Skocz do zawartości

Zadajemy pytania... Dostajemy odpowiedzi i pomoc...

krzychu-onisk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
7 godzin temu, HKK napisał:

....Nieprawda. Farb nitrocelulozowych nikt w modelarstwie plastikowym nie używał...

Nieprawda.

Sam widziałem modele malowane farbami "nitro", przy pomocy plujki "Made in USSR".

Zrobione jakieś trzydzieści, może dwadzieścia pięć lat temu. 

I dzisiaj swą jakością wykonania, dawałyby radę np. na konkursach.

Niestety, ich Wykonawca już nie żyje.

Pozdrawiam, Przemek

Edytowane przez PrzemekW
  • Like 2

Czy ten wyrób modelopodobny opłaca się wgl ruszać, czy nawet kijem nie dotykać? 

Ile razy otwierałem jego pudełko i widziałem opisy, że części trzeba dorabiać we własnym zakresie to mi się odechciewa go ruszać.

1285645-13641-14-720.jpg.438e1057b983057b20ffa53f5c216fbc.jpg

3 godziny temu, mig napisał:

Jeśli to jest przepak AJ Model, czy jakoś tak, to nawet nie ma co tego zaczynać tylko jak najszybciej się pozbyć.

Dobra, już go wystawiłem na vinted. Sprzedałem już tam kilka modeli, wiec ten pewnie też pójdzie. 

Napisano (edytowane)
41 minut temu, Kolekcjoner WP napisał:

Dobra, już go wystawiłem na vinted. Sprzedałem już tam kilka modeli, wiec ten pewnie też pójdzie. 

O ! Kolega już wstąpił do klubu liczących nity ?  Uważam, że z tego zestawu da się zrobić całkiem poprawny model ku własnej radosze i do gabloty. Patrząc na konkurenta z Answer, za sporą kasę, sklejał bym może i słabszy model, ale wcale nie pozbawiony potencjału. Ostateczne o wyglądzie końcowym ( upraszczając ) decyduje malowanie ... 

Edytowane przez kopernik

6 godzin temu, kopernik napisał:

O ! Kolega już wstąpił do klubu liczących nity ?  Uważam, że z tego zestawu da się zrobić całkiem poprawny model ku własnej radosze i do gabloty. Patrząc na konkurenta z Answer, za sporą kasę, sklejał bym może i słabszy model, ale wcale nie pozbawiony potencjału. Ostateczne o wyglądzie końcowym ( upraszczając ) decyduje malowanie ... 

Nie żebym liczył nity, ale ostatnio nie mam wcale czasu na modelarstwo, więc sprzedaję modele, których nie ruszę albo prawie nie ruszę, a te które na pewno mam w planach jeszcze dojrzewają na półce. A jeżeli to jest takie mydło, z którym tylko bym się męczył, to ja wolę skleić coś sklejalnego, a potem ewentualnie dopłacić te 50 zł więcej i kupić Sokoła od Answera. 

W dniu 14.03.2025 o 18:18, HKK napisał:

Farb nitrocelulozowych nikt w modelarstwie plastikowym nie używał. I w ogóle dziś są rzadko używane. Całkiem możliwe, że PRL-owska "wilbra" (farba do skór) była nitrocelulozowa. Ci którzy próbowali użyć do modeli wiedzą jak się to kończyło.

Nieprawda, farby nitrocelulozowe były dostępne w SH(około 1975-78) w zestawie było 10 buteleczek z brązowego szkła o pojemnosci 100ml z plastikową nakrętką, 8 podstawowych kolorów, w jednej był rozcienczalnik(a jakże nitro) i jedna pusta(prawdopodobnie na mieszankę autorską). Niestety nie pamiętam nazwy ani producenta. Za to w pudełku była mini ulotka w której było jak byk że do plastikowych modeli samolotów, o czołgach czy okrętach albo figurkach nie bylo nic. Może to był cały sekret tych farb?

Kolor podstawowy to oznaczało to co oznaczało tzn. zielony to był zielony a nie jakiś tam DarkGreen, brazowy to był brązowy a nie Brown Earth czy jakoś tak.

Jak się chciało mieć jakiś konkretny odcień to trzeba było się namieszać różnych kolorów w różnych proporcjach. Ale odpowiedni efekt był do uzyskania. Wychodziło kto mial zasłużoną "5" z plastyki w szkole, tam byly lekcje jak mieszać farby i jaki uzyskać kolor po zmieszaniu.

Fakt zapach dawał po śluzowkach, katar i łzy.

Tylko ten problem czy to faktycznie było prawdziwe nitro? Anie te farby ani dedykowany do nich rozcienczalnik nie ruszały plastiku. No prawie(u mnie pamiętam niestety troszkę nadżarły Iła-10 z KP i Spita z włoskiego Polistila, o tego to mi było strasznie żal).

• Like 1

Napisano (edytowane)
W dniu 14.03.2025 o 18:18, HKK napisał:

Ci którzy próbowali użyć do modeli wiedzą jak się to kończyło.

Wyczuwa się tu ukryte zagrożenie ale nie przesadzał bym. W latach 80-ych zmalowałem Wilbrami z pędzla całkiem niemało modeli i nie licząc jednego przypadku, kiedy plastik zaskoczył mnie swoją reakcją 😄 pozostałe modele całkiem nieźle się prezentowały.

Wilbry zakupione z kolejnych dostaw w tracie malowania już tak nie zaskakiwały i zachowywały się poprawnie, więc w moim przypadku wspomniane zdarzenie okazało się być jednostkowym.

Edytowane przez Rafał B

Napisano (edytowane)

Koledzy J(Y)akoznawcy pytanie o śmigło do Jak-7. Czy wszystkie Jaki od -1 do-9 miały takie same śmigła chyba WISz...i jakiś numer?

Poszukuję jakiegoś zamiennika do -7ki bo mam model z ICMu ale właśnie bez śmigła(taki kupiłem) a może ktoś ma na zbyciu z jakiegoś złomu? A może są zamienniki żywiczne?

Edytowane przez jmx62

Napisano (edytowane)
W dniu 22.03.2025 o 14:49, jmx62 napisał:

Koledzy J(Y)akoznawcy pytanie o śmigło do Jak-7. Czy wszystkie Jaki od -1 do-9 miały takie same śmigła chyba WISz...i jakiś numer?

Poszukuję jakiegoś zamiennika do -7ki bo mam model z ICMu ale właśnie bez śmigła(taki kupiłem) a może ktoś ma na zbyciu z jakiegoś złomu? A może są zamienniki żywiczne?

Jak-1, 7A, 7B I 9 to WISz-61P.  W trakcie produkcji od którejś serii (różne w różnych fabrykach!) nastąpiła zmiana na WISz-105, podtyp SB lub D (seria D to drewniane łopaty!); 105 były w Jaku-1b. Żeby było weselej - najpierw zmieniono kołpaki pod inną piastę a potem śmigła. Ciężko na fotkach odróżnić…

Zresztą - poczytaj tutaj:https://airpages.ru/forum/screw.shtml

Edytowane przez Bedrzich
  • Thanks 2

W dniu 22.03.2025 o 19:49, jmx62 napisał:

Yak-7 - Vish-61P (M105PF)
Yak-9 - Vish-61P (M105PF)

Ale los sam każe zrobić wyjątkowego Jak-7 z M-82 :). Musisz tylko znaleźć Ła-5(F). :)

yak7.png

• Like 1

Witam

Możecie mi podpowiedzieć którego f35A w 1/48 kupić? (a może italieri 1/32) Zależy mi na kupnie wersji którą będzie dysponowała Polska. Dla wielu z Was jest to zapewne prozaiczne pytanie więc tym bardziej proszę o porady (i dlaczego akurat ten)

Z góry dziękuje za rady i sugestie

2 godziny temu, Andrzej1971 napisał:

Witam

Możecie mi podpowiedzieć którego f35A w 1/48 kupić? (a może italieri 1/32) Zależy mi na kupnie wersji którą będzie dysponowała Polska. Dla wielu z Was jest to zapewne prozaiczne pytanie więc tym bardziej proszę o porady (i dlaczego akurat ten)

Tamiya vs Italeri 

image.thumb.png.a18331766777b39858813dfa6341463a.png

Witam

Po pierwsze nie wiem czy z tym pytaniem trafiłem w dobry dział ? Jak nie to mnie przekierujcie .

Pacyfik to nie bardzo moja mocna strona ,więc pytam bardziej obeznanych z tematem : czy istnieje  gdzieś malowanie ( i możecie mi je wskazać)  TBM-3  Avanger ,który  bez cienia wątpliwości zaliczył trafienie torpedą w pancernik Yamato , w bitwie o Okinawę ?

Będę wdzięczny za każdą próbę pomocy

Pzd  zatras

Napisano (edytowane)

Dzięki koledzy za zainteresowanie tematem śmigieł w Jakach. Tak na prawdę to w zasadxie jest mi wszystko jedno czy w -7kach było śmigło WISz-61P czy może inne ale mi chodzilo o to skąd(z jakiego Jaka) można podebrać śmigło ktorego nie mam w modelu (taki kupiłem), myślałem że może jakąś firma robi z żywicy a tu niestety zonk.

No chyba że ktoś ma jakiegoś złoma to.chetnie bym przygarnął.

Model to Yak-7A ICM nr 48031

A i dzięki za podpowiedź z gwiazdowym Jakiem, temat jest mi znany ale raczej nie będę z niego korzystał.

Edytowane przez jmx62

Napisano (edytowane)
8 godzin temu, Andrzej1971 napisał:

Witam

Uzbieraj na Tamiya F-35A  dlatego, że na dzień dzisiejszy jest to najlepszy produkt  https://www.scalemates.com/products/img/8/6/2/1442862-90-instructions.pdf  , polskie mają z tyłu spadochron, to samo co norweskie  https://www.f35.com/f35/news-and-features/the-f35a-drag-chute-system.html , więc materiały referencyjne są dostępne (szczególnie w j. norweskim),Bremseskjermer-f-35-Lockheed-Martin.jpg?quality=85 oraz obowiązują oznaczenia państwowości typu low visibility https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20250000295/O/D20250295.pdf  Jak zależy Tobie na 1/32, to porównaj Italeri z Trumpeterem

Edytowane przez panmopsik

Napisano (edytowane)

Tamiyowy F-35 w jakiejkolwiek wersji  (A,B,C) bije na głowę model od Italeri i pierwszy jaki się ukazał w 1:48 z Kitty Hawka, zarówno jeśli chodzi o dokładność i jakość modelu, jak i szczegółowość instrukcji, co też wydaje mi się istotne.
Przy czym Italeri w 1/48 ma tylko wersję pionowego startu F-35B, a ta w 1/32 również nie będzie tak dokładnie zrobiona jak Tamiya w 1/48.
Moim zdaniem warto dołożyć do Tamiya lub poczekać na jakąś dobrą promocję w sklepie niż pakować się w Italerkę czy Kitty Hawka.

Trzeba też mieć na uwadze, że nasza wersja tzn. Block 4 różni się nieco w obrębie komory uzbrojenia od wersji jaką proponuje Tamiya
Tu jest o tym wzmianka, wraz z wyszczególnieniem innych różnic:
https://defence24.pl/przemysl/seryjny-f-35-z-nowym-komputerem-oblatany-polskie-block-4-coraz-blizej

Niestety nigdzie nie znalazłem póki co żadnego zdjęcia pokazującego jak wyglądają te  zmiany. Pomijając te zmiany i dokładając pojemnik spadochronu hamującego można przyjąć że reszta jest bez zmian w zewnętrznym wyglądzie.

Edytowane przez KP.Taurus

Napisano (edytowane)

To może warto poczekać na jakieś jej wznowienie skoro dotychczas wyprodukowane samoloty Lockheeda mają być uaktualnione do Block 4 ?  Sam w to nie wierzę i gdybym interesował się nadal 1/48 kupiłbym teraz i poczekał co ostatecznie się pojawi w naszych barwach. Temat aktualizacji wnęki uzbrojenia czy np. cockpitu  jest istotny ponieważ F-35 mają dużą limuzynę

Edytowane przez panmopsik

4 godziny temu, zatras napisał:

Witam

Po pierwsze nie wiem czy z tym pytaniem trafiłem w dobry dział ? Jak nie to mnie przekierujcie .

Pacyfik to nie bardzo moja mocna strona ,więc pytam bardziej obeznanych z tematem : czy istnieje  gdzieś malowanie ( i możecie mi je wskazać)  TBM-3  Avanger ,który  bez cienia wątpliwości zaliczył trafienie torpedą w pancernik Yamato , w bitwie o Okinawę ?

Będę wdzięczny za każdą próbę pomocy

Pzd  zatras

ww2-era-letter-written-by-tbm-3-avenger-gunner-in-the-v0-4mvb75pbaghd1.webp

3 godziny temu, jmx62 napisał:

Dzięki koledzy za zainteresowanie tematem śmigieł w Jakach. Tak na prawdę to w zasadxie jest mi wszystko jedno czy w -7kach było śmigło WISz-61P czy może inne ale mi chodzilo o to skąd(z jakiego Jaka) można podebrać śmigło ktorego nie mam w modelu (taki kupiłem), myślałem że może jakąś firma robi z żywicy a tu niestety zonk.

No chyba że ktoś ma jakiegoś złoma to.chetnie bym przygarnął.

Model to Yak-7A ICM nr 48031

A i dzięki za podpowiedź z gwiazdowym Jakiem, temat jest mi znany ale raczej nie będę z niego korzystał.

Jest śmigło Vector VDS48-27 https://www.scalemates.com/kits/vector-vds48027-yak-7-9-early-corrected-prop-and-spinner--143599

• Thanks 1

O widzisz, serdeczne dzięki, o taką odpowiedź mi chodziło. Tylko gdzie to teraz dostać? I za ile żeby nie przekroczyło ceny modelu.

16 minut temu, jmx62 napisał:

O widzisz, serdeczne dzięki, o taką odpowiedź mi chodziło. Tylko gdzie to teraz dostać? I za ile żeby nie przekroczyło ceny modelu.

Może być ciężko! W krajowych sklepach nie widziałem a jedynie w holenderskim aviationmegastore za 8.5€…

• Thanks 1