Omlet Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 Beaufightera na liście nie było - ale tylko dlatego że zapomniałem dopisać! Dzięki! Cytuj
jmx62 Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 Jeszcze brakuje do wyboru kilka wersji Wellingtona, chyba Airfix, Blenheim Mk.IV, Mosquito wersja bombowa i rozpoznawcza, Whitley. Cytuj
BRAVO112 Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 mam Whitleya z Airfixa - rewelacyjne " szklo " !!! Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 Chodzi mi po głowie Polski Albatros D.III. Czy ma ktoś może jakieś fotki naszych maszyn tego typu? Cytuj
Omlet Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 Oj nie ułatwiacie Ale chyba skubnę Beaufightera - mało szkła (o które się martwię że coś pójdzie nie tak). Cytuj
KP.Taurus Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 A ja poleciłbym samosklejalną Tamiyę: Tamiya 60753 - Mosquito B Mk.IV Szkła też mało i masz gwarancję, że nie będziesz walczył z niedoskonałościami materiału wyjściowego. 1 Cytuj
RogerM Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 Np: - AZ-Model 7653 de Havilland DH-103 Hornet F.Mk.3 - Airfix 04064 Gloster Meteor F.8 (lub F.1 Dragon, bardzo przyjemny w budowie) - Airfix A01013 De Havilland DH.88 "Black Magic" Comet Cytuj
Omlet Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 Hmmmm no chyba będę musiał wszystkie po kolei... Cytuj
boberm1 Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 2 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Chodzi mi po głowie Polski Albatros D.III. Czy ma ktoś może jakieś fotki naszych maszyn tego typu? Drogi Kolego . Mówisz-masz. no 1835/17 OAW. 3 V 1919 Ławica Zdjęcie o tyle ciekawe że widac "polowe " wzmocnienia konstrukcji . Vide extra odciągi plus dodatkowy mikrozastrzał . 1 Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 12 minut temu, boberm1 napisał: Drogi Kolego . Mówisz-masz. no 1835/17 OAW. 3 V 1919 Ławica Zdjęcie o tyle ciekawe że widac "polowe " wzmocnienia konstrukcji . Vide extra odciągi plus dodatkowy mikrozastrzał . Dzięki wielkie. Czyli jak widzę, to samolot był po prostu polakierowany bez malowania? Bo widać deski, chyba, że był zielony. Cytuj
KP.Taurus Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 (edytowane) W książce "Samoloty OAW w lotnictwie polskim" Kabatka o samolocie Albatros D.III 1835/17 napisano i pokazano, że kadłub i górne powierzchnie statecznika poziomego pomalowano na kolor ciemnozielony. Przednia część okaptowania silnika czerwona, kołpak śmigła biały. Dolne powierzchnie statecznika jasnoniebieskie. Skrzydła pokryte pięciokolorową lozengą,, ciemną na górnych powierzchniach i jasną na dolnych. Elementy metalowe jasnoszare. Samolot przejęty w hali sterowcowej na Winiarach, wyremontowany i 8 sierpnia 1919 przekazany do poznańskiej Szkoły Pilotów. Edytowane 3 Lipca 2023 przez KP.Taurus 1 1 Cytuj
Wymysl Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 3 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Chodzi mi po głowie Polski Albatros D.III. Czy ma ktoś może jakieś fotki naszych maszyn tego typu? Tu ma standardowego wielkopolskiego http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/291/126/Albatros-D-III A tu warszawskiego z biało-czerwoną kokardą https://www.modelpaint.pl/2017/05/20/bialo-czerwona-szachownica-czesc-1-poczatki-1918-1920/ Więcej też ma, tylko musiałby poszukać. 1 Cytuj
boberm1 Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 (edytowane) Godzinę temu, Kolekcjoner WP napisał: Dzięki wielkie. Czyli jak widzę, to samolot był po prostu polakierowany bez malowania? Bo widać deski, chyba, że był zielony. Moim skromnym zdaniem - biorąc pod uwagę "mnogość" dokumentacji zdjęciowej , czy jakiejkolwiek dla tej maszyny z tego okresu to raczej "licentia poetica" wyssana z palucha a nie rzeczywisty fakt. Być może pan Kabatek widzi tam lozenge i zielony kadłub . Jego sprawa, oczy i wyobrażnia:-)) Najblizsze prawdy byłoby standartowe dla tego batchu OAW -złozonego w kwietniu 1917 roku- malowanie. Dla przypomnienia -pierwsze maszyny Albatros dostały tzw "fliegerstoff " w batchu nastepnym ,złożonym miesiąc pózniej. Nie mylić z wykonanym W/g mnie masz tutaj kompletną dowolność ( i tak nikt kwitów na to nie ma ) 1. skrzydła w/g standartu OAW czyli Lilac/Ciemna zieleń 2. skrzydła z "lozenge" - bo było na stanie ławicy i wypadałoby pokryć płaty od nowa:-) 3. skrzydła w kolorze naturalnej tkaniny bo .... patrz wyzej:-) 4. skrzydła od maszyny wyprodukowanej w Johaningstahl ( kamuflaż trójkolorowy na górnej powierzchni ) 5 . etc........ Ze zdjęcia - w/g mnie wynika : kadłub > sklejka skrzydła > a diabli wiedzą co białoczerwony szewron na kadłubie białoczerwona osłona silnik-kołpak statecznik pionowy - biały ( jak we wszystkich maszynach postkaizerowskich) Edytowane 3 Lipca 2023 przez boberm1 1 Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 Skoro ten Wielkopolski ma lozenge na skrzydłach, to spróbuję zrobić Warszawskiego z kokardami na skrzydłach. Tylko teraz ta imitacja drewna... Ale może zrobię ją po prostu malując na brąz, a potem ołówkiem warstwy sklejki i na to rozcieńczona warstwa farby. Dzięki za zdjęcia Cytuj
Wymysl Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 3 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał: Skoro ten Wielkopolski ma lozenge na skrzydłach, to spróbuję zrobić Warszawskiego z kokardami na skrzydłach. Tylko teraz ta imitacja drewna... Ale może zrobię ją po prostu malując na brąz, a potem ołówkiem warstwy sklejki i na to rozcieńczona warstwa farby. Dzięki za zdjęcia Ten też miał lozenge https://modelwork.pl/topic/23053-quotdunczykquot-czyli-warszawski-albatros-diii-roden-172/ Cytuj
BRAVO112 Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 5 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: ta imitacja drewna.. jest przeciez kalka " drewniania" do roznych skal Kupowalem w tej nieszczesnej Lysej na E-dayu Cytuj
boberm1 Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 (edytowane) 19 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Skoro ten Wielkopolski ma lozenge na skrzydłach, to spróbuję zrobić Warszawskiego z kokardami na skrzydłach. Tylko teraz ta imitacja drewna... Ale może zrobię ją po prostu malując na brąz, a potem ołówkiem warstwy sklejki i na to rozcieńczona warstwa farby. Dzięki za zdjęcia Podejrzyj u @zaruk - jego sklejka to mistrzostwo świata. A w kwestii lozenge tzn fliegerstoffu i Albatrosów OAW : Ergo : Bajkę o lozenge Kabatka odłóż na pólkę .... i rób jedynego słusznego . Wielkopolska Rulez!!!!! Edytowane 3 Lipca 2023 przez boberm1 Cytuj
KP.Taurus Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 Ja na zdjęciu tego 1835/17 też lozengi de facto nie widzę, a zdjęcie jest trochę lepszej jakości. Zacytowałem tylko opis z malowanki. Co ciekawe dalej jest egzemplarz 1840/17 malowany w schemacie ciemnozielony/jasnoniebieski. Co ciekawe ma inny typ kolektora wydechowego i mały kołpak śmigła (mniejszy niż otwór w okaptowaniu czołowym silnika). 1 Cytuj
KP.Taurus Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 Informacja o lozenge na 1835/17 bierze się ze zdjęcia ze strony 140 opisanego jako kraksa z Rumplerem C.I 2573/17. Na zamieszczonym zdjęciu widać kawałek skrzydła z lozengą. Jeśli to nasz gagatek skraksował, to byłoby to potwierdzenie istnienia tej lozengi. (zdj. kraksy z zbiorów MLP w Krakowie) Cytuj
boberm1 Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 (edytowane) Drogi @KP.Taurus .... "jeśli" ... jak napisałeś :-)) Dodam , oraz jeśli maszyna z numerem 26 to 1835/17. :-)) Bo i w tym przypadku gdzieś obiły mi sie o uszy kontrowersje. Problem z tymi zdjęciami jest generalnie taki .... zę czasami niewiele z nich wynika oprócz ogólnikowych informacji. Ja tam zawodowym historykiem nie jestem , blizej mi do podglądacza korzystającego z dziurki od klucza- dodatkowo z wadą wzroku . Ale śmiem twierdzic, że stara zasada Ockhama "nie mnożyć bytów nadaremno" nadal działa . Ale jest wiele szansy że jestem w błędzie. Edytowane 3 Lipca 2023 przez boberm1 Cytuj
KP.Taurus Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 W sytuacji tak lakonicznych informacji możemy tyko dać wiarę autorom ... lub nie. Jest zdjęcie, to być może istnieje jakiś dokument, relacja z epoki pozwalający na tę interpretację. Ja jej nie widziałem i stąd to "jeśli". Można spróbować skontaktować się z MLP lub u p. Kabatka o podanie źródła podanych informacji jeśli to dla kogoś istotne pytanie. Można też po prostu zrobić model i podać podstawę tej interpretacji i zachować spokój jeśli wyjdą nowe fakty na jaw . 1 Cytuj
boberm1 Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 22 minuty temu, KP.Taurus napisał: Można też po prostu zrobić model i podać podstawę tej interpretacji i zachować spokój jeśli wyjdą nowe fakty na jaw . Dokładnie tak!!! Cytuj
giberes Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 Patrze sobie na to zdjęcie po kraksie i próbuję policzyć płaty. Ja tam widzę chyba kompletny płat górny i lewy dolny. Na dolnym nie jestem w stanie dostrzec lozenge, na górnym też nie, tylko szachownica. Na moje to ten płat z lozenge, to piąte koło u wozu, czyli pozostałość po drugim uczestniku zdarzenia. Oczywiście to tylko opinia moich czworga oczu, ale kto mi zabroni interpretować. Cytuj
Wymysl Napisano 3 Lipca 2023 Napisano 3 Lipca 2023 5 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Skoro ten Wielkopolski ma lozenge na skrzydłach, to spróbuję zrobić Warszawskiego z kokardami na skrzydłach. Tylko teraz ta imitacja drewna... Ale może zrobię ją po prostu malując na brąz, a potem ołówkiem warstwy sklejki i na to rozcieńczona warstwa farby. Dzięki za zdjęcia Jak byś miał ochotę to mogę odstąpić kalkomanie z godłem kota i pasy od Kagero na maszynę Habera-Włyńskiego. Ten samolot Kagero pokazuje z zielonym kadłubem, inne publikacje (nowsze?) z drewnianym. Poniżej wątek na wzór: I pomysł na sklejkę: Cytuj
jawor84 Napisano 4 Lipca 2023 Napisano 4 Lipca 2023 Cześć. Pytanie - po żółtej taśmie maskującej tamki został ślad. Jest widoczny pod pewnym kątem, nieznacznie ale jednak. Spotkaliście się z czymś takim? Czy coś można z tym zrobić czy raczej lakier i reszta zabawy to zakryją i dać sobie spokój. Wcześniej nigdy niczego takiego nie miałem, stad pytanie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi