Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mój ostatni wytwór którym chcaiłem się z wami podzielić.

Co tu dużo pisać. Miałem z robieniem tego modelu dużo frajdy. Nie za skomplikowany, w miarę do siebie pasujące części (jak na Trumpka to bardzo dużo), kalki trochę psują efekt ale człowiek cały czas się uczy czegoś nowego.

Tak więc zapraszam do oglądania:

_MG_0622.JPG

_MG_0639.JPG

_MG_0621.JPG

_MG_0619.JPG

_MG_0618.JPG

_MG_0617.JPG

_MG_0620.JPG

_MG_0629.JPG

_MG_0631.JPG

_MG_0632.JPG

_MG_0634.JPG

_MG_0630.JPG

_MG_0635.JPG

_MG_0636.JPG

_MG_0623.JPG

_MG_0626.JPG

_MG_0633.JPG

_MG_0628.JPG

_MG_0625.JPG

_MG_0649.JPG

_MG_0640.JPG

_MG_0641.JPG

_MG_0641.JPG

_MG_0643.JPG

_MG_0644.JPG

_MG_0645.JPG

_MG_0647.JPG

_MG_0648.JPG

Napisano

No model bardzo ładny. Przyczepiłbym się jedynie do zbiornika paliwa. Na końcu powinien być sowity otwór na spaliny z APU. No i malowanie, czy 156 ma takie kańciaste?? Ale ogólnie model bardzo ładnie się prezentuje

Napisano

Mi też się podoba Trochę brudas ;)

Zastanawiam się nad przedłużeniem krawędzi natarcia. Nie wiem jak to się fachowo nazywa, chodzi mi o ten element płatowca:

c2e1b733edafca0f.jpg

Nie wiem jak jest w wersji M, ale w starszych ta krawędź jest zaokrąglona. Na modelu jest ostra. Zgłębiałeś to zagadnienie?

Napisano

fajny model, bardzo mi się podoba, jednak efekt moim zdaniem psuje podstawka . . . co imituje ? trylinkę betonową ? więc sądzę że jest za duża . . . myślę że wyglądał by lepiej na podstawce imitującej pas startowy . . .

Napisano
Noooooooooo robi wrażenie.... Strasznie wielki. Gratuluję - jako pierwszy - świetnej pracy.
Dziękuję bardzo.

No model bardzo ładny. Przyczepiłbym się jedynie do zbiornika paliwa. Na końcu powinien być sowity otwór na spaliny z APU. No i malowanie, czy 156 ma takie kańciaste?? Ale ogólnie model bardzo ładnie się prezentuje
Odnośnie APU, tego nie wiedziałem. Można jeszcze poprawić.

Malowanie nie jest kanciaste. Wzór jest wzięty z prototypu MiG-29SMT bodajże.

Dziękuję za .

Mi też się podoba Trochę brudas ;)

Zastanawiam się nad przedłużeniem krawędzi natarcia. Nie wiem jak to się fachowo nazywa, chodzi mi o ten element płatowca:

Nie wiem jak jest w wersji M, ale w starszych ta krawędź jest zaokrąglona. Na modelu jest ostra. Zgłębiałeś to zagadnienie?

Dziękuję bardzo za sugestię ale nie zgłębiałem tematu i raczej nie będę tego robił ponieważ poprawianie tego typu błędów jakoś nie jest w mojej naturze.

Nigdy nie robiłem modeli zgodnych z oryginałem do ostatniej śrubki/nitu i raczej nie będę tak robił ponieważ i tak dysponuję zbyt małą ilością czasu na hobby aby tak wnikać w szczegóły. Jeżeli model ogólnie przypomina oryginał i na pierwszy rzut oka można rozponać co to jest to już jestem szczęśliwy.

fajny model, bardzo mi się podoba, jednak efekt moim zdaniem psuje podstawka . . . co imituje ? trylinkę betonową ? więc sądzę że jest za duża . . . myślę że wyglądał by lepiej na podstawce imitującej pas startowy . . .
Nie imituje trylinki betonowej. Imituje lotnisko zrobione z dwumetrowych sześciokątnych płyt betonowych. Lotniska które do dzisiaj można spotkać w Rosji i niektórych państwach byłego bloku wschodniego.

Dziękuję za komentarz i podkreślam podstawka IMITUJE pas startowy.

Napisano

Witam Kolegów i z góry przepraszam że zadaję tutaj Takie pytanie: Także bym chciał złożyć, tak piękny model. Siedzę w Pancerce i moje pytanie brzmi jaka Firma robi najlepsze Mig -29 i Su-27 ?chodzi mi o skalę większą niż 72. A model powyżej Super, szczena mi opadła.

Napisano

Ogólnie bardzo efektownie, z małym zastrzeżeniem. Mnie podstawa nie przeszkadza, ale cieniowanie linii podziałowych moim zdaniem przesadzone. Model zamiast realistycznie wygląda nieco karykaturalnie, niemal jak kartonówka. Z takimi efektami trzeba umieć zachować umiar.

Aha i jeszcze jedno. Może to kwestia zdjęć, ale lewy ster kierunku wygląda na bardziej wychylony niż prawy?

Napisano

Skąd wziąłeś kolor optycznego elementu przed kabiną pilota ? Nie spotkałem się z fotkami Miga z tym elementem w niebieskawym kolorze. Podobnie kolor głowic rakiet pod kadłubem ? Skąd ten niebieski ?

Modelu nie komentuję bo nie ma co komentować. Bardzo mi się podoba i tyle. Wykonanie konkursowe. Tylko te dwie małe zagadki mnie intrygują.

Napisano
Zastanawiam się nad przedłużeniem krawędzi natarcia. Nie wiem jak to się fachowo nazywa, chodzi mi o ten element płatowca

Jest to krawędź natarcia skrzydła pasmowego bo MiG29 podobnie jak Su27, F16 i F18 takowe posiadają. Krawędź w modelu jest jak najbardziej w porządku ponieważ w wersji M jest to jedna ze zmian konstrukcyjnych. Wywalili górne chwyty powietrza i zamienili obłą krawędź pasma na ostrą.

Olek

Napisano

REEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEWELACJA ale mi się podoba, MiG-29 pięknie się prezentuje, chciałbym aby mój tak wyglądał, pożyjemy zobaczymy. Gratulacje bo model robi niezłe wrażenie. Super.

Jest jakiś warsztat?

• 2 weeks later...
Napisano
Witam Kolegów i z góry przepraszam że zadaję tutaj Takie pytanie: Także bym chciał złożyć, tak piękny model. Siedzę w Pancerce i moje pytanie brzmi jaka Firma robi najlepsze Mig -29 i Su-27 ?chodzi mi o skalę większą niż 72. A model powyżej Super, szczena mi opadła.
Dziękuję bardzo. Z modelami nie pomogę bo ja tylko 1:32.

Skąd wziąłeś kolor optycznego elementu przed kabiną pilota ? Nie spotkałem się z fotkami Miga z tym elementem w niebieskawym kolorze. Podobnie kolor głowic rakiet pod kadłubem ? Skąd ten niebieski ?

Modelu nie komentuję bo nie ma co komentować. Bardzo mi się podoba i tyle. Wykonanie konkursowe. Tylko te dwie małe zagadki mnie intrygują.

Głowice wzięły kolor z instrukcji. Kolor elementu optycznego przed kabiną pilota to wymysliłem.

Dziękuję za miłe słowa odnośnie modelu.

REEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEWELACJA ale mi się podoba, MiG-29 pięknie się prezentuje, chciałbym aby mój tak wyglądał, pożyjemy zobaczymy. Gratulacje bo model robi niezłe wrażenie. Super.

Jest jakiś warsztat?

Dziękuję bardzo. Warsztat jest tu:

Warsztat.

Bardzo fajny
Również bardzo dziękuję.
  • 2 weeks later...
Napisano

Bardo ladnie sie prezentuje na tej podstawce. Efekt cieniowania i zaciekow w sam raz. Mozesz zdradzic czego uzyles do imitacji smoly pomiedzy plytami betonowymi. Wyglada to realistycznie. Nie moglem tego znalezc w warsztacie.

• 3 months later...
  • 2 years later...
Napisano

Piękny ,mam pytanie jakich użyłeś farb na górę i dół (chodzi mi o szary i zielony )podaj jak możesz numery i producenta . Aha i jakim kolorem malowałeś osłony silników ? Z góry dzięki !

Napisano
Piękny ,mam pytanie jakich użyłeś farb na górę i dół (chodzi mi o szary i zielony )podaj jak możesz numery i producenta . Aha i jakim kolorem malowałeś osłony silników ? Z góry dzięki !

Kurcze, nie pamiętam teraz. To było dawno, ale może mam jeszcze zapisane na instrukcji modelu. Poszperam i dam znać. A dysze to na pewno Magnesium i Jet Exhaust od Alclada.

Napisano

Piękny model i podstawka.

_________________________________________________________________________________

Na warsztacie:

F-22 Raptor - Italeri 1/72

Napisano

Przemek jak znajdziesz będę wdzięczny , a pytam bo właśnie sam robię teraz tego Miga i ten kamuflaż co Trumpeter podaje w instrukcji mi nie odpowiada i po poszukiwaniach na internecie wybór padł właśnie na ten co ty robiłeś problem teraz tylko z kolorami a dobierać na oko to wiadomo Dzięki za kolory do dysz !

Napisano

To jest niesamowicie ładny samolot, o pięknej, naprawdę smukłej linii - chyba najładniejszy "rusek", trzeba zobaczyć na żywo! - a tym kamuflażem wydobyłeś z niego wszystko, co najlepsze. <3

Napisano
Przemek jak znajdziesz będę wdzięczny , a pytam bo właśnie sam robię teraz tego Miga i ten kamuflaż co Trumpeter podaje w instrukcji mi nie odpowiada i po poszukiwaniach na internecie wybór padł właśnie na ten co ty robiłeś problem teraz tylko z kolorami a dobierać na oko to wiadomo Dzięki za kolory do dysz !
Kurcze, nic nie znalazłem, na isntrukcji mam jedynie zapisane H308 -> XF53 ale to nie jest ten kolor. Przejrzałem też wszystkie zdjęcia które robiłem w warsztacie (nie wszystko wrzucam na forum) i też nic nie ma. Nauczka na przyszłość, żeby robić zdjęcia kolorów albo pisać jakie mieszanki się robiło. Sorry, że nie pomogłem za bardzo.

To jest niesamowicie ładny samolot, o pięknej, naprawdę smukłej linii - chyba najładniejszy "rusek", trzeba zobaczyć na żywo! - a tym kamuflażem wydobyłeś z niego wszystko, co najlepsze. <3
Dziękuję bardzo. Cieszę się, że mój model się podoba.
Napisano

No trudno będę dobierał na oko chociaż i tak nie dobiorę właściwie, ale dzięki za fatyge .Ten szary jest podobny do Gunze C011 lub C338 sam niewiem. Jeszcze jedno dysze malowałeś najpierw czarnym matowym przed położeniem metalizera ?