Gerd Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 (edytowane) Model jaki wziąłem na warsztat to GAZ-69M w skali 1:35 firmy Bronco, nr kat. CB-35096. Jeszcze „cieplutki”. Moim zamysłem jest wzbogacenie go o działo bezodrzutowe B-11 firmy MIG nr kat. MP 35-268 i uzyskanie następującej konfiguracji: oczywiście w lepszej kondycji technicznej. Długo zastanawiałem się, w jakim dziale zamieścić wątek warsztatowy GAZ-69M. Pierwszy myśl była, że tak naprawdę powinien być S-F. Zaraz wytłumaczę, dlaczego. Mianowicie model będzie nosił oznaczenia 6 Pomorskiej Dywizji Powietrznodesantowej 6PDPD jakkolwiek dysponowała GAZ’ami 69M i są na to liczne dowody: (zdjęcie z defilady po zakończeniu ćwiczeń „Październikowa Burza” w 1965 r. w Erfurcie b. NRD) oraz działani B-11, o dowody znacznie trudniej ale są, to konfiguracja w moim zamyśle znana jest jedynie z działem B-10 i dlatego wydaje się lekko fantastyczna: Choć to współczesna rekonstrukcja – zdjęcie z obchodów 50- lecia powstania 6PDPD w maju 2007r. Z zamieszczenia klasycznego In-Box’a czuję się zwolniony, ponieważ poniższy link daje bardzo przyzwoity wgląd do zawartości pudełka: http://www.modelarmour.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1408:bronco-soviet-gaz-69m-4x4-utility-truck&catid=37:kits&Itemid=60 i nie ma sensu powielać tego co już zrobione. Pozwolę sobie jednak na kilka indywidualnych spostrzeżeń. Całość bardzo przyzwoita. czysto odlane detale o bardzo delikatnym i precyzyjnym rysunki pojawiają się w prawdzie ślady po wypychaczach , ale w przemyślanych miejscach i łatwe do usunięcia Jedyna wpadka, jaką znalazłem to bezsensowne połączenie: wycieraczki –szyba. Dopatrzyłem się także detalu wymagającego pewnych wyjaśnień. Pojazd, zgodnie z zapewnieniami producenta na pudełku to GAZ (ГАЗ) 69M, skrót od nazwy fabryki w miejscowości Gorki (Gorkowskij Awtazwod) jednak jak widać (chyba) na masce jest napis UAZ (УАЗ) Oznacza to, że pudełko zawiera model auta powstałego po przeniesieniu w 1954 r linii produkcyjnej do Uljanowska czyli to UAZ-69… Czepiam się? A skąd! Na pudełku też jest napisane: „Actual model may vary from imgane on box.” Jak widać nie bez powodu. Edytowane 7 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Ciekawy warsztat równie ciekawego samochodu się zapowiada. Czuję, że będę tu często zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 No to będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 14 Lutego 2011 Share Napisano 14 Lutego 2011 Ciekawie, ciekawie Ja też mam go w planach ale w barwach WOP Jak byłem mały to ojciec mnie takim pojazdem zabierał na wycieczki nad granicę na Nysie Łużyckiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 14 Lutego 2011 Share Napisano 14 Lutego 2011 Może parę fotek się przyda http://www.primeportal.net/trucks/de_craecker/gaz_69_plotter_walk_1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maqui Napisano 14 Lutego 2011 Share Napisano 14 Lutego 2011 Zakupiłem ten model ze względu na sentyment do tego autka:) z chęcią będe podglądał tok prac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 14 Lutego 2011 Share Napisano 14 Lutego 2011 Może jeszcze http://www.dishmodels.ru/wshow.htm?p=1497 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 14 Lutego 2011 Share Napisano 14 Lutego 2011 Z chęcią sobie będę podpatrywał. Może kiedyś sobie sprawię GAZa w 1/72... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 15 Lutego 2011 Autor Share Napisano 15 Lutego 2011 Dziękuję za "obrazki", tego nigdy dość, a korzystając z okazji gdyby Szanownemu Koleżeństwu trafiły się zdjęcia GAZ'a (UAZ'a) 69 z działem B-11, (czyli to co pokazałem na trzeciej fotce) to poproszę. GAZa w 1/72... No to jest wyzwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 15 Lutego 2011 Share Napisano 15 Lutego 2011 Kleiłem to działo B-11, bardzo fajny kawałek żywicy, nie mam z niądoświadczenia, ale nie było żadnych problemów z nim. Będę tu regularnie zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 15 Lutego 2011 Share Napisano 15 Lutego 2011 GAZa w 1/72... No to jest wyzwanie. Dawno, dawno temu, w poprzednim modelarskim wcieleniu miałem sklejonego GAZ-a w 1/72. Teraz od jakiegoś czasu mnie korci sobie sprawić nowego. (stary przepadł wraz z ex) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Lutego 2011 Share Napisano 16 Lutego 2011 No nareszcie kolejny inny model niż Krzyżak. Fajny model z fajny okresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 2 Marca 2011 Autor Share Napisano 2 Marca 2011 Zestaw doskonale się skleja, piękna replika jednostki napędowej M-20 (znanej samochodów „Warszawa”, „Nysa”, „Tarpan”, „Żuk”), czyli w prostej linii rąbanka z Forda B. Aż żal będzie montować pokrywę silnika i zamykać to wszystko w środku… Pierwszorzędnie odwzorowany cały układ napędowy… przypomina mi się Mały Modelarz nr 4-5/1984. (koła nie zamocowane- stąd brak symetrii) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 2 Marca 2011 Share Napisano 2 Marca 2011 Ile będzie palił na 100kę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filon Napisano 3 Marca 2011 Share Napisano 3 Marca 2011 Aż żal będzie montować pokrywę silnika i zamykać to wszystko w środku… Zrób ruchomą. BTW: rozumiem, że ślady łączenia połówek bloku silnika z tyłu i reduktora, albo zostaną wyszlifowane, albo będą niewidoczne (raczej), ale jama skurczowa z boku skrzyni biegów, albo będzie zaszpachlowana, albo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 19 Marca 2011 Autor Share Napisano 19 Marca 2011 rozumiem, że ślady To wszystko prawda i pewnie powinienem się tym zając, ale doszedłem do wniosku, że skoro partaniny nie widać nic, a nic to po prostu szkoda prądu. Przy czym zgadam się z kolegą, a moje sumienie także słabo przyjmuje takie argumenty. Ale prace toczą się dalej: Działo B-11 jako zestaw – słabiutkie. Po żywicy MIG’a spodziewałem się czegoś więcej, a koledzy uprzedzali… Teraz synteza. GAZ bez kół, bo montować to na Maskol, nie było żadnego sensu. Oczywiście widzę lekki paradoks konstrukcyjny. Jeśli podpora pod lufę działa to po co składana szyba? Ponieważ taką konfigurację uważam za doraźną, to uznałem, że przyjęte tymczasowe rozwiązania są akceptowalne. Czyli przykręciło się podporę, ale szyby demontować się nie chciało. Po za tym fajnie to wygląda… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2011 cd… Białe „kropki” na drzwiach to podkład pod emblemat dywizyjny, drukowany na przeźroczystej kalce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 17 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Kontynuując monolog: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Piękna robota! Czy podpora lufy ma klamrę z zawiasem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Powiem tak: Każdy pojazd LWP na wagę złota! Mam pytanie techniczne o godło z drzwi, na fotce z 1965 nie ma wieńca, tylko biała obwódka, a u Ciebie wieniec jest. Orientujesz się czy istniały dwa wzory malowań godeł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 18 Kwietnia 2011 Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Pięknie wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 18 Kwietnia 2011 Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Czym maskujesz poszczególne elementy? maskolem czy taśmą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 19 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Czy podpora lufy ma klamrę z zawiasem? Właśnie tak. maskolem czy taśmą? Elementem maskowanym była tylko przednia szyba, resztę szkieł wkleiłem po pomalowaniu. Krawędzie zabezpieczyłem cieniutką 2mm taśmą, a pozostałe miejsca pokryłem Maskolem. Mam pytanie techniczne o godło z drzwi, na fotce z 1965 nie ma wieńca, tylko biała obwódka, a u Ciebie wieniec jest. Orientujesz się czy istniały dwa wzory malowań godeł? Ponieważ zostałem wywołany niejako do tablicy postaram się najpierw odpowiedzieć potem przeprowadzić jakiś dowód. Emblemat 6PDPD był (i jest) jeden: Autorem bardzo udanego graficznie projektu jest st. sierż. Zbigniew Ślusarczyk. Został on (embelamt) po raz pierwszy zaprezentowany publicznie podczas, wspominanych już na początku wątku, ćwiczeń „Październikowa Burza” w 1965 r.: Defilada z okazji 1000-lecia Państwa Polskiego 1966r: GAZ-69 tzw. "komandorka": Przeszedł szczęśliwie przez wszystkie mutacje strukturalne (tj.: 1) 6 Pomorska Dywizja Powietrznodesantowa 1957-1986; 2) 6 Pomorska Brygada Powietrznodesantowa 1986-1989; 3) 6 Brygada Desantowo Szturmowa 1990-2010; 4) 6 Brygada Powietrznodesantowa od 01.07.2010r) i nadal ma się dobrze. Co do sposobów malowania go na pojazdach to sprawa nie jest już taka prosta. Godło dywizji (brygady) nanoszono za pomocą szablonów wykonywanych z blachy we własnym zakresie. Oczywiście miały one pewne cechy standaryzacji, lecz raczej w obrębie jednostki (batalionu) niż całej dywizji. Z czasem godło „bez wieńca” zaczęło ustępować pola wersji „z wieńcem”. Na to mamy liczne dowody, min.: Jak łatwo zauważyć przytoczone przeze mnie przykłady odnoszą się raczej do samochodów UAZ-469 niż GAZ (UAZ)-69. I jak na razie to udowadniam, że zrobiłem źle, ale cierpliwości. Ponieważ okres służby obu typów samochodów zazębiał się, są to lata 1975-1989, pozwoliłem sobie na wersję z wieńcem. Z resztą mam wrażenie, że przy odrobinie dobrej woli można dopatrzeć się takiego malowania (patrz strzałka): Stąd też na razie tylko kierowca w mundurze polowym wz.68 kamuflażu „moro” typu US. Warto jeszcze zwrócić uwagę na dodatkowy szczegół, ważny dla budujących pojazdy WP czasów PRL. W latach 80-tych XXw. Szeroko stosowano wodną kalkomanię naklejaną w prawym górnym rogu przedniej szyby w kształcie rombu (w okręgu) w kolorze czerwonym z byłam orłem we wnętrz i literami WP. Jeśli chodzi o odstępstwa od normy (jeśli zdjęcie mojego pierwszego postu przyjmiemy za punkt odniesienia) to mamy ich całkiem sporo: z lat 60-tych, ewidentne lustrzane odbicie godła -się namalowało: wersja z „garbatym spadochronem”, malowana na działach samobieżnych ASU-85 z 35 dywizjonu artylerii samobieżnej (1966-76): z wieńcem, tym razem bez obwódki na motocyklu M-72 (1984): oraz znana i powszechnie stosowana naklejka, tu na UAZ-496 na platformie spadochronowej P-7: Przyznać muszę, że nie posiadam zdjęcia GAZ (UAZ)’a -69 z malowanym godłem dywizyjny z wieńcem. Ale to kwestia dociekliwości. Mam nadzieję, że odpowiedziałem wyczerpująco, a przy okazji nie zanudziłem… bo w końcu komu by się chciało tyle czytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 19 Kwietnia 2011 Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Przeczytalem. Bardzo ciekawe informacje... pyszota, mniam, takie smaczki lubie. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 19 Kwietnia 2011 Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Świetnie to wygląda, pogratulować. Kibicuję dalej. Też marzy mi się ten pojazd, mam po dziurki w nosie drugowojennej pancerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi