Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

truckertom , że powietrze nie będzie się wracać do agregatu i uciekać , to wiem Chodzi właśnie o to ze powietrze ciśnie na agregat i nie chce sie uruchomić wtedy trzeba spompować z kompresorka powietrze i napełniać od nowa

erkamo , ja nie mam kompresora z reduktorem , metalowa butlą itd. Mam tylko butelkę po pepsi i manometr .

Napisano

przy ciśnieniu mniej wiecej 2 - 4 bara (czyli taki jak stosuje sie w modelarstwie) agregat powinien uruchamiać się bez problemu. Chyba że jest jakiś felerny. A co do podłączenia, to ja w moim mam wyłącznik ciśnieniowy i wszystkie te "bajery" wiec postaram sie zrobić wam dziś dokładne zdjęcia tego i wrzucić tutaj.

Napisano

Voseba agregat ma swój wyłącznik, który go uruchamia jak jest za wysoka temp. w lodówce, masz to czy wyjąłeś tylko agregat?

jak masz sam agregat to będzie problem.

Napisano

Mam caly agregat razem z chyba cewka i wlączniekiem ktory jeste w plastikowym pudelku na agregacie, agregat przy cisnieniu atmosferycznym w ukladzie wlacza sie bez problemu.

Napisano

bez presostatu włącza sie normalnie jak rozumiem, więc spróbuj sie podpiąć na przewodzie, który wkładasz w gniazdko. bo jak podepniesz sie gdzieś przy wyłączniku to musisz trafić na odpowiedni kabel żeby działał. Bo są tam dwa które trzeba w kolejności połączyć, jak połączy sie jeden to wtedy burczy trochę to skomplikowane.

Napisano

orfeusz o czym Ty do mnie piszesz? napisalem ze nie mam jeszcze presostatu, mam za to problem z tym ze jak wlacznikiem wlaczam agregat a w ukladzie jest cisnienie np 3atm to agregat nie startuje, jak cisnienia nie ma to nie ma problemu ze startem i agregat wlacza sie bez problemu.

Napisano

A to mój "mega" kompresorek , taka uproszczona wersja dla ludzi nie mających kasiorki Jeszcze tylko zawor powietrza muszę kupić.

DSC01382.jpg

DSC01383.jpg

PS. Manometr jest narazie prowizorycznie zamontowany .

Napisano

Zaczynałem od takiego samego zestawu Jak się odłoży ze 150 zł można szybko i łatwo ulepszyć do modelu "umiarkowany wypas". Grunt, że działa

• Super Moderator
Napisano

A ja się podczepię tutaj z pytankiem:

Pracuję na samoróbkowym zestawie lodówkowca + zbiornik etc.

Ostatnio zauważyłem, że przy otwieraniu spustu w aero, strzałka na manomatrze spada o ok 0,5 bar. Jak spus zamknę to wraca do poziomu ustawionego

Wydaje mi się, choć pewności nie mam bo jakoś na to wcześniej uwagi nie zwróciłem, że zarówno podczas otwartego spustu w aero jak i podczas zamkniętego, ciśnienie na wyjściu było stałe... Dopowiem od razu, że w zbiorniku jest ciśnienie 3 razy wyższe niż na wyjściu do aero...

O co tu chodzi, bo mam wrażenie że coś chyba jest "nie teges"...

Napisano
A to mój "mega" kompresorek , taka uproszczona wersja dla ludzi nie mających kasiorki .

Mam coś podobnego

A przy okazji - jak zapewniłeś szczelność korek-butelka ? Bo u mnie po pewnym czasie korek się odkształcił i powietrze zaczęło uciekać przez gwint. Aktualnie gwint mam uszczelniony taśmą teflonową i założony cybant zaciskowy ale nie lubię AŻ takich prowizorek

Pozdrowionka

ZzB

Napisano

To zalezy jaką masz butelkę . Ja najpierw dałem 5 L ale w takich butelkach korek jest strasznie miękki nawet zacisk nie pomógł , potem wziąłem butelki po Pepsi i wszystko pieknie trzyma bez żadnych tasm i zacisków.

• 3 weeks later...
Napisano

Witam.

Przedstawiam moją wersję lodówkowca. Udało mi się doprowadzić do stau używalności (dzięki Kicus ) 35-letni sowiecki agregat kupiony na złomowisku. Okazało się jednak że grzał się niemiłosiernie, i kiedy już miał wracać tam skąd przybył, pogrzebałem trochę przy cewce która jest pod tą czarną puszeczką, i agregacik działa bez zarzutu.

Wracając do tematu-kompresor budowałem tnąc koszta, więc nie kupowałem odwadniacza, presostatu, zaworu zwrotnego i wyłącznika, tylko użyłem części z wysłużonego mini MA-1000 (ten działał przez 4 lata, co podobno jest całkiem niezłym wynikiem). Butla kupiona za parę złociszy dawno temu na skupie złomu (ma wybitą wytrzymałość do 230 atmosfer!) z uszkodzonym zaworem. Ostatnio wpadła mi w ręce butla gazowa, i z niej wziąłem brakujący zawór. Do tego doszły wężyki, przejściówki, trójnik, obejmy ślimakowe, podstawa, i najważniejsze- sprej i kółeczka - wszystko to znależione w warsztacie albo kupione w Castoramie Jest jeszcze prymitywny reduktor, który dostałem od Stroja, ale on jest już częścią stołu modelarskiego a nie kompresora

Po próbach okazało się że kompresorek nabija się w minutę do 3.3 bar, gdy ciśnienie spada do 2.3 załącza się, i nabija ponownie w 20 sekund. Narazie nie grzeje się, po 20 minutach prawie ciągłej pracy staje się minimalnie cieplejszy. Chodzi nawet cicho, można go używać w nocy.

Trochę się trzęsie, ale gumowe podkładki dobrze spełniają swoją rolę.

kompresor2.jpg

kompresor1.jpg

Pzdr.

Napisano

Przedstawię też swój wielozadaniowy kompresorek tym co go nie widzieli, może kogoś zainspiruje.

Sterowanie jest ręczne z pomocą stycznika, bez wyłącznika ciśnieniowego (przy dużych zbiornikach zbędny bajer, tylko dla bogatszych), dwa reduktory, zawór odcinający butlę, przewidziałem też dużo dodatkowych funkcji, jak na przykład magazyn na chemię :

SKOTwarsztat026.jpg

SKOTwarsztat028.jpg

Butlę można nabić, zakręcić zawór i odłączyć, ma własny osobny reduktor, można nabitą gdzieś przenieść i podłączyć do aerografu, i można się cieszyć mobilnym aerografem (ale nie na długo...), doskonale się nadaje do odkurzania elektroniki, modeli itp. :

SKOTwarsztat027.jpg

Najbardziej jestem dumny z "panelu sterowania":

SKOTwarsztat029.jpg

Manometr zabrałem ze spalonego kompresora do kół.

Poza malowaniem modeli i odkurzeniem, wykorzystywałem go do dopowietrzania hydroforu i pompowania kół, podejrzewam że ma jeszcze więcej zaskakujących zastosowań, które wkrótce się ujawnią.

• 2 weeks later...
Napisano

Ok małe odświeżenie tematu. Swój sprzęt opakowałem w bardziej estetyczną "ramkę" ;]

dsc00769t.jpg

dsc00774b.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

Witam ja także chciałbym wam pokazać kompresor własnej budowy(w trakcie montażu :D)

a oto zdjęcia

6c5cf30313542bcamed.jpg

65633f6dca5c7ebfmed.jpg

95d029632dd7c515med.jpg

a766e3bcf3ef5fb9med.jpg

adf9907489afbc39med.jpg

be98cb4b93da9efdmed.jpg

9ca8606682c3a5d6med.jpg

Napisano

A nie prosciej wszystkie połączenia zrobić zbrojonymi przewodami paliwowymi Fi 6 lub fi 8 z opaskami zaciskowymi. Twój kompresor wygląda jak instalacja hydrauliczna ;).

No ale najważniejsze, że działa. Pozdr

Napisano

Było to robione z posiadanych części (troche dokupywane )a chyba oto chodzi żeby zrobić jak najmniejszym kosztem

Napisano

Podoba się, podoba.

Mam ten sam patent z wężami pneumatycznumi na szybkozłączkach - tylko czasmi trudno dostać przejściówkę z dużej szybkozłączki na fi 3 lub fi 6 ( takie końcówki mają wężyki aerografów).

Pozdrawiam

• 2 months later...
Napisano

Witam!

Fajny ten bajer z obudową od komputera. Wszystko łatwe w obsłudze i widoczne wszystkie wskaźniki i przęłączniki.

Pozdrawiam!

• 3 weeks later...
Napisano

Czy ktoś mógłby pomóc z takim problemem: Mam mały budżet (do 100zł) i potrzebuję jakiegoś prostego "napędzacza" do aerka. Czy ktoś mógłby mnie wspomóc listą części, schematami itd.?