mirage3 Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego 9 godzin temu, pablok napisał: Witajcie Potrzebuję porady odnośnie modelu A10 a konkretnie chodzi o dobór koloru do eksperymentalnego malowania zaznaczonego na zdjęciu Czy ktoś wie i byłby w stanie pomóc dobrać odpowiednią farbę? https://www.scalemates.com/products/img/3/0/6/245306-23-instructions.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablok Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego (edytowane) Czy ktoś z szanownych obecnych orientuje się, kto (o ile w ogóle) drukuje/ odlewa/ produkuje/ robi model silnika Armstrong-Siddeley Genet Major IV w skali 1/72 do naszego RWD-6/ -6 bis? Od razu uprzedzam, że www. katmodelshop.pl - NIE. Aha. I czy ktoś ma naprawdę dobre zdjęcie śmigła tego samolociku (chodzi o logo/ znak producenta na śmigle - bodajże VDM). Edytowane 19 Lutego przez Wojtek59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego (edytowane) 46 minut temu, Wojtek59 napisał: Czy ktoś z szanownych obecnych orientuje się, kto (o ile w ogóle) drukuje/ odlewa/ produkuje/ robi model silnika Armstrong-Siddeley Genet Major IV w skali 1/72 do naszego RWD-6/ -6 bis? Ja robię Ale jeszcze nie jest w 100% zdetalowany. Na dodatek brakuje mi materiałów pokazujących tylną część silnika. Choć pod osłoną i tak nie będzie wiele widać 46 minut temu, Wojtek59 napisał: I czy ktoś ma naprawdę dobre zdjęcie śmigła tego samolociku Są całkiem dobre w monografii Stratus-a Ale tutaj też dobrze widać: Na RWD-6 raczej nie był instalowany Genet Major IV który miał reduktor, a ze zdjęć nie bardzo to wynika. Zresztą na moim modelu reduktor nie zmieściłby się pod taką osłoną jak miał RWD-6 a "zwykły" Genet Major IA lub III pasuje idealnie. Ja stawiam na model Genet Major III który różnił się od IA odlewanymi pokrywami zaworów i na zdjęciach tak mi one wyglądają, choć pewności nie mam. Edytowane 19 Lutego przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego O. Fajnie. To poczekam. Jakby co, zrobiłem kalki. Myślę, że znajdziesz kilku chętnych na ten model. Czy RWD-6 bis też jest w planach ? 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego (edytowane) 19 minut temu, Wojtek59 napisał: Jakby co, zrobiłem kalki. Póki co, to zrobiłeś projekt a nie kalki. Tak samo jak ja zrobiłem projekt a nie model silnika. Twoje kalki i mój silnik będą gotowe, gdy powstaną wydruki i zostaną przetestowane na modelu. I zapewne bez poprawek się nie obejdzie. I u mnie i u Ciebie. Chyba, że się mylę i masz już wydrukowane? Tak czy inaczej, fajnie że zaprojektowałeś. Zaoszczędzą mi sporo roboty jeśli zgodzisz się udostępnić. 19 minut temu, Wojtek59 napisał: Czy RWD-6 bis też jest w planach ? Na razie nie. Ale nigdy nie mów nigdy. RWD-9W też nie planowałem, a powstał niemal od razu po RWD-9S Edytowane 19 Lutego przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego Fakt. To projekt. 9 minut temu, HKK napisał: Zaoszczędzą mi sporo roboty jeśli zgodzisz się udostępnić. Z udostępnieniem nie mam oporów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 23 Lutego Share Napisano 23 Lutego Mam pytanie dotyczące koloru kalek. Dla RWD-6 bis zrobiłem takie: kolor dobrałem na podstawie próbki pokazanej na https://hangarfranza.blogspot.com/ A dla RWD-6 - brałem kolory z kalek dla RWD-9 I pytanie które, Waszym zdaniem, lepsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 23 Lutego Share Napisano 23 Lutego (edytowane) 3 godziny temu, Wojtek59 napisał: Mam pytanie dotyczące koloru kalek. ... I pytanie które, Waszym zdaniem, lepsze ? Wojtku, ostateczny kolor na wydrukowanych kalkomaniach w 90% zależy od firmy w jakiej je drukujesz. O ile w klasycznej metodzie (sitodruk) firma jest w stanie (o ile oczywiście będzie im się chciało) dobrać konkretny odcień to przy druku cyfrowym już tak pięknie nie jest... Po pierwsze musisz przekonwertować plik do palety kolorystycznej CMYK i dopiero tam dobrać odcień. I to w zasadzie jedynie czyste kolory (w wypadku czerwonego to magenta) są porównywalne i powtarzalne. Każdy "nieczysty" kolor tworzony jest z triady kolorów podstawowych i wynik nie musi być powtarzalny w różnych drukarniach jak i nawet w jednej przy zastosowaniu różnych producentów tonerów, a nawet w zależności od stopnia zużycia (krycia) konkretnego toneru w danym momencie. O widocznym rastrze (w przypadku "budżetowego" druku) nie wspominając... Tak więc, "najlepszy" czerwony w Twoich kalkach będzie taki, który będzie najbliższy kolorowi podstawowemu z triady... to takie moje 3 grosze z doświadczenia... Edytowane 23 Lutego przez gajowy z wąsami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 23 Lutego Share Napisano 23 Lutego Tomku, z tego to ja doskonale zdaję sobie sprawę. W wątku o RWD-9 HKK również się wypowiadał w tym temacie. Mnie chodziło, w który odcień czerwonego 'iść' przy tym projekcie. Godzinę temu, gajowy z wąsami napisał: Tak więc, "najlepszy" czerwony w Twoich kalkach będzie taki, który będzie najbliższy kolorowi podstawowemu z triady... I to jest odpowiedź. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego Mam pytanie na temat Tornado z Hasegawy w 1/72. Jak z jego sklejalnością, czy w miarę podobny do oryginału? Może ktoś kleił, to będę wdzięczny za opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego Nie wiem czy właściwy wątek, ale zaryzykuję... W czeskim Modelarzu nr. 11/1995 r. pojawiły się palny Dromadera, z opisu wynika, ze można było za 30 kc zakupić te planu gdyż te publikowane sa zdeformowane. Czy przypadkiem ktoś nie dysponuje tymi prawidłowymi ? W załączeniu te ryzykowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca He-112 B0 Jest sobie taki samolot testowany przez Japończyków, a niedawno (w sumie) wydany przez LF. Jako że lotnictwo III Rzeszy, to dla mnie absolutna tabula rasa (no poza nazwami) - podpowiedzcie proszę jak pomalować jego kabinę i wnęki podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca 3 godziny temu, slamacek napisał: He-112 B0 Jest sobie taki samolot testowany przez Japończyków, a niedawno (w sumie) wydany przez LF. Jako że lotnictwo III Rzeszy, to dla mnie absolutna tabula rasa (no poza nazwami) - podpowiedzcie proszę jak pomalować jego kabinę i wnęki podwozia. Samolot sprzed wojny to typuję RLM02, Niemcy byli raczej powtarzalni, a to był podstawowy kolor w tych miejscach. Ale 100% pewności nie mam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 11 Marca Share Napisano 11 Marca (edytowane) Witam, mam kilka pytan, w jaki sposob nanosi sie pigment, ktory raczej oszpecil szybke jak na zdjeciu widac, i jakie washe pod ten czarno-zielony kamuflarz i niebieski spod modelu?? dodam, ze sam widze wiele niedociagniec,. nie wiem jak dobrze naprezyc te przewody z nici, z tad ta gruda kleju.. hmm no chyba troche nie wyszlo, ale mialem problemy z montazem owiewki. lakier najpierw na kalke blyszczacy, potem matowy Edytowane 11 Marca przez marciak90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 11 Marca Share Napisano 11 Marca Szczerze? Moim prywatnym zdaniem, tu już nic nie pomoże. Weź (jeśli masz możliwość) drugi zestaw i spróbuj jeszcze raz. Owiewkę lub miejsce w kadłubie na nią podszlifować i próbować czy się zgrywa aż do skutku. Nić krawiecka to ZUO. Wyciągnięty nad płomieniem pręcik z plastiku, żyłka wędkarska, nitka z pończoch, dedykowane linki modelarskie, ale nie nić krawiecka. Nawiercić otworek w krawędzi natarcia statecznika, lub kleić na czoło (na styk) np. "Kropelką". Najpierw do statecznika, potem do topu masztu. NIGDY Z BOKU! Wash na połysk. Czyli lakier błyszczący > kalka > lakier błyszczący (ewentualnie półmat) > wash > końcowy mat lub półmat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 11 Marca Share Napisano 11 Marca ok dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 23 godziny temu Share Napisano 23 godziny temu Do tej pory jakoś nie miałem z tym problemu, ale ostatnio mam - chodzi o nałożenie kalkomanii na boki kadłuba modelu samolotu. Brakuje mi rąk. Dwie potrzebuję do trzymania modelu, dwie do nakładania. Suma większa niż moje zasoby. Czy są jakieś przyrządy montażowe, które pozwoliłyby obrócić model na bok nie uszkadzając go i dając stabilną pozycję? A może macie jakieś sprytne patenty?Skala 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 godziny temu Share Napisano 22 godziny temu Przesuwne podpory pozwalają klinować model w różnych pozycjach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 22 godziny temu Share Napisano 22 godziny temu 6 minut temu, greatgonzo napisał: Przesuwne podpory pozwalają klinować model w różnych pozycjach. Nie do końca to widzę. Wydaje się, że model leży na tych podporach, to jak się klinuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 godziny temu Share Napisano 22 godziny temu Na zdjęciu dodatkowo w podstawy wkręcone są wkręty ( w prezerwatywkach) dopasowane do wnęk podwozia głównego i doklejona poduszka ze srajtaśmy pod ogon. Na tym etapie sama podstawka nie była dość uniwersalna i potrzeba było doraźnej adaptacji, by zapewnić stabilność modelu i uchronić gotowe elementy pod skrzydłem przed zniszczeniem. Normalnie pylony jeżdżą po prowadnicach i można tworzyć różne konfiguracje pod wielkość modelu, a model upychać tam pod kątami, dopóki nie jest zbyt delikatny. Jeśli model ma już podoklejane różne anteny itp, to podstawka niezbyt się nada, bez dodatkowej konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 22 godziny temu Share Napisano 22 godziny temu 20 minut temu, greatgonzo napisał: Na zdjęciu dodatkowo w podstawy wkręcone są wkręty ( w prezerwatywkach) dopasowane do wnęk podwozia głównego i doklejona poduszka ze srajtaśmy pod ogon. Na tym etapie sama podstawka nie była dość uniwersalna i potrzeba było doraźnej adaptacji, by zapewnić stabilność modelu i uchronić gotowe elementy pod skrzydłem przed zniszczeniem. Normalnie pylony jeżdżą po prowadnicach i można tworzyć różne konfiguracje pod wielkość modelu, a model upychać tam pod kątami, dopóki nie jest zbyt delikatny. Jeśli model ma już podoklejane różne anteny itp, to podstawka niezbyt się nada, bez dodatkowej konstrukcji. Jaki kąt nachylenia jesteś w stanie uzyskać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 20 godzin temu Share Napisano 20 godzin temu 2 godziny temu, Wymysl napisał: Do tej pory jakoś nie miałem z tym problemu, ale ostatnio mam - chodzi o nałożenie kalkomanii na boki kadłuba modelu samolotu. Brakuje mi rąk. Dwie potrzebuję do trzymania modelu, dwie do nakładania. Suma większa niż moje zasoby. Czy są jakieś przyrządy montażowe, które pozwoliłyby obrócić model na bok nie uszkadzając go i dając stabilną pozycję? A może macie jakieś sprytne patenty?Skala 1:72 Są gotowe rozwiązania dla leniwych: https://www.mojehobby.pl/products/Airplane-Building-Jig-46320360.html Sam stosuję, mogę polecić ten konkretny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 20 godzin temu Share Napisano 20 godzin temu 20 minut temu, jachud3 napisał: Są gotowe rozwiązania dla leniwych: https://www.mojehobby.pl/products/Airplane-Building-Jig-46320360.html Sam stosuję, mogę polecić ten konkretny model. jak bardzo daje się model pochylić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 19 godzin temu Share Napisano 19 godzin temu Dowolnie w zestawie są łapki, które obejmują i przytrzymują model, możliwa jest w zasadzie każda pozycja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi