Skocz do zawartości

F-105F "Firebird 5", Son Tay Raid, 1/72 Trumpeter

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Maciej R miał wątpliwości co do ciemnego washa na spodzie maszyny i to też postanowiłem wyjaśnić. Otóż na zdjęciach linie podziałowe wyglądają prawie jak czarne, więc chyba wielkiego błędu nie popełniłem.

image.thumb.jpeg.06be975803bd496727bc83cf28e22855.jpeg

image.thumb.jpeg.c18164949b7d405f5cd20571e425a9a5.jpeg

image.thumb.jpeg.81c3678fb795ebbbc5a6cc0abd82421c.jpeg

Pójdzie jeszcze brudzing i będzie git!

• Like 2
Napisano
43 minuty temu, jacmin napisał:

Maciej R miał wątpliwości co do ciemnego washa na spodzie maszyny i to też postanowiłem wyjaśnić. Otóż na zdjęciach linie podziałowe wyglądają prawie jak czarne, więc chyba wielkiego błędu nie popełniłem.

O, na pewno nie. To były bardzo mocno eksploatowane maszyny:

6402576107_2f12cd986a_o.jpg.33355dac3f6ee5c1e651bc4dbd63d3f4.jpg

44 minuty temu, jacmin napisał:

Pójdzie jeszcze brudzing i będzie git!

Naprawdę możesz sobie pozwolić na dużo. Na zdjęciu poniżej masz przykład jak wyglądał styrany spód maszyny w porównaniu ze świeżą podmalówką:

General_Black.thumb.jpg.895bb5b98fd3696c97146097a0bf8680.jpg

• Thanks 1
Napisano

Cześć Jacku! Czyli co - jeździsz sobie po Hawajach? Zahaczyłeś też o inne okolice?

Z tymi lampami to np. Hasegawa zawsze miała w swoich instrukcjach, że prawe lampy są niebieskie - i stąd to znałem.

A spody samolotów to osobny rozdział... One zwykle są takie zasyfiałe - nie dość, że przy myciu wszystko tam spływa i w części zostaje, to jeszcze mało komu się tam chce wchodzić i to oglądać. Więc boki są dość czyste (bo to widać) a spód - no coż... Ta jasna farba też tu nie pomaga. A najgorzej, że jest to rzadko fotografowane i czasem trudno o dokumentację, więc wielkie dzięki za zdjęcia!

Życzę dobrej podróży i pozdrawiam!

Paweł

• Thanks 1
Napisano

Pawle! To muzeum właśnie dlatego jest fantastyczne, że eksponaty nie są ogrodzone. Można podejść na centymetry, włożyć głowę we wnęki, wturlać się na pleckach pod maszyny i obfotografować wszystko!

Napisano
2 godziny temu, jacmin napisał:

Zgodnie z lotniczymi standardami powinien być zielony, a na zdjęciach jest wyraźnie turkusowy czyli bardziej niebieski niż zielony.

image.thumb.jpeg.ad40608f2062d7c2186a4cef9ee60931.jpeg

Poszperałem trochę w literaturze i okazało się, że kopułki były niebieskie, za to żarówki żółte. Finalnie, gdy samolot miał włączone światła, były one zielone.

I wszystko sie zgadza i jest jak piszesz. Swiatlo ma byc zielone, woiec kopulki były i są niebieskie. Warto miec to z tyłu głowy robiąc także i inne amerykańskie maszyny

Napisano
Godzinę temu, jacmin napisał:

eksponaty nie są ogrodzone

Zupełnie jak u nas w Krakowie! 🙂

• Haha 1