Slash Napisano 22 Marca 2013 Share Napisano 22 Marca 2013 Dzięki. A jednak jakieś foto się trafiło. Choć wygląda raczej na około pogrzebowe. Czy mam rozumieć, że samolot nie był malowany srebrzanką tylko na szaro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 22 Marca 2013 Share Napisano 22 Marca 2013 Bardzo jasny szary kolor. Widać jak farba na części nie osłoniętej pokrowcem zeszła i s-t znów powoli zaczynał być srebrny. O tym kolorze już tu rozmawialiśmy i zdjęcie pewnie wstawiałem. Chyba najlepsze zdjęcie ogólnodostepne, ponieważ widać różnicę w porównaniu z białym jakiem. Delikatna, ale jest. Doskonałe zdjęcia tych maszyn z czasu służby są, ale póki co nie ma zgody na ich publikację w sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krynio70 Napisano 22 Marca 2013 Share Napisano 22 Marca 2013 Uszczęśliwię co nie ktorych i opisze historie tego s-tu aby nie bylo watpliwosci:) data przyjecia na stan 40 plm 06.08.65 latal do 6.04.67 r. potem skierowany do 1 plm gdzie latal do 30.07.67 r. 30.07.73 - 25.05.74 LZR-3 Deblin 25.05.74-28.12.74. z powrotem do 1 plm w dniu 28.12.74 przekazany do 10 plm gdzie latal do 28.03.82 r. wybyl w tym dniu do LZR-3 i po wykonanym rg poszedl w dniu 04.06. 82 r ponownie do 1 plm gdzie latal do 11.12.89 r. W dniu 15.03.90 skierowany zostal do 21 PWL Mierzecice. I jko ciekawostke podam ze 14.05.93 r posluzyl jako jednostka napedowa łodzi hehe, pozdrawiam serdecznie i mam nadzieje ze uszczesliwilem co nie ktorych krotka historia tego ciekawego s-tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 23 Marca 2013 Share Napisano 23 Marca 2013 Uszczęśliwię co nie ktorych i opisze historie tego s-tu aby nie bylo watpliwosci:) Czy przez przypadek nie pominąłeś 4 plm z Goleniowa ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krynio70 Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 Przykro mi, ale według moich danych ten samolot nie był wciągnięty nigdy na stan 4 plm:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 25 Marca 2013 Share Napisano 25 Marca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 25 Marca 2013 Share Napisano 25 Marca 2013 Przykro mi, ale według moich danych ten samolot nie był wciągnięty nigdy na stan 4 plm:) W książce Mariana Mikołajczuka o 1 plm w wykazie sprzętu latającego jest taki sobie zapis: 762005 06.04.67 przyjęty z 4 plm - 281274 ubył do 10 plm 04.06.82 przyjęty z WZL3 - 11.12.89 zdjęty ze stanu pułku 15.03.90 przekazany do BSP Mierzęcice. Odpowiedz jeszcze na pytanie na jakich maszynach piloci z Goleniowa brali udział w defiladzie 1000 lecia w 1966 roku. EM - piękne zdjęcie 1812 ale to M i to lata znacznie późniejsze. Na samolocie tym inspektor malborskiej dywizji lądował bez podwozia na pasie w Debrznie. W maju 78 roku wysyłałem ten samolot na remont w Dęblinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 25 Marca 2013 Share Napisano 25 Marca 2013 Em, to twoja fotka? Może warto podac autora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 25 Marca 2013 Share Napisano 25 Marca 2013 Em, to twoja fotka? Może warto podac autora? Dotychczas jesli znałem autora to był podpis,tu nie wiem kto.. czyli kto to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 27 Marca 2013 Share Napisano 27 Marca 2013 Zdjęcie Andrzeja Roguckiego. Fotki tego autora przedstawiające M w MM są dość znane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 28 Marca 2013 Share Napisano 28 Marca 2013 Zdjęcie Andrzeja Roguckiego. Fotki tego autora przedstawiające M w MM są dość znane. Young - nie dołuj kolegi wszak nie napisał, że to jego zdjęcie. Zdjęcia A.Roguckiego walały się po internecie bez podpisu więc mógł nie wiedzieć czyje to autorstwo. Wielu z nas ściąga ciekawe i ładne fotki nie wiedząc kto jest ich autorem - zresztą zobacz co się dzieje na stronie AVIATEAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krynio70 Napisano 29 Marca 2013 Share Napisano 29 Marca 2013 ...a co sie dzieje na Aviateam kolego prosze jasniej napisac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 29 Marca 2013 Share Napisano 29 Marca 2013 ...a co sie dzieje na Aviateam kolego prosze jasniej napisac Jest tam sporo zdjęć bez podania autora zdjęcia szczególnie tych starszych. Oczywiście to nic złego - podałem tylko przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 29 Marca 2013 Share Napisano 29 Marca 2013 Koledzy, znajomy kupi zestaw Academy MiG-21PF Fishbed D. Sprawa jest nagląca, ma z niego robić PFM, a nie ma czasu niestety czekać na nowego Eduarda (pojawi się w drugiej połowie roku). Tak więc jeżeli macie w szafie tego gniota, a planujecie zakup edka, jest okazja pozbycia się academy. [K] MIG 21 Academy 1/48 Możecie pisać też do mnie, przekażę informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smk_szkwal Napisano 30 Marca 2013 Share Napisano 30 Marca 2013 O ile mi wiadomo ten się nie sprzedał: http://allegro.pl/mig-21-pf-academy-1-48-okazja-i3016608748.html ale trzeba zapytać sprzedającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 2 Kwietnia 2013 Share Napisano 2 Kwietnia 2013 Dzięki Filipie Panowie już się dogadali ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smk_szkwal Napisano 2 Kwietnia 2013 Share Napisano 2 Kwietnia 2013 Nie ma sprawy. I pozostając w tematach ołówka i portali aukcyjnych. http://allegro.pl/samolot-mig-21-eksponat-i3139664322.html proponuję zrobić zrzutę.... Jego fotki chyba się gdzieś tu przewijały. Generalnie serce się kraja na ten widok (jeszcze mój "ulubiony" 1PLM), no ale cena w zasadzie bedzie po cenie złomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 3 Kwietnia 2013 Share Napisano 3 Kwietnia 2013 ... i niestety, ale sprawa zestawu academy MiG-21PF jest znów aktualna. Sprzedający się rozmyślił Drugie moje ogłoszenie do migomaniaków, którzy zakupili zestaw żywicznych wnęk podwozia eduarda do MiG-21. Są tam nowe pokrywy podwozia głównego i może komuś te plastikowe zostają niepotrzebne (części C5 i C6). Chętnie przygarnę/odkupię! MiG w strasznym stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 3 Kwietnia 2013 Share Napisano 3 Kwietnia 2013 Do kiedy stosowano godło czerwono-niebieskie w 1 PLM-ie? Innymi słowy: na jakich modelach MiGa 21 można je stosować? Pozdrawiam, JK PS. Totalnie laickie pytania: skąd wzięły się nazwy "szybki" i w dwumiejscowych "szparka" w dwudziestych pierwszych (i nie tylko)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Godło o które pytasz było na PF. PFM, M i MiG-29 miały już żółto-niebieskie. Szparka przejęto z rosyjskiego sparka, ale już w czasach MiG-15 jeśli nie wcześniej. Szybki, bo szybki naddźwiękowy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Godło o które pytasz było na PF. PFM.... zapomniałeś o wersji U i nie jestem pewien, czy na niektórych USach też się nie znalazło. A z PFM jakoś nie mogę sobie przypomnieć czeronej syrenki, nie maiły one czasem żółtej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Oczywiście US kojarzę ale tylko z żółtą syrenką. Przecież napisałem, że PFM miały żółtą ;) Kto mi powie na czym polega różnica między ruchomą częścią owiewki w SMT, a MF? Czy ta pierwsza była szersza (w części przylegającej do garbu)? Konkretnie chodzi mi o te z zestawu Eduarda, ta do SMT to część G8, a ta dla MF to G14 niezależnie w jakim pudle patrzymy. Ja niestety swoją od SMT gdzieś zapodziałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Mała prośba, czy ktoś posiada rysunki techniczne lub dokładne zdjęcia i wymiary takiego wózka?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 To jest wodzidło od 21BIS.Niestety nie mam "dokumentacji " do niego , ale mam ok. 60 zdjęć szczegółów takiego sprzętu od wcześniejszych wersji 21 , ale też używanych na BIS .Może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Jasne, że może być. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi