Remik Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 (edytowane) Witam Chciałbym zaprezentować mój najnowszy model . Prace nad nim trwały dość długo , ze względu na sporą liczbę poprawek i użytej szpachlówki - jedynym plusem była kalkomania . Bardzo pomocne w budowie były Plany Modelarskie nr.61, dzięki którym odtworzyłem od podstaw ;kabinę pilotów, z cienkiej plexi wykonałem całe oszklenie ,makietę silnika-z cienkich śrubek o odpowiedniej średnicy , śmigło wraz z mocowaniem,Klapy i lotki wymagały odcięcia , obrobienia na odpowiedni kształt i ponownego przyklejenia ,sloty -wykonałem z cienkiej bibułki ,zastrzały skrzydeł - powstały z cienkich igieł lekarskich oklejonych papierem . Malowanie przedstawia samolot przed ,lub po Międzynarodowych Zawodach Challenge 1932, stąd pasy na statecznikach biało czerwone .Zapraszam do oglądania fotek . Pozdrawiam Re-Mig Edytowane 22 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Nie mozna wiencej fotek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Witam! Maszyna wygląda bardzo efektownie - świetna robota. Jakiej farby używałeś do malowania (chodzi o kolor kadłuba i skrzydeł)? Pozdrawiam Markuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Ładniusi, czyściutki, widać kupe roboty. Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Piękny model, świetnie wykonany widać duży wkład pracy. Fajny patent z śrubkami w roli cylindrów. Dobrz że dałeś dużo fotek, na zbliżeniach detale wyglądają super. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Model świetny. Jedyna rzecz nie daje spokoju. Czy pasy na statecznikach nie były czasami czarno białe??? EDIT. Ruszyłem zadek po PKL II Glassa i niestety w oryginale było czarno-białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Bardzo fajnie się prezentuje, pamiętam ten model z młodości. Tyle że wtedy nigdy nie udało mi się skleić go poprawnie, więc tym bardziej podziwiam twoje dzieło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 No proszę! co można osiągnąć z starego ZTS-u. Model miodzio! pamiętam go jako mały chłopak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Wyśmienita robota! Kolejny przykład na to, co może wykrzesać zręczny modelarz z dosyć przeciętnego zestawu. Szczególnie podoba mi się oszklenie. Pierwsza klasa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Łochchch!!!! no, no, no...mam tego erwudziaka i muszę powiedziec, że wykonałeś kawał dobrej roboty. Pozazdrościc... Aż żal , że nie było relacji w warsztacie Napisz chociaż, jak postępowało robienie tej "szklarni", dobra? A pasy na ogonie faktycznie powinny byc czarno białe , takie było oznaczenie wszystkich maszyn biorących w Challenge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macotra21 Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Piekna maszyna, pieknie zrobiona, miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Model piękny , ale te pasy przemaluj jeśli jeszcze możesz - to niestety dość poważny błąd . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał_Kielce Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Bardzo mi się podoba, taki ładniusi i czyściutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Piękny! Już dawno cywilna maszyna nie zrobiła na mnie takiego wrażenia. Oszklenie super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remik Napisano 22 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2009 Witam Dziękuję za uznanie i pochwały , kilka słów odnośnie malowania - otóż celowo pomalowałem statecznik w biało czerwone pasy, bo pierwotnie takie były , jak zaznaczyłem w opisie ,samolot jest w malowaniu przed lub po zawodach ,,Challenge'' gdzie regulamin wymagał malowania czarno białego, uważam że w biało czerwonych paskach wyglądał bardziej ,,Polsko '' Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kami13f Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 Świetne wykonanie silnik i oszklenie robią wrażenie , a może jeszcze coś z RWD.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 Witam! Model ładniusi! Fajny patent z tymi śrubkami ( muszę coś porozkręcać bo zginął mi silnik do Camela ) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 Bardzo ładny model. Super Erwudziajka Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cparty95 Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Model świetny chciałbym takie robić... ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Zauważalne są jamki skurczowe na dole kadłuba, tuż za zastrzałami podwozia. No i wg moich danych ramy oszklenia były czerwone.... Ale ogólnie jest śliczny. I polski, to się liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Ja w sprawie pasów: Na tym zdjęciu, wykonanym podczas Challenge 1932 wyraźnie widać, że pasy są czarne. Ich kolor jest taki sam, jak kolor numeru startowego i rejestracji, czyli elementów bezsprzecznie czarnych. Za to tutaj: pasy mają wyraźnie jaśniejszy odcień niż rejestracja i numer. Nie wiem, gdzie i kiedy zrobiono to zdjęcie, ale moim zdaniem dowodzi to, że pasy te przez pewien czas były czerwone. Poza tym w wielu przedstawieniach tej maszyny (chociażby na znaczkach pocztowych) oraz w wielu książkach (m. in. w Polskich skrzydłach Henryka Żwirki lub na okładce Samolotów RWD Glassa i Dulęby) pasy są namalowane lub opisane jako czerwone. Skądś ten pogląd przecież musiał się wziąść, przecież to nie mogła być zbiorowa halucynacja. A model pierwsza klasa, jestem pod wrażeniem i tematu, i realizacji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Bardzo mi się podoba, szczególne gratulacje za pomalowanie srebrną farbą. Wiem że to nie jest łatwo malować kolor aluminium. Pozdrawiam modelarz pancerny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biskup Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Piękny model. Super kabinka. Dodaje bardzo dużo efektu. Klapy i lotki też super. Nad slotami się nie rozwodzę, bo są zamknięte. ZIO, jak sobie wyobrażasz przemalowanie pasów???? I jakie to ma znaczenie???? Dodam jeszcze, że rozpoznanie koloru na zdjęciu czarno-białym, wymaga zdolności magicznych. Gratuluję modelu, i pojawienia się zdjęcia na pierwszej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 rozpoznanie koloru na zdjęciu czarno-białym, wymaga zdolności magicznych. Pozwolę się nie zgodzić - na zdjęciu cz-b. kolor czerwony będzie bardziej "szedł" w kierunku szarości, podczas gdy czarny pozostanie czarnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artus750 Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Piękny model , wykonałeś kawał dobrej roboty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi