Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

"Humbrol 148 или обтекатель загар - я его (с небольшим количеством коричневого) раскрашивают свои лица, потому что это же цвета абрикоса йогурт, а не на песке. Вопрос был коллегой Markuz, но спасибо за любые предложения,"

I tak?

http://s15.postimage.org/6bq0t9nt5/DSCF1493.jpg

Z poważaniem Oleg

Napisano

Nie wiem czy wszyscy znają.

Tutaj link do modelu kolegi Olega z Wołgogradu (zwanego dawnej Stalingradem).

http://panzer35.ru/forum/55-7641-1

Kawal wyśmienitej modelarskiej roboty i bardzo dobrze wykonany model 7TP.

Markuz - wieża wygląda ok, dobrze że udało się ją uratować. Możesz dać zdjęcie z drugiej strony ?

Napisano
"Tutaj link do modelu kolegi Olega z Wołgogradu"

Właściwie to ja.

To co tam wyćwiczyłeś jak dla mnie rewela.

Dali kiedyś coś takiego powiedział czy napisał:

"Gdy maluję szumi ocean. Inni taplają się w wannie".

Napisano
Fakt, może człowieka coś strzelić i dlatego przy tego typu modelach (pracy) trzeba cholernie uważać.

Co dokładnie się stało, że musiałeś "zrywać" farbę?

Wcześniej pisałem, że mam małe problemy z aerografem. Na początku malował ładnie ale w pewnym momencie zaczął mi pluć strasznymi kleksami potem zacząłem poprawiać i ostatecznie wyszła strasznie gruba i chropowata warstwa farby.

a jak ostatecznie uzyskałeś ten "piaskowy" odcień? w moim przekonaniu najbardziej pasuje do wyżej zamieszczonych fotek pojazdów z tej cieszyńskiej jednostki. pytam, bo walczę z TKS

do zmywania farby pierwszy raz użyłem zwykłego żelu do wc i dodatkiem łyżeczki kreta. nawet szpachla odpadła

Vallejo Air nr 71027 plus kilka kropel białego Vallejo 70951.

Dzień dobry!

Przeczytaj blog, dobra robota! Niedawno wybudowany ten model.

Z poważaniem Oleg.

Widziałem twój warsztat. Świetna robota. Gratuluję.

Możesz dać zdjęcie z drugiej strony ?

Druga strona.

DSC05751.JPG

Napisano

Jesteś w stanie jakoś zamaskować te szparki pomiędzy pierścieniem wieży, a boczną płytą oraz przy łączeniu jarzma armaty z wieżą ? Poza tymi dwoma miejscami jest ok. Powiem szczerze, twardy zawodnik z Ciebie. Trzymam kciuki.

Napisano

To znowu ja trochę po marudzę.

Pomalowałem wieżę na kolor bazowy. Aerograf sprawował się przyzwoicie tzn. nie zapchał się i ładnie psikał.

Po przeschnięciu ochoczo zabrałem się do rozcieńczania zielonego koloru Vallejo 70888 Olive Grey. Do rozcieńczania użyłem Sidoluxu w proporcjach 1:2 - ciśnienie około 1,5 bara. Przetestowałem na złomie modelarskim i wyszło coś takiego. Czyli kaszka z powietrzem i od czasu do czasu kleks. Co może być przyczyną takiego zjawiska?

DSC05753.JPG

W miedzy czasie aero trafił do myjni.

DSC05752.JPG

Mam jeszcze jedno pytanie. Ostatnio kupiłem retarder Vallejo taki jak poniżej. Czy ten specyfik powinien mieć konsystencję rzadkiego kisielu:?:

DSC05754.JPG

Jesteś w stanie jakoś zamaskować te szparki pomiędzy pierścieniem wieży, a boczną płytą oraz przy łączeniu jarzma armaty z wieżą ? Poza tymi dwoma miejscami jest ok. Powiem szczerze, twardy zawodnik z Ciebie. Trzymam kciuki.
Myślę, że już nic nie będę przy nim dłubał. Zostawię tak jak jest.

Pozdrawiam

Marcin

Napisano

Nie znam się na aerografach - dlatego ZAWSZE eksperymentuję na moim kiedy coś się psuje

Takie plucie usunąłem mocząc całość w rozpuszczalniku do paznokci z biedronki (3-4 złotebutelczyna, kolor płynu pomarańczowo-różowy,czarna nakrętka). Przede wszystkim jednak dokładnie wyczyściłem dyszę. Zrobiłem tak pół roku temu i aero chodzi bez zarzutu, a myję je zawsze ww. substancją de domo Biedronka Nie wiem na ile to jest barbarzyństwo ale działa ;)

Napisano

Dużo zależy od farby. Jak jest kaszkowata to zawsze będzie "pluć".

Mam taniutki aerograf, używam farb Mr.Hobby i nie ma problemu.

Oczywiście czystość to podstawa.

Napisano
Oleg, mógłbyś wstawić galerię swojej "7".

Nie wiedziałem jeszcze ambitniej zrobionego modelu 7TP.

Jest co podziwiać.

Będę próbować.

g11386_2231655.jpg

Napisano

Jak malujesz vallejo to dodaj tego retardera i będzie lepiej. Tak powinien być taki gęsty. Ja go używam i lepiej się maluje.

Napisano
"Humbrol 148 или обтекатель загар - я его (с небольшим количеством коричневого) раскрашивают свои лица, потому что это же цвета абрикоса йогурт, а не на песке. Вопрос был коллегой Markuz, но спасибо за любые предложения,"

I tak?

http://s15.postimage.org/6bq0t9nt5/DSCF1493.jpg

Z poważaniem Oleg

jako że maluję tylko Humbrolami, posłuchałem rady kolegi Olega. dorobiłem swój odcień identyczny z tym Radome Tan, który podpowiadał (okazało się, że pomyliłem nazwy i numery katalogowe farb ), na bazie białej Revela i 94 Humbrolla.

Спасибо, Олег

Napisano
Kaszka to zbyt szybko schnąca farba w locie - albo bardziej rozcieńczyć, albo retarder.

Plucie to przytykanie się dyszy - zbyt gęsty pigment albo zasychanie farby na dyszy.

Dokładnie tak, trzeba dobrze również wyczyścić igłę. Ona często zatyka wylot, pomimo, że cały rapitograf (wewnątrz) jest wypucowany, no i ten cholerny wylot dyszy. Retarder jak najbardziej. Uważaj na uszczelkę (pilnuj).

Napisano

Aerograf i farba muszą współpracować! Jeśli masz niedrogi (czyt. niemarkowy ) aero , trzeba 3 razy dokadniej go czyścić , poza tym po roku do dwóch potrafi się totalnie rozkalibrować i ... kibel. Piszę to bo sam to przeżyłem 2 razy. Od tego czasu zainwestowałem w dobry sprzęt , kosztem wielu , wielu modeli i niespotkała mnie żadna niespodzianka. Myślę ,że warto ,skoro buduje się model przez np. rok , i gdyby przeliczyc roboczogodziny przy nim spędzone - wychodzi w tysiącach . Moim też zdaniem , po pracy na 5 już aerografach , i wiem co mówię, praca z farbami Vallejo w aerografie , to jak rozbrajanie granatu znalezionego w lesie - wyjdzie lub (raczej) nie wyjdzie.

Świetne farby pod pędzel , ale do aero kicha . Tyczy sie to także Air. Miałem wiele z nimi "doświadczeń".

Udowdniła to praca na precyzyjnych aero , które kompletnie NIE PRACUJĄ z Vallejo. Najlepszymi farbami do natrysku są wszelkie farby japońskie , tj. Gunze i Tamiya i nie chce być inaczej.

Napisano

Święta prawda. Zakup dobrego aerografu jest na lata i nie traci się przy tym zdrowia (psychicznego). Do malowania aerografem używałem farb LC, bez opóźniacza się nie da, również szybko zasycha (szybko - rzecz względna i indywidualna). Wiem, że niektórych to może rozbawić, ale najlepiej z użytych farb: Vallejo, LC, Humbrol, MM i Pactra, zachowały się farby tej ostatniej firmy, Pactry. Co do polecenia aerografu, to qrna jest problem, tak naprawdę, to moje aerografy za chińskiego boga mogą nie odpowiadać innemu malarzowi, a jego i jeszcze inny, mnie. To jest tak jak z dziewczyną, jeden lubi smukłe blondynki, a drugi puci puci brunetki. I tak w koło panie pie...ło.

Napisano

Taaa. Faktycznie zapomniałem o farbach Life Color , też świetne do aero i bardziej uniwersalne od japońskich , bo pod pędzel mogą być. Maja malutki minusik- aby dobrze się trzymały wymagają głęboko matowego podkładu , najlepiej dedykowanego.

Napisano
Maja malutki minusik- aby dobrze się trzymały wymagają głęboko matowego podkładu , najlepiej dedykowanego.

Oj tak, inaczej można zedrzeć momentalnie. Jeżeli podkład, to only firmowy. Największy wybór LC jest w Adalberusie (dystrybutor). Nie ma też sensu bawić się w pojedyncze farbki, polecam zestawy.

Napisano (edytowane)
Tylko te ceny farb...

Żartujesz chyba, a pojemność słoiczka widziałeś, a wiesz, że są bardzo ekonomiczne? No, qrde. Farba farbie nie równa, powaga

Edytowane przez Gość
Napisano

Skala, ale jak ktoś nigdy tym nie malował, to odtworzenie posiadanej palety w akrylach, dedykowane podkłady i rozpuszczalniki - to jednak trochę bije po kieszeni. ale może warto spróbować? Śmierdoli to?

Napisano

Eeeeeeeee tam, gadanie

Co do zapachu, to żadna farba i chemia nie ma zapachu (nie wali jak z murzy... chaty). Pod tym i nie tylko względem rewelacja. Nie ma co się szczypać po kieszeni, poważnie.