em Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Cześć spece. Mam pytanie, Robert wysłał mnie do tego tematu i słusznie ;) http://www.mojehobby.pl/products/MIG-21PF-Fishbed-D.html Czy wystarczy tylko dodać stały wiatrochron i odchylaną na bok owiewkę, żeby z tego zestawu zrobić PFM? W zestawie jest statecznik z zasobnikiem spadochronu w nastadzie, więc myślę, że się nada. swoją drogą, powyższy post em bardzo ładnie robi za wstępniak do pytania ;) ps. to i od razu zapytam - robi ktoś belki Monsun w 1:48? Zamiast nietrafnie inwestować nadmiar gotowki w Academie , kup edwardowego MF i, albo z jego garbu sprobujesz wyjśc na garb PFa ,albo jeśli chcesz podesle Ci garb PF owski z academi i sprobujesz to ,,zaimplementować,,na edwarda jesli nie chcesz robic garba od podstaw. . Jednym słowem kupno Academi mija sie z celem. Belki typu Monsun ? latały też na PF ach w Barczącej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 28 Czerwca 2012 Share Napisano 28 Czerwca 2012 Zapamietać proszę i odwiedzać .Będą mam nadzieję następne fotki . Elementy , fotki [ bardzo ładne ] i opis częsci składowych fotela KM-1M. http://forums.airforce.ru/matchast/4418-avionika-v-detalyah/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 http://www.mycity-military.com/Avioni/MIG-21-Fishbed_267.html Uzupełnienie elementów fotela KM-1M- uchwyt katapultowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smk_szkwal Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 A ten gość nie ma całego szybkiego rozłożonego do ostatniej śróbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 dziś upatrzone nawet ciekawy materiał sorki ,jesli było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 dziś upatrzone nawet ciekawy materiał sorki ,jesli było... Fragment z filmu ''Na niebie i na ziemi'' - obowiązkowa pozycja fanów naszego lotnictwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 A ten gość nie ma całego szybkiego rozłożonego do ostatniej śróbki Coś mi się tak wydaje , zresztą po zdjęciach widać że ma mozliwości przechowywania "sprzętu " Na pewno ma silnik i zamierza go uruchomić [ szukał schematów elektrycznych instalacji rozruchu itp. ] W sumie dośc ciekawe Forum , oprócz przyziemnych spraw związanych z 21 można czasem znależć jakąś ciekawostkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smk_szkwal Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 t dziś upatrzone nawet ciekawy materiał sorki ,jesli było... Mam film w swoich zbiorach. Moge udostepnic jesli ktos jest zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbychm Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 t dziś upatrzone nawet ciekawy materiał sorki ' date='jesli było...[/quote'] Mam film w swoich zbiorach. Moge udostepnic jesli ktos jest zainteresowany. A czy w tych spaniałych zbiorach znajdzie się także czeski "Pod stopami niebo/Pod naharna nebe" z polskim lektorem lub napisami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć które egzemplarze MiG-21 uczestniczyły w ostatnich DOL-ach w latach 2000-2003? Zajrzyj na konto flyshark'a na youtube (to też do pozostałych). Jest tam kilka fajnych lotniczych akcentów i relacja z DOL 2001, maszyny 9805 i 9700 z 41 ELT. Dodatkowo inne maszyny, do 8009 zrobiłem projekt kalki godełka DOL 2001. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 Obejrzałem kilka filmików (zresztą różnych autorów) z DOL-ów. Naprawdę zajefajne. Nie wiedziałem, że nawet Gripen był obecny. Ja pamiętam jak Szwedzi promowali go na Air Show w Babich Dołach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 Czy ktoś wie gdzie można zdobyć kalki dla tego malowania? Pozdrawiam, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 Intech w swoim zeszyciku dał te kalki ,bywa na allegro ale ceny spore i kalka nie ten teges ,ten łeb orła na bank sie rozleci na milion kawałków ps.mam w swoich zbiorach ,uderz do Pepsi Adama i Ci wystruga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smk_szkwal Napisano 4 Lipca 2012 Share Napisano 4 Lipca 2012 t dziś upatrzone nawet ciekawy materiał sorki ' date='jesli było...[/quote'] Mam film w swoich zbiorach. Moge udostepnic jesli ktos jest zainteresowany. A czy w tych spaniałych zbiorach znajdzie się także czeski "Pod stopami niebo/Pod naharna nebe" z polskim lektorem lub napisami? Oj bez przesady, nie takie wspaniale. Z czeskich filmow mam tylko ten o pilotach spitow z czeskiego dywizjonu, bardzo dobry z reszta zapomnialem teraz tytul, a film gdzies gleboko w pudle. Co do zbiorow o 21 to troszke tego jest ale mysle, ze wiekrzosc migomaniakow ma podobne lub wiekrze. razem jakies 22GB nie wszystko posortowane. Sporo wrzucilem na chomika "fjbrk" ktorego nawiasem mowiac musze zaktualizowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Nieprzebrzmiały jeszcze echa dyskusji jak malowane były "srebrne " 21 -oto dane u samego żródła- najprawdopodobniej podane przez Węgra który pracował przy remontach 21.Sorry za tłumaczenie , ale nawet google nie może sobie poradzić z " węgierskim rosyjskim " Ale chyba wiadomo jak to było ze "srebrzanką " i lakierem https://hotfile.com/dl/162439902/fb45fa9/Technologia_lakierowania_21.zip.html I plik drugi , pokazujący technikę modelarską odzwierciedlenia powierzchni we wnękach kół głównych-efekt w sumie zadawalający [ oczywiście jak ktos nie nie chce wydawać kupe kasy na blaszki , żywicę , uzupełnienia ] https://hotfile.com/dl/162440480/4d16536/21model-WNKI_-FOLIA.zip.html Obydwie porady znalezione na scalemodels.ru Mam nadzieję że komuś się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 8 Lipca 2012 Share Napisano 8 Lipca 2012 http://www.mycity-military.com/Avioni/MIG-21-Fishbed_268.html#1271773 Pasy fotela KM-1M , mniej więcej w miarę wyrażnie pokazane -na paru rysunkach i zdjęciach. Liczyłem na "eksponat 21" z lotniska - niestety został fotel bez pasów. Może ktoś z Kolegów dysponuje zdjęciami rozłożonych pasów fotela ? Ew . zdjęciem Pilota zapiętego w " uprząż" ? Na poniższym Forum znajduje się link do Instrukcji "Samolot 21F-13 -opis techniczny " [ ros. ] http://scalemodels.ru/modules/forum/viewtopic_t_40069.html Ale chyba warto zajść do księgarni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 8 Lipca 2012 Share Napisano 8 Lipca 2012 http://www.mycity-military.com/Avioni/MIG-21-Fishbed_268.html#1271773 Pasy fotela KM-1M , mniej więcej w miarę wyrażnie pokazane -na paru rysunkach i zdjęciach. Liczyłem na "eksponat 21" z lotniska - niestety został fotel bez pasów. Może ktoś z Kolegów dysponuje zdjęciami rozłożonych pasów fotela ? Ew . zdjęciem Pilota zapiętego w " uprząż" ? Babciu - mam instrukcję fotela KM 1 gdzie jest zdjęcie pilota zapiętego w pasy ale jakość jest tak fatalna, że nie warto zamieszczać tu na forum. Gwoli ścisłości uprząż czyli tzw. pasy nie są w komplecie fotela a wchodzą w skład systemu spadochronowego PSM ( Paraszutnyj System Mikojana ). Zdejmuje się dany komplet ( a to trzy spadochrony + uprząż ) z samolotu to wraz z uprzężą a zakłada nowy. O ile nie założono nowego nie będziesz miał urzęży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 8 Lipca 2012 Share Napisano 8 Lipca 2012 Mam cos takiego , wygląda jak kserowane na " denaturowej kopiarce " Gdzieś widziałem [ nawet miałem ale się zapodziało ] zdjęcie chyba Chorwackiego Pilota w kabinie w czasie lotu , nawet artystyczne 2-3 fotki , ale ? Niestety . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 8 Lipca 2012 Share Napisano 8 Lipca 2012 (edytowane) Tak na marginesie: chyba jeden z ciekawiej wykonanych "edków": (zwracam uwagę na wykonanie wlotów powietrza przy-brzechwowych, bo tu Eduard dał ciała mocno) http://www.modellversium.de/galerie/8-flugzeuge-modern/9814-mig-21mf-fishbed-j-eduard.html Edytowane 8 Lipca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 8 Lipca 2012 Share Napisano 8 Lipca 2012 Tu są jakieś zdjęcia fotela z przypiętym manekinem i z pasami: http://en.valka.cz/viewtopic.php/t/48616 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 8 Lipca 2012 Share Napisano 8 Lipca 2012 Model klasa, mi się podoba To ja wam pokażę ciekawostkę ze Świdwina: FOTEL KATAPULTOWY SAMOLOTU MiG-21 pf" i na chama PFka z zieloną osłoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 8 Lipca 2012 Share Napisano 8 Lipca 2012 Jak w jednostce lotniczej mają takie pojęcie i podejście do historii lotnictwa to co wymagać od innych. Znając życie to ekspozycje przygotowywał [ ew. sprawował nadzór merytoryczny ] "pion wychowawczy" Może ja bym wziął ten fotel dla siebie ? I tak nie wiedzą co mają na chama PFka z zieloną osłoną To mi przypomina serie propagandowych zdjęć 21 z epoki PRL , na których te samoloty "latały " z czerwonym stożkiem [ wkomponowane w obłoki z założonymi zagłuszkami na stożek ] A tak nawiązując do historii i kolorów na 21 - w starych dobrych czasach w jednostkach były pododdziały wartownicze złożone z żołnierzy których poziom " wiedzy ogólnej " zdecydowanie odbiegał od średniej światowej- czekaliśmy kiedyś przy hangarze na holownik- szła zmiana wartowników na posterunki -jeden z nich odważył się podejśc i zapytać dlaczego jedne Migi mają "zielone , a inne czerwone dzioby" Nie zdążyłem nawet odpowiedzieć , wyręczył mnie kolega wciskając Im "nowinkę "typu -"bo jak wraca z lotu to na skutek prędkości i tarcia jest tak rozgrzany " Musiał chyba " łyknąć " , bo całkiem serio zadał pytanie , a dlaczego sa też MiGi bez tych dziobów ? Chodziło Mu o samolot ze zdjętą stacją - odpowiedż padła równie szybko- " że są to specjalne egzemplarze pościgowe do przechwycenia npla -mają bardzo duzy wlot , bo potrzebują bardzo dużo powietrza- lecą bardzo szybko i bardzo krótko " O ustawianiu tychże wartowników przed samolotem i robieniu zdjęc za pomocą " naciskania hamulca w kabinie " już kiedyś wspominałem. Ot , lotnicze historyjki. young -a nie masz więcej fotek , ew. zbliżeń ? Żeby nie było, że tylko marudzę- "metalik" też mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 9 Lipca 2012 Share Napisano 9 Lipca 2012 Parę zdjęć pod różnymi kątami mam, choć robione w biegu. Wrzucę to do sieci, tylko myślę czy nie lepiej dopiero jak wybiorę się do Drzonowa (maksymalnie w połowie sierpnia). Tam, jak widzę, mają ciekawe rzeczy, nie tylko same s-ty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 9 Lipca 2012 Share Napisano 9 Lipca 2012 Model klasa, mi się podoba To ja wam pokażę ciekawostkę ze Świdwina: FOTEL KATAPULTOWY SAMOLOTU MiG-21 pf" i na chama PFka z zieloną osłoną A od kiedy samoloty wersji PF miały fotel KM 1 ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 9 Lipca 2012 Share Napisano 9 Lipca 2012 Tego najlepszego błędu, tutaj, nawet nie zamierzałem podkreślać Wszyscy przecież wiemy co i jak. Byk na byku byka pogania, jak to mi mówili mi w podstawówce Ten fotel, jeśli dobrze pamiętam wystawiała grupa sympatyków lotniska Świdwin, nie jednostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi