Skocz do zawartości

Pytania i odpowiedzi pomocne w budowie modeli

Maciek007

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję śrub z łbem sześciokątnym, podkładek, nakrętek. Gwint od M1, max do M2. Myślę że długość nie większa niż 0,8-1cm. Mogą być wykonane z plastiku, mają służyć jako imitacje, nie muszą być wytrzymałe. Gdzie takie coś znajdę? Po wygoglowaniu, pokazały mi się sklepy z częściami do modeli RC, choć w większości niestety są łby stożkowe na imbus i ze względu na materiał z którego są wykonane dość drogie. Są jakieś zestawy do zastosowań typowo modelarskich?

Z góry dzięki za pomoc.

Polecam ten sklep: http://www.scalehardware.com/

• 3 weeks later...
  • 2 months later...

Witam serdecznie.

Aktualnie zajmują się budową Xsary WRC i mam pytanie czy ktoś orientuję się jak wyglądał układ wydechowy w owym samochodzie ? Mój model "wyposażony" jest tylko w samą końcówkę co mnie strasznie razi w oczy dlatego chciałbym coś pokombinować i dorobić samemu lecz niestety nie mogę nigdzie znaleźć żadnej dokumentacji. Prosiłbym o wsparcie w tej sprawie

PS: Chętnie bym przygarnął 4 spinki do maski (jakby ktoś miał na wydaniu oczywiście)

• 1 month later...

Witam. Mam pytanie--- czy ktoś w niedalekiej przyszłości będzie coś kupował od CTM ( Czech Truck Model ) ? Chętnie bym się podłączył do zakupu w kwestii blach do London Busa. Chodzi mi o te zestawy:

1. CTM 006 AEC ROUTEMASTER

2. CTM 015 AEC ROUTEMASTER - INTERIER

Pozdrawiam.

Witajcie, pytanie świeżo upieczonego modelarza, czyli mnie

Podczas malowania sprayem tamiya modelu, w niektórych miejscach pojawiają mi się bąbelki powietrza. Całość powierzchni ma gladki połysk ale na krawędziach pojawiają się te niechciane bąbelki.

Pytanie brzmi - co robię nie tak i drugie -> jak sobie z tym poradzić?

pozdrawiam

Waldek

Cześć, mam pytanie, bo żadnych pojazdów cywilnych do tej pory nie robiłem, a przeglądając różne warsztaty wątpliwości tylko narastały, a szukając wątków w "Jak to zrobić i pokazać" przez X stron nie znalazłem to co mnie interesuje - jak macie kastę od samochodu, to jeszcze przed nałożeniem podkładu już ją szlifować?

Kolejne - jak będę malował fotele, na czarny mat - i potem chcę nałożyć kalki... To pod kalki sido, a na końcu położyć lakier bezbarwny matowy na fotele? Czy na fotelach sido pod kalki nie dajecie?

I pytanie takie jeszcze... Na pewno nie jedna osoba stąd robiła model Corolli WRC od Tamki, czy kalki da radę tam położyć średnio ogarnięty modelarz? Czy brać się za coś innego z malowań a te kalki zachować sobie na lepsze czasy?

Pozdrawiam i wybaczcie, jeśli się te pytania powtarzały już, ale w natłoku tematów łatwo nawet przeoczyć.

... 1) jak macie kastę od samochodu, to jeszcze przed nałożeniem podkładu już ją szlifować?

2) jak będę malował fotele, na czarny mat - i potem chcę nałożyć kalki... To pod kalki sido, a na końcu położyć lakier bezbarwny matowy na fotele? Czy na fotelach sido pod kalki nie dajecie?

3) Na pewno nie jedna osoba stąd robiła model Corolli WRC od Tamki, czy kalki da radę tam położyć średnio ogarnięty modelarz? Czy brać się za coś innego z malowań a te kalki zachować sobie na lepsze czasy?

1) Najpierw zeszlifować wszystkie szwy, poszukać czy nie ma skurczy odlewniczych, zaszpachlować, lekkie zmatowienie całości nie zaszkodzi (papier 3000-5000 na mokro), potem podkład. Na pewno wyjdą kolejne skazy, więc poprawki i ponowny podkład do wyrównania powierzchni.

2) Czemu fotele mat, a nie półmat? Na mat nie możesz kłaść kalek chyba, że obetniesz je idealnie po brzegach nadruku. Lepiej pomalować fotele na czarny połysk, na to kalki i na to odpowiedni matowy lub półmatowy lakier.

3) Toyotę kleiłem dosyć dawno, ale nie przypominam sobie, by kalki sprawiały jakąś trudność. Oczywiście, płyn zmiękczający nieodzowny bo wszystkie powierzchnie są wypukłe.

• 2 weeks later...

Witam szanownych kolegów. W planach pierwszy pojazd. Mam sporo pytań i licze na pomoc szczególnie przy farmach. jakich farb używacie pod aerograf? Chodzi mi o firmy i gdzie ich szukać. interesuje mnie czarny biały żułty i pomarańczowy. Modelowi bym chciał nadac połysku. czy wystarczy na koniec nałozyć lakier gloos? czy potrzeba specjalnej polerki i jak to wykonać? Moze przeprowadzicie mnie troche prze te tajniki modelarstwa. Do tej pory statki i pancerka wiec inna bajka. Dziekuje za wszelką pomoc.dla wtajemniczonych pewnie to banalne pytania ale nie dla mnie.Jarek

Co do połysku zwykłego czarnego.

Na swoich modelach stosuje połączenie akrylowej Tamiyi X-1 i na to bezbarwny Troton przelany do aero.

klar_zpsmryzs9mo.jpg

Tu dwa modele przed polerką.

DSCF8703_zpsnekoea9z.jpg

DSCF1558_zpscgk3acna.jpg

I po...

DSCF9375_zpsqreuldld.jpg

Powyższy był polerowany metodą

gąbka 2000 > płótno 6000 > płótno 8000 > K2 Tempo > Tamiya fine >Tamiya Finish > Coolnite 476

Dziś bardziej skłaniam się do

gąbka 2000 > płótno 6000 > płótno 8000 > Finisher's zielony > Finisher's czerwony > Finisher's niebieski > Coolnite 476 (przy składaniu itd. jeszcze się to palu:bip:e to na koniec kładę wosk Tamiyi)

Czy kładziemy jedną warstwę lakieru? Jak więcej to czy polerka jest po między warstwami czy tylko na koniec? Sorki za takie pytanie ale będę robił pierwsze auto. Czy lakier do aerografu tamiya gloos się nadaję czy użyć inny?

Ja mocuję na 'krokodylki'

krokodylek-uchwyt-szczekowy-laboratoryjny-produkcja-chlewiska-302414827.jpg

Coś takiego, na wykałaczce od szaszłyków, kupiłem kiedyś zestaw gotowców.

Jeśli nie ma za co złapać to dodatkowo mocuję na końcu Patafix - taka masa mocująca

e3863c3c45379641c1ecb93614ad

Z jednej strony na krokodylku, a z drugiej do części. Jeśli nie ma jak jej złapać, bo np musi być cała pomalowana to maluję najpierw 3/4 części, a jak wyschnie farba to tą stroną pomalowaną doklejam do Patafixa i domalowuję resztę.

Ja też mogę polecić wykałaczki często różne części mają jakieś otworki więc nawet bez kleju na wcisk można umocować do wykałaczki;] Ja stosuje też czasem do nie poręcznych elementów drut miedziany docinam i doginam go sobie jak mi pasuje a do elementu mocuje jak się da np na taśmę maskującą ;)