Tazman79 Napisano 25 Maja Share Napisano 25 Maja Czy wie ktoś gdzie można kupić produkty firmy Tempmodels? Niestety bezpośrednio u nich się nie da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 25 Maja Share Napisano 25 Maja 7 godzin temu, Tazman79 napisał: Czy wie ktoś gdzie można kupić produkty firmy Tempmodels? Niestety bezpośrednio u nich się nie da... https://the48ers.com/1-48/upgrade-sets/?features_hash=1-9330 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 25 Maja Share Napisano 25 Maja (edytowane) 59 minut temu, mirage3 napisał: https://the48ers.com/1-48/upgrade-sets/?features_hash=1-9330 Dzięki serdeczne Ale niestety te które mnie interesują już wyprzedane Edytowane 25 Maja przez Tazman79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Maja Share Napisano 26 Maja Polećcie prosze jakis bezbarwny matowy i błyszczący pod pędzel, nie będący vallejo i na ktorego mozna by kłaść emaliowe washe, tudziez oleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 26 Maja Share Napisano 26 Maja Microscale sprawdziłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Maja Share Napisano 26 Maja 1 godzinę temu, Wojtek59 napisał: Microscale sprawdziłeś ? Lata temu miałem, ale oddałem Nie łuszczy się przy kontakcie z White Spiritem? Nie ściera się razem z farbą olejna? (Przypadki moje przy pracy z żywicznymi varnishami Vallejo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 26 Maja Share Napisano 26 Maja 3 godziny temu, Moses napisał: Polećcie prosze jakis bezbarwny A czym malowana powierzchnia pod tym lakierem? Bo to dość istotne przy pędzlowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Maja Share Napisano 26 Maja A to różnie, Gunze C/H i podobne Tamiya, i Vallejo. Czasami jest jakiś detal który trzeba zabezpieczyć i nie chcą mi się całej mikstury z GX rozrabiać i pozniej czyścić aero dla małego detalu potrzbuje coś co m9glbym na szybko z pędzla pomalowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 26 Maja Share Napisano 26 Maja (edytowane) Połysk to Alclad polecam...Po wyschnięciu beton nie do ruszenia ! Zbyt szybko nie schnie ale dzięki temu sam się poziomuje i nie widać śladów pędzla. Edytowane 26 Maja przez Bikernytzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Maja Share Napisano 27 Maja To kolejna kwestia. Sposób na obejmy przewodów, np hydraulicznych w komorach wszelakiej maści w 1/72. Kiedyś można było plastikowy patyczek do uszu wyciągnąć nad płomieniem i dostawaliśmy cienki precik z dziurka w środku przez który można było przewlec nasza imitację przewodu. Jak teraz sobie radzicie gdy ten materiał już w zasadzie nie do zdobycia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 27 Maja Share Napisano 27 Maja Spróbuj poszukać "mikroszczoteczki do rzęs", ktoś mi kiedyś podrzucał że ponoć są puste w środku i można je rozciągać jak patyczki. Nie miałem okazji jeszcze tego sprawdzić, do zweryfikowania czy naprawdę tak jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Maja Share Napisano 27 Maja 33 minuty temu, jachud3 napisał: Spróbuj poszukać "mikroszczoteczki do rzęs", ktoś mi kiedyś podrzucał że ponoć są puste w środku i można je rozciągać jak patyczki. Jak producenci się ogarną że to znowu "ci modelarze", to zaraz mikroszczoteczki będą papierowe . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 27 Maja Share Napisano 27 Maja W dniu 26.05.2025 o 09:00, Moses napisał: A to różnie, Gunze C/H i podobne Tamiya, To są akrylowe farby. Każdy lakier bazujący na podobnych rozpuszczalnikach (alkohole, ketony itp) będzie rozpuszczał taką farbę bez względu na to jak długo schła. Przy nakładaniu aero to nie ma znaczenia. Przy tarciu pędzlem jak najbardziej. Przy łagodniejszym lakierze akrylowym może się udać, jeśli nie będziesz zbyt długo po tym pędzlował. Całkowicie bezpieczne powinny być lakiery ftalowe/olejne/emalie jak dawny ModelMaster. Lub wodorozcieńczalne winyle jak właśnie vallejo. Inną kwestią jest sens lakierowania małych detali z pędzla. To dobry sposób na zalanie szczegółów. Zwykle chyba werniksuje się większe moduły po montażu wszystkich małych detali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 28 Maja Share Napisano 28 Maja 19 godzin temu, Moses napisał: To kolejna kwestia. Sposób na obejmy przewodów, np hydraulicznych w komorach wszelakiej maści w 1/72. Kiedyś można było plastikowy patyczek do uszu wyciągnąć nad płomieniem i dostawaliśmy cienki precik z dziurka w środku przez który można było przewlec nasza imitację przewodu. Jak teraz sobie radzicie gdy ten materiał już w zasadzie nie do zdobycia? Ja sobie poradziłem tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Maja Share Napisano 28 Maja Dzięki. Zaciekawił mnie natomiast ten sposób od @jachud3z miedzianymi rurkami. Tylko czym ciąc taką rurkę 0,4mm, zyletka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Maja Share Napisano 28 Maja Tak jak igły się tnie - świeże ostrze skalpela i rolujesz po blacie robiąc rowek, a potem można odłamać lub dużo łatwiej odciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 28 Maja Share Napisano 28 Maja (edytowane) W dniu 27.05.2025 o 13:19, Moses napisał: To kolejna kwestia. Sposób na obejmy przewodów, np hydraulicznych w komorach wszelakiej maści w 1/72. Kiedyś można było plastikowy patyczek do uszu wyciągnąć nad płomieniem i dostawaliśmy cienki precik z dziurka w środku przez który można było przewlec nasza imitację przewodu. Jak teraz sobie radzicie gdy ten materiał już w zasadzie nie do zdobycia? Najprościej to chyba wykorzystać izolację z żyły jakiegoś przewodu np. rozpruć jakiś kabel HDMI, USB etc. Edit: tak na szybko rozpruty najzwyklejszy HDMI Edytowane 28 Maja przez mirage3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 30 Maja Share Napisano 30 Maja Mam taki zestaw: Eduard 8285 Spitfire Mk.XVI (kupiony dla wyścigowego malowania) https://www.mojehobby.pl/products/Spitfire-Mk.XVI-Bubbletop.html i chciałbym go sobie zrobić z ze zdjętymi osłonami silnika, używając tego zestawu: https://www.mojehobby.pl/products/Spitfire-Mk.-IX-Advanced-3856015.html Pytanie jest takie: czy z praktycznego modelarskiego punktu widzenia ma to sens, trzeba będzie dużo zmieniać, dorabiać, poprawiać (przyjmując, że poziom detalowania tego zestawu mnie satysfakcjonuje (i od razu dodam, że nie znam się kompletnie na tym samolocie))? Wnęki uzbrojenia pomijam. Zabawka ta ma być z grubsza poprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 30 Maja Share Napisano 30 Maja Kwestia grubszy. Optyczna różnica między Merlinami w Spitach Mk IX i Mk XVI to chłodzenie intercoolera zintegrowane z zespołem silnika w 266. Zatem w Mk XVI znika zbiornik chłodziwa z przegrody ogniowej i przesuwa się do przodu otwór dostępowy do wlewu w masce. Sposób przesuwania się otworu to już inna historia . No i pojawia się ten wlew pod otworem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 30 Maja Share Napisano 30 Maja Dzięki wielkie za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 30 Maja Share Napisano 30 Maja Witam niedługo będe robił Revell 03948 Suchoi Su-27 Flanker 1:144 i sprawdzam i przygotowywuję kolory. I potrzebuję taki kolor i pytanie brzmi czy ChatGPT mozna wierzyć by wymieszać odpowiednie kolory? Mam te same kolory ale z palety Humbrol. A nie chce kupować specjalnie 1 farby gotowej jak mogę zrobić mieszankę tych kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano Sobota o 08:26 Share Napisano Sobota o 08:26 Najłatwiej zmieszać i zobaczyć co wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano Poniedziałek o 19:11 Share Napisano Poniedziałek o 19:11 Mam pytanie do sklejaczy cywilnych airliner'ów ... czy były by osoby zainteresowane konwersją żywiczną Embraer 195 który jest praktycznie niedostępny dla modelu Embraer 190 prod. revell w 1/144. Chodzi o przedłużenie kadluba z 190 na 195 w dwóch miejscach co by się wiązało z przecięciem modelu w dwóch miejscach i wklejeniu żywicy. Plany już nabyte jak i model revella 195 dla porownania więc tak z ciekawości wypytuje czy ktoś chce kleic 195tki prócz mnie Z góry dzięki za odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi