tornado Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Poszukuję śrub z łbem sześciokątnym, podkładek, nakrętek. Gwint od M1, max do M2. Myślę że długość nie większa niż 0,8-1cm. Mogą być wykonane z plastiku, mają służyć jako imitacje, nie muszą być wytrzymałe. Gdzie takie coś znajdę? Po wygoglowaniu, pokazały mi się sklepy z częściami do modeli RC, choć w większości niestety są łby stożkowe na imbus i ze względu na materiał z którego są wykonane dość drogie. Są jakieś zestawy do zastosowań typowo modelarskich?Z góry dzięki za pomoc. Polecam ten sklep: http://www.scalehardware.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dark_Passenger Napisano 20 Maja 2016 Share Napisano 20 Maja 2016 Witam. Przygotowuje sie 1 raz do modelarstwa. Poki co chcialem sie zmierzyc z okretami (mam juz wybrany) oraz z samochodami cywilnymi. Co byscie polecili na 1 raz? Jaki model, skala, producent? Dzieki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dark_Passenger Napisano 20 Maja 2016 Share Napisano 20 Maja 2016 Pewnie model nie ma az takiego znaczenia rozumiem, a skala, ktora bedzie ta 'latwiejsza'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
langes Napisano 20 Sierpnia 2016 Share Napisano 20 Sierpnia 2016 Witam serdecznie. Aktualnie zajmują się budową Xsary WRC i mam pytanie czy ktoś orientuję się jak wyglądał układ wydechowy w owym samochodzie ? Mój model "wyposażony" jest tylko w samą końcówkę co mnie strasznie razi w oczy dlatego chciałbym coś pokombinować i dorobić samemu lecz niestety nie mogę nigdzie znaleźć żadnej dokumentacji. Prosiłbym o wsparcie w tej sprawie PS: Chętnie bym przygarnął 4 spinki do maski (jakby ktoś miał na wydaniu oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sąsiad_squad Napisano 7 Października 2016 Share Napisano 7 Października 2016 Czy ktoś posiada model Volvo F12 ? PILNE ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 13 Października 2016 Share Napisano 13 Października 2016 Kolego z czarnymi modelami. Pierwsza klasa! Gratuluję. Podpowiedz w sprawie Trotona - gdzie można go kupić? Ja muszę malować ze spraya nie mam aero. Widzę, że jest on dosyć tani bo ok 10 zł (chyba, że coś źle patrzę) w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 16 Października 2016 Share Napisano 16 Października 2016 Witam. Mam pytanie--- czy ktoś w niedalekiej przyszłości będzie coś kupował od CTM ( Czech Truck Model ) ? Chętnie bym się podłączył do zakupu w kwestii blach do London Busa. Chodzi mi o te zestawy: 1. CTM 006 AEC ROUTEMASTER 2. CTM 015 AEC ROUTEMASTER - INTERIER Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bullet Napisano 20 Października 2016 Share Napisano 20 Października 2016 Witajcie, pytanie świeżo upieczonego modelarza, czyli mnie Podczas malowania sprayem tamiya modelu, w niektórych miejscach pojawiają mi się bąbelki powietrza. Całość powierzchni ma gladki połysk ale na krawędziach pojawiają się te niechciane bąbelki. Pytanie brzmi - co robię nie tak i drugie -> jak sobie z tym poradzić? pozdrawiam Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 20 Października 2016 Share Napisano 20 Października 2016 Nie jestem pewny bez zdjęcia czy mówisz o takich bąbelkach - pęcherzykach w lakierze? to za grube warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bullet Napisano 20 Października 2016 Share Napisano 20 Października 2016 Tak, dokładnie mam na myśli takie pęcherze. Czy można się tego pozbyć bez czyszczenia ponownego modelu? Trzeci raz maluje (co prawda za kazdym razem lepiej ale...) Jakiej techniki użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 23 Października 2016 Share Napisano 23 Października 2016 Witam. Poszukuje osoby lub firmy która robi kalki, rozchodzi mi się tylko o białe nadruki. kolorowe robię sam natomiast biały to tylko pewnie sitodruk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 23 Października 2016 Share Napisano 23 Października 2016 Witam. Poszukuje osoby lub firmy która robi kalki, rozchodzi mi się tylko o białe nadruki. kolorowe robię sam natomiast biały to tylko pewnie sitodruk... Adam Pękala PepsiAdam na fb. Pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 23 Października 2016 Share Napisano 23 Października 2016 Ok dzięki zaraz poszukam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 24 Października 2016 Share Napisano 24 Października 2016 Cześć, mam pytanie, bo żadnych pojazdów cywilnych do tej pory nie robiłem, a przeglądając różne warsztaty wątpliwości tylko narastały, a szukając wątków w "Jak to zrobić i pokazać" przez X stron nie znalazłem to co mnie interesuje - jak macie kastę od samochodu, to jeszcze przed nałożeniem podkładu już ją szlifować? Kolejne - jak będę malował fotele, na czarny mat - i potem chcę nałożyć kalki... To pod kalki sido, a na końcu położyć lakier bezbarwny matowy na fotele? Czy na fotelach sido pod kalki nie dajecie? I pytanie takie jeszcze... Na pewno nie jedna osoba stąd robiła model Corolli WRC od Tamki, czy kalki da radę tam położyć średnio ogarnięty modelarz? Czy brać się za coś innego z malowań a te kalki zachować sobie na lepsze czasy? Pozdrawiam i wybaczcie, jeśli się te pytania powtarzały już, ale w natłoku tematów łatwo nawet przeoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 24 Października 2016 Share Napisano 24 Października 2016 ... 1) jak macie kastę od samochodu, to jeszcze przed nałożeniem podkładu już ją szlifować?2) jak będę malował fotele, na czarny mat - i potem chcę nałożyć kalki... To pod kalki sido, a na końcu położyć lakier bezbarwny matowy na fotele? Czy na fotelach sido pod kalki nie dajecie? 3) Na pewno nie jedna osoba stąd robiła model Corolli WRC od Tamki, czy kalki da radę tam położyć średnio ogarnięty modelarz? Czy brać się za coś innego z malowań a te kalki zachować sobie na lepsze czasy? 1) Najpierw zeszlifować wszystkie szwy, poszukać czy nie ma skurczy odlewniczych, zaszpachlować, lekkie zmatowienie całości nie zaszkodzi (papier 3000-5000 na mokro), potem podkład. Na pewno wyjdą kolejne skazy, więc poprawki i ponowny podkład do wyrównania powierzchni. 2) Czemu fotele mat, a nie półmat? Na mat nie możesz kłaść kalek chyba, że obetniesz je idealnie po brzegach nadruku. Lepiej pomalować fotele na czarny połysk, na to kalki i na to odpowiedni matowy lub półmatowy lakier. 3) Toyotę kleiłem dosyć dawno, ale nie przypominam sobie, by kalki sprawiały jakąś trudność. Oczywiście, płyn zmiękczający nieodzowny bo wszystkie powierzchnie są wypukłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 Witam szanownych kolegów. W planach pierwszy pojazd. Mam sporo pytań i licze na pomoc szczególnie przy farmach. jakich farb używacie pod aerograf? Chodzi mi o firmy i gdzie ich szukać. interesuje mnie czarny biały żułty i pomarańczowy. Modelowi bym chciał nadac połysku. czy wystarczy na koniec nałozyć lakier gloos? czy potrzeba specjalnej polerki i jak to wykonać? Moze przeprowadzicie mnie troche prze te tajniki modelarstwa. Do tej pory statki i pancerka wiec inna bajka. Dziekuje za wszelką pomoc.dla wtajemniczonych pewnie to banalne pytania ale nie dla mnie.Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 Jak malować pędzlem modele, żeby nie było widać jego śladów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 Jeśli chodzi o kastę (nadwozie) to wątpię by Ci się to udało - lepiej kupić farbę w sprayu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 7 Listopada 2016 Share Napisano 7 Listopada 2016 Co do połysku zwykłego czarnego.Na swoich modelach stosuje połączenie akrylowej Tamiyi X-1 i na to bezbarwny Troton przelany do aero. Tu dwa modele przed polerką. I po... Powyższy był polerowany metodą gąbka 2000 > płótno 6000 > płótno 8000 > K2 Tempo > Tamiya fine >Tamiya Finish > Coolnite 476 Dziś bardziej skłaniam się do gąbka 2000 > płótno 6000 > płótno 8000 > Finisher's zielony > Finisher's czerwony > Finisher's niebieski > Coolnite 476 (przy składaniu itd. jeszcze się to palu:bip:e to na koniec kładę wosk Tamiyi) Czy kładziemy jedną warstwę lakieru? Jak więcej to czy polerka jest po między warstwami czy tylko na koniec? Sorki za takie pytanie ale będę robił pierwsze auto. Czy lakier do aerografu tamiya gloos się nadaję czy użyć inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 7 Listopada 2016 Share Napisano 7 Listopada 2016 Jedna warstwa to będzie za mało nawet malując z puszki. Ja przelewam do aerografu i kładę kilka, warto oszlifować na mokro 2000 przed ostatnią warstwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 8 Listopada 2016 Share Napisano 8 Listopada 2016 Cześć czołem! Jak sobie radzicie z mocowaniem elementów, które malujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 8 Listopada 2016 Share Napisano 8 Listopada 2016 Ja mocuję na 'krokodylki' Coś takiego, na wykałaczce od szaszłyków, kupiłem kiedyś zestaw gotowców. Jeśli nie ma za co złapać to dodatkowo mocuję na końcu Patafix - taka masa mocująca Z jednej strony na krokodylku, a z drugiej do części. Jeśli nie ma jak jej złapać, bo np musi być cała pomalowana to maluję najpierw 3/4 części, a jak wyschnie farba to tą stroną pomalowaną doklejam do Patafixa i domalowuję resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 8 Listopada 2016 Share Napisano 8 Listopada 2016 Polecam też przyklejanie do wykałaczek np za bolec montażowy za pomocą kleju CA np. Popularna kropelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 Ja też mogę polecić wykałaczki często różne części mają jakieś otworki więc nawet bez kleju na wcisk można umocować do wykałaczki;] Ja stosuje też czasem do nie poręcznych elementów drut miedziany docinam i doginam go sobie jak mi pasuje a do elementu mocuje jak się da np na taśmę maskującą ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 Gdy zacząłem malować model sprejem to farba kolorowa zaczęła rozpuszczać i zmywać podkład którym kilka dni temu zrobiłem model. Czy coś jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi