Kon_Bar Napisano 5 Stycznia 2018 Share Napisano 5 Stycznia 2018 Pierwszy zbudowany po latach model samolotu. Warsztatowo sporo się nauczyłem na własnych potknięciach: tragedia z oszkleniem, szary podkład pod żółty, etc. Przy szkleniu zawierzyłem reklamom i zamiast taśm użyłem maskoli. Pomimo prób nacinania przy ściąganiu masek dostałem poszarpane krawędzie . Samo oszklenie też "leży" mniej lub bardziej krzywo - wklejałem na ClearFix; po tym modelu zmieniłem na Klear Kristal i (na razie) nie żałuję Po ukończeniu modelu byłem z niego bardzo zadowolony - po miesiącu nie mogę na niego patrzeć :( Dobrze, że sam model był tani, bez dodatków więc ma sporą szansę na powtórne wykonanie... kiedyś Zrezygnowałem nawet z doklejenia dodatkowych kalek gaśnic i łomu (w zestawie jest tylko jedna para a powinny być dwie na obie strony). Wszystko co na dachu kabiny to scratch na podstawie zdjęć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Stycznia 2018 Share Napisano 5 Stycznia 2018 Się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 5 Stycznia 2018 Super Moderator Share Napisano 5 Stycznia 2018 Fajny nie jest źle co prawda ani nie moja skala ani temat ale ładny jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Stycznia 2018 Share Napisano 5 Stycznia 2018 Coś innego pośród meśków, migów efów ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 5 Stycznia 2018 Share Napisano 5 Stycznia 2018 Tak model jak i oryginał przyjemne wizualnie. Do tego bardzo duży potencjał przeróbkowo-waloryzacyjny. Miło, że pojawił się taki nietypowy temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 6 Stycznia 2018 Share Napisano 6 Stycznia 2018 Bardzo ładnie się prezentuje . Pisząc "..tragedia z oszkleniem.." miałeś na myśli też kiepskie spasowanie elementów przeźroczystych czy tylko kłopoty z doborem kleju i maskowaniem? Jak Twoim zdaniem wygląda spasowanie pozostałych elementów? Poczytałem że to przepak Matchboxa, ale recenzujący ten zestaw raczej pozytywnie się o nim wypowiadają zważywszy na rok opracowania form. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Stycznia 2018 Share Napisano 6 Stycznia 2018 Mnie się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 6 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2018 Bardzo ładnie się prezentuje Dziękuję za miłe słowo. Realia są... surowsze ;) Pisząc "..tragedia z oszkleniem.." miałeś na myśli też kiepskie spasowanie elementów przeźroczystych czy tylko kłopoty z doborem kleju i maskowaniem? Jak Twoim zdaniem wygląda spasowanie pozostałych elementów? Oszklenie (zwłaszcza boczne szyby) jest trochę za małe. W połączeniu z klejem, który mocno się kurczy wyszły "fale Dunaju". Ważna uwaga do oszklenia jest taka, że ostatnie okienka w oryginale są sferami ułatwiającymi obserwację. Model nie przewiduje takich oszkleń - zapewne właśnie dlatego, że początkowe formy nie były planowane do wersji SAR. Ja rozwierciłem kwadratowe okienka i wytłoczyłem sfery, które wkleiłem w wywiercone otwory. Jest to całkiem zgodne z oryginałem - tam też okna sferyczne są większe niż pozostałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 7 Stycznia 2018 Share Napisano 7 Stycznia 2018 Czy mógłbyś napisać producenta i nr czerwonej farby na płatowcu, lub jakie kolory mieszałeś? Czerwone panele z tyłu kadłuba to kalkomanie jak sądzę? Jeśli chodzi o klej do przeźroczystych części to od dłuższego czasu używam z powodzeniem dwuskładnikowego bezbarwnego kleju epoksydowego ( firma dragon) kupionego w markecie za kilka zł. Nie ma ryzyka zmatowienia jak w przypadku cyjanoakryli, daje dużo czasu na ewentualne korekty przed związaniem, a zabrudzoną świeżym klejem część wystarczy przemyć wodą z mydłem. Do tego daje nieporównanie wytrzymalszą spoinę niż wymienione przez Ciebie specyfiki. Krawędzie oszklenia po dopasowaniu na "sucho" maluję czarnym markerem co pozwala zniwelować optyczny efekt grubości części. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 7 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2018 Czy mógłbyś napisać producenta i nr czerwonej farby na płatowcu, lub jakie kolory mieszałeś? Czerwone panele z tyłu kadłuba to kalkomanie jak sądzę? Panele to faktycznie kalkomania - kolor farby dobierałem pod nią Na płatach używałem Gunze Mr Hobby H3 (choć kładziona na żółty bazowy). W przyszłości akurat takie kalki postaram się zastąpić malowaniem - można je trochę podcieniować Krawędzie oszklenia po dopasowaniu na "sucho" maluję czarnym markerem co pozwala zniwelować optyczny efekt grubości części. Pozdrawiam Dzięki za podpowiedź - postaram się spróbować (przynajmniej podmalowywania markerem); może nawet przy CH-118 (UH-1H). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 10 Września 2018 Autor Share Napisano 10 Września 2018 Trafiło się ślepej kurze ziarno Nie planowałem nigdy wystawiać publicznie pierwszego zbudowanego po latach modelu, ale... jak widać czasami warto się odważyć. Sędziom, którzy postanowili docenić nakład pracy włożony w modyfikacje modelu dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 10 Września 2018 Share Napisano 10 Września 2018 Gratulacje dla kolegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 10 Września 2018 Share Napisano 10 Września 2018 Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Września 2018 Share Napisano 10 Września 2018 Wygląda nieźle, ale oszklenie w tym zestawie, to jest trudny do fajnego wykonania element. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Trafiło się ślepej kurze ziarno Tradycyjnie już Kolega zaniża swoje umiejętności Latawiec świetny a dyplom jak najbardziej zasłużony. Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Musiał dać Ci nieźle w kość, skoro w końcu go nie polubiłeś, bo wygląda bardzo fajnie. A o co chodzi z tym szarym podkładem pod żółty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 15 Września 2018 Autor Share Napisano 15 Września 2018 [...] o co chodzi z tym szarym podkładem pod żółty? Kładąc żółty na szary podkład bardzo trudno osiągnąć "soczysty" kolor. Nawet po 4-5 warstw farby nie załatwia sprawy. Dodatkowo po pierwszych warstwach farby jeszcze robiłem zmiany i szpachlowałem szpary więc miałem białe "wstawki" - nawet po kilku kolejnych warstwach farby widać gdzie był szary a gdzie biały podkład. Ostatecznie aby je zamalować musiałem dodawać szarej farby do żółtej aby dobrać kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 30 Września 2018 Autor Share Napisano 30 Września 2018 Udział w POLAND MODEL SHOW - III Międzynarodowy Przegląd Modelarski Bielsko-Biała 29-30 IX 2018 przyniósł Otterowi brązowy medal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 30 Września 2018 Share Napisano 30 Września 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 1 Października 2018 Share Napisano 1 Października 2018 Stary dobry Matchbox! Miło widzieć w takim zupełnie dobrym wykonaniu. Rozumiem, że nie jesteś do końca z siebie dumny, ale swoim głosem wzmocnię ten chór wujów zawsze zadowolonych i napiszę: Fajny jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 29 Października 2018 Autor Share Napisano 29 Października 2018 Każdy powód do odświeżenia galerii jest dobry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi