Endi3 Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 Witam! Mam dość nietypowe pytanie - czy ktoś z was podczas kontaktów z farbami, olejami, terpentyną bądź innymi chemikaliami modelarskimi miał problemy zdrowotne ? Ostatnio u siebie zauważyłem reakcje organizmu zawsze po klejeniu - dziwny ucisk w gardle, wrażenie opuchnięcia, co ciekawe mam wyciąg do oparów, a do malowania używam maski... Macie takie problemy ? pozdrawiam! Endi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolek17 Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 Mnie czasami boli w okolicach serca po rozcieńczalnik (zapachu) Wamodu :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 White spirit-kicham,smarkam itp,itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 palce + skalpel = ała... może nie alergiczne, ale też odczuwalny mały dyskomfort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 Po klejeniu plastiku mam 3 dni kichania gratis. Ale trudno ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 Ostatnio po kilku godzinach używania supergluta po klejeniu poszła mi dosyć mocno krew z nosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 Mi przy malowaniu aerografem, szczególnie przy czyszczeniu nitro zdarza się ból głowy. A przy farbach w sprayu chwilowy kaszel + osad w nosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 Kiedyś był taki klient na forum co się zdziwił, że głowa, gardło go bolały, oczy czerwone zapuchnięte bo zostawił w pokoju na noc otwartą butelkę nitro, którego połowa odparowała. Rada jest taka, że niestety trzeba zachować pewne środki ostrożności w postępowaniu z chemią. I czasowo też nie przesadzać. Lepiej robotę rozłożyć na raty niż cały dzień wdychać to i tamto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 Ja przy klejeniu czuję się dobrze, ale podczas używania supergluta po chwili pieką mnie oczy. Rzadko go jednak używam, więc nie przeszkadza mi to zbytnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 Zatoki po malowaniu z aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 Jak tak dalej pójdzie to lekarze stworzą nową kategorię chorób - modelofilia, a lekarstwem będzie zabranie aero i ban na dostęp do artykułów chemicznych. A na poważnie to chwilowo nic mi jeszcze nie dolega, ale lepiej uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endi3 Napisano 16 Października 2011 Autor Share Napisano 16 Października 2011 Krótko mówiąc - modelarstwo albo zdrowie Pozdrawiam Endi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 16 Października 2011 Share Napisano 16 Października 2011 Krótko mówiąc - modelarstwo albo zdrowie Pozdrawiam Endi Jak tak dalej pójdzie to lekarze stworzą nową kategorię chorób - modelofilia, a lekarstwem będzie zabranie aero i ban na dostęp do artykułów chemicznych. A na poważnie to chwilowo nic mi jeszcze nie dolega, ale lepiej uważać. Niestety nie ma lekarstwa na tą chorobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 21 Października 2011 Share Napisano 21 Października 2011 Niestety nie ma lekarstwa na tą chorobe Ależ oczywiście, że jest...żona ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 21 Października 2011 Share Napisano 21 Października 2011 Niestety nie ma lekarstwa na tą chorobe Ależ oczywiście, że jest...żona ;) nie żartuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 Niestety nie ma lekarstwa na tą chorobe Jest nazywa się podatki[/] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 Maseczki są w aptece panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 Takie apteczne maseczki (jeśli myślimy o tych samych), tak samo jak takie tańsze z budowlanych sklepów to można sobie darować... syfu do dróg oddechowych leci tyle samo jak na moje. Przecież ani to dobrze do twarzy nie przylega, ani nie ma żadnych filtrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 O jakiś dziwnych maseczkach mówisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 Niekoniecznie dziwnych, po prostu tych najtańszych, które dostaniesz niemal wszędzie. Wyraźnie napisałem o jakie mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 A ja właśnie nie napisałem a asortyment jest że tak powiem w maseczkach "wy...POTĘŻNY" np.: firmy 3M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 No właśnie, nie doprecyzowałeś. Więc żeby ktoś nie pomyślał, że taka szmacianka mu pomoże to zrobiłem to za Ciebie. Sam chyba poszukam tych porządniejszych, bo zaczynają mnie męczyć te wyziewy coraz bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 No ja myślę, że nie mam tu do czynienia z 6-latkami, którym trzeba tłumaczyć tak oczywiste sprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelożerca Napisano 6 Września 2013 Share Napisano 6 Września 2013 Witam Takich przebojów jeszcze nie miałem, ale kiedyś palec mi zareagował z cyjanoakrylem; przeżycie, którego się długo nie zapomina. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Września 2013 Share Napisano 6 Września 2013 Ostatnio zauważyłem u siebie dziwny objaw: przy otwartej buteleczce kleju CA, zaczynają mnie piec oczy. Nadmienię, że nie wdycham jakoś specjalnie tych oparów, choć do malowania i klejenia maski żadnej nie używam. Mieliście coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi