em Napisano 27 Października 2020 Share Napisano 27 Października 2020 A obacz kiedy powstała BLMW. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Października 2020 Share Napisano 28 Października 2020 10 godzin temu, em napisał: A obacz kiedy powstała BLMW Zbytnie uproszczenie, bo: po pierwsze - data powstania jednostki nie jest z automatu datą malowania godeł na sprzęcie; po drugie - samolot nosił też późny wzór godła 34.PLM, który istniał zanim powstała BLMW Myślę, że ustalenie dokładnej daty będzie trudne, chyba że trafisz fachmana, który albo pracował w Babich Dołach, albo skrupulatnego kronikarza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 28 Października 2020 Share Napisano 28 Października 2020 Posiadał też pierwszy wzór godła 34 plm. http://galeria.aviateam.pl/photo/9553 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 28 Października 2020 Share Napisano 28 Października 2020 W/g mnie jedyna konkretna data ogólnie dostepna. Na air show Gdynia 1995 dwa bisy miały godlo 34plm, dwa pozostałe go juz nie miały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 28 Października 2020 Share Napisano 28 Października 2020 Jakie bisy? Jeśli człowiek pyta o 0880 to trzeba szukać datowanych zdjęć 0880. Podlinkowałem zdjęcie z 1988 r. gdy miał już godło 34 plm (malowane na samolotach pułku od 1987 r.). Zloty, jeśli chcesz skleić 0880 bez godeł, musiałbyś zdobyć cyfry innego kroju do numeru bocznego, oraz pomalować płatowiec na szaro. W galerii Aviateam są dwa zdjęcia 0880 z 1997 r. gdy miał jeszcze godło 34 plm, a nie 1 PDLot BLMW, więc twoja teza się nie broni. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bemowo Napisano 30 Października 2020 Share Napisano 30 Października 2020 Em dziękuję pięknie za wyjaśnienie. Przejrzałem kilka dostępnych książek z tzw. walkaround UMów. Jest kilka perełek pięknie pokazujących szczegóły, ale kolory widać były malowane takie jak były na stanie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 2 Listopada 2020 Share Napisano 2 Listopada 2020 Dziękuję za podpowiedzi. Moje pytanie wynikało stąd iż planuję wykonać MiG-21 bis w malowaniu sprzed 1991 roku. Ale niestety w oparciu o zestaw Edkahttps://www.mojehobby.pl/products/MiG-21BIS-Dual-Combo.html , nie będzie to możliwe. Pozostaje mi Fin z Kuopio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 8 Listopada 2020 Share Napisano 8 Listopada 2020 (edytowane) Lewa gondola MLG 2533 1995 lub 1996 Edytowane 9 Listopada 2020 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bemowo Napisano 9 Listopada 2020 Share Napisano 9 Listopada 2020 (edytowane) Dziękuję za fotkę. Trochę jaśniejszy od tego, który zastosowałem, a niby kupiłem dedykowany dla MiGów. Generalnie im dalej w las, tym więcej włosów sobie powyrywam. Dochodzę do wniosku, ze migi to jednak modele dla prawdziwych mężczyzn, a nie jakieś wystandaryzowane eFy z kapitalistycznego zachodu he, he... Teraz kolejne pytanie odnośnie UMa: jaką rurkę pitota zastosować w UMie z lat 90-tych. Wyjaśnię totalnie nieprofesjonalnie: dedykowane do modeli UMów są ‚rurki’ bez dodatkowych wypustek/zębów czyli jak w wersji R, ale na zdjęciach polskich UMów zauważyłem czasami rurki pitota z 4 wypustkami/zębami. Drugie pytanie: czy silnik w UMach różnił się w zewnętrznej części (tej widocznej w kołującym samolocie) od silników z MFa? Mam blaszki do silnika MFa i nie wiem, czy mogę je zastosować do UMa. Trzecie pytanie: w pierwszej kabinie UMa na górze tablicy przyrządów znajduje się celownik ASP-21. Po prawej stronie pomiędzy szklaną płytą, a owiewką jest ‚puszka’ wchodząca w skład tego ustrojstwa. Jaki kolor dla niej stosowano? Widziałem już aluminium, czarny i gun metal. Skłaniam się ku kolorowi aluminium. Przy okazji jak tą część fachowo nazwać? Edytowane 9 Listopada 2020 przez Bemowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Listopada 2020 Share Napisano 9 Listopada 2020 (edytowane) Master MAS-AM-32-053 https://www.mojehobby.pl/products/MiG-21-U-US-UM-Mongol-Pitot-Tube-3148857.html , silnik w 0856 ten sam co na MF celownik ASP-21 https://www.google.com/search?q=celownik+ASP-21&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjrp-iEtPbsAhXj-ioKHUTHDBcQ_AUoAXoECA4QAw&biw=1366&bih=654 https://www.google.com/search?q=MiG-21+um+cockpit&tbm=isch&ved=2ahUKEwjk05njtPbsAhVQvyoKHUGBBhoQ2-cCegQIABAA&oq=MiG-21+um+cockpit&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECAAQHlD1thtY_8wbYNLXG2gAcAB4AIABiAOIAYUHkgEHNS4xLjAuMZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=abWpX6T7M9D-qgHBgprQAQ&bih=654&biw=1366&client=firefox-b-d http://www.rus-camera.ru/ssh-45.htm Edytowane 9 Listopada 2020 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bemowo Napisano 9 Listopada 2020 Share Napisano 9 Listopada 2020 Dziękuję. Bardzo pomogło. Szczególnie ten ostatni link. Pytanie jeszcze o to czy były różnice w zabudowanych silnikach w UM i MF. Głównie chodzi o wylot z dyszy, bo on jest widoczny najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 10 Listopada 2020 Share Napisano 10 Listopada 2020 Silnik tego samego typu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bemowo Napisano 14 Listopada 2020 Share Napisano 14 Listopada 2020 Dziękuję serdecznie. Działam. Odezwę się pewnie wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 15 Listopada 2020 Share Napisano 15 Listopada 2020 (edytowane) W dniu 10.09.2020 o 10:42, manas napisał: W Na niebie i na ziemi uchwycony został PFM o nb 6701. Numer na ciekawy krój cyfr, kojarzący mi się z 26 PLM, czy dobrze? Czy ktoś z szanownych kolegów ma jakieś foto tego samolotu z okresu przedremontowego? Według A. Gołąbka samolot należał wtedy do 62 plm. W książce M. Hermaszewskiego jest fotografia pilotów przed MiG-21PFM 6608 z takimi cyframi. Edytowane 15 Listopada 2020 przez kaesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 15 Listopada 2020 Share Napisano 15 Listopada 2020 Witajcie, jakiego koloru z farb akrylowych Tamiya/Gunze/itp (tych "łatwiejszych";) ) powinienem użyć do takiego malowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 15 Listopada 2020 Share Napisano 15 Listopada 2020 6 godzin temu, kaesz napisał: Według A. Gołąbka samolot należał wtedy do 62 plm. W książce M. Hermaszewskiego jest fotografia pilotów przed MiG-21PFM 6608 z takimi cyframi. Krój cyfr jest ,,limowski,, stosowany np. na lim-2.Konkretnie 6701 rozpoczynał słuzbe w CSL Modlin. To jedyny samolot serii 94A67 w naszym kraju. Istotnie .przyleciał w dniu 25/03/68. reszta Pfm z tej dostawy była przeznaczona dla 26 Plm , być moze przyleciał do Zegrza i został przeznaczony dla CSL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 15 Listopada 2020 Share Napisano 15 Listopada 2020 3 godziny temu, enten napisał: Witajcie, jakiego koloru z farb akrylowych Tamiya/Gunze/itp (tych "łatwiejszych";) ) powinienem użyć do takiego malowania? Popatrz w instrukcję Eduarda: https://www.eduard.com/out/media/4436.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 15 Listopada 2020 Share Napisano 15 Listopada 2020 Dziękuję! Akurat model mam z Academy, a że lotnicze to nie moja pasja to jestem ogromnie wdzięczny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bemowo Napisano 16 Listopada 2020 Share Napisano 16 Listopada 2020 (edytowane) Wracam jeszcze raz z oświetleniem MiGa-21 UM. Na poniższym filmiku (15:12 min) widać, ze poza światłem pozycyjnym białym na końcu statecznika pionowego, z boku statecznika widać migające światło. Prawdopodobnie było również i po drugiej stronie. Teraz moje pytania: 1. Czy te światła były tylko montowane na wersji bojowej np. PFM, MF? 2. Czy jest to modernizacja? Jeśli tak to kiedy montowana. 3. Czy te światła są zielone prawe/czerwone lewe? 4. Rozumiem, ze nie było ich na UMach? dziekuje Edytowane 16 Listopada 2020 przez Bemowo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 17 Listopada 2020 Share Napisano 17 Listopada 2020 Zaskoczony gdyz nigdy na to nie zwracałem uwagi, przejrzałem zasoby i... 1. na Pf,Pfm,Mf,Um 2.Tak. Datował bym na lata 80 te. Nic na temat tej modernizacji/biuletynu nie mam... 3.Tak 4.Są i na 0856 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bemowo Napisano 17 Listopada 2020 Share Napisano 17 Listopada 2020 Stokrotnie dziękuję. Założyłem już światełko na końcu statecznika. Teraz trudniejsza sprawa, czyli światełka na obu stronach statecznika. Mam nadzieje, ze podeśle wkrótce zdjęcia. Swoją droga pięknie, ze takie wspaniałe filmy wypływają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Listopada 2020 Share Napisano 17 Listopada 2020 14 godzin temu, Bemowo napisał: 3. Czy te światła są zielone prawe/czerwone lewe? 4. Rozumiem, ze nie było ich na UMach? Niestety, kolega em wprowadził Cię w błąd. Światła pulsujące na statecznikach naszych MiGów-21 z obu stron były czerwone. Były one oczywiście również na wersjach dwumiejscowych, m.in. na egzemplarzach: 9292, 3046, 5710, 5016, 9348, 7507, Tu prawa strona na wersji MF (łaciate malowanie z Łasku): Tu obie strony wersji UM: I jeszcze tygrys: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 17 Listopada 2020 Share Napisano 17 Listopada 2020 (edytowane) Bemowo, Grześ przepraszam. przegładałem rano zdjęcia i chyba bardzo chciałem widzieć zielony. Sprawdzałem obie strony statecznika i tail fin...i widziałem co chciałem zobaczyć Edytowane 17 Listopada 2020 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Listopada 2020 Share Napisano 17 Listopada 2020 Ale mnie nie masz za co przepraszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bemowo Napisano 17 Listopada 2020 Share Napisano 17 Listopada 2020 Panowie em, Grzes jeszcze raz bardzo dziękuję. Roboty nieco więcej, ale świecidełek będzie więcej, więc i efekt będzie ciekawszy. Do tego pulsacyjnie. Swoją drogą rękę dałbym sobie uciąć, ze będzie zielone i czerwone, bo tak zawsze i wszędzie, a tu byłby klops. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi