepogrzebane.

Kleiłem ten model w podstawówce. Chyba nawet prawdziwnymi Humbrolami malowałem, kupionymi w sklepie na Siennej.

Tak, Chalołin to czas dziwów i niesamowitości...

Edytowane przez socjo1

Godzinę temu, Moses napisał:

IMG_20251026_132541.thumb.jpg.c5d6ce9664e0d74541594c2755f88fa3.jpg

Ożesz... A ja takiej szukam do mojego archiwum

Kurła, a skąd Ty to wykopałeś... :szok:

Godzinę temu, Moses napisał:

IMG_20251026_132602.thumb.jpg.dd946fc05d9d0c4db062b45f743dfae4.jpg

Szacun👍👍👍, Iskra z pierwszego tłoczenia w ichniejszym bodaj pierwszym pudelku (które imho jest jedną z ładniejszych grafik Iskry), jeszcze Master a nie MisterCraft, no i mityczne części z białego metalu o których niegdyś wszyscy słyszeli, poszukiwali.. aż do momentu jak dostawali w łapy i czar pryskał 😋

Jak mawiał klasyk : ojj się będzie działo 😃

Zasiadam do oglądania!

Pozdr ww 

2 godziny temu, socjo1 napisał:

Kolegów upodobania bywają tak przedziwnie ekscentryczne, że będę spoglądał ukradkiem.

😉

A to nie nazywa się kryzys wieku średniego czy jakoś tak?

2 godziny temu, Grzes napisał:

Kurła, a skąd Ty to wykopałeś... :szok:

IPMSowy kolega pozbywał się modelu, zadziałał instynkt, okazało się że jeszcze ma takie egzotyki, więc dał wszystko. 

IMG_20251026_165904.thumb.jpg.5d5304376933b5a97d8e7593029686d5.jpg

IMG_20251026_165937.thumb.jpg.60a1d83c648ff129e517ee0c53c95730.jpg

Dobra, na początek pracę koncepcyjne. Na czerwono zaznaczyłem sobie miejsca które będą do usunięcia. 

Jak wspominałem, dziub planuje dać bez osłony, oraz otwarty z jednej strony luk do silnika. Także

2 godziny temu, barszczo napisał:

Hardkor pełną gębą

• Like 3

29 minut temu, BRAVO112 napisał:

chyba mam gdzies tloczone szyby do Iskry....

No to by było coś. A jest tam właśnie do 200 BR?

13 minut temu, Grzes napisał:

A czemu chcesz usuwać całe końcówki skrzydeł?

a bo mam żywiczne zamianki z poprawnym obrysem 

Cięcie-giecie prawie zakończone. Zostało wycięcie łuku do silnika po prawej stronie, ale to muszę dorwać jakieś dobre zdjecia-rysunki jak to ma być. Wkleiłem też zaślepki tylnej kabiny, tu będzie trochę zabawy później

Co fajne, pierwszy wypust ma świetne spasowanie, wszystko do siebie pasuje, i siedzi na wcisk. Brak nadlewek, trochę jamek skurczowych. Jest fajnie IMG_20251027_080233.thumb.jpg.72545bde20c127d7b95f758282b23dfc.jpg

• Like 5

Dzisiaj weszła biżuteria. TrZeba było modyfikować bo blachy są pod wersję jednoosobową. Trochę nie pasowała mi odległość gdzie jest ściana z tyłu kokpitu. Ale do warsztati @jacek i jego 200BR z Chorążego i tam też tak wygląda. 

Druga kwestia która jest dla mnie zagadką, 

Otwór na tej ścianie. Wydaje mi się że na zdjęciach widziałem że, jest otwór, a za scianą pusto. W jedno miejscowej wersji tam miał być zbiornik paliwa, tylko czy tez tak ściana wyglądała tak? W modelu Chorążego, jest jakby zaślepiona jakimś panelem

IMG_20251027_222454.thumb.jpg.5f3afa1788c28374a27aba79a8ab476b.jpg

Zdjęcie kokpitu Jackowego Choroszego.

IMG_5700.jpeg

W modelu Army natomiast jest zaślepione

20211001_143800_copy_768x1024.jpg

No i tablica przyrządów, w latach 70tych powinna być z białą kreską czy nie? 

• Like 1

7 godzin temu, Moses napisał:

Dzisiaj weszła biżuteria. TrZeba było modyfikować bo blachy są pod wersję jednoosobową. Trochę nie pasowała mi odległość gdzie jest ściana z tyłu kokpitu. Ale do warsztati @jacek i jego 200BR z Chorążego i tam też tak wygląda. 

Druga kwestia która jest dla mnie zagadką, 

Otwór na tej ścianie. Wydaje mi się że na zdjęciach widziałem że, jest otwór, a za scianą pusto. W jedno miejscowej wersji tam miał być zbiornik paliwa, tylko czy tez tak ściana wyglądała tak? W modelu Chorążego, jest jakby zaślepiona jakimś panelem

IMG_20251027_222454.thumb.jpg.5f3afa1788c28374a27aba79a8ab476b.jpg

Zdjęcie kokpitu Jackowego Choroszego.

IMG_5700.jpeg

W modelu Army natomiast jest zaślepione

20211001_143800_copy_768x1024.jpg

No i tablica przyrządów, w latach 70tych powinna być z białą kreską czy nie? 

Jeśli mogę coś doradzić to „modelu” Choroszego nie brałbym jako wzór. Tak jak napisałem w warsztacie męcząc to dziadostwo, to gniot marnej jakości i tylko bryła przypomina prawdziwy samolot. 
Korzystaj ze zdjęć, wtedy bardziej zbliżysz się do oryginału. Pozdrawiam. 

8 godzin temu, Grzes napisał:

Powyższy fragment modelu, jaki pokazałeś,  ma się nijak do rzeczywistości

image.png.eae0dd070a81bba3ba60f081f41e4aec.png

Powyższy czyli który? Mój czy Choroszego i Army? 

Skąd pochodzi to zdjęcie? W necie na nie nie trafiłem a na tym co wrzuciłeś mało widać 

To jest z tej samej sesji.

Na pierwszym planie śp.Boleslaw Zoń.

Więc tak, tam jest łuk, panel który jest zdjęty i jest oparty o ścianke kabiny, a w środku linki i popychacze układu sterowania samolotem.

Zwykla pokrywa

IMG_20251028_092305.png

Edytowane przez em