young Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 I już mam wszystko ułożone w głowie PFM-a zrobię bez niczego... Tylko belka dla zbiornika. Chcę przedstawić piękno linii PFM-a i to co najważniejsze - malowanie s-tu z Goleniowa. Reszta, tj uzbrojenie będzie tylko odwracać uwagę od tego co dla mnie najważniejsze. Natomiast fotki gondoli się przydadzą, jak będę robił PF-kę. Widzę że przynajmniej teoretycznie jest możliwa konfiguracja 2x UB-16 i GP-9 na tej wersji, a szary/biały s-t (2408) z srebrnymi dodatkami moim zdaniem będzie się zacnie prezentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 A ja bym zbiorniczek podwiesił ,moim skromnym zdaniem s-lot prezentuje się z nim bardziej bojowo. Ale będę śledził budowę kolejnego 21. Zyczę samozaparcia i zadowolenia z tworzenia historii Naszego Lotnictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 Tak tylko ten zbiornik to już wszędzie będzie... Tzn bo co mamy do wyboru? GP-9, zbiornik 490l lub 800l i ewentualnie zasobnik SPS-141. Jeszcze są zasobniki R i D ale to oczywiście zarezerwowane dla eRa. Plany na te wakacje są typowo ołówkowe - MF i PFM. MF zresztą też będzie w dziwnej konfiguracji ale to z innych względów (czemu, wyjdzie w praniu ). Prace ruszają zaraz jak dojdą do mnie zamówione zestawy, czyli już niedługo Żeby nie robić offtop-a pytanie jak to było z zasobnikami SPS-141 na 21-wszych u nas? Mieliśmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 Zbiornik 800l to chyba tylko pod bisa się nadaje (tzn tylko bisy widziałem z tymi zbiornikami). Stacja SPS-141 była u nas podwieszana chyba pod MFy i to nie we wszystkich pułkach. Coś mi świta o Malborku??? Wrócę z roboty to sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 Tak to się zgadza ,że zbiorniki 800 litrowe zastosowanie swoje znalazły w Jednostkach gdzie stacjonowały Bisy . Dość często podczas lotów w Zegrzu Pomorskim widziałem biska z podwieszonym takim zbiornikiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 Stacja SPS-141, miała zastosowanie do MF ,i z tego co zdążyłem się zorientowac to tylko w Malborku były one w uzyciu.Inne jednostki nie posiadały tych zasobników na stanie. Jako ciekawostkę moge podać ,iż po wycofaniu z M-ka MF,i przyjęciu na stan zegrzyńskich Bisów, jeden z Bisów został przystosowany do przenoszenia i użycia w locie stacji SPS-141.I zostało to wykonane na eskadrze lotniczej ,bez żadnych praktycznie nakładów finansowych.Okazało się ,że w kadłubie Bisa ,było tyle wolnej przestrzeni,na poprowadzenie instalacji ,a w kabinie miejsce na pulpit ,że nie stanowiło to żadnego problemu.Nie było też problemu , z modną teraz integracją nowego wyposażenia z siecią energetyczną s-tu. Odnosnie zb.800 l. zabijcie mnie ,nie pamiętam.czy były używane na M ,MF,tu byłem na nich krótko ,zaraz przyszły Bisy,i wtedy na pewno były w komplecie 800.Ale pewnie koledzy zaraz wyszperają coś w swoich domowych archiwach.Czekamy na Migi-a co to za tajemnicza konfiguracja z tym MF ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 (edytowane) 800l nie tylko na Bisach podwieszali. Też w Goleniowie latali z nimi na M-ach. Gdy pierwszy raz leciano do Astrachania na własnych maszynach (właśnie 2 plm) wykorzystano zbiorniki 800l. Lot odbył się z dwoma międzylądowaniami. MF będzie w konfiguracji "pomnikowej" Edytowane 20 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dops01 Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 M i MF też mogły mieć podwieszane zbiorniki 800l. PF-y na pewno nie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 MF z 800l zbiornikiem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 MF z 800l zbiornikiem: Ooo...znaczy mało widziałem. Całe życie człowiek się uczy. Fota przednia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fifi Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 Oj Zioło Zioło już ja wiem co ty kobinujesz z tym MF Mój (znaczy ten sam n/b) będzie gładki zasadniczo i w 72. Filip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 Cóż... Koniec OFFTOP. Jeszcze jedno mnie głowi. Czy SPS-141 to tylko zbieżność nazwy czy to ten sam zasobnik jak u naszych Su-22 tylko pod inną postacią (wygląd zewnętrzny)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 w książce Polskie Samoloty Wojskowe 1945-1980 na stronie 91 jest fotka Mig'a-21 MF nr 8004 z lotniska w Słupsku z 800 l. zbiornikiem. Fotografia musiała być zrobiona najpóźniej w 1978 lub początku 1979 roku. Coś mi świta że SPS-141 mógł przenosić również R. Chyba był podwieszany wraz z zasobnikiem Saturn. Muszę poszukać w papierach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 Właśnie przy okazji wymiany zdań na temat zasobnika SPS-141 ,przegłądałem sobie fotki na forum, i w dziale poświeconym Suczkom ,zauważyłem zdjęcie SU-22 z zasobnikiem....no własnie ,nazwa podobna ,ale to chyba nie jest to samo.Nie wiem jak brzmi pełna nazwa zasobnika do SU-22, ale na MF-dokładna nazwa powinna brzmiec SPS-141Je. Bo patrząc na zdjęcia to wyglądają jak 2 różne podwieszenia. Do kolegi imt-czy saturn to zasobnik fotograficzny przenoszony pod skrzydłem 21R,bo jeśli pod belką podkadłubową ,to raczej 2 się tam nie zmieszczą. Przepraszam za żarty,szukam zdjecia zasobnika fotograficznego podwieszanego pod skrzydłem BISA, to cos z wyglądu przypominało zasobik UB,i własnie czy to nie był Saturn ?To był krótki epizod z tym zasobnikiem na BISACH ,nie bardzo wychodziło odzyskiwanie kaset z filmami ,a raczej z ich całoscią po odpaleniu z zasobnika i wyladowaniu na ziemi. Kłaniam sie nisko i licze na pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 W papierach to nawet PF mógł przenosić .I pewnie tak było ,ale u rosjan. U nas,, metodyk,, mówi o Bis ,M,MF. http://lotnictwo.net.pl/10-lotnictwo_wojskowe/64-spis_statkow_powietrznych_wojska_polskiego/66-mig_21r/5720-dyskusja_o_wersji_mig_21r.html#post118527 O tu jest. Em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 (edytowane) saturn to zasobnik fotograficzny przenoszony pod skrzydłem 21R, tak wyglądu przypominało zasobik UB,i własnie czy to nie był Saturn ? to był Saturn jak znajdę fotki to wstawię lecz raczej podwieszony pod R niż bis. Edytowane 20 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 Stacja SUczek to SPS-141MWGE. Czyli niby coś innego, ale dziwi mnie że obydwie mimo to są 141, może mają wspólne pochodzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sawicz Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 Nie wiem jak brzmi pełna nazwa zasobnika do SU-22, ale na MF-dokładna nazwa powinna brzmiec SPS-141Je. SPS-141MWGE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 (edytowane) Dokładnie, Saturn to zasobnik zrobiony na bazie wyrzutni UB. SPS-141 powstała oryginalnie dla MiGa-21 oraz Su-7. Wersja M ma dodane kasety ASO-2I. Nowsza wersja to SPS-141MWGE opracowana dla Su-22 i Su-25. Zawiera to samą stację zakłóceń Gwozdik dostosowaną częstotliwościami do nowych zestawów plot NATO. Zmienił się również całkowicie wygląd zewnętrzny oraz usunięto zasobniki ASO (samoloty mają własne kasety). Zdjęcia SPS-141 dla MiGa-21: Panel sterowania montowany w miejscu w którym w eRach montowano sterowanie zasobnikami. Na prawo od cienkiej białej linii sterowanie kasetami ASO, na lewo sterowanie stacją zakłócającą: Dla porównania stacja SPS-141MWGE montowana na naszych Suczkach: Pozdrawiam Edytowane 21 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 I pomyśleć ze jeszcze pare lat temu ,gdy przekazywano zasobniki do Modlina, chciałem sobie zostawic rysunek tego urzadzenia ,ot tak aby ewentualnie wykorzystac przy robieniu modelu 21, co niektórzy nawiedzeni niemal mieli rozszarpali za "próbe wynoszenia tajemnicy wojskowej".Chciałbym to teraz jednemu czy drugiemu baranowi pokazać. Dzięki Panowie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Nie wiem, czy zakładać oddzielny wątek. Poszukuję numerków zielonej farby na osłonę radiolokacyjną ołówków. Najlepiej humbrol, gunze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Ja używam Pactry A11 do osłon radaru po przeliczeniu na Humbrola to nr 2 ale nie upieram się, są jakies inne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Tylko, Patyk patrząc na twoje wspaniałe ołówki, ten zielony jakoś dla mnie jest za jasny... Nie wiem, może to przez zdjęcia, ale tak to widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Young-ten kolor wziąłem z jakiejś instrukcji i tak już został. To chyba ten sam kolor którym malowano stozek w Su-22, opisany w aeroplanie jako również Humbrol nr 2, są pewne różnice w odcieniach róznych producentów farb, tu trzeba trochę zadziałać na oko. Chciałem mieć różnicę w kolorze pomiędzy osłoną radaru a felgami kół dlatego dałem Pactre A11 zielony błyszczący, a felgi kół ciemnozielony mat. W moich ołówkach to zblizone jest do tego czecha: Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Użyłem Humbrola 80. Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi