Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 14 Grudnia 2014 Super Moderator Share Napisano 14 Grudnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 pragnę uroczyście ogłosić powrót do stoczni. Super wiadomość Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 No nareszcie ja w sumie tez ostatnio zaczolem dlubac tylko mam problemy z kompresorem i znow robota stanela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 10 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2015 Dzięki Panowie! Drobna aktualizacja: Dorzuciłem pozostałe detale do nadbudówki rufowej. Niestety cały czas nalezy zachować czujność podczas budowy (nawet wykorzystując zestawy waloryzacyjne) i porównywać każdy krok modelowania z dokumentacją.... np. w małym podeście na pomoście sygnałowym LionRoar zapomniał wyciąć wejścia. Trochę napociłem się, aby wyciąć je w blaszce - wyszło jako tako. Następny krok - malowanie. Pozdrawiam skell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 10 Stycznia 2015 Share Napisano 10 Stycznia 2015 Bardzo ładnie.Dostałem na swięta bismarcka w 1:350 i z chęcią tu zaglondam.szkoda tylko ze niewidze wszystkich fotek z budowy dopiero gdzies od 20 strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezet101 Napisano 10 Stycznia 2015 Share Napisano 10 Stycznia 2015 Skell - robisz już go 6 lat - za ile skończysz? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 10 Stycznia 2015 Super Moderator Share Napisano 10 Stycznia 2015 Skell - robisz już go 6 lat - za ile skończysz?;) O rany!!!! Piękny tekst W tym momencie przestałem mieć wyrzuty sumienia w zakresie moich leżakujących okrętów i czekających na "nie wiadomo na co" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezet101 Napisano 10 Stycznia 2015 Share Napisano 10 Stycznia 2015 Spoko, mój Tirpitz już 3 lata leży w pudełku NIE DOTKNIĘTY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 10 Stycznia 2015 Share Napisano 10 Stycznia 2015 Ja zaczolem swojego w tym samym czasie co skell a jestem 100 lat za murzynami w porownaniu do skella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 15 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2015 Dzięki, - robisz już go 6 lat ...i od Tych 6 lat mam stałą widownię na którą zawsze mogę liczyć... Jak już kiedyś pisałem - nie śpieszy mi się ;-) - kiedy skończę? Jak zaakceptuję finalny stan i wykonanie swego modelu i już nie będę mieć niczego więcej do poprawy ;-) irlandczyk85 szkoda tylko ze niewidze wszystkich fotek z budowy dopiero gdzies od 20 strony - pisałem do Adminów w tej kwestii - jak dostanę dostęp do edycji poprzednich wpisów - uzupełnie fotki. Pozdrówka skell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 2 Lutego 2015 Autor Share Napisano 2 Lutego 2015 .... nie ładnie pisać pod swoim postem... ... ale w stoczni wre! Przygotowanie do malowania: Tamiya Tape Rulez! Wyklejanie trwało znacznie dłużej niż samo malowanie... Guze Sangyo H417 załadowany do aerografu (wiem, wiem to RLM76 - ale moim zdaniem idealnie pasuje do Kanclerza). I po kilku chwilach malowania i walki z zerwaniem maskowania: Oczywiście fotki obnażają niedociągnięcia warsztatu, ale na żywo wygląda to całkiem do przyjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuan Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 "niedociągnięcia warsztatu" taa... :P. Świetnie to wygląda, fajnie widzieć tak długotrwałe zaangażowanie i przywiązanie do szczegółów. Strasznie mi się ten model podoba, a twoja wytrwałość dodaje motywacji więc chętnie dołączam do zbierającej się od 6 lat widowni Jako, że pierwszy post (choć od pewnego czasu już was tu i tam panowie śledzę z ukrycia) to oficjalnie witam brać forumową ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 3 Lutego 2015 Autor Share Napisano 3 Lutego 2015 Dzięki za opinie oraz za to, żeś się objawił na modelwork.pl, właśnie w moim "brazylijskim serialu..." (który od kliku lat z przerwami nadaję) Yuan, w imieniu wszystkich Modelarzy, Witaj na Forum! skell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 3 Lutego 2015 Share Napisano 3 Lutego 2015 Bardzo dobrze to wygląda osobiście mam sentyment do Bismarcka. Więc tym bardziej kibicuję i czekam na ciąg dalszy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 3 Lutego 2015 Autor Share Napisano 3 Lutego 2015 Dzięki Seba77 - trudno nie mieć sentymentu. Nie jestem modelarzem szkutniczym, ale potrafię docenić spójność i estetykę konstrukcyjną pancerników II W.Św. Moim zdaniem Bismarck jest pod tym względem niedościgniony. Patrząc na, jakby to powiedzieć, "piękno" okrętów wojennych, to Bismarck class jest dla mnie No.1. I bezdyskusyjnie, sama historia Ćwiczeń na Renie - jak najlepszy sensacyjny scenariusz rodem z Hollywood. skell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 skell - koniecznie załatw sprawę tych wcześniejszych zdjęć. A najlepiej załóż stronkę internetową z fotorelacją - myślę że będzie wiele odsłon bo warsztat mistrzowski Hmmm... a nie nakręcili jeszcze niczego opartego o Rheinübung ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Ale detal ! Dzięki tym pootwieranym "okienkom" model wygląda na dwa razy większy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 11 Lutego 2015 Autor Share Napisano 11 Lutego 2015 a w mojej stoczni... Wziąłem się za kolejny poziom nadbudówki głównej oraz pancernego stanowiska kierowania ogniem. Jak zwykle detale revell'a nie spełniały moich oczekiwań, chociaż muszę pochwalić producenta wyprasek za poprawne umiejscowienie bulai, drabinek i innej drobnicy - pod tym względem zestaw potrzebuje dosłownie kilku korekt. Do rzeczy: - podczas prac blacharskich: i po... Nadbudówka: Przyrządy otwartego mostka to chyba najdelikatniejsze blaszki jakie kiedykolwiek miałem przyjemność obrabiać... i komplecik: Jak zwykle, fotografia jest bezlitosna i dopiero na fotkach widzę swoje niedociągnięcia, ale uwierzcie mi "na słowo", że okiem nieuzbrojonym wygląda to całkiem przyzwoicie. Pozdrawiam skell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 11 Lutego 2015 Share Napisano 11 Lutego 2015 jest OK fajnie "deskujesz" pokład.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 27 Lutego 2015 Autor Share Napisano 27 Lutego 2015 Dzięki blacman -jest OK- z Twoich ust wiele znaczy Apropo's deskowania - prośba do expertów w temacie Bismarcka o podpowiedź. Mianowicie: Czy pokład na mostku admiralskim był deskowany, czy też metalowy? Revell wykonał tam deskowania, widziałem również dodatki drewniane do Bismarcka 1/200 z deskowaniem. Z drugiej strony inni producenci (w tym wspaniała kartonówka Halińskiego) przedstawiają ten pokład jako "german gray" - czyli metalowy. Oczywiście trudno opierać się na zestawach modelarkich, ale nie znalazłem żadnego wiarygodnego żródła mówiącego jednoznacznie o deskowaniu/bądź nie, pokładu mostka admiralskiego. Może ktoś gdzieś napotkał fotkę? Please help. Jakbym niepoprawnie określił pokład - chodzi mi o ten poziom: Pozdrawiam skell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Lutego 2015 Share Napisano 27 Lutego 2015 skell - żaden ze mnie expert ale przekopię moje archiwum, może coś znajdę (tylko to potrwa kilka dni - ciężko z czasem). Chociaż szansa na fotki jest bardzo nikła. Nawet jeśli były jakieś robione z lotu ptaka to nie będzie na nich dokładnie widać a bardziej szczegółowe i przydatne w temacie "codzienne życie załogi" to w 95% przypadków pokład główny ewentualnie stanowiska plot. Myślę, że prędzej będzie coś z Tirpitza, i pozostanie tylko założyć, że na bliźniaku było podobnie, choć to czasem ślepa uliczka. Rozbieżność w modelach wydaje mi się iż wynika właśnie z braku wiarygodnej dokumentacji = każdy zrobił jak uważał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 27 Lutego 2015 Share Napisano 27 Lutego 2015 W moim Bismarcku FlyHawk wydał pokład drewniany z deskowaniem tego pomostu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 27 Lutego 2015 Share Napisano 27 Lutego 2015 Po przejrzeniu materiałów - wg Super Drawings Kagero, cały poziom był szary/w kolorze nadbudówki. Jednak zajrzałem też do moich blach od Pontosa i tu z kolei znalazłem fragmenty deskowania, jednak tylko w przedniej części - przy dalmierzach. O zdjęcia będzie raczej ciężko w tym przypadku, tak więc jednoznacznie nie jestem w stanie powiedzieć jak to dokładnie wyglądało. Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 27 Lutego 2015 Share Napisano 27 Lutego 2015 W "Anatomy of the Ship" o Bismarcku Jack Brower narysował tam deskowanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 Widac ze dbasz o szczegoly az pozazdoscic ze masz czas na swoje B. Jak znajde chwile popoludniu to zajrze do tamki. Z tego co mi sie wydaje to Edek i LR dali blaszke bez deskowania ale nie pamietam na 100%. Ze zdjeciami ciezko kazdy Bismarkowiec dysponuje tymi samymi fotkami ktorych i tak jest malo. Przejrzalem Zeszyty AJ press nic nie znalazlem ale zobacz tu http://www.bismarck-class.dk/bismarck/wreck/bismarck_wreck_2.html czy ostatnia fotka nie pokazuje przypadkiem poziomu ktorego poszukujesz. Wydaje mi sie ze nie bylo tam drewnianego pokladu ale to tylko moje spostrzezenia. Kibicuje i kurcze musze leciec po dodatkowy popcorn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi