Piotr Dmitruk Napisano 21 godzin temu Share Napisano 21 godzin temu 7 godzin temu, Helmut napisał: ... Co do schematu i odcieni nie mam pewności, ale... zdjęcia ułożyłem w podobnych pozach, by było wyraźnie widać. Na początku samolot się rozbija i jest w barwach włoskich. Potem ma oznaczenia angielskie i staje się trzykolorowy. ŻADNA z najciemniejszej plamki nie jest ruszona, nie zmienia kształtu, plamy najjaśniejszego koloru tylko w niektórych miejscach przylegają do ciemnych. Czyli co to oznacza, że "leniwy malarz obmalował średnim kolorem dokładnie każdą ciemną plamkę, a potem mu się nie chciało zrobić paru pociągnięć na środku między nimi? Absurd! Łatwiej wypełnić z grubsza jasnym kolorem przestrzenie między ciemnymi plamami. Mało tego, jasny kolor w największej ilości wystaje spod "rondli", co sugeruje, że mógł służyć wstępnie do zamalowania znaków włoskich. Dodatkowo, średni kolor z góry skrzydeł jest identyczny z jaśniejszym odcieniem dwukolorowego dolnego skrzydła i podobny do tła kadłuba, na którego grzbiecie układ plam również nie uległ zmianie, więc te elementy nie były przemalowane. A na ostatnim zdjęciu zaznaczyłem rzadsze plamy najjaśniejszego koloru, z rzadka widoczne na kadłubie i stateczniku poziomym. Tam już nie było miejsca na szaleństwo z jasnym kolorem. Kto chce, niech porówna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 20 godzin temu Share Napisano 20 godzin temu (edytowane) OK. Na początku jest dwukolorowy, co pasuje zarówno do raportu z kraksy, jak i prawdopodobnie stosowanego wówczas schematu kamuflaży na Fiatach. Dobrze tłumaczy też fakt podobieństwa odcieni średniego szarego na skrzydle z tłem na kadłubie. To się składa. ALE (i to nie jest "czepiam się", tylko "coś mi w tym nie pasuje" - tak samo, jak "coś mi nie pasuje w mojej tezie o domalowaniu DE". Chcę dojść jak najbliżej faktów, a nie udowodnić, że mam rację): 1. PO CO bawiono by się w domalowanie trzeciego koloru, i to jaśniejszego? 2. Jaki to mógłby być kolor? Jest jaśniejszy od GM4. (Dla uproszczenia przyjmijmy najciemniejszą odmianę GM, mimo że raport o tym samolocie określa ten kolor jako żółty. Ale może to zasługa ostrego słońca?) Pierwszy, który mi przychodzi do głowy, to Middle Stone, ale on jest, z tego, co sprawdziłem, praktycznie nieodróżnialny od GM4. Jest taka farba jak Light Stone, sam nawet zrobiłem Spitfire'a w takim kolorze, ale a)jest na Spitfire amerykańskim, b) był to jeszcze czas, kiedy bezkrytycznie wierzyłem w instrukcje producentów, więc nie mam pewności, czy to byłby dobry wybór. 3. W tej sytuacji ster kierunku byłby pomalowany MS/DG? Edytowane 20 godzin temu przez Helmut 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 2 godziny temu Share Napisano 2 godziny temu (edytowane) 20 godzin temu, yaLayla napisał: Panowie, mam pytanie dotyczące malowań polskich Pe-2. Posiadam model Zvezdy w 1:72 (otrzymany jako prezent w 2021 roku) i zastanawia mnie układ szachownic na spodzie skrzydeł w zestawowym malowaniu. Czy inny układ niż pozostałych jest czymkolwiek poparty, czy też jest to błąd producenta? Ten schemat malowania bazuje ewidentnie na rysunku ze starego wydania "Polski samolot i barwa" Królikiewicza, tyle że z obróconymi szachownicami na skrzydłach. W nowym z kolei wydaniu są zdjęcia, które pokazują, że maszyny z poprawnymi znakami na kadłubie i usterzenia, a "wz. 93" na skrzydłach istniały. W żadnej jednak z tych publikacji nie ma zdjęć tego konkretnego samolotu. Może wydawnictwo poniżej by pomogło, ale ja go nie mam, więc nie sprawdzę. Edytowane 2 godziny temu przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Wszystko zależy od konkretnego egzemplarza samolotu: Polecam też artykuły na temat naszych Pe-2 w Mini Replice nr 96 i 97. Edytowane 1 godzinę temu przez KRYSTEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu No więc właśnie ja mam dokładnie tak samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 27 minut temu Share Napisano 27 minut temu Czy któryś z aktualnie dostępnych modeli Henschla 126 (Brengun, Sabre/KP) jest wart uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi