Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Aby zrealizować to zadanie w tylnej części kasku pilota była założona specjalna poduszka (też wypełniana tlenem), która umożliwiała dociągnięcie maski do twarzy pilota. Poprzez specjalny przewód łączyło się ją z maską (z lewej strony maski była taka krótka cienka rurka ze złączem).Tak na marginesie piloci chyba tego nie robili (nie łączyli tej poduszki z maską).

Pozdrawiam.

Dops.

W hełmie Zsz-5 jest taka poduszka, jej przewód podłącza się do maski km-36 i przy wydechu poduszka wypełnia się i dociska facjate do maski.

zsz5-1.jpg

Napisano

To jest właśnie tak jak opisał to Patyk. Podanie dodatkowego tlenu do maski pilota powodowało wypełnienie tej poduszki i mocniejsze dociśnięcie maski do twarzy. To umożliwiało wytworzenie nadciśnienia oddechowego w masce. Oczywiście pod warunkiem, że maska była założona prawidłowo i "nie dyndała". Na wysokościach lotu powyżej 12000 m to nadciśnienie było tak duże, że aby nie rozerwało płuc pilota koniczna była jego kompensacja poprzez WUK.

Pozdrawiam.

Dops

• 2 weeks later...
Napisano

Wątek posprzątany. W razie jakichkolwiek zastrzeżeń proszę o pw do mnie.

Pozdrawiam

Napisano

Ciekawostka, propagandowa fikcja , czy szalony pomysł nawiedzonych umysłów ? Na rosyjskojęzycznym forum opisane jako" mysliwiec taranujący dalekiego zasiegu "Przecież to by się chyba nawet nie oderwało od ziemi, 3x800+2x490, masakra.

213x8002x490dalekosinym.jpg

213x8002x490dalekosinym.jpg

A może STASI "potrafiła "zmobilizowac ludzi do takich czynów ?

Napisano

Z pustymi baniakami dałby radę. Może tylko transportował gdzieś te zbiorniki bo na wewnętrznych węzłach podskrzydłowych nie ma instalacji paliwowej.

Napisano

Wszystko sie zgadza , tylko takie przebazowanie z tyloma zbiornikami, jest pozbawione sensu.W takim wariancie samolot gwałtownie traci na zasięgu, jesli zbiorników nie odrzuci. Wcale bym sie nie zdziwił, jesli DDR-owcy cos kombinowali z przerabianiem instalacji paliwowej.W końcu Luftwaffe eksploatując 29 ,tez przystosowała 29UB do podwieszania pod skrzydła zbiorników paliwowych [ chyba od SU-22 ].A tak w ogóle ,jedyny raz w życiu widziałem start 21 , w wariancie 1x800, pod kadłubem , 2x490 pod skrzydłami, myslelismy że zabraknie pasa, ale w koncu sie oderwał.Samolot w ramach sprawdzenia oplot wykonywał lot jako "naruszyciel"na trasie Babie Doły-Goleniów-Wrocław , i z powrotem. Nauka radziecka nie takie przypadki znała.

Pozdrowienia.

Napisano

Te zbiorniki podskrzydłowe do MiG-29 to PTB-1150 od su-20/22. Ta konfiguracja 800l + 2x490 to daje 1780 litrów nafty, to jest ok. 1350 kg ładunku. Myślałem ze max. obciążenie dla szybkiego to 4xFAB-250.

Napisano
Ta konfiguracja 800l + 2x490 to daje 1780 litrów nafty, to jest ok. 1350 kg ładunku. Myślałem ze max. obciążenie dla szybkiego to 4xFAB-250.

Jak widac sprzęt radziecki może znieśc czasami dużo więcej niż podaje teoria. Człowiek się całe życie uczy.Przy egzaminie na klasę mistrzowską,egzaminator zadał mi pytanie -"samolot ze zb.1x490+2 bomby 500 ,pilot nie może zrzucic bomb ,co musi zrobic przed powrotem na lotnisko ?"Kombinowałem jak koń pod górę, w końcu nie wytrzymałem i powiedziałem ,żeby sie pomodlił i "wysiadał".Klasa mistrzowska przesunęła sie o rok, trochę kasy przeszło obok, a odpowiedż była tak jak mówisz.W takim wariancie w ogóle nie powinien startowac.Ale tak jak napisałem , to był jedyny taki start. Sorry za brak ogonków, cos mi starenki komp zaczyna szwankowac.

Napisano

Dobrze ze jest co wspominac wracając do tematu podwieszeń, czy macie moze w swoich zbiorach zdjecie zbiornika-bomby zapalającej ZP[ZB]-500 ? Cos w tym rodzaju, uzywana na pewno przez Rosjan w Afganistanie .Rodzaj zbiornika podwieszanego pod skrzydłami,wypełnianego napalmem [ cieczą zapalajacą ] ale wygladał inaczej niz typowa 490. W Naszych 21 mozna było podobno stosowac typowe zb.490, które miały wkręcone z przodu zapalniki od S-5, chociaz tego tez nigdy nie widziałem, przynajmniej na Bisach.

Napisano (edytowane)

PBP239.jpg

ZB-500:

Masa bomby: 354 kg

Masa ładunku: 215 kg

Długość: 2825 mm

Średnica: 500 mm

ZB-500Sz

ZB-500SzM:

Masa bomby: 317,5 kg

Masa ładunku: 260 kg

Długość: 2503 mm

Średnica: 500 mm

ZB-500 AS

ZB-500RT:

1251650129_f.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

Dzięki serdeczne i zgodnie z tradycją poproszę o trochę danych, ewentualnie Rozumiem że można było to podwiesic nawet pod UM ?

Napisano

Niezły widok Fajnie trafć na takie lotnisko , a szczeglnie podczas "Dni Lotnych". I duże wrażenie na mnie robi tak duża płyta CPPS.

Napisano

80388858.jpg

Uploaded with ImageShack.us

j73.jpg[/img]

j73k.jpg

Nawiązując do zdjęcia , naprawdę ukazującego piękno sylwetki F-13, .pozwolę sobie wrzucić chińskie wersje eFki. Dla tego pracowitego społeczeństwa , nie ma rzeczy niemożliwych, ale świadczy tez o wytrzymałosci i możliwosciach 21. I jako ciekawostkę rysunki wersji rozwojowych chińskiego J-7 [odpowiednika 21F-13]Coś chyba robię nie tak , bo wkleja mi się rysunek baaaardzo wielki. Poradzicie coś na to , bo oglada się to bardzo niewygodnie.

j7wersje.png

Napisano

Zmniejsz rozmiar tej planszy do 800x600 punktów. Albo daj miniaturkę do pliku w pełnej rozdzielczości. A tu nasz eF(13) :

d91abd18f1b87b44.jpg

Ponoć zdjęcie z Krzesin, mógłby ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć.

Pozdr

Napisano

Jest to całkiem możliwe ,że to Modlin. Bo według mnie Zegrze , Krzesiny itp. lotniska wojskowe odpadają . Bo w tle zdjęcia widać dość duży obszar zalesiony. Ale to tylko moje zdanie Pozdrawiam

Napisano

Też mi krajobraz nie za bardzo przypomina Krzesiny więc chciałem się upewnić. Kolejna identyfikacja miejsca:

UM 5710 służył na Krzesinach:

f77619c14c.jpg

Skończył tak :

IMG_3280.jpg

A to zdjęcie gdzie wykonano? I może jakieś bliższe dane odnośnie kraksy?

bc209def39.jpg

Napisano

Apropos trzynastek - Fiszer i Gruszczyński podają, że Czesi utracili 42 ze 169 uzytkowanych (w latach 1961-1990) Mig-21 F-13. Czy to możliwe, żeby w warunkach pokoju utracić jedną czwartą maszyn danego typu ?

Napisano
Apropos trzynastek - Czesi utracili 42 ze 169 uzytkowanych (w latach 1961-1990) Mig-21 F-13.

W ciągu 29 lat to wcale nie tak dużo , 1,5 samolotu srednio na rok .Wpadło mi w ręce jakieś zestawienie Naszych katastrof 21F-13, w latach 63-67 wychodzi 6 samolotów, prawie taka sama srednia. Prosze porównac sobie katastrofy np.kanadyjskch F-104 , horror.A druga sprawa ze w tamtym okresie wprowdzania tych s-lotów latało sie bardzo , ale to bardzo dużo, to i katastrof było więcej.

Napisano

Szukam fotki tego egzemplarza ale z lewego boku, i dobrej fotki z prawego boku żebym mógł zidentyfikowac godło przed nr bocznym.

bis34PLM.jpg