Piotr Dmitruk Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia 7 godzin temu, Helmut napisał: ... Co do schematu i odcieni nie mam pewności, ale... zdjęcia ułożyłem w podobnych pozach, by było wyraźnie widać. Na początku samolot się rozbija i jest w barwach włoskich. Potem ma oznaczenia angielskie i staje się trzykolorowy. ŻADNA z najciemniejszej plamki nie jest ruszona, nie zmienia kształtu, plamy najjaśniejszego koloru tylko w niektórych miejscach przylegają do ciemnych. Czyli co to oznacza, że "leniwy malarz obmalował średnim kolorem dokładnie każdą ciemną plamkę, a potem mu się nie chciało zrobić paru pociągnięć na środku między nimi? Absurd! Łatwiej wypełnić z grubsza jasnym kolorem przestrzenie między ciemnymi plamami. Mało tego, jasny kolor w największej ilości wystaje spod "rondli", co sugeruje, że mógł służyć wstępnie do zamalowania znaków włoskich. Dodatkowo, średni kolor z góry skrzydeł jest identyczny z jaśniejszym odcieniem dwukolorowego dolnego skrzydła i podobny do tła kadłuba, na którego grzbiecie układ plam również nie uległ zmianie, więc te elementy nie były przemalowane. A na ostatnim zdjęciu zaznaczyłem rzadsze plamy najjaśniejszego koloru, z rzadka widoczne na kadłubie i stateczniku poziomym. Tam już nie było miejsca na szaleństwo z jasnym kolorem. Kto chce, niech porówna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia (edytowane) OK. Na początku jest dwukolorowy, co pasuje zarówno do raportu z kraksy, jak i prawdopodobnie stosowanego wówczas schematu kamuflaży na Fiatach. Dobrze tłumaczy też fakt podobieństwa odcieni średniego szarego na skrzydle z tłem na kadłubie. To się składa. ALE (i to nie jest "czepiam się", tylko "coś mi w tym nie pasuje" - tak samo, jak "coś mi nie pasuje w mojej tezie o domalowaniu DE". Chcę dojść jak najbliżej faktów, a nie udowodnić, że mam rację): 1. PO CO bawiono by się w domalowanie trzeciego koloru, i to jaśniejszego? 2. Jaki to mógłby być kolor? Jest jaśniejszy od GM4. (Dla uproszczenia przyjmijmy najciemniejszą odmianę GM, mimo że raport o tym samolocie określa ten kolor jako żółty. Ale może to zasługa ostrego słońca?) Pierwszy, który mi przychodzi do głowy, to Middle Stone, ale on jest, z tego, co sprawdziłem, praktycznie nieodróżnialny od GM4. Jest taka farba jak Light Stone, sam nawet zrobiłem Spitfire'a w takim kolorze, ale a)jest na Spitfire amerykańskim, b) był to jeszcze czas, kiedy bezkrytycznie wierzyłem w instrukcje producentów, więc nie mam pewności, czy to byłby dobry wybór. 3. W tej sytuacji ster kierunku byłby pomalowany MS/DG? Edytowane 8 Stycznia przez Helmut 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 9 Stycznia Share Napisano 9 Stycznia (edytowane) 20 godzin temu, yaLayla napisał: Panowie, mam pytanie dotyczące malowań polskich Pe-2. Posiadam model Zvezdy w 1:72 (otrzymany jako prezent w 2021 roku) i zastanawia mnie układ szachownic na spodzie skrzydeł w zestawowym malowaniu. Czy inny układ niż pozostałych jest czymkolwiek poparty, czy też jest to błąd producenta? Ten schemat malowania bazuje ewidentnie na rysunku ze starego wydania "Polski samolot i barwa" Królikiewicza, tyle że z obróconymi szachownicami na skrzydłach. W nowym z kolei wydaniu są zdjęcia, które pokazują, że maszyny z poprawnymi znakami na kadłubie i usterzenia, a "wz. 93" na skrzydłach istniały. W żadnej jednak z tych publikacji nie ma zdjęć tego konkretnego samolotu. Może wydawnictwo poniżej by pomogło, ale ja go nie mam, więc nie sprawdzę. Edytowane 9 Stycznia przez Wymysl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 9 Stycznia Share Napisano 9 Stycznia (edytowane) Wszystko zależy od konkretnego egzemplarza samolotu: Polecam też artykuły na temat naszych Pe-2 w Mini Replice nr 96 i 97. Edytowane 9 Stycznia przez KRYSTEK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 9 Stycznia Share Napisano 9 Stycznia No więc właśnie ja mam dokładnie tak samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 9 Stycznia Share Napisano 9 Stycznia Czy któryś z aktualnie dostępnych modeli Henschla 126 (Brengun, Sabre/KP) jest wart uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 9 Stycznia Share Napisano 9 Stycznia 1 godzinę temu, Jostein napisał: Czy któryś z aktualnie dostępnych modeli Henschla 126 (Brengun, Sabre/KP) jest wart uwagi? Po przeglądzie ramek bralbym bez zastanowienia Brengun (KP to przykład tendencji do nowych kiepskich modeli tego producenta) Zakładałem że chodzi tylko o skalę 72. Pozdr ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia 19 godzin temu, wuwumaster napisał: Po przeglądzie ramek bralbym bez zastanowienia Brengun (KP to przykład tendencji do nowych kiepskich modeli tego producenta) Zakładałem że chodzi tylko o skalę 72. Pozdr ww Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 21 Stycznia Share Napisano 21 Stycznia A ja mam pytanko o Wildcata 48 z Academy. Piszą że "New Tooling" Jak on się ma w stosunku do Edka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Stycznia Share Napisano 21 Stycznia 2 godziny temu, jmx62 napisał: A ja mam pytanko o Wildcata 48 z Academy. Piszą że "New Tooling" Jak on się ma w stosunku do Edka? Z plusów dodatnich, możesz go zrobić ze złożonymi skrzydłami. Poza tym najgorzej nie wygląda, może nity trochę mniej delikatne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 21 Stycznia Share Napisano 21 Stycznia A jakiegoś inboxa mozna gdzieś wypatrzyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 21 Stycznia Share Napisano 21 Stycznia 55 minut temu, jmx62 napisał: A jakiegoś inboxa mozna gdzieś wypatrzyc? https://m.blog.naver.com/spooky_64/223511716134 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Stycznia Share Napisano 27 Stycznia Jaką farbką najlepiej pomalować naszego Mi-24? To jest ten sam zielony co na Mi-17? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 27 Stycznia Share Napisano 27 Stycznia 5 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Jaką farbką najlepiej pomalować naszego Mi-24? To jest ten sam zielony co na Mi-17? Tak, to standardowy kolor. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Stycznia Share Napisano 27 Stycznia 25 minut temu, Wymysl napisał: Tak, to standardowy kolor. Ok, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 27 Stycznia Share Napisano 27 Stycznia 5 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Jaką farbką najlepiej pomalować naszego Mi-24? ja bym powiedzial / napisal - laciata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Stycznia Share Napisano 27 Stycznia 1 minutę temu, BRAVO112 napisał: ja bym powiedzial / napisal - laciata Mam kalki do jednobarwnego kamo, więc będzie jednobarwny Start projektu będzie jak skończę Dakotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Stycznia Share Napisano 27 Stycznia Dobra to jeszcze idąc za ciosem spytam o farbę do Mi-2 Marynarki Wojennej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano 30 Stycznia Share Napisano 30 Stycznia (edytowane) W dniu 21.01.2025 o 23:18, barszczo napisał: Z plusów dodatnich, możesz go zrobić ze złożonymi skrzydłami. Poza tym najgorzej nie wygląda, może nity trochę mniej delikatne. Nie mam wprawdzie edka, ale jak dla mnie nitowanie jest delikatne, zarówno wklęsłe (dziurki) jak i wypukłe, może odrobinę mniej subtelne niż w Spitach eduarda? Sam model w ramkach sprawia bardzo dobre wrażenie, fajne są te składane skrzydła (jako opcja). Ciekawostka - ramka B ma oznaczenie F4F-4/FM-2, może to coś sugerować… zapewne nie jest idealny ale podoba mi się! Edytowane 30 Stycznia przez Bedrzich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego Pytanie do expertów od RAFu Czy brytyjskie Harriery w łaciatym camo zielono/szarym morskim to te same kolory co np. Spity w II WW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego 3 godziny temu, jmx62 napisał: Czy brytyjskie Harriery w łaciatym camo zielono/szarym morskim to te same kolory co np. Spity w II WW? Nie, to zupełnie inne odcienie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego W dniu 27.01.2025 o 14:27, Kolekcjoner WP napisał: Dobra to jeszcze idąc za ciosem spytam o farbę do Mi-2 Marynarki Wojennej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego Odnosnie Mi-2 , Według mini REPLIKI nr 53 z 2007 roku to Humbrol 126, II strona okładki artykuł Norberta Czajkowskiego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego Godzinę temu, Maxy napisał: Odnosnie Mi-2 , Według mini REPLIKI nr 53 z 2007 roku to Humbrol 126, II strona okładki artykuł Norberta Czajkowskiego Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego W dniu 1.02.2023 o 00:20, myszaty napisał: To odpowiada na wielkość tego baniaka? Ksero i przekopiować na taśmę i wyciąć maskę nożykiem. Chyba że same czarne wyciąć z kalki i nakleić??????? Dziękuję za radę, dopiero niedawno zrobiłem te baniaki i metoda z ksero okazała się najlepsza. Musiałem tylko wcześniej rozciągnąć o 50% na grubość i lekko pokombinować z niektórymi pasami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi