Skocz do zawartości

Farbki i ich rozcieńczanie

pilex7

Rekomendowane odpowiedzi

Powinna się nadać. Ja mam miłe wspomnienia z matową Pactrą. Dobrze chłonie pigmenty. Daj jej naprawdę niedużo - po prostu tak, żeby powierzchnia się lekko zmatowiła i zabezpieczyła farby olejne. Zrób wcześniej próbę jednak na niewidocznej części modelu, bo z relacji innych użytkowników wiem, ze czasami Pactra po wyschnięciu potrafiła wyrzucić na powierzchni mlecznobiałe plamki.

Reggy ma rację. Pactra matowa może strzelić focha w postaci trupiego matu czy nawet białych plamek. Trzeba dobrze rozcieńczyć, solidnie wymieszać i dawkować oszczędnie a będzie OK. Pigmenty oczywiście tylko na mat lub półmat i potem już nie werniksuje się raczej normalnymi lakierami bo efekt zniknie. Ewentualnie jest Pigment Fixer MIG-a

• 3 weeks later...

Hej panowie. Mam problem z farbami Vallejo. Pewno temat już gdzieś sie przewinął, ale w gąszczu (kurde jak ja dawno tego słowa nie używałem) forum trudno znaleźć. Może założyć osobne tematy do każdej firmy produkującej farby i będzie łatwiej.

Ale do rzeczy. Maluję aerografem. Nalałem farby Vallejo - w tym przypadku był to Off White do słoiczka i rozcieńczłem wódką (w tym przypadku zmarnowała się). Po kilku sekundach na powierzchni farby zaczął sie gromadzić jakby żółty pigment (cos jak w metalizerach). Nawet nie miałem szansy dodać do tego retardera. Przy mieszaniu widać było - szczególnie na dnie coś jak trawka jakiej używamy do podstawek tylko bardziej mikro. Dodałem retardera i wlałem do aero. No nie dało się malować. Dysza zapychała się co chwila i szlag mnie jasny trafiał. Skończyło się tym, że wyciągnąłem Tamiyę i pomalowałem nią - żadnych problemów. Używałem Vallejo Model Colour. Czy ktoś wie co to mogło być? Szukam pomocy, bo bardzo chciałbym zacząć używać Vallejo (ma super gamę kolorów), ale za każdym razem coś idzie nie tak.

• 2 months later...

Kolego Moses, dobrze Ci radzę zaopatrz się w Levelling Thinner od Gunze (ten z żółtą etykietką). Nie dość, że świetnie rozcieńczy Ci zarówno Gunze C jak i H, to jeszcze i inne farby. Trochę kosztuje, ale jest wydajny i nie kończy się tak szybko.

Akryle (te nieliczne co mam ) dobrze mi się rozcieńczają wodą destylowaną lub wódką. Na ukochane Humbrole mam Wamoda, a muszę chyba kupić jeden kolor Gunze i za bardzo nie chcę wydawać kroci na Thinnera gunze. Ale jak mus to mus :(

Wierz mi nie pożałujesz. Farbami Gunze przy pomocy aerografu maluje się wyśmienicie Do tej pory problem miałem tylko raz i to z własnej głupoty niecierpliwości, gdy chciałem pomieszać Gunze H z Vallejo Model Air

Poza tym pojedynczym przypadkiem mam same pozytywne doświadczenia jak na razie. Teraz maluję Shermana Gunze H i póki co jestem bardzo zadowolony

Niech Ci będzie

Levellingiem poza farbami Gunze możesz rozcieńczać takie farby Humbrol, Model Master Enamel, czy Model Master Authentic. Dbardzo dobrze nadaje się do odratowywania starych Humbroli.

Do Pactry i Vallejo Model Air jednak lepsza jest wódka.

A ja zapytam o matowizer konkretnie Pactry. Kiedyś używałem z powodzeniem a teraz od pewnego czasu kilka do kilkunastu minut po malowaniu powierzcznia malowana matowizerem robi się "biała" przypomina to jakby szron.Co jest nie tak może się zestarzał ( wymięszany dokładnie)

Prawdopodobnie położyłeś jedną grubą (zbyt grubą) warstwę, która po odłożeniu do wyschnięcia zgromadziła się w pewnych partiach.

Ja kładę 3 cienkie warstwy w ostępach ok.2 minutowych i jest ok. Trzeba też pamiętać, że nie powinno się trzymać aerografu w jednym miejscu zbyt długo. Przejedź, pokryj, zapomnij. Aerograf cały czas w ruchu i w odpowiedniej odległości od modelu).

Oczywiście wezme Twoja sugestie pod uwage ale to raczej nie to.

malowałem tym juz nieraz i technika nie zmieniła sie.Robiłem wiele testów na złomie modelarskim i zawsze to samo.Powierzchnia wyglada jak meszek-moznaby przypuszczac ,ze za szybko schnie alr robiłem tez próby z rotanderem -lepiej ale nadal nie to.Mozę to jakaś reakcja z sidoluxem?

Zaopatrze sie w nowy i zobaczę.

Z bezbarwnym matowym Pactry miałem te same kłopoty przy malowaniu pędzlem. Przestawiłem się na Vallejo Model Color i problem zniknął. Przy czym z Vallejo używam właśnie tylko matowego bezbarwnego (idealnie mi się nim maluje) - z pozostałymi miałem problem ze smugami po pędzlu, czego bym nie próbował (rozcieńczenie, dokładne mieszanie, retarder) nie pomagało. Nie leżą mi i tyle - w przeciwieństwie do Pactry i akrylowych Model Masterów.

Czy ktoś z Was próbował malować modele farbami akrylowymi innymi niż te przeznaczone typowo do modelarstwa? Wczoraj kupiłem takie farby i zastanawiam się czy się będą nadawały. Oprócz tego mam kilka farb Pactry ale tu na forum jest opinia o nich raczej kiepska...

farbzakrzlowe.jpg

• 2 weeks later...

Jako że to mój pierwszy post wypada się przywitać:

WITAM WSZYSTKICH!

Mam problem z farbą Vallejo, kupiłem jedną na próbę ( Model Color 154, 70989, sky grey), ale nie mogę jej rozcieńczyć. Próbowałem wodą, płynem do szyb, wódką, rozcieńczalnikiem wamodu oraz color mix ravella. Pomijając przypadki kiedy farba się ścięła zawsze wytrąca się brązowy osad. Nie wiem co mam z tym zrobić, macie jakieś pomysły? Malowałem wcześniej Pactrą i Ravellem i nie było takich problemów. Używam pędzla.

Witam

Mam problem z rozcieńczaniem i malowaniem pactrami. Wyczytałem w poradniku że powinno się rozcieńczać 2 porcje farby, 8 wody i 1 retardera. Ale czy farba nie będzie za rzadka i nie będzie się rozlewać tworząc oczka i kałuże? Bo ja mam właśnie ten problem. Przeleciałem model primerem Model mastera i jak maluje farbą pactrą to wszystko mi się rozlewa. Jest po prostu tragicznie. Dlaczego farba nie trzyma powierzchni? Czy wy też tak macie?

Witam

Mam problem z rozcieńczaniem i malowaniem pactrami. Wyczytałem w poradniku że powinno się rozcieńczać 2 porcje farby, 8 wody i 1 retardera. Ale czy farba nie będzie za rzadka i nie będzie się rozlewać tworząc oczka i kałuże? Bo ja mam właśnie ten problem. Przeleciałem model primerem Model mastera i jak maluje farbą pactrą to wszystko mi się rozlewa. Jest po prostu tragicznie. Dlaczego farba nie trzyma powierzchni? Czy wy też tak macie?

To zbyt rzadkie. W wypadku Pactry i MM Acryl powinno być raczej 1 - 2 dwie krople wody na 9 - 8 kropli farbki. Spróbuj doprowadzić do konsystencji mleka. Jeśli będziesz rozcieńczał acetonem lub innym nitro (Gunze, MM Lacquer, Tamiya Lacquer) to wtedy te proporcje mogą być nawet większe 3 - 4 krople rozcieńczalnika na 6 - 7 kropli farbki.

Przy malowaniu aero należy malować z większej odległości przy bardziej rozcieńczonej farbce i na odwrót.

Warto zrobić parę eksperymentów zanim zaczniesz malować model.

Model Master Primer (Gray, White) to zwykłe farbki tylko o kolorze farb podkładowych.

No mnie też tak się wydawało. Więc dlaczego w poradniku w tajnikach modelarstwa pisze aby dawać 2 krople farby pactry i 8 wody? Pozatym zastanawiam się czy posiadany przezemnie retarder jest to farb akrylowych czy olejnych. Jest to retarder Mr. Retarder Mild od Mr.Hobby. Czy on jest do akryli?

warenunek podstawowy nie lej do paktry wody tylko 40% albo dedykowany rozcienczalnik i rozcinczanie 2:1 na korzyść farby to zdecydowanie za mało ,konsystencja mleka tak ma wyglądać

retarder gunze raczej na pewno jest do akryli ale zrób próbę czy Ci nie się nie zważy

Stary co Ty z tą wodą idz do monopolu jeśli masz 18lat i kup 100 ml jakiejś podłej wódki za 6 zł i starczy Ci rozcienczalnika na długo,skończą się kłopoty z kropelkami na powierzchni ,napisałem ,że 2:1 na kożyść farby to za mało a Ty znowu swoje 8 farby 2 wody ,

Ok Ok Zastosuje wódke chociaż nie będzie to finlandia Ale co do tych proporcji. Piszesz że 2:1 na korzysć farby to za mało. Niewiem, może się myle, ale 8 kropli farby i 2 krople wódy to jest 4:1 czyli więcej. Czy moze jeszcze dalej pójść i dać 6:1 albo 8:1 na korzyść farby??