temir 2 Napisano 21 Października 2011 Share Napisano 21 Października 2011 Witam! Kolejna edycja zabawy pt.”Zróbmy sobie czołg” której ofiarą tym razem padł tytułowy zestaw żywiczny Star 660. Zabawa trwała symultanicznie z „Churchillem” i przebiegała w tempie stachanowskim żeby zdążyć na Lublin stąd galeria połączona z reportażowym skrótem warsztatowym. Model spudlony, z drobnymi dodatkami „od siebie” tj. uchwyty itp.. Pojazd częściowo złożony utytłany łoszem MIG’a w celu „podbicia” kontrastu na „gołej” żywicy: ...model „oblachowany” a następnie surfejser „in action”: ...i kompletny: Widok na spód podwozia: ...jeszcze bez podstawki: ...no i finał: Kolor podstawowy to akryl Pactry Russ.Armor Green (A112), łosz i filtry – preparaty MIG’a, brud itd. różne pigmenty, rozcieńczone akryle itp. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Października 2011 Share Napisano 21 Października 2011 Wow ale bajerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 21 Października 2011 Share Napisano 21 Października 2011 Pszczółka jak żywa - najlepsza kabina do kimania latem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 21 Października 2011 Share Napisano 21 Października 2011 Świetny, chyba go sobie sprawię na prezent imieninowym;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
figfan Napisano 21 Października 2011 Share Napisano 21 Października 2011 jakoś do do nie nie przemawia....model wydaje się za ciemny,,,ale to moze wina zdjec....a podstawka do wymiany.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 21 Października 2011 Share Napisano 21 Października 2011 Mnie się podoba i to bardzo. Jest efektowny ale nie efekciarski. Marcin a w Katowicach będzięsz, chętnie obejrzał bym na żywo a do Bytomia jeszcze kawał czasu a podstawka do wymiany.... A tam, polna droga wygląda bardzo naturalnie, z czego liście? Siekane nasionka, majeranek? Klocek, kwestia dyskusyjna, co kto lubi, ja nie lubię, Marcin co widać po wszystkich jego podstawkach lubi Świetny, chyba go sobie sprawię na prezent imieninowym;) Hehe ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 21 Października 2011 Autor Share Napisano 21 Października 2011 Witam! a w Katowicach będzięsz, chętnie obejrzał bym na żywo a do Bytomia jeszcze kawał czasu Klocek, kwestia dyskusyjna, co kto lubi, ja nie lubię, Marcin co widać po wszystkich jego podstawkach lubi Robię z tego co mam akurat pod ręką - otrzymałem w prezencie kila takich "klocków" i muszę je jakoś wykorzystać. "Klocek" to sośnina. A tam, polna droga wygląda bardzo naturalnie, z czego liście? Siekane nasionka, majeranek? Wyłącznie "Polak". Świetny, chyba go sobie sprawię na prezent imieninowym;) Hehe ja też Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Października 2011 Share Napisano 22 Października 2011 Marcin, mógłbyś coś więcej napisać o etapie malowania? Bardzo mi się podoba efekt jaki uzyskałeś - wyblakła farba. Na Churchill-u próbowałem kiedyś z białym filtrem z akryli. Efekt no powiedzmy ciekawy, ale twój jest świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Października 2011 Share Napisano 22 Października 2011 Coraz bardziej zaczynają do mnie przemawiać te ciężarówy Trzeba się będzie poważnie nad jakąś zastanowić... Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Października 2011 Share Napisano 22 Października 2011 ładna pszczoła ,brakuje mi numerów rejestracyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 22 Października 2011 Share Napisano 22 Października 2011 bardzo ładna ta pszczółka w Krośnie Odrzańskim na ZN-e takich kilka stało te z paką i cysterny też ale na drzwiach i z tyłu powinno być jakieś UHO lub inna ULA Pzdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 Czadowy model, zasłużona fotka admina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 24 Października 2011 Share Napisano 24 Października 2011 Bardzo ładnie się prezentuje ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 24 Października 2011 Autor Share Napisano 24 Października 2011 Witam! mógłbyś coś więcej napisać o etapie malowania? Bardzo mi się podoba efekt jaki uzyskałeś - wyblakła farba. Nic nadzwyczajnego – oprócz kilku psiknięć tu i tam rozjaśnionym kolorem podstawowym reszta to efekt użycia „pudrów” Tamiji. Coraz bardziej zaczynają do mnie przemawiać te ciężarówy Trzeba się będzie poważnie nad jakąś zastanowić... brakuje mi numerów rejestracyjnych To egzemplarz „przedseryjny” . Czadowy model, zasłużona fotka admina. Bardzo ładnie się prezentuje ten model. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 25 Października 2011 Share Napisano 25 Października 2011 Fajny model. Ładnie i czysto zrobiony. Zawsze będe podziwiał te blaszki w Twoim wykonaniu. Ale mam pytanie natury warsztatowej - jeśli mozesz odpowiedzieć to: Kiedy wklejasz szyby przed czy po malowaniu? Ew. jak je maskujesz? Z góry dzięki Czarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 25 Października 2011 Autor Share Napisano 25 Października 2011 Witam! Fajny model. Ładnie i czysto zrobiony....mam pytanie natury warsztatowej - jeśli mozesz odpowiedzieć to: Kiedy wklejasz szyby przed czy po malowaniu? Ew. jak je maskujesz? Z góry dzięki Czarek. Cieszę się że model się podoba, tymbardziej ze powstawał w szczególnych warunkach Co do szybek: tutaj podobnie jak i w poprzednim Starze wklejałem je na samym końcu czyli już po malowaniu, łoszu, matowieniu itd. ale przed ostatecznym brudzeniem. To ostatnie robiłem po sklejeniu do kupy kabiny i nadbudowy z podwoziem. Zawsze będe podziwiał te blaszki w Twoim wykonaniu. Ja natomiast twoje winetki, szczególnie kompozycyjnie powalają Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 szkoda tylko, że w Lublinie był tak zastawiony, że trudno było go wypatrzeć a co dopiero dokładnie obejrzeć :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 Dzięki za odpowiedź. A na co je wklejasz? Clearfix humbrol'a? Jeśli tak to czy on mocno trzyma, czy jest naprawdę przezroczysty i czy można go z szyby zmyć lub zerwać? Mam też pytanie czy wchodzi w reakcje z plastikiem? Pytam bo chcę sobie ułatwić życie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 26 Października 2011 Autor Share Napisano 26 Października 2011 Witam! szkoda tylko, że w Lublinie był tak zastawiony, że trudno było go wypatrzeć a co dopiero dokładnie obejrzeć :-( A na co je wklejasz? Clearfix humbrol'a? Na starym, poczciwym butaprenie . Z całą odpowiedzialnością polecam . Trzyma doskonale, jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to ciągnące się nitki - mogą uszkodzić pomalowaną powierzchnię przy próbie ich usunięcia Clearfix natomiast stosuję jako wypełniacz reflektorów - tutaj z koleji należy zwrócić uwagę na skurcz preparatu: warto więc nałożyć go z większym "meniskiem". Wadą Clearfix'a jest to że szybko gęstnieje w pojeniku by następnie wyschnąć . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 A ja Andrzeju widziałem, małe CACKO. Mam nadzieję, że oceniający go docenili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 ja też widziałem, bo wiedziałem, gdzie szukać. a oceniający go niestety nie docenili - szkoda, bo był to chyba jeden z dwóch modeli w skali 1/72, które zostały wykonane od podstaw przez autora i na dodatek trafiły do seryjnej produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 To faktycznie szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 Inny model tego autora, (również w dużej części wykonany od podstaw) umknął uwadze sędziów całkowicie, bo stał zasłonięty gablotą innego modelu (pojazdy gąsienicowe 1:72). Od strony zwiedzających nie było go widać w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 Dzięki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 super STAR ze Starachowic! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi