Thalgonis Posted December 19, 2025 Share Posted December 19, 2025 Stary Dragon, tak więc króciutko: NIE polecam, jak ktoś szanuje swoje nerwy 29 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamo722 Posted December 19, 2025 Share Posted December 19, 2025 Fajnie wyszedł za maskowanie szklarni 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachud3 Posted December 19, 2025 Share Posted December 19, 2025 No i elegancko naprawdę zazdroszczę tempa prac (a właściwie to chyba czasu dostępnego na modelarstwo... ) Jakbym się miał doczepiać to może trochę tylko te krzyże mało regularne, ale tym pomidorem już rzuciłem w warsztacie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted December 19, 2025 Share Posted December 19, 2025 Elegancki model. Mi tam się podoba. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wuwumaster Posted December 19, 2025 Share Posted December 19, 2025 (edited) Podłączam się pod wpis jachud-a; zazdroszczę tempa / dostępnego czasu, Pięknie zmalowany - imho więcej zyskałeś tym starannym cieniowaniem niż jakże powszechnym obecnie przenitowaniem po całości, subtelnie ubrudzony - można by nieco kopeć wzmocnić bo tu były silniki Jumo - więc diesel, a wiadomo diesel musi kopcić Szacun za szklarnie i za zmianę śmigieł jak wspomniano w warsztacie, choć wskoczył jeden feler - te śmigła zdaje się były drewniane: więc obicia do zamalowania (na focie oczywiście Ju-88 ale jeśli mnie pamięć nie myli to Ju-188 powstawały z przebudowy -88, tak czy inaczej jak widać zestaw napędowy ten sam) I z detali to jeszcze jak byś oponki podszlifował to wizualnie nabrał by godnego ciężaru gatunkowego Poza tym pięknie wykonany model Pozdr ww Edited December 19, 2025 by wuwumaster 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_OldMan_ Posted December 19, 2025 Share Posted December 19, 2025 Minus za nienawiercone lufy. A poza tym spoko. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted December 19, 2025 Author Share Posted December 19, 2025 14 minut temu, wuwumaster napisał: Podłączam się pod wpis jachud-a; zazdroszczę tempa / dostępnego czasu, Pięknie zmalowany - imho więcej zyskałeś tym starannym cieniowaniem niż jakże powszechnym obecnie przenitowaniem po całości, subtelnie ubrudzony - można by nieco kopeć wzmocnić bo tu były silniki Jumo - więc diesel, a wiadomo diesel musi kopcić Szacun za szklarnie i za zmianę śmigieł jak wspomniano w warsztacie, choć wskoczył jeden feler - te śmigła zdaje się były drewniane: więc obicia do zamalowania (na focie oczywiście Ju-88 ale jeśli mnie pamięć nie myli to Ju-188 powstawały z przebudowy -88, tak czy inaczej jak widać zestaw napędowy ten sam) I z detali to jeszcze jak byś oponki podszlifował to wizualnie nabrał by godnego ciężaru gatunkowego Poza tym pięknie wykonany model Pozdr ww Dzięki za fotkę (przyda się do mojego następnego junkersa ), ale w odpowiedzi na zadane pytanie ChatGPT napisał: Ju188A/Ju188E - śmigło VDM, liczba łopat trzy, materiał łopat metal... Tak więc czuję się troszkę usprawiedliwiony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted December 19, 2025 Share Posted December 19, 2025 Przede wszystkim gratulacje za udaną walkę z materią. Całość miła dla oka . A śmigła zamieniłeś, z metalowych na drewniane. Obicia zdecydowanie zlikwidować . 35 minut temu, wuwumaster napisał: tu były silniki Jumo - więc diesel, a wiadomo diesel musi kopcić Szacun za szklarnie i za zmianę śmigieł jak wspomniano w warsztacie, choć wskoczył jeden feler - te śmigła zdaje się były drewniane Silniki Jumo owszem, ale benzynowe. Śmigła na bank drewniane . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaruk Posted December 19, 2025 Share Posted December 19, 2025 Fajnie wyszedł, podoba mi się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted December 19, 2025 Author Share Posted December 19, 2025 10 minut temu, zaruk napisał: Fajnie wyszedł, podoba mi się. Dziękuję PS. ten limit znaczków „dziękuję/lubię” na tym forum to jedna z dziwniejszych rzeczy na nim 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wuwumaster Posted December 19, 2025 Share Posted December 19, 2025 (edited) 4 godziny temu, Thalgonis napisał: Dzięki za fotkę (przyda się do mojego następnego junkersa ), ale w odpowiedzi na zadane pytanie ChatGPT napisał: Ju188A/Ju188E - śmigło VDM, liczba łopat trzy, materiał łopat metal... Tak więc czuję się troszkę usprawiedliwiony Kolejny żenujący popis sztucznej inteligencji... P.s. przyznaje mój błąd - silnik był istotnie benzynowy, nie mniej śmigło drewniane, Poniżej zamieszczam wycinek z Monografii Lotniczych nr 34 - Ju-188/388 cz2: AI ma tą wadę że nie czyta książek tylko internet, a tam jest wiele niesprawdzonych bzdur, najgorsze że na koniec formułuje zdania twierdzące (znajomy jest prawnikiem, używają AI do przeszukiwania orzeczeń dla różnych spraw, skala błędnych odpowiedzi jest porażająca... potrafi sięgać 100%... bo oni oczywiście otwierają te orzeczenia i czytają dla weryfikacji) P.s.2 jeśli chce Ci się jeszcze grzebać w zakończonym modelu, to można by poprawić podwieszenie torped, ww Monografia tak to pokazuje: Foto w locie (tak wiem, dyskusyjne, można dywagować gdzie powinna być torpeda względem kadłuba zaraz po uwolnieniu zaczepu): I jeszcze fota z neta może trochę lepiej pokazująca asymetryczne podwieszenie: Lepszego ujęcia niestety w posiadanej literaturze nie znalazłem. Można, nie trzeba, model i tak jest git Pozdr Edited December 19, 2025 by wuwumaster Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted December 19, 2025 Author Share Posted December 19, 2025 Godzinę temu, wuwumaster napisał: Kolejny żenujący popis sztucznej inteligencji... P.s. przyznaje mój błąd - silnik był istotnie benzynowy, nie mniej śmigło drewniane, Poniżej zamieszczam wycinek z Monografii Lotniczych nr 34 - Ju-188/388 cz2: AI ma tą wadę że nie czyta książek tylko internet, a tam jest wiele niesprawdzonych bzdur, najgorsze że na koniec formułuje zdania twierdzące (znajomy jest prawnikiem, używają AI do przeszukiwania orzeczeń dla różnych spraw, skala błędnych odpowiedzi jest porażająca... potrafi sięgać 100%... bo oni oczywiście otwierają te orzeczenia i czytają dla weryfikacji) P.s.2 jeśli chce Ci się jeszcze grzebać w zakończonym modelu, to można by poprawić podwieszenie torped, ww Monografia tak to pokazuje: Foto w locie (tak wiem, dyskusyjne, można dywagować gdzie powinna być torpeda względem kadłuba zaraz po uwolnieniu zaczepu): I jeszcze fota z neta może trochę lepiej pokazująca asymetryczne podwieszenie: Lepszego ujęcia niestety w posiadanej literaturze nie znalazłem. Można, nie trzeba, model i tak jest git Pozdr Dziękuję Śmigła poprawię, torped już nie. Tym bardziej, że musiałbym jeden z tych uchwytów rzeźbić od nowa prawie - Dragon dał części z wyraźnym kształtem względem obłości skrzydła - czyli jedno by pasowało, a drugie do rzeźbienia... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kelly9mm Posted December 20, 2025 Share Posted December 20, 2025 Pięknie pomalowany Pozdrawiam, Marcin 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAW Posted December 20, 2025 Share Posted December 20, 2025 I to jest to! To mi się podoba 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxy Posted December 20, 2025 Share Posted December 20, 2025 No, ładny rzeczywiście. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal76 Posted December 20, 2025 Share Posted December 20, 2025 Piękny jest 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał B Posted December 20, 2025 Share Posted December 20, 2025 Nawet jeśli zaliczasz jakieś kolejne błędy, czy przeoczenia, (co poniekąd wynika z Twojej filozofii ) to malarsko potrafisz to zawsze smakowicie zaprezentować Szykują się zatem kolejne krasnale 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted December 20, 2025 Author Share Posted December 20, 2025 17 minut temu, Rafał B napisał: Nawet jeśli zaliczasz jakieś kolejne błędy, czy przeoczenia, (co poniekąd wynika z Twojej filozofii ) to malarsko potrafisz to zawsze smakowicie zaprezentować Szykują się zatem kolejne krasnale Dziękuję Rafale, ale nie przy tym modelu - nie mogę go wystawiać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał B Posted December 20, 2025 Share Posted December 20, 2025 Teraz, Thalgonis napisał: ...nie mogę go wystawiać Co z nim nie tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SFModel Posted December 20, 2025 Share Posted December 20, 2025 Maciek, przez Ciebie zacząłem zaglądać do lotników. Fajne ci te ptaszyny wychodzą. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted December 20, 2025 Author Share Posted December 20, 2025 9 minut temu, Rafał B napisał: Co z nim nie tak? Nie jest na MOJĄ półkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted December 20, 2025 Author Share Posted December 20, 2025 5 minut temu, SFModel napisał: Maciek, przez Ciebie zacząłem zaglądać do lotników. Fajne ci te ptaszyny wychodzą. No to klawo jak cholera Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał B Posted December 20, 2025 Share Posted December 20, 2025 6 minut temu, Thalgonis napisał: Nie jest na MOJĄ półkę No tak, zasadniczo zmienia to postać rzeczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts