PKD4GA Napisano 19 Lipca 2007 Share Napisano 19 Lipca 2007 Spoko. Okonek dalej stoi w miejscu bo czeka na relingi. i jak - dotarly ? Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 19 Lipca 2007 Share Napisano 19 Lipca 2007 Spokojne... Zanim te ekipy krasnali i liliputow wyspawaja tyle relingow, to musi troche zejsc, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 19 Lipca 2007 Share Napisano 19 Lipca 2007 Profilaktycznie pytam bo okonek sie do OSY podpalil i termin wodowania Dniestra relingami zamydla... Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vivit Napisano 24 Lipca 2007 Share Napisano 24 Lipca 2007 Jak by to ująć ......"majstersztyk"... brawo za pomysłowość...miło popatrzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Lipca 2007 Share Napisano 24 Lipca 2007 No, no, jako sporadyczny "zdrajca" dziedziny pancerno-lotniczej stwierdzam, ze tutaj tez jest na co popatrzec. Szczegolnie misterne relingi w skali 1:700 mocno przemawiaja do mojego gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 30 Lipca 2007 Autor Share Napisano 30 Lipca 2007 .... i termin wodowania Dniestra relingami zamydla... Juz sa i ja tez po dlugim czasie Jedziemy dalej. Kolejny element czyli maszt ramowy ( bom ) czy jak to sie tam nazywa Ciezka konstrukcja do odwzorowania w tej skali wiec poszedlem na latwizne i wykonalem go z profilu w ksztalcie U(2). Nie posiadajac takowego wykonalem go z profilu w ksztalcie H.(1) Przeswity a raczej ich konce wywiercilem frezem stozkowym a reszte wypilowalem (3 i 4). Po wycieciu niepotrzebnego materialu sciany zostaly doszlifowane papierkiem. Gotowe elementy glowne polaczylem na zakladke. Pozostalo wykonac luki na laczeniach od wewnatrz. Dokleilem w te miejsca troche materialu i dofrezowalem. Niestety w tym miejscu popelnilem blad, gdyz z jednej strony sa one wieksze. Pomylily mi sie strony i wykonalem je odwrotnie Nie pozostalo nic innego jak wykonac je od nowa. Problem w tym, ze kosztowalo to mnie tyle pracy, ze postanowilem je wyrownac. Wyszlo wiec nie tak jak powinno ale i tak malo widac. Gotowe luki widac na kolejnej fotografi razem z dodatkowymi pomostami i drabinkami. Te gorne, wystajace wykonalem doklejajac przedluzenia pokladu oraz dodalem podpory wykonane podobnie jak wewnetrzne luki. W dalszej czesci nastapilo malowanie calosci, pomostow, dodanie relingow, lin , masztu i kiepskich anten ale tu to juz nie ma czego opisywac. Tu juz calosc na pokladzie. W czasie prac kontrolowal mnie nasz kolega Irek (IMT), ktory mnie ostatnio odwiedzil cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 30 Lipca 2007 Share Napisano 30 Lipca 2007 Duzo achow i ochow ! Mam wrazenie ze duzy/wysoki jest w stosunku do innych elementow okretu ? Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 30 Lipca 2007 Autor Share Napisano 30 Lipca 2007 (edytowane) Mam wrazenie ze duzy/wysoki jest w stosunku do innych elementow okretu ? I tu masz racje bo i mi sie tak wydaje. Dokladnie bedzie to widoczne po ukonczeniu modelu porownujac do innych brakujacych detali oraz calosci. Wysokosciowo jest OK wiec i resza pewnie tez. Tak to jest jak sie robi cos z takich planikow Jesli masz na mysli konkretna wielkosc elementu to akurat na Dniestrze ta brama jest wieksza niz na pozostalych okretach ( tu juz po zmianie nazwy w pozniejszym okresie ) Edytowane 30 Lipca 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 30 Lipca 2007 Share Napisano 30 Lipca 2007 Mam wrazenie ze duzy/wysoki jest w stosunku do innych elementow okretu ? Mozliwe jednak, że to wina fotek ale też mam wrażenie jak by maszt był ciut za wysoki Po za tym wszystko pięknie i super Edit: Po zapoznaniu się z pokazanym przez Ciebie zdjęciem zwracam honor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 30 Lipca 2007 Share Napisano 30 Lipca 2007 Bardzo ładny statek i super precyzyjna robota , respect za te malutkie elementy .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danio934 Napisano 30 Lipca 2007 Share Napisano 30 Lipca 2007 Bardzo fajny stateczek i taki malutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 30 Lipca 2007 Share Napisano 30 Lipca 2007 Bardzo ładny statek Bardzo fajny stateczekOkret, panowie, okret... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danio934 Napisano 30 Lipca 2007 Share Napisano 30 Lipca 2007 Oj Majek nie czepiaj się szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 30 Lipca 2007 Share Napisano 30 Lipca 2007 Jedziemy dalej. robótka pierwsza klasa jako adwokat diabła w tym temacie nie mam przekonania do niższego pomostu na lewym ramieniu patrząc od dziobu, jak już doszukiwałbym się czegoś po wewnętrznej stronie bramy Jędrek ps. okręt wojenny statkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 30 Lipca 2007 Share Napisano 30 Lipca 2007 A mi nie pasuje Irek do modelu - on jest taki wieeeeelki Obłędna, jak da mnie robota, nie mogę się napatrzeć na te maleństwo. Szalejesz okoń niesamowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 30 Lipca 2007 Autor Share Napisano 30 Lipca 2007 ....nie mam przekonania do niższego pomostu na lewym ramieniu patrząc od dziobu No to zrobilem babola Tylko skad mi sie to wzielo ____________________ Edit: Chyba kierowalem sie tymi fotkami i jak widac walnalem sie w wysokosci jego pozycji Wczesniej pokazalem Pawlowi fotke Dniestra po zmianie nazwy na Sergey Osipov i myslalem wpierw, ze dokonano pozniej jakis zmian ale i pod pierwotna nazwa wystepuje ten pomost wiec tylko jak pisalem wczesniej nie ta wysokosc. Teraz jeszcze dolukalem sie paru ciekawostek od tylu ale nic juz nie zmieniam ani nie dodaje bo nigdy go nie skoncze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 31 Lipca 2007 Share Napisano 31 Lipca 2007 bez stresu, firmy modelarskie popełniają większe babole a ludziska składają modele i wcale się tym nie przejmują to jest taka drobnostka, że prawie nie zauważalna i nie wpływa na całość dobrej roboty jaką robisz... w dodatku od podstaw pozdrawiam i czekam na ciąg dalszy Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samik Napisano 31 Lipca 2007 Share Napisano 31 Lipca 2007 A ja cały czas jestem w szoku. Jednak zdjęcia z żywymi osobami lepiej oddają całą miniaturyzację niż jakieś monety groszowe. Jak pokazałem fotki żonce to również była w lekkim szoku. Pozdrawiam Samik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 2 Sierpnia 2007 Share Napisano 2 Sierpnia 2007 A mi nie pasuje Irek do modelu - on jest taki wieeeeelki . Nie, to nie ja jestem taki wielki tylko model taki mały. Faktycznie robota Okonka powala na kolana. Ten dźwig na zdjęciu to wygląda na całkiem "normalny" i w zasadzie wydaje się że da się go skleić bez większych problemów. W rzeczywistości to takie maleństwo, że można mieć wątpliwości czy da się to skleić z gotowych elementów, a tu Andrzej wykonał wszystko od 0. I takie modelarstwo najbardziej lubię. PS. Okonek przy pracy nad modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 2 Sierpnia 2007 Share Napisano 2 Sierpnia 2007 Okonku full respect styren zatańczył tak jak mu zagrałeś ..piekny modelik od podstaw...detale zapierające dech w piersiach ...jakby niebyło...Kingsajz jak nic wcześniejsze komentarze na temat nowego działu scratch builtingowania...kto wie może moderatorom sie spodoba pomysł ja bym chętnie zaglądał w ten dział..sam czasem lubie cos popełnić z niczego..daje to tyle zabawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinfire Napisano 2 Sierpnia 2007 Share Napisano 2 Sierpnia 2007 OKONKU powiem tyle.... COOL a reszty nie trzeba, bo i tak wszyscy widzą i wiedzą bo to mówi samo za siebie... Ładna rzecz, na prawdę niezła... Pozdr FIRE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 3 Sierpnia 2007 Share Napisano 3 Sierpnia 2007 wcześniejsze komentarze na temat nowego działu scratch builtingowania...kto wie może moderatorom sie spodoba pomysł ja bym chętnie zaglądał w ten dział..sam czasem lubie cos popełnić z niczego..daje to tyle zabawy... temat był kiedyś rozważany, jednak za mało jest modeli a jeszcze mniej budujących. Jednak do tematu można by wrócić o ile będzie takie zapotrzebowanie. Sam chętnie zaglądałbym do takiego działu niezależnie od tematyki modelarskiej. Swoją drogą to pragnąłbym zwrócić uwagę że w relacji pojawiła się pewna nowość. Pokaz wraz z wyjaśnieniem budowy elementu - krok po kroku. To zbyt często w relacjach się nie pojawia. Może warto by niektóre fragmenty powycinać i wkleić do działu "Jak zrobić". PS Andrzej sorki że tak ciut obok tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 3 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2007 Ja Ci powycinam Jak juz Irek napisal staram sie nie tylko przy masztach i bomach pokazac jak je robilem ale i w calej relacji mozecie doszukac sie kilku informacji co do materialow i techniki wykonania. Pewne sprawy pomijam, gdyz sa identyczne lub podobne do juz wczesniej opisanych. Druga rama w kolejnosci powstala w ciagu dwoch dni. Do wykonania uzylem plytek 0,25 oraz wykalaczek. GLowna poprzeczka to sklejone dwie 0,75-ki. Pomosty wykonalem jako pudelka bez denek. (wyszly troche przydlugie ) Pomalowalem calosc, potem poklady, dodalem relingi, drabinki oraz cos co imituje bloczki. Na koniec nastapila korektura malowania i laczen relingow z reszta. Rama juz gotowa do zamontowania wiec na boku z cienkiego drucika zrobilem zwoje wezy dodatkowo je zwiazujac cieniutka nitka powstala z odpadow czarnej ramki poprzez rozciagniecie nad swieczka. Tak to wygladalo przed malowaniem. Rame umiescilem na swoim miejscu i dopiero teraz dokleilem weze. Pozostalo dodac jeszcze pare dup.... na pokladzie, windy ladunkowe oraz liny i dwa male bomy mocowane do ramy ale nastapi to w pozniejszym etapie budowy. Teraz pare widoczkow na zamocowany element. Dwa ujecia calosci. Oraz u boku niecierpliwego Ustinowa, ktory juz chcial uzupelnic paliwo i prowiant cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 3 Sierpnia 2007 Share Napisano 3 Sierpnia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 3 Sierpnia 2007 Share Napisano 3 Sierpnia 2007 Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi