Skocz do zawartości

[G] Junkers Ju188 A-1 Rächer (DML, 1/48)

Thalgonis

Rekomendowane odpowiedzi

No i elegancko :piwo: naprawdę zazdroszczę tempa prac (a właściwie to chyba czasu dostępnego na modelarstwo... 😛)

Jakbym się miał doczepiać to może trochę tylko te krzyże mało regularne, ale tym pomidorem 🍅 już rzuciłem w warsztacie 😉

• Thanks 1

Podłączam się pod wpis jachud-a; zazdroszczę tempa / dostępnego czasu,

Pięknie zmalowany - imho więcej zyskałeś tym starannym cieniowaniem niż jakże powszechnym obecnie przenitowaniem po całości, subtelnie ubrudzony - można by nieco kopeć wzmocnić bo tu były silniki Jumo - więc diesel,  a wiadomo diesel musi kopcić 😉

Szacun za szklarnie i za zmianę śmigieł jak wspomniano w warsztacie, choć wskoczył jeden feler - te śmigła zdaje się były drewniane:

ju-88a-6-with-all-prop-blades-shattered-after-clipping-the-v0-1qrmcfqb0pjc1.thumb.jpeg.777380e5c9fdf2c3f11115d3ebba4586.jpeg

więc obicia do zamalowania (na focie oczywiście Ju-88 ale jeśli mnie pamięć nie myli to Ju-188 powstawały z przebudowy -88, tak czy inaczej jak widać zestaw napędowy ten sam)

I z detali to jeszcze jak byś oponki podszlifował to wizualnie nabrał by godnego ciężaru gatunkowego 🙂

Poza tym pięknie wykonany model 👍👍👍

Pozdr ww 

Edytowane przez wuwumaster
  • Like 1
  • Thanks 1

14 minut temu, wuwumaster napisał:

Podłączam się pod wpis jachud-a; zazdroszczę tempa / dostępnego czasu,

Pięknie zmalowany - imho więcej zyskałeś tym starannym cieniowaniem niż jakże powszechnym obecnie przenitowaniem po całości, subtelnie ubrudzony - można by nieco kopeć wzmocnić bo tu były silniki Jumo - więc diesel,  a wiadomo diesel musi kopcić 😉

Szacun za szklarnie i za zmianę śmigieł jak wspomniano w warsztacie, choć wskoczył jeden feler - te śmigła zdaje się były drewniane:

ju-88a-6-with-all-prop-blades-shattered-after-clipping-the-v0-1qrmcfqb0pjc1.thumb.jpeg.777380e5c9fdf2c3f11115d3ebba4586.jpeg

więc obicia do zamalowania (na focie oczywiście Ju-88 ale jeśli mnie pamięć nie myli to Ju-188 powstawały z przebudowy -88, tak czy inaczej jak widać zestaw napędowy ten sam)

I z detali to jeszcze jak byś oponki podszlifował to wizualnie nabrał by godnego ciężaru gatunkowego 🙂

Poza tym pięknie wykonany model 👍👍👍

Pozdr ww 

Dzięki za fotkę :super: (przyda się do mojego następnego junkersa :) ), ale w odpowiedzi na zadane pytanie ChatGPT napisał: 

Ju188A/Ju188E - śmigło VDM, liczba łopat trzy, materiał łopat metal...

Tak więc czuję się troszkę usprawiedliwiony :lol:

Przede wszystkim gratulacje za udaną walkę z materią. Całość miła dla oka :super:. A śmigła zamieniłeś, z metalowych na drewniane. Obicia zdecydowanie zlikwidować :D

35 minut temu, wuwumaster napisał:

tu były silniki Jumo - więc diesel,  a wiadomo diesel musi kopcić 😉

Szacun za szklarnie i za zmianę śmigieł jak wspomniano w warsztacie, choć wskoczył jeden feler - te śmigła zdaje się były drewniane

Silniki Jumo owszem, ale benzynowe. Śmigła na bank drewniane 😉

• Thanks 1

4 godziny temu, Thalgonis napisał:

Dzięki za fotkę :super: (przyda się do mojego następnego junkersa :) ), ale w odpowiedzi na zadane pytanie ChatGPT napisał: 

Ju188A/Ju188E - śmigło VDM, liczba łopat trzy, materiał łopat metal...

Tak więc czuję się troszkę usprawiedliwiony :lol:

Kolejny żenujący popis sztucznej inteligencji...

P.s. przyznaje mój błąd - silnik był istotnie benzynowy, nie mniej śmigło drewniane, 

Poniżej zamieszczam wycinek z Monografii Lotniczych nr 34 - Ju-188/388 cz2:

1994579405_IMG_20251219_1301350312.thumb.jpg.f19fd110dc434b6dc1619f3d891af973.jpg

AI ma tą wadę że nie czyta książek tylko internet, a tam jest wiele niesprawdzonych bzdur, najgorsze że na koniec formułuje zdania twierdzące (znajomy jest prawnikiem, używają AI do przeszukiwania orzeczeń dla różnych spraw, skala błędnych odpowiedzi jest porażająca... potrafi sięgać 100%... bo oni oczywiście otwierają te orzeczenia i czytają dla weryfikacji)

P.s.2 jeśli chce Ci się jeszcze grzebać w zakończonym modelu, to można by poprawić podwieszenie torped, ww Monografia tak to pokazuje:

2016409221_IMG_20251219_1312380352.thumb.jpg.4a3c707b6ef6b50f9b56c5403e5afdb3.jpg

Foto w locie (tak wiem, dyskusyjne, można dywagować gdzie powinna być torpeda względem kadłuba zaraz po uwolnieniu zaczepu):

205980805_IMG_20251219_1316312692.thumb.jpg.eab81d84a067e6d15deeed36732f5535.jpg

I jeszcze fota z neta może trochę lepiej pokazująca asymetryczne podwieszenie:

Ju_188A-3_torpedo-bomber.thumb.jpg.cb17b44f2a80c21759e3fa50893a2a4e.jpg

Lepszego ujęcia niestety w posiadanej literaturze nie znalazłem.

Można, nie trzeba, model i tak jest git 👍

Pozdr 😉

Edytowane przez wuwumaster

Godzinę temu, wuwumaster napisał:

Kolejny żenujący popis sztucznej inteligencji...

P.s. przyznaje mój błąd - silnik był istotnie benzynowy, nie mniej śmigło drewniane, 

Poniżej zamieszczam wycinek z Monografii Lotniczych nr 34 - Ju-188/388 cz2:

1994579405_IMG_20251219_1301350312.thumb.jpg.f19fd110dc434b6dc1619f3d891af973.jpg

AI ma tą wadę że nie czyta książek tylko internet, a tam jest wiele niesprawdzonych bzdur, najgorsze że na koniec formułuje zdania twierdzące (znajomy jest prawnikiem, używają AI do przeszukiwania orzeczeń dla różnych spraw, skala błędnych odpowiedzi jest porażająca... potrafi sięgać 100%... bo oni oczywiście otwierają te orzeczenia i czytają dla weryfikacji)

P.s.2 jeśli chce Ci się jeszcze grzebać w zakończonym modelu, to można by poprawić podwieszenie torped, ww Monografia tak to pokazuje:

2016409221_IMG_20251219_1312380352.thumb.jpg.4a3c707b6ef6b50f9b56c5403e5afdb3.jpg

Foto w locie (tak wiem, dyskusyjne, można dywagować gdzie powinna być torpeda względem kadłuba zaraz po uwolnieniu zaczepu):

205980805_IMG_20251219_1316312692.thumb.jpg.eab81d84a067e6d15deeed36732f5535.jpg

I jeszcze fota z neta może trochę lepiej pokazująca asymetryczne podwieszenie:

Ju_188A-3_torpedo-bomber.thumb.jpg.cb17b44f2a80c21759e3fa50893a2a4e.jpg

Lepszego ujęcia niestety w posiadanej literaturze nie znalazłem.

Można, nie trzeba, model i tak jest git 👍

Pozdr 😉

Dziękuję :super:

Śmigła poprawię, torped już nie. Tym bardziej, że musiałbym jeden z tych uchwytów rzeźbić od nowa prawie - Dragon dał części z wyraźnym kształtem względem obłości skrzydła - czyli jedno by pasowało, a drugie do rzeźbienia... 

• Like 1

Nawet jeśli zaliczasz jakieś kolejne błędy, czy przeoczenia, (co poniekąd wynika z Twojej filozofii 😉) to malarsko potrafisz to zawsze smakowicie zaprezentować 👍

Szykują się zatem kolejne krasnale 😎

• Thanks 1

17 minut temu, Rafał B napisał:

Nawet jeśli zaliczasz jakieś kolejne błędy, czy przeoczenia, (co poniekąd wynika z Twojej filozofii 😉) to malarsko potrafisz to zawsze smakowicie zaprezentować 👍

Szykują się zatem kolejne krasnale 😎

Dziękuję Rafale, ale nie przy tym  modelu - nie mogę go wystawiać :) 

Maciek, przez Ciebie zacząłem zaglądać do lotników. Fajne ci te ptaszyny wychodzą. 

• Like 1
  • Thanks 1