Remik Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 (edited) Witam Chciałbym zaprezentować mój najnowszy model . Prace nad nim trwały dość długo , ze względu na sporą liczbę poprawek i użytej szpachlówki - jedynym plusem była kalkomania . Bardzo pomocne w budowie były Plany Modelarskie nr.61, dzięki którym odtworzyłem od podstaw ;kabinę pilotów, z cienkiej plexi wykonałem całe oszklenie ,makietę silnika-z cienkich śrubek o odpowiedniej średnicy , śmigło wraz z mocowaniem,Klapy i lotki wymagały odcięcia , obrobienia na odpowiedni kształt i ponownego przyklejenia ,sloty -wykonałem z cienkiej bibułki ,zastrzały skrzydeł - powstały z cienkich igieł lekarskich oklejonych papierem . Malowanie przedstawia samolot przed ,lub po Międzynarodowych Zawodach Challenge 1932, stąd pasy na statecznikach biało czerwone .Zapraszam do oglądania fotek . Pozdrawiam Re-Mig Edited January 22, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Partyznat Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Nie mozna wiencej fotek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Witam! Maszyna wygląda bardzo efektownie - świetna robota. Jakiej farby używałeś do malowania (chodzi o kolor kadłuba i skrzydeł)? Pozdrawiam Markuz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerd Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Ładniusi, czyściutki, widać kupe roboty. Gratulacje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek.Sz. Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Piękny model, świetnie wykonany widać duży wkład pracy. Fajny patent z śrubkami w roli cylindrów. Dobrz że dałeś dużo fotek, na zbliżeniach detale wyglądają super. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek.S. Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Model świetny. Jedyna rzecz nie daje spokoju. Czy pasy na statecznikach nie były czasami czarno białe??? EDIT. Ruszyłem zadek po PKL II Glassa i niestety w oryginale było czarno-białe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toff Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Bardzo fajnie się prezentuje, pamiętam ten model z młodości. Tyle że wtedy nigdy nie udało mi się skleić go poprawnie, więc tym bardziej podziwiam twoje dzieło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raptorf22 Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 No proszę! co można osiągnąć z starego ZTS-u. Model miodzio! pamiętam go jako mały chłopak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erkamo Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Wyśmienita robota! Kolejny przykład na to, co może wykrzesać zręczny modelarz z dosyć przeciętnego zestawu. Szczególnie podoba mi się oszklenie. Pierwsza klasa! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordDisneyland Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Łochchch!!!! no, no, no...mam tego erwudziaka i muszę powiedziec, że wykonałeś kawał dobrej roboty. Pozazdrościc... Aż żal , że nie było relacji w warsztacie Napisz chociaż, jak postępowało robienie tej "szklarni", dobra? A pasy na ogonie faktycznie powinny byc czarno białe , takie było oznaczenie wszystkich maszyn biorących w Challenge. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macotra21 Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Piekna maszyna, pieknie zrobiona, miodzio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZIO BY NAITT Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Model piękny , ale te pasy przemaluj jeśli jeszcze możesz - to niestety dość poważny błąd . PZDR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał_Kielce Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Bardzo mi się podoba, taki ładniusi i czyściutki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwiatektatek Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Piękny! Już dawno cywilna maszyna nie zrobiła na mnie takiego wrażenia. Oszklenie super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Remik Posted January 22, 2009 Author Share Posted January 22, 2009 Witam Dziękuję za uznanie i pochwały , kilka słów odnośnie malowania - otóż celowo pomalowałem statecznik w biało czerwone pasy, bo pierwotnie takie były , jak zaznaczyłem w opisie ,samolot jest w malowaniu przed lub po zawodach ,,Challenge'' gdzie regulamin wymagał malowania czarno białego, uważam że w biało czerwonych paskach wyglądał bardziej ,,Polsko '' Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kami13f Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 Świetne wykonanie silnik i oszklenie robią wrażenie , a może jeszcze coś z RWD.pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sianko Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 Witam! Model ładniusi! Fajny patent z tymi śrubkami ( muszę coś porozkręcać bo zginął mi silnik do Camela ) Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRYSTEK Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 Bardzo ładny model. Super Erwudziajka Krystek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cparty95 Posted January 24, 2009 Share Posted January 24, 2009 Model świetny chciałbym takie robić... ech Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brabazon Posted January 24, 2009 Share Posted January 24, 2009 Zauważalne są jamki skurczowe na dole kadłuba, tuż za zastrzałami podwozia. No i wg moich danych ramy oszklenia były czerwone.... Ale ogólnie jest śliczny. I polski, to się liczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArmiA Posted February 2, 2009 Share Posted February 2, 2009 Ja w sprawie pasów: Na tym zdjęciu, wykonanym podczas Challenge 1932 wyraźnie widać, że pasy są czarne. Ich kolor jest taki sam, jak kolor numeru startowego i rejestracji, czyli elementów bezsprzecznie czarnych. Za to tutaj: pasy mają wyraźnie jaśniejszy odcień niż rejestracja i numer. Nie wiem, gdzie i kiedy zrobiono to zdjęcie, ale moim zdaniem dowodzi to, że pasy te przez pewien czas były czerwone. Poza tym w wielu przedstawieniach tej maszyny (chociażby na znaczkach pocztowych) oraz w wielu książkach (m. in. w Polskich skrzydłach Henryka Żwirki lub na okładce Samolotów RWD Glassa i Dulęby) pasy są namalowane lub opisane jako czerwone. Skądś ten pogląd przecież musiał się wziąść, przecież to nie mogła być zbiorowa halucynacja. A model pierwsza klasa, jestem pod wrażeniem i tematu, i realizacji:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imek46 Posted February 2, 2009 Share Posted February 2, 2009 Bardzo mi się podoba, szczególne gratulacje za pomalowanie srebrną farbą. Wiem że to nie jest łatwo malować kolor aluminium. Pozdrawiam modelarz pancerny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biskup Posted February 2, 2009 Share Posted February 2, 2009 Piękny model. Super kabinka. Dodaje bardzo dużo efektu. Klapy i lotki też super. Nad slotami się nie rozwodzę, bo są zamknięte. ZIO, jak sobie wyobrażasz przemalowanie pasów???? I jakie to ma znaczenie???? Dodam jeszcze, że rozpoznanie koloru na zdjęciu czarno-białym, wymaga zdolności magicznych. Gratuluję modelu, i pojawienia się zdjęcia na pierwszej stronie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toff Posted February 2, 2009 Share Posted February 2, 2009 rozpoznanie koloru na zdjęciu czarno-białym, wymaga zdolności magicznych. Pozwolę się nie zgodzić - na zdjęciu cz-b. kolor czerwony będzie bardziej "szedł" w kierunku szarości, podczas gdy czarny pozostanie czarnym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
artus750 Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 Piękny model , wykonałeś kawał dobrej roboty:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts