Skocz do zawartości

[Open] MasterCraft Spitfire Mk. VIII

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 171
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

I stało się… Nie wkleiłem w miejscu łączenia zabezpieczeń od wewnątrz i kadłub po upadku na ziemię…

p1040202b.jpg

Ale już wzmocnienia są…

Ta paróweczka na patyku to zbiornik przed malowaniem…

p1040205f.jpg

… i po…

p1040209k.jpg

Tu zbiornik z silnikiem… a może na odwrót?

p1040217r.jpg

I wpasowany w kadłub. Nie obyło się jednak bez podcięcia łoża (buuuuuuu)

p1040222i.jpg

I jeszcze troszkę elementów wnętrza. Pasy poprawione o dodany „Y” wychodzący z otwory w oparciu ( bibułka papierosowa – ja nie palę)

p1040226c.jpg

Czym kleję? Super Glue wylewany na płytę szklaną i nakładany igłą do wykonywania preparatów mikroskopowych. Nie pytajcie gdzie TO kupić bo mam od wieków a skąd - nie pamiętam. Ale dobry jest drut stalowy z przewodów. Tylko trzeba taki mieć i dobrać odpowiednią średnicę…

Napisano

Imponująco to wszystko wygląda

Teraz tylko wash na ten kokpit i będzie elegancko.

Pozdrawiam

Kornik

Napisano

Czym kleję? Super Glue wylewany na płytę szklaną i nakładany igłą do wykonywania preparatów mikroskopowych. Nie pytajcie gdzie TO kupić bo mam od wieków a skąd - nie pamiętam. Ale dobry jest drut stalowy z przewodów. Tylko trzeba taki mieć i dobrać odpowiednią średnicę…

Cholera, takiej odpowiedzi się obawiałem . Też próbuję kleić SuperGlue i drucikami ale nie potrafię uzyskać takiej czystości łącza. A najgorsze to te drgawki, na moment przed położeniem elemnentu na miejsce

Napisano

Spokojnie z tymi czpkami Dzięki za uznanie, ale to nic takiego...

Co do klejenia, to igła powinna być dobrze wypolerowana i czyszczona po każdym praktycznie nałożeniu. Ja robię to na kawałku sklejki. A igłę do szycia oprawić w kawałek drewna i jest. Tylko dobrać odpowiednią. Poza tym to kwestia treningu.

OK. C.D. prac. Wczoraj niewiele. Troszkę rycia... Wszelkie kształtowe linie graweruję za pomocą szablonów wykonanych z papieru. Po prostu ksero naklejam za pomocą Super Glue na brystol i nasączam SG. Otwory nieco powiększam o grubość igły, z łukami nie ma problema... Mocuję taśmą i do dzieła

p1040245f.jpg

p1040247x.jpg

Mało brakowało, a zapomniałbym o kółku ogonowym. Poprawiłem obrys wnęki i wyfrezowałem ją wgłąb kadłuba.

p1040240h.jpg

p1040241q.jpg

Tyle wczoraj. Może dziś troszkę więcej będzie...

Napisano

Niestety. Późno wróciłem do domu i niewiele zrobiłem. Poprawki kadłuba w okolicy wiatrochronu…

p1040256o.jpg

… i początki celownika.

p1040250t.jpg

p1040253s.jpg

p1040260z.jpg

p1040261j.jpg

Napisano
Niestety. Późno wróciłem do domu i niewiele zrobiłem. Poprawki kadłuba w okolicy wiatrochronu…

I tak jesteś mocno do przodu. Ja się nie mogę doczekać złożenia tego wszystkiego w całość

Pozdrawiam

Kornik

Napisano

Kolejne rycie blach, przygotowywanie szablonów - NUUUUDA!!!

Ale taki drobiażdżek może troszkę nudę przepędzi - jeszcze bez szybki.

p1040268j.jpg

A jakoś trzeba mocować blachy osłaniające silnik. Poza tym okazało się, że źle poprowadziłem sięcie i trzeba było sztukować.

p1040262e.jpg

Napisano

Papierowy montaż wyszedł kiepsko, więc usunąłem go.

p1040269g.jpg

Zrobiłem nowy z płytki plastikowej 0,2 mm.

p1040271sb.jpg

Wstawiony do wnętrza prezentował się znacznie lepiej.

p1040277c.jpg

p1040275d.jpg

Może te kółeczka są troszkę za duże, ale mnie się podobają i jestem z nich dumny

p1040284w.jpg

Poprawiłem też pokrywę silnika

p1040282z.jpg

p1040283lq.jpg

Jeszcze kilka detali i silnik można będzie mocować na stałe w kadłubie.

p1040286.jpg

Napisano

Nadszedł wreszcie długo oczekiwany dzień. Silnik ukończony i wstawiony na miejsce…

Niestety w tym modelu zbiornik oleju jest tylko połówką zbiornika, ale obiecuję przy następnym otwartym przedziale silnikowym wstawić cały.

p1040288f.jpg

I tu już wklejony….

p1040306q.jpg

Upsssss… Nie ta strona…

Ta jest właściwa…

p1040305e.jpg

Napisano (edytowane)

Oglądam ten warsztat z ogromną przyjemnością. Po pierwsze - jestem początkującym modelarzem i mogę się wiele nauczyć. Po drugie - mam zamiar korzystać z blaszek, ale uważam, że model z blaszkami to tak naprawdę model z pudełka > blaszki to też gotowe klocki do złożenia (nie raz bardzo trudno je złożyć, ale i tak to gotowce) >>> natomiast właśnie takie ręczne dorabianie/przerabianie elementów modelu (manufaktura, że się tak wyrażę) to według mnie esencja modelarstwa - tu mnóstwo jest dodatków żywiczno-blacharskich, ale jest także wiele ręcznej roboty (celownik robi wrażenie). Podziwiam i trzymam kciuki.

Edytowane przez Gość
Napisano

Coś niesamowitego. Jeszcze parę takich postów i poleci

Dalej! Więcej!

Pozdrawiam

Kornik

Napisano

Hmmm… No kółko ogonowe od Mk. VIII to to nie jest…

p1040312z.jpg

Wypadałoby zrobić nowe, „chowane”

Zacząłem od stropu wnęki z przetłoczeniem na koło.

p1040313m.jpg

Dalej goleń z igieł 0,45 i 0,7 (tylko nowe jak to się kiedyś pisało) i troszkę papieru.

p1040314v.jpg

p1040315z.jpg

p1040316u.jpg

… widoczny element, w który wklejona będzie goleń pozwalający na trwałe i prawidłowe jej ustalenie.

Przed malowaniem…

p1040318d.jpg

… pomalowany i wklejony

p1040329.jpg

We wnętrzu wkleiłem wręgę z tablicą i zespół fotela. Jeszcze kilka detali i zamykamy…

p1040326sz.jpg

p1040327q.jpg

Napisano

Fiedotow

Napisano
Ewentualnie popraw pikowane oparcie, bo chyba Ci się zapomniało.

Witaj! Zapraszam na 1 stronę.

.