Skocz do zawartości

Pytania i odpowiedzi pomocne w budowie modeli

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dokładnie Kenworth W900A z 1975r. W niektórych scenach KW 900 z 1976r. roku z silnikiem Cummins oraz KW 900 z 1973r. z charakterystycznym logo w kolorze złotym a nie czerwonym z racji jubileuszu 50-cio lecia firmy w 1973 roku Także na pewno to Kenworth W900A

(cyt. TRAILER nr. 4/2009).

Napisano

Zdaje się, ze Revell to klepie od lat, Italerka chyba też (chociaż może nowszą wersję - ale powinno dać się przerobić). Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie

Paweł

Napisano

Trzeba zmierzyć A na serio - można poprosić trochę konkretniej? Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Jaki rozmiar czy to sa 17 calowe czy 19calowe oczywiście mówimy tu o felgach od modelu więc nie befzie topprawdziwe 17cali tylko powiększone o skalę modelu

Napisano

Panowie mam pytanko liczę na podpowiedz bo jak widzę na forum to temat ciężarówek jest na topie...a wiec w nie dalekiej przyszłości mam zamiar zbudować scanie r620 z dwiema osiami z tylu i tu mam pytania czy rama od scanii t143m będzie się nadawała do tego zabiegu?

Napisano

Hmm wg mnie raczej będzie za długa, Scania T ma "nosek" czyli już jest dłuższa od zwykłej, do tego dochodzi druga oś czyli znowu rama sie wydłuża (w stosunku do R 4x2) Byś musiał po prostu znaleźć wymiar prawdziwej ramy R trzyosiowej i po przeskalowaniu porównać z długością ramy modelu dawcy. Wtedy tylko ewentualne skrócenie

Napisano

Cześć!

Jak rama jest zbyt długa to zwykle łatwiej jest ją obciąć niż przedłużać - chociaż oczywiście trzeba uważać na te wszystkie mocowania od zawieszenia itd. Podstawa to złapać jakiś wymiar, przy pomocy danych z internetu albo najlepiej pomiarów na żywca.

Wielkość kół - no cóż, trzeba przeliczyć skalę! Jest o tyle łatwo, że jeden cal - to 25,4mm. W związku z tym dla skali 1:24 albo 1:25 z dobra dokładnością można przyjąć, że jeden cal w rzeczywistości to jeden milimetr w modelu. Czyli rozmiar 19mm w modelu to 19 cali na prawdziwym obiekcie.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Panowie mam prośbę z samochodami ciezarowymi mam bardzo małe doświadczenie chce zaczac budowę scani t143m i moja prośba jest następującą czy moglibyście podesłać jakieś linki gdzie mógłbym zobaczyć okablowanie i przewody jakie sa w ramię Dziękuję

Napisano

Ja znam tylko Kfs Resin... ale tam ceny są kosmiczne... no i produkty niezłej jakości.

BTW. Czy ktoś ma pomysł na wykonanie chropowatej powierzchni podłogi w naczepie chłodni?

• 2 weeks later...
Napisano

Witam. Czy znacie kogoś/jakieś sklepy/strony internetowe gdzie można kupić opony gumowe lub odlewane? chodzi mi konkretnie o oponę terenową do modelu 1:18 czyli osadzenie ok 2,5 cm, średnica ok 5 cm i szerokość ok 2 cm.

Za wszelkie podpowiedzi dziękuję

Napisano

Witam!

Jako że jestem początkujący, próbuje przerobić tą wywrotkę na lawetę, odkręciłem kiper i teraz nie wiem z czego zrobić tą zabudowę poradzi ktoś czym?

auta-teama-wywrotka-scania-z-przyczepa-model-w-skali-1-48.jpg

Napisano

Cześć!

Proponuję pociąć "kiper" jak to pięknie napisałeś, i wykorzystać go jako materiał. Bardzo dobrze było by wykonać rysunki, jak ma wyglądać gotowy model. Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam

Paweł

Napisano

To pamiętaj, że modelarze budujący od podstaw nie wyrzucają niczego! Nigdy!

Teraz chyba musisz kupić płytę polistyrenową - wiele sklepów modelarskich takie sprzedaje. Kup od razu kilka grubości. I pokaż te rysunki! Życzę powodzenia i pozdrawiam

Paweł

Napisano

Witam !

Czy ktoś wie w którym internetowym sklepie modelarskim mogę kupić flock? Oprócz Sahra Hobby, tam mają, ale boje się brać ponieważ nie mają opcji wysyłki za pobraniem. Może komuś został i ma na sprzedaż? Pilnuje potrzebuje, z góry dziękuje za pomoc

Napisano

Witam. Czy któryś z Kolegów orientuje się jakie wymiary mają opony do trucków 1:24?

.. i jeszcze jedno.. czy Ktoś z forum zamawia regularnie elementy z KFS-u?

• 1 month later...
Napisano

Panowie podajci mi prosze jakis inny serwer do dodania zdjec na forum bo caly czas dodawalem przez picasa-picasa2html ale od jakiegos czasu nie moge wogole sie dostac na strone picasa2html.

• 3 weeks later...