Truckerek93 Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 To zależny od kalek ja np na italeri kładłem motipa bez problemów. Ale to jest loteria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Jaką pastę polerska polecacie , to czy do auta czy do motocykla to chyba raczej nie ma znaczenia prawda ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Z Motipem też nie miałem problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Tak tylko motip sie zetnie np. z humbrolem to jakimi mial bym farbami domalowac poprawki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Tak tylko motip sie zetnie np. z humbrolem to jakimi mial bym farbami domalowac poprawki? Sandi , a nie pomyślałeś że w originale też może popękać lakier w artcie ? Może by to zostawić jeśli nie są to rażące odstępy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Oj bez przesady. Sa spore przerwy i kalki wogole sa stare i obramowki maja taki dziwny ciemniejszy pasek. Mam nadzieje ze sobie to ogarne a jak nie to bede myslal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Oj bez przesady. Sa spore przerwy i kalki wogole sa stare i obramowki maja taki dziwny ciemniejszy pasek. Mam nadzieje ze sobie to ogarne a jak nie to bede myslal. Myślę że jak będziesz " naprawiał" kalki akrylem na olejnym tle to nic się nie stanie. Odwrotnie może być różnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Oj bez przesady. Sa spore przerwy i kalki wogole sa stare i obramowki maja taki dziwny ciemniejszy pasek. Mam nadzieje ze sobie to ogarne a jak nie to bede myslal. Myślę że jak będziesz " naprawiał" kalki akrylem na olejnym tle to nic się nie stanie. Odwrotnie może być różnie Wielkie dzięki za szybką pomoc z twojej strony. Mam nadzieje, że Ice Truck odzyska dawny blask. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vwmen Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Witam Proszę koledzy powiedzcie czy ta rama jest sklejana z dwóch a ta oś dodatkowa to poprostu przednia od innej scani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Kolego na forum już mamy kilka podobnych konstrukcji. Wpisz sobie 8x4 w wyszukiwarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Sandi jeż masz jeszcze te kalki to wyślij komuś kto by Ci je zeskanował i dorobił nowe oraz by poprawił pęknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skwarek Napisano 3 Stycznia 2012 Share Napisano 3 Stycznia 2012 JAY-Rskładałem dwie takie lancie, karoserie wkładało sie piekielnie trudno i w zasadzie na amen, jak raz złożyłem to już nie próbowałem tego rozbierać. próbuj rozginać karoserie na boki, mi pomagało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JAY_R Napisano 3 Stycznia 2012 Share Napisano 3 Stycznia 2012 No to nie ruszam, jak skończę górę i dół, to złożę na amen! Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 Szpachlówka z nitro? Chciałem sobie zrobić szpachlówkę z nitro, wlałem do słoiczka po farbie rozpuszczalnik, wrzuciłem do tego pocięte ramki z AMT. Plastik leżał w tym dobre 24 godziny. Efekt jest taki że po tym czasie mam kawałek plastiku przypominającego gumę do żucia, ani to się klei do plastiku nie jest nawet lepiące, a tego się spodziewałem. Co jest nie tak, użyć inny plastik? Zrobiłem też próbę z rozpuszczalnikiem acetonowym. Wszystko z firmy pikko, czy jakoś tak. Da się tym szpachlować tylko w taki sposób, że smaruję contactą revella dziurę i upycham w nią tę masę. Działa to to, ale taką kontrolę jak miałem z tamiyą to ciężko osiągnąć. Co robię nie tak, zły plastik, rozpuszczalnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 Za mało rozpuszczalnika, w elementarzu dawnego modelarza: jest taki przepis na szpachlówkę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 Plastik pływa w rozpuszczalniku, osiadł na dnie i dalej twarda guma. Mogę nim lepić jak plasteliną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 Nie pamiętam dokładnie jak długo musiał się moczyć plastyk w nitro, (minęło dobre ćwierć wieku jak robiło się samemu klej i szpachlówkę) w każdym razie klej robiłem z ramek oszklenia, żeby był bezbarwny, ale na szpachlówkę cała reszta ramek dawała radę. Daj jej jeszcze trochę czasu. No chyba, że kiedyś modele były z innego plastyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 Spróbuj to rozmieszać, a jak nie to składniki nie teges. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 Problemem był użyty plastik, ramki Italeri reagują prawidłowo, już po paru godzinach mam fajną masę. Jutro powinno to się fajnie lać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Nitro długo odparowuje i stąd ta guma, ja tylko zalewając plastik( element modelu tworząc inną fakturę) odstawiam go na 24 h po tym czasie wszystko wraca do normy tworzywo twardnieje i można je obrabiać(próby na tworzywie Italeri) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Witam wszystkich. Ja też chciałem zrobić sobie taka szpachlówkę i wynikły pewnie komplikacje. Pomysł podsunął mi kolega pmroczko i powiedział mi jak to zrobić. Otóż napełniłem buteleczkę po lakierze od paznokci do 3/4 pojemności a resztę do pełna wypełniłem małymi kawałeczkami ramki po częściach od modelu i po dwóch dobach nie stało się zbyt wiele ... kawałeczki uległy nitro ale nie są w żaden sposób plastyczne, oto dowód po trzeciej dobie uległy rozkładowi jeszcze bardziej tak, że nie było widać kawałków lecz jedna stopiona masa ale wciąż twarda. Co o tym sadzicie ? co mogło pójść nie tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Za duże kawałki tworzywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Witam wszystkich! Łukasz zwrócił mi uwagę na ten wątek. Jego problem (i widzę, że nie tylko jego) jest dla mnie zaskoczeniem o tyle, że u mnie zawsze wszystko działało bez problemu, a robiłem taką szpachlówkę przynajmniej dwa razy (na różnych warsztatach), dwóch moich kolegów którym poleciłem tę metodę też nigdy nie zgłaszali uwag. Na wstępie zaznaczę, że kleje moje modele (a konkretnie ich części plastikowe między sobą) czystym rozpuszczalnikiem nitro - nie widzę sensu dodawać do niego czegokolwiek. Wtedy ewentualne nieczystości klejenia (za dużo kleju) znikają, albo są bardzo łatwe do usunięcia. Do szpachlowania polecam masę z rozpuszczonych ramek - poza ceną i dostępnością, ma ona jeszcze dwie wielkie zalety - przyczepność do tworzywa sztucznego i brak skurczu po 24 godzinach od nałożenia - odpada ten efekt, który inne szpachlówki mają, że szlifujemy, malujemy, a po dwóch tygodniach nierówność "wychodzi" bo szpachlówka nie przestała się kurczyć. W przypadku masy tego nie ma. Raz się spotkałem z rozpuszczalnikiem nitro, który nie rozpuszczał polistyrenu - a więc i takie rzeczy się zdarzają. Żeby wyeliminować wątpliwości, proponuję wykonać następujący test. Bierze się plastik i rozpuszczalnik, który ma się zamiar użyć do produkcji szpachlówki. Plastik an chwilkę zanurza się w rozpuszczalniku, a następnie wyjmuje i "mokre" miejsce dotyka się palcem. Jeżeli po odjęciu palca z plastiku odejdą "włosy" - cienkie włókna nadtopionego plastiku - zestaw powinien bez problemy pozwolić na sporządzenie szpachlówki. Jeśli można chciałbym wiedzieć, jakie wyniki daje opisany test w wypadku copycata i Łukasza. Mam nadzieję, że to pomoże, pozdrawiam i życzę powodzenia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 Oczywiście sprawdzałem czy coś się dzieje z plastikiem, Italeri lepiej się sprawdzało i ciągnęło. Amt dopiero po dobie a może dłużej się stopił i leży na dnie, ciekawa masa, przyda się, Italeri czarne już po kilku godzinach leżał na dnie. Próbuj innych plastików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vwmen Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 Panowie czy ktos z was robił sobie takie gablotki na ciężarówki ? Jak myślicie z czego lepiej je zrobić,szkło czy pleksa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi